Petak, 25.09.2020.

12:43

Svi pričaju o njoj i hteli bi da gladuju, ali autofagija nije za sve

Izvor: Slaðana Vasiæ

Svi prièaju o njoj i hteli bi da gladuju, ali autofagija nije za sve IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

97 Komentari

Sortiraj po:

Samo pitam

pre 3 godine

Da li se u onih 16h sme piti kafa bez secera, malo iscedjenog limuna u vodu, lekovi (redovna terapija ili sirup za kasalj koji se uzima tri puta dnevno)?

Deki

pre 3 godine

Kupis vagu, meris se svaki dan, racunas unos kalorija i potrosnju kalorija. Za nedelju dana manjka 3500 kalorija se mrsavi zdravih 0,5 kg.
Make it simple...

Markus1975

pre 3 godine

LJudi to vam je dobra stara "nemojte večerati" dijeta. Eto ja sam tako skinuo 10 kg za dva meseca, pa mi se onda vratilo tokom COVID blokade. Sad moram sve ponovo :)))
(Markus1975, 28. septembar 2020 09:30)

Mnogo su bolji rezultati ako se preskoci dorucak jer telo ujutru koristi najvise energije koju pronalazi u sopstvenim zalihama. Mnogi profesionalni sportisti jutarji trening rade na prazan stomak.
(nikolai valuev, 28. septembar 2020 10:41)

E Nikola, davno je prošlo to vreme kada sam ja bio sportista a profesionalni nisam bio nikada :)))
Vidim po mojoj decu koja su vrhunski karatisti za svoj uzrast, nikako im ne prija rani doručak i nikada se ne "odvaljujU" za večeru. I niko im to nije rekao da treba tako, prosto im telo samo tako traži.
Kod ovih dijeta je uvek problem što one moraju ići u paru sa aktivnim životom i vežbanjem tj. izmenjenim metabolizmom inače su muka živa dok se telo prilagodi.
Pozdrav!

Deki

pre 3 godine

Probao 2 meseca. Unosio istu kolicinu kalorija ko i inace i nisam smrsao. Nisam primetio povecanje energije ili raspolozenja.
Jedino tokom ove ishrane izgubite osecaj za glad.

mateka994

pre 3 godine

Mislim da je ovo odlična metoda za regulaciju težine. Sa 126 kg sam spao na 97 i planiram da padnem jos 5 6 kg kako bi došao do svoje idealne težine. Za svo ovo vreme sam izgubio 26 kg masti i svega 3 kg mišića što je odlično. Slažem se da treba voditi računa posle dolaska na željenu težinu, ali kao i za mrsavljenje tako i za održavanje težine je potrebna samo volja i nista vise. Ne postoji ni jedan jedini preparat ili tableta na ovom svetu koja će vam pomoći u tome (na duže staze).

Lola

pre 3 godine

Meni se ovo svidja i praktikovala sam, i nisam radila zbog mrsavljenja, jer sam vitka, vec zbog zdravlja. Naisla sam na problem da dosta smrsam, malo previse i drugi veci problem, nekako sam u stalnoj trci da pojedem sve sto trebam u tih 8h i to mi stvara anksioznost. Odnosno, navikla sam da imam mali vocni obrok kasno popodne, koji se ne moze racunati u pravi obrok, a iza njega treba ostati gladan 16h. Uglavnom, ja sam smanjila interval u kom ne jedem na 12-14h uglavnom.

mrp

pre 3 godine

Gomila vas, čak većina čita ovo i shvata da je autofagija dijeta za mršavljenje, ali nije. Cilj ovog režima ishrane je podmlađivanje ćelija organizma, samim tim se i reguliše telesna težina, ali to nije primarni cilj. Ko hoće i može ovo je super stvar, ja ne mogu jer imam nizak šećer i dugotrajno gladovanje me dovodi u ozbiljan rizik, žena mi praktikuje autofagiju i mnogo se bolje oseća tako.

wlado

pre 3 godine

@mina, bravo, kljucna je rec da je to nacin zivota a ne dijeta. Jezim se od izraza dijete jer na srpskom ona znaci mucenje bukvalno. Napravite sebi "dijetu" tj ishranu tako da je sto zdravija moguca ali u vremenskom intervalu od CEO ZIVOT. Bilo sta sto radite "sad cu 3 meseca ovako i onako", nije put ka zdravlju. AF je od mene nacinila mnogo zdraviju osobu, i ne, nemam nikakvih problema sa srcem kako je neko dole naveo. Ljudima zapravo treba jako jako malo ali kvalitetne hrane da bi bili zdravi. Zamislite autofagiju kao neki sokovnik, koji kada iscedi voce, ostavi puno socne pulpe koju bacamo, e autofagija je bukvalno da se ta pulpa jos jednom pusti kroz neki kvalitetniji sokovnik koji ce izvuci jos jednu casu hranjivih sastojaka iz te pulpe.

Nikola

pre 3 godine

Zdrava hrana, razne mućkalice, trening mogu od debelog čoveka napraviti štapić za dva meseca a dokaz je na društvenim mrežama... Takođe priložen je dokaz iz nekog fensi hotela u svetu u đakuziju, prodavca navedenih proizvoda...

Kangaroo

pre 3 godine

Već 5 godina imam konstantnu masu 85Kg, a režim je sledeći, svaki dan ustajanje u 6:30, kafa dve cigare do 7:00, onda na posao, do 12 još jedna kafa i nekoliko cigara, kad prodje 12 bude i po neko pivo.
Kući se vracam oko 17:00, još nekoliko piva, večera oko 21:00 i opet dva tri piva, krevet izmedju 23:00 i 1:00. Svaki dan tako već 5 godina i nikakvih problema zdravstvenih nemam, ponekad se desi da bude i neki obrok u toku dana ali veoma retko, obično je to jedan obrok u večernjim časovima, organizam ne jadikuje.
Laku noć

Markos

pre 3 godine

Ahtung
Pogresno.Ne mora uopste da se redje jede.Ja sam jeo sest puta dnevno i smrsao 20 kilograma za 6 meseci a nisam bio ekstremno debeo,nego sa 95 na 75.Jedino treba voditi racuna o sastavu hrane i broju kalorija

ARena

pre 3 godine

Prvo i osnovno, KUPIŠ VAGU, na njoj se pojavljuju brojke koje samo pratiš, više jedeš sve veći broj na vagi, manje jedeš broj se smanjuje. Ne treba nikakav Japanac da ti to govori.

Kaže lik smršao 1kg za 2 dana, više nego logično, ne unošenjem hrane i izbacivanjem nagomilanog izmeta ste došli do toga, niste izgubili salo ili mišičnu masu za tako kratko vreme.

negovan

pre 3 godine

Ja sam jos pre desetak i vise godina, bukvalno, slucajno praktikovao ovaj sistem. Samo mislim da nisam unosio hranu 15 sata neprekidno i osim voda sam konzumirao kafu sa vestackim zasladjivacem. Taj zadnji obrok uvece mi je bio izuzetno obilan. Rezultati jesu dosli; za mesec dana, ako se ne varam mislim da sam umanjio kilazu za 10-12 kg.

Ćire

pre 3 godine

Ma kakva autofagija bre, necu da idem islod 100tke nikako, vole zene stomak i jake misicave ruke. Posle treninga zvekbem burek sa mesom i zajecarca pa da vidis kako se raste, a masti nestaju i salo prelazi u misic.. komplikujete mnogo

Ahtung

pre 3 godine

Može da se oslabi samo ako se manje i ređe jede, više kreće. Sve ostalo su trabunjanja! Da li nekom godi autofagija ili ne, neka sam isproba i uveri se, ali to nema veze sa dijetom. Kad jedeš dobro, možeš da se ugoiš i na autofagiji i na hemioterapijama, što se meni dogodilo.

gandra

pre 3 godine

Odgledajte epizodu Eat, fast and live longer BBC-eve emisije Horison. Koncept "intermittent fasting-a" je postao popularizovan nakon ove epizode iz 2012.god.
Veoma zanimljiva epizoda koja mi je privukla paznju na ovu temu, kao i na to da danas unosimo previse kalorija i to uglavnom iz nezdravih i nehranljivih izvora sto dalje za posledicu ima razne bolesti modernog doba poput gojaznosti, dijabetese, alergija, zakrcenih krvnih sudova itd

Ahtung

pre 3 godine

Za dijetu preporučujem minimum jednu Šveđanku, noge do ramena. Posle tri meseca, ja se skroz usuko. Jedva me povratili svadbarskim kupusom i mladom prasetinom.

City Slicker

pre 3 godine

@(Delije Čikago, 28. septembar 2020 19:13) Drugar, ako je kako kažeš zadnji obrok u 17h, onda se i te kako radi o autofagiji ako se ne doručkuje pre 9h ujutro. Međutim, ako neko ne ide na spavanje u 20h, kako da izdrži ako je zadnji obrok u 17h, nije mi nikako jasno.

Delije Čikago

pre 3 godine

Jesti sve što je zdravo po malo 5 puta dnevno, zadnji obrok nek bude u 17h, brzi hod, vežbe, autofagija nije prirodna, iako donosi benefite, ali određenoj grupaciji ljudi...sve skoro slatko izbaciti ili praviti od zdravih namirnica, ja isključivo jedem crnu čokoladu ili pijem čist kakao, to je moje lično iskustvo...

Ovaj

pre 3 godine

Malo nevezano za temu, ako ima muških čitaoca ovih komentara. Jel samo meni nekako simpatičan izraz lica gospođice sa prve fotografije?

Ffff

pre 3 godine

@xp
Akcenat je na zdravlju. Ako smatrate da je prihvatljivo da se hranite testom, suhomesnatim proizvodima, pohovanom hranom, šećerom, mastima u ogromnim količinama a vi izvolite. Kasnije u životu ćete se mučiti sa raznim boleštinama. Najmanje ćete razmišljati o kilogramima i izgledu.

XP

pre 3 godine

Skinuo 20kg za 6 meseci, autofagija + keto ishrana (minimalan unos ugljenih hidrata).
(komentejtor, 28. septembar 2020 10:36)

Čestitam. 26kg za isti period. Keto.

Ne izgladnjujte se. Ako želite da smršate izbacite šećer, belo brašno, masne sireve i suhomesnato. I šetajte svakog dana. To radite zbog zdravlja, a dobar izgled dolazi kao bonus.
(Ffff, 28. septembar 2020 12:55)

Sirevima, slanini, suhomesnatom... nije mesto u listi zabranjenih. Low carb, keto - masti su gorivo organizma.

Tanja

pre 3 godine

Pa zar to nije kao muslimanski post, preko dana nista, tek uveče se jede? Ja mogu da ne jedem 16 sati bez problema, i još da vežbam, šetam 5,6 km, a kad jedem samo pazim da ne unesem više kalorija nego što treba (kalkulator na guglu sve kaže), i mrsavim. Ne prebrzo, neću da umirem od gladi, ali po pola kile na 25, 30 dana sasvim ok. Ni ne žurim nigde, nisam se toliko baš ugojila.

Rale

pre 3 godine

Ljudi, ovo je potpuno prirodan način. Verujte mi, jednostavno, nije ni dobro da telo držite stalno upaljeno celodnevnim unosom hrane. Prosto je, odaberite 8 sati u kojima ćete da jedete, ako iole imate sređen život, spavaćete od ovih 16 sati gladovanja najmanje 6-7 sati. Ja sam za 3 meseca potpuno prirodno izgubio 10 kilograma, i pritom ne samo da nisam izgubio energiju, već naprotiv, mnogo mi ceo organizam bolje funckioniše. Sad tek razumem moju babu koja mi je govorila davno, a mi smo se kao deca smejali - doručak pojedi sam, ručak daj pola prijatelju, a večeru neprijatelju. Baba je inače vitalna i zdrava bila do svoje 93 godine, tada je umrla, jednostavno žena nije više mogla. Ta njena izreka, malo se prilagodi, i dobijete u njoj sve što treba. Doručak je jednostavno obrok koji vam je potreban jak, dan počinje, trošimo se, trčimo svuda. Ručak je već negde kada se dođe sa posla, treba i tada lepo jesti, ali ne kao za doručak. Večera, lagana, smiraj je dana, ne treba puno organizmu. Naravno, svestan sam da je ovo idealni šablon nekog dana u životu čoveka. Ali uvek, kako god radili i kakav god vam raspored bio, možete sebi organizovati ovo. I zaista radi. Srećno!

Mina

pre 3 godine

Na autifagiji sam vec 6 meseci, nisam bila zadovoljna u početku gubljenje kg ali sam onda rekla sebi da mi na prvom mestu bude zdravlje a kg kad odu ako odu.. Jako mnogo sam jela slatkiša i pogotovo uvece, testa grickalice, slatkiše, sokove... Jednostavno sam rekla ne posle 18 sati, zatim sam polako smanjivala sve to slatko i nezdravo,i vremenom sve manje i jedem skoro pa uopste i kad uzmem čokoladu malo pojedem, jednostavno ne mogu,malo pomalo i kg su otišli sad mi to više nije bitno,bitno mi je da zaista imam više energije osećam se zdravije, više nemam problem sa zelucem.. Ja ću nastaviti ovako, ovo je način života, ne dijeta.. Mnogo sam zadovoljna što sam uspela u tome

Simke_007

pre 3 godine

Ja koristim autofagiju 4 mjeseca.Jedem 2 obroka dnevno izmedju toga ponekad pojedem vockice.Ovo je jednostavno prirodan proces...Ko nije navikao,tesko mu je...Nije normalno da se prejednamo,na taj nacin opterecujemo nas organizam.

Simke_007

pre 3 godine

Wlado,potpisujem svaku tvoju rijec...Ja praktiujem potpuno isti nacin.Ako je covjek diciplinovan,i izdrzi 3/4 mjeseca,posle ce vam biti sve lakse,necete imati potrebu za hranom uvece.

Locutus

pre 3 godine

Najbolje sam se osećao kada sam jeo jednom dnevno i to bez ili sa vrlo malo ugljenih hidrata. Prema tradicionalnoj indijskoj medicini "Ajurvedi" idealno vreme za obrok je podne jer je tada Sunce u zenitu i tada probava najbolje funkcioniše. Nema padova šećera, nema slabosti, ničega. Treba 5-10 dana da se čovek navikne i to je to.

Ako pitate nutricioniste reći će vam 5-7 obroka dnevno. Ja sam se frapirao kada sam video plan ishrane koji je jedan momak platio 200e. Za doručak margarin koji je kancerogen, zatim većera palenta (tako je moj deda gojio svinje), a između još 4-5 obroka. Ti česti obroci nenormalno opterećuju ceo organizam.

Ljudi u prošlosti nisu jeli po ceo dan. Neki su jeli jednom u 3-4 dana kad uspeju da ulove neku životinju. Obrok jednom na 24 sata je sasvim dovoljan. To je prirodni ciklus. Ne može se 5-10 miliona godina evolucije obrisati za 100 godina.

Kukatilo

pre 3 godine

Citam komentare i razmisljam sa kakvim prascima ja delim isti vazduh. Smrsali 20-30 kila. Alo, momci, pa na sta ste vi licili pre tog.mrsavljenja? Jasno mi je da i sad niste bog zna sta, ali ste ranije sigurno bili jezivi.

#crvenosocivo

pre 3 godine

Tresla se gora - rodio se miš. Ej, pa ako u 21.veku ne znamo kako da smršamo na normalan način, bez bilo kakvih ekstrema kao što je ovaj, onda kao društvo i nismo ništa napredovali. Meni je npr jedan od izazova trenutno dobiti pločice na stomaku u svojih 36.godina koliko imam, iako izgledam daleko iznad proseka bilo koje žene u Srbiji, a smršati - pa to može svako samo ako ima dovoljno jaku želju - bez ikakve mudrosti i izmišljenih dijeta

mina335

pre 3 godine

Kad izbaciš ugljene hidrate iz ishrane shvatiš da nemaš od čega da se ugojiš, a imaš i više energije, pa se više i krećeš pa samim tim i više kalorija trošiš i kilogrami sami idu. Kad god sam dobila na težini primenila sam ovu metodu i radi nepogrešivo.

Wlado

pre 3 godine

Podelicu svoje iskustvo. Malo preko godinu dana se hranim ovako. Prvo je to bilo 12h,pa 13,sada je izmedju 18 i 20h da ne jedem i 4 do 6h jedem. Jedino razlog što sam pokusao AF je to što sam pre bio jako zavistan od hrane. Dalje ako je vreme za rucak i ja ne jedem u tom predvidjenom vr. Roku, postajao sam jako slab, nervozan i umoran. Znao sam da to nije normalno osecanje. Zeleo sam da mogu da treniram i bez obroka, naravno pre sam mislio da je tako nešto nemoguće. Sada odem u gym bez doručka i idradim trening bez da pomislim na hranu. Pre ako bih samo zakasnio sa obrok nisam išao na trening jer sam bio uveren da dzaba i idem, nece ici hrana u mišiće :D moj prozor je doručak u 14h,rucak u 18.to je to. Nema grickanja, ne treba mi, nisam izgubio bi gram za god i po. Ali jesam masti. Vrv zato što redovno dižem tegove.

Mr.Triper

pre 3 godine

Nekad primjenjujem gladovanje i odlicno se osjecam. Svakom bih preporucio. Dodao bih i to da nakon dana gladovanja mokraca postane zutozelena. To je dokaz da metabolizam stvarno bolje radi.
(ilijesku, 28. septembar 2020 10:50)

Proveri ti bolje da nisi navukao neku polnu bolest.

Ljuba

pre 3 godine

Ssmo nije navedeno koliko kalorija mozemo unijeti za tih 8 sati kada smijemo da jedemo a to je kljucno.

Totalno nebitno, bitno je kojih su vrsta namirnice koje si uneo, da li su ugljeni hidrati, masti ili belancevine!

I da, nema JoJo efekta bar ne izrazeno kod drugih dijeta.

Kukatilo

pre 3 godine

Ju, ju, prijatelji, sta cete napraviti od sebe... Ceo zivot treniram kao zver, jedem sve sto zelim i mogu da se kladim da izgledam bolje od 99% vas sto se izgladnjujete kao monasi.

sve je u pravoj meri

pre 3 godine

To je u stvari post.
Ono sto religije propisuju hiljadama godina.

To potvrdjuje nauka. Periodicno gladovanje s merom utice povoljno na mitohondrije, i pokrece ceo proces boljeg funkcionisanja celija.

Kako su samo to znali pre 2 000 godina.

Тамо_Далеко

pre 3 godine

После неких вишегодишњих здраствених проблема,страшно сам се угојио.Уз овај метод,вратио сам се на своју нормалну тежину од 80 кг за годину дана.У процесу сам изгубио 30 кг за неких 10 месеци.45 година,мушкарац,182 цм.Примењивао сам метод 20+4 ( храну уносио у периоду од 4 сата,остало време “гладовање”) .Никад нисам био гладан,мало у почетку док се нисам навикао.Крвна слика много боља,притисак нормалан,имам далеко више енергије него раније...Потражите савет лекара уколико желите да пробате овај метод.Нисмо сви исти нити имамо сличне проблеме.Мени је помогло.Свако може изгубити на телесној тежини уколико то жели.Много је теже жељену тежину одржавати.То захтева сталну физичку активност и здравији начин живота годинама касније.

Carter

pre 3 godine

Licno nikada nisam imao problem sa tezinom, vezbam dosta dugo vec, ali secam se kada sam hteo a se definisem radio sam fasting i dobra je stvar..

Jovan

pre 3 godine

Moj slucaj - 4. maja stao na vagu i pokazala je 118kg na 193cm. Nikad nisam imao toliko ali vanredno stanje, rad od kuce i odsustvo treninga su bile objektivne okolnosti. Tada sam krenuo sa 16-8 i sa vezbanjem (trcanje, vijaca i posle mesec dana dok se malo ustalio, krenuo na krosfit). Takodje, u onih 8 sati kombinovao namirnice, hleb samo za dorucak, bez slatkisa, gaziranih pica, alkohola...
Rezultat je bio taj da je 2. avgusta vaga pokazala 95kg. Sada sam u procesu odrzavanja te kilaze.
P.S. Inace sam par nedelja radio i 24-0 sto je za nekog mozda ekstremniji rezim ali moram da kazem da sam trcao po 5-6km za tih 24 casa i nisam imao nikakve probleme, tipa glavobolja, malaksalost...

Vladan R

pre 3 godine

Ja lično preskočim doručak. Ručak izmedju 1 i 2 večera izmedju 9 i 10. Izmedju toga vocna užina. Tako funkcionišem već decenijama. Nisam do skoro ni znao kako se to zove.

Šta god

pre 3 godine

@what

Ili jedeš u okviru 8 sati svakog dana, a u drugih 16 ništa sem vode, ne brojiš kalorije (tzv "16/8")

Ili 2 dana nedeljno (bilo koja, ne mora uzastopna) jedeš ili do 400-500 kalorija ili ne jedeš uopšte, ako ti odgovara. Drugih 5 dana jedeš normalno. Tzv "5/2".

Ili jedeš svaki drugi dan do 400 kal ili uopšte, a ovih drugih jedeš normalno i ne brojiš kalorije ("adf").

Ili jedeš samo jedan obrok dnevno (ne brojiš kalorije), tzv "omad".

Itd itd, varijacije na temu.

Ffff

pre 3 godine

Ne izgladnjujte se. Ako želite da smršate izbacite šećer, belo brašno, masne sireve i suhomesnato. I šetajte svakog dana. To radite zbog zdravlja, a dobar izgled dolazi kao bonus.

zivot je ringispil i kola na sudaranje...

pre 3 godine

to se pre zvalo PREGLADNIO svima se desilo da su u nekom trenutku bili gladni ali nisu stigli da jedu i onda posle nekih sat vremena vise nisu bili gladni to je trenutak kada pocinje autofagija, ili ti sto se pre isto govorilo "doruckuj sam, rucak podeli, veceru daj neprijatelju" to je upravo to, doruckujem u 11 iako ustajem u 06:30 rucam oko 17:00 i to je to, tako sam navikao zadnjih 10 godina a pre toga sam se redovno borio sa viskom kilograma u jednom trenutku sam cak imao i 35 kg viska, otkako se ovako hranim stalno sam na 85 kg sto je savrseno na mojih 187 cm visine, plus ako se bavite rekreativno nekim sportom nema sanse da imate problema sa kilogramima. Ne kazem kad sam u drustvu padne i neka vecera u 20:00 ako se negde izadje ili se nesto sprema posebno i opet se kile ne vracaju

maxy

pre 3 godine

Ssmo nije navedeno koliko kalorija mozemo unijeti za tih 8 sati kada smijemo da jedemo a to je kljucno.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kaokakao, 28. septembar 2020 11:06)

Unosiš koliko ti je neophodno. Ako se baviš fizičkim radom bilo koje vrste treba svakako da unosiš više nego neko ko presedi ceo dan. Dakle, nisu ovde kalorije u prvom planu jer se ne radi o dijeti, već je akcenat na periodu kada se ne uzima hrana (okvirno 16 sati), kada organizam treba da pokrene proces autofagije, tj. recikliranja, kao i odmor sistema za varenje hrane.
Ovaj sistem ishrane čak i ne nameće obavezno izbor hrane, već je poenta u odnosu 16:8.

123

pre 3 godine

То не важи за људе који раде смене од по 24ч. Испретумбано. Неко леже у 11 ујутру, устаје у 2 ноћу и слично.
(Magnezijum, 28. septembar 2020 09:06)

Onda 2 dana nemoj da jedes, pa dva dana jedi.Ja mogu tako i tako radim.

Ti pronadji svoj ritam .Nema pravila da bas mora da bude 16h.

Ja se osecam super.Smrsao sam 24kg a kazu prijatelji i podmladio.

Boljac

pre 3 godine

Autofagija nije za svakog a to ću objasniti posle.

Ako ste gojazni i želite smršati za početak što treba da uradite je da izbacite SVE pohovano, pomfrit, zapršku (sarma, pasulj, gulaš), sve suvomesnato (kobasice, slanine, šunke, salame, baš sve), da izbacite hranjenje po pekarama i pljeskarnicama i generalno kioscima brze hrane i da izbacite slatko. To samo po sebi je psihički udarac ali samo tri meseca ako ovo ne jedete (ili jedete tako što ga uzimaš u količinama dezerta jednom u 3 do 5 dana recimo a ne kao obrok) videćete rezultate. Unosite 3l vode dnevno, ne pijete nikakve sokove čak ni prirodne ceđenjene. Ne jedite od 2 do 4 sata pre spavanja. Ako lezete u 2 ujutro poslednji obrok može biti u ponoć.

Da bi prešli na sledeći nivo uzmite da radite blage vežbe pola sta dnevno, recimo jogu. Ništa tegovi ništa kardio, ništa skakanje. Neki blag fitnes program ima ih na netu koliko hoćete.

Autofagija je indvidualna stvar i treba prvo da uradite par pregleda da vidite u čemu je vaš organizam u deficitu pošto sa autofagijom će tog imati još manje i morate nadomestiti. Ja igrom slučaja ceo život jedem tek od 1-2 popodne pa do uveče i kada mi se sabere spavanje plus sati što ne jedem ispadne između 12 i 14 i tako već zadnjih 20 godina. Ali to nije zamena za pravilnu ishranu i svakodnevnu vežbu od sat vremena.

arriba

pre 3 godine

Ja praktikujem juicing po 3 dana (5hladno cedjenih sokova u toku jednog dana, po receptu) i bez bilo kakve hrane. Budem gladna, mada sve manje a posle tri dana se osećam FANTASTICNO. I ono što mi upada u oči je da mi se apetit i svi receptori za hranu resetuju pa se i u nastavku hranim mnogo manje i zdravije. To uradim na 2/3 nedelje.

what

pre 3 godine

"Gladovanje može da se sprovodi na različite načine. Ona preporučuje da dinamika gladovanja bude 16 sati svaki dan (pri tome se u periodu od 8 sati uzima hrana, a u kontinuiranom periodu od 16 sati ništa ne jede, nego se pije samo voda), ili da se period gladovanja produži na više dana, npr. 2 dana u toku nedelje, ili 7 dana u toku nekoliko meseci"

Sta je pjesnik htio reci? Gladovanje 16 sati svaki dan ili da se period gladovanja produzi na vise dana, npr. 2 dana u toku nedelje?

MisterNo

pre 3 godine

@A
Pa to je potpuno normalno, ako radite trecu smenu, da tada morate nesto pojesti. Moj tim kad god bi nesto dezurali (podrska kod starta projekata, izbora i slicno) preko noci, na racun firme smo nesto narucivali i jeli oko 1-2 ujutro. A sedimo sve vreme. Ja sam obicno gladan oko 3 ujutro, ali tada srecom spavam, pa ne osetim :)

menta

pre 3 godine

ja koristim ovaj vid izlecenja,zadnju deceniju vodim borbu sa bolestima koje su se stalno vracale,bez ikakvog napretka to je jedan zacaran krug,gde isprobate sve terapije i vracate se na isto,to je situacija kada vise nemate nikakav imunitet a metabolizam stao ko zna kad,dijete nisam nikada drzala nije bar tu bilo potrebe za tim,evo posle nekog perioda mogu da kazem da se vidi pomak u svakom pogledu,ne sad kao da sam se rodila ponovo ali vidan pomak,meni samo dovoljno da sam smanjila lekove koje sam morala da koristim svakodnevno,imam mnogo vise energije i snaga mi se vratila,da ne pominjem samopouzdanje koje mi se vratilo,jer pored svih bolesti koje je su me snasle i psihicki sam pala,imala strahove i napade panike
,izgubila par kg,znaci primetan pomak,potrebno je da proucite i pridrzavate se pravila,sad zavisi od slucaja do slucaja kako ce ko reagovati,takodje postoje slucajevi gde se stanje pogorsalo,posle nekog vremena nije lose uraditi kompletnu analizu nas koji smo vodili borbu sa odredjenim bolestima prosto da bi se video rezultat,postoje razni tekstovi i grupe gde mozete da naucite sve i proucite o ovom nacinu izlecenja,ovde je bitna disciplina da bi dosli do cilja,a gde cemo bolji cilj nego biti zdavi i zadovoljni sobom

Zoran

pre 3 godine

Pa ja tako "živim" već par godina i ne znajući da to ima ime.
Jednostavno sam primetio da mi više prija da jedem npr od 18 do 21h nego doručak-ručak-večera.
Jedem šta mi se jede i koliko mi se jede, lab. nalazi odlični, smršao 5-6 kg i sada na mojih idealnih 82kg.
Ne kažem da je za svakoga i da je univerzalno, samo treba slušati svoje telo.

Pant.LA

pre 3 godine

7kg za mesec dana..
ne znam kako kome zvuci ali nije tesko, odprilike samo izbacis veceru.. posle nekoliko dana se naviknes, jos se i bolje osecas.. kad se aktivira autofagija ne oseca se glad, jer se organizam sam hrani suvisnim stvarima u telu..
hteo sebe da testiram, jer nikad nisam postio, da vidim kako je kad duze gladujes, pa nisam jeo nekih 60ak sati, onako, nista posebno, mislio da ce da bude teze, a i nisam hteo sad tu da nesto preterujem.. Sada razvuko autofagiju na 18-19 sati bez problema, jedem 2x dnevno, puno povrca pre svega, voca, malo mesa, bez hleba grickalica, sokova.. kad osetim potrebu za secerom lepo uzmem i pojedem neki slatkis.. i tako..

veverica

pre 3 godine

ja znam kako da doteram liniju. to sam nekoliko puta u zivotu uspesno radio. mogao sam mozda i ekstremnije. medjutim ono sto je cinjenica za mene, to je kada god ogranicavam ishranu, to se zavrsava tako sto se razbolim. pukne imunitet. to je to. za mene funkcionise trening. gladovanje ne. kad imam vremena da treniram, onda sam fit, kad nemam, onda sam debeo, a kad ne jedem onda sam bolestan. prosto.

AF za sve nas

pre 3 godine

I ono najvažnije od svega,a to je da ovo nikada neće biti reklamirano, jer ne postoji proizvod iza svega ovoga, koji mogu da ti prodaju i uzmu pare.

Ovo je princip samo regulacije organizma i kao takav nije dobar za bisnis.
(Mrki, 28. septembar 2020 09:23)

Dao bi ti 1000 pluseva. Ovo je suština zašto se ni jedan nutricionista ne slaže sa autofagijom. A teško će vam je i doktor preporučiti. Propade im biznis. A tek džinovski konglomerati Nestle, Heinz, Kellogs... Ima ih baš mnogo. Svi bi radili 70% lošije. Eto zašto dobitnik nobelove nagrade za svoje otkriće nije imao podršku da se više o ovome sazna. A zašto? Zar nisu tako živeli svi naši preci pa ako ih ne pokosi bolest poput tuberkuloze za koje nije bilo leka živeli su oko 80 godina. Nisam nikakav vernik ali post je odrađivao isti posao. Kako su znali ti koji su prvi tražili od vernika da poste? Odakle im ideja? A tu je i ono čuveno doručkuj kraljevski, ručaj kao ne sećam se a večeraj kao siromašan čovek. Ili doručkuj sam ručak podeli sa prijateljem a večeru daj neprijatelju. Zar to nije manje od 8 sati jela?
Čuvajte se dijeta umeju da vam naprave daleko veći problem nego što su to kilogrami viška. AF ja jedem sve osim prerađene hrane, bez suhomesnatog, grickalica, slatkiša (kokice su mi jedine mislim čak da pomažu u čišćenju organizma) pa čak po neki sladoled i pivo ali to 2 nedeljno a i to ću da izbacim jer je leto prošlo. 3 obroka 10h voće, sat kasnije doručak, oko 16h orašasti plodovi, 18h zadnji obrok.

100 maski koštalo 530din

pre 3 godine

Znači jedem uveče kad se vratim iz druge mene oko 23h i sutra opet rucam oko 15h na poslu. Nista lakše poenta je preskočiti doručak. Kontra ovima sto preskacu veceru i legnu u 20h.

Igor

pre 3 godine

Kao sto neko rece dole, ovo je u sustini dijeta u kojoj izbacujes veceru. Dorucak normalno u 9 npr. onda neka uzinica na poslu, ali ne mora, rucak u 5 posle posla i do ujutru nista. Meni licno je ovo stresno pa uvece oko 9 pohasam jednu lepu sopsku salatu. Tako dam stomaku temu za razmisljanje a kalorija nigde. Efekat je skoro isti, mozda 20% manji u toku meseca ali zato nisam nervozan zato sto sam gladan pred spavanje a ima i vise vitamina.

nikolai valuev

pre 3 godine

LJudi to vam je dobra stara "nemojte večerati" dijeta. Eto ja sam tako skinuo 10 kg za dva meseca, pa mi se onda vratilo tokom COVID blokade. Sad moram sve ponovo :)))
(Markus1975, 28. septembar 2020 09:30)
Mnogo su bolji rezultati ako se preskoci dorucak jer telo ujutru koristi najvise energije koju pronalazi u sopstvenim zalihama. Mnogi profesionalni sportisti jutarji trening rade na prazan stomak.

Bio vido

pre 3 godine

Milan Strongmen objasnio ovo. Primenjujem vec 6 meseci skinuo sa 95 na 90 odmah i tako ostalo do danas. Nemam strogu dijetu u ovih 8 sati jedwm normalno samo hleb izbegavam kolko je moguće

kiki

pre 3 godine

Pa pobogu bre ljudi, preciznije zene!!!!!!!Autofagija????Pa to je stari termin odavno poznat u nauci koji vam je neko podvalio da sa njim zameni termin gladovanje i vi se sad primate na to kao paramecijusi, posto se na termin gladovanje nikad ne bi tako primile.Aman, zaman kao da je gladovanje neka nova revolucionarna dijeta, koja kolicina gluposti.

...

pre 3 godine

Zanimljivo, ja ovako funkcionišem veći deo života a nisam ni znao da postoji ime za to. Prosto mi metabolizam tako funkcioniše; sve što jedem pojedem između osam ujutru i četri, pet popodne, nikad ne večeram jer ni osećam potrebu za tim, perem zube rano uveče i ako pijem uveče to je samo voda, i do sutra ujutru prođe upravo toliko, nekih 16 sati.

A

pre 3 godine

Nije bas za igranje, pokusao sam u vise navrata, ali kad naidje treca smena, a radim u fabrici, pocinju nenormalni padovi secera i vroglavice.Mozda za nekoga ko ima normalan bioritam(ja radim cetvorobrigadu), ja ne bih vise pokusavao.Inace, sa komentarima dole se slazem, nemojte se truditi samo da izbacite obroke, veliku ulogu igra fizicka aktivnost.

Rusty

pre 3 godine

Већина пише, "смршао сам 15 кг, а онда... па сам поново набацио охо-хо килограма". Џаба сте кречили!

Anja

pre 3 godine

@Patdlizdan

Ne znam gde ste to nasli da "insulin pumpa" kad se nista ne jede. Jedino kad on "pumpa" je kad unosite hranu, a ako ste jos i rezistentni na insulin onda ce da "pumpa" jos vise.

Gladovanje s epreporucuje kod ljudi koji imaju problem sa insulinom, bas zato sto ne opterecujete pankreas stalno. Naravno us pratnju lekara.

Sto se kortizola tice (sa kojim imam problem), kada gladujem pijem vodu obogacenu elektrolitima i nemam problem sa odnosom Na i K, a kortizol sse dovede u red. Samo dva dana gladovanja smanjuje nivo kortizola i neke upalne parametre.

Takodje za one koji imaju problem sa secerom I/ili insulinom postoje razliciti rezimi koji favorizuju prevashodno biljnu ishranu.

Na nivo kortizola utice stres. Dakle ako za vas gladovanje predstavlja nevidjen stres, onda ne vredi da se bacate na taj rezim. Ali ne mora sve da bude ili-ili. 16h gladovanja je ne samo izvodivo vec je jako lako. Jedete od 10h do 18h. Ili od 12h do 20h. Sve je pitanje navike.

Mnogo je veca opasnost kod onih koji imaju neki nezdrav odnos prema hrani i picu da ih bilo kakva restrikcija ne odvede u prezderavanje.

aleksa

pre 3 godine

Autofagija nije dijeta, ne znam sto je tako tretirate? Ne sluzi kao proces mrsavljanja.
Samo mala digresija, ko je to odredio da je pravilno jesti 3 puta dnevno, ko je odredio dorucak, rucak i veceru, uzine itd? Da li je to nesto sto je zaista najbolje za coveka? Da li je u skladu sa nekadasnjim covekom ili danasnjim? Zasto sisari u prirodi, pa cak i veliki predatori ne jedu 3 puta dnevno? Pritom imaju daleko vise energije od coveka. Neverovatno mi je da mi danas tvrdimo da smo najbolji do sad od svoje vrste, a nista od ranije ne dovodimo u pitanje. Neke stvari kao da su zauvek zacrtane.

ilijesku

pre 3 godine

Nekad primjenjujem gladovanje i odlicno se osjecam. Svakom bih preporucio. Dodao bih i to da nakon dana gladovanja mokraca postane zutozelena. To je dokaz da metabolizam stvarno bolje radi.

markus

pre 3 godine

Моја жена за три месеца смршала скоро 15 кила. Уз аутофагију је и избацила све шећере и брашно. Ја јој се дивим колико је била упорна. Ја нисам могао тако а верујем ни много других људи.

Brdjanin

pre 3 godine

Iskreno nisam čitao ceo tekst detaljno ali sam za ovaj oblik dijete čuo pre nekoliko godina od strane nekih bodybibera.
Ako malo razmislite ovaj vid gladovanja i nije toliko težak. Period od 16 sati bez hrane je lako ostvariv. Neka vam doručak bude u 10h ujutru a poslednji obrok do 18 časova. Ostatak vremena je 16 sati bez jela. Ko želi neka proba, ako može Djole David 👨🏼možete i vi!

sarma

pre 3 godine

Najsmesniji su mi oni koji bi da smrsaju tako sto par sati dnevno ne jedu a zadnjicu nisu u stanju da pomere sa kreveta, samo sede i gledaju u telefon. Alo ljudi, prosetajte malo, fizicke aktivnosti.

Djunta

pre 3 godine

Ja smrsao 15 kg za 2 meseca. 2,3 x nedeljno sport i to je oko 25% dijete. Ostalih 75% je smanjen unos kalorija. Kako?

Za dorurcak musliji sa mlekom a po nekad i jaja sa slaninom.
Oko 11 voce jos bolje povrce.
Za rucak supa sa hlebom ili spagete ili przeno meso.
Oko 16 opet voce.
Uvec pre 18:00 vecera i to bademi, lesnaci, orasi i vec tako nesto.

Smrsao brzinom vetra, ne vraca se staro salo ali ....

Pre sam vrlo lako mogao da zaspem a sada samo ako pojedem nesto oko 8. Naviko zeludac da vari preko noci pa ga to umori i zaspem. Kad je prazan onda je i odmoran i ne mogu da zaspem kako treba. Naravno ne zelim da kazem da treba vecerati posle 18:00 ali lagano sa dijetom. Negde moze nesto i da zatrokira kad se krene brutalno.

Nikola S

pre 3 godine

Lako, jednostavno, produktivno. Regulisao sam težinu, spavanje, neuporedivo lakše organizujem život, nabavku namirnica i spremanje.

Markus1975

pre 3 godine

LJudi to vam je dobra stara "nemojte večerati" dijeta. Eto ja sam tako skinuo 10 kg za dva meseca, pa mi se onda vratilo tokom COVID blokade. Sad moram sve ponovo :)))

maxy

pre 3 godine

Frka je prvih par dana, a posle se organizam navikne na ovakav režim. Nisam izgubio na kilogramima (nemam višak), ali se osećam lakše, imam više energije, smanjuje se nadutost stomaka... i izbacio sam grickalice i ostale gluposti koje i jesam nejčešće jeo uveče (u principu ostaju doručak, užina i ručak kada se jedu konkretni obroci). Odnos 16:8 ili neki drugi približan, odredite kako to vama odgovara.
Osnovni problem je kako se naterati da ovo bude stalni režim s obzirom da zahteva uredan ritam života. Ako se desi da ostanem npr. duže budan nego obično, javi se glad u sitne sate.
Često počinjanje i prekidaje nije baš dobro, jer kao što rekoh, ume da bude kriza i frka dok se organizam ne privikne.

Mrki

pre 3 godine

Kada se sabere sve od ranije, kako su živele naša babe i dede, oni su ceo život bili na autofagiji, uglavnom zbog nedostatka hrane.

I bili su zdraviji.

Slučajno sam ovo primenjivao 2009-te, kada se nije još znalo dovoljno o ovome i smršao sa 130 na 105.

Onda sam se vratio na 120 posle 10-tak godina totalne nepažnje oko ishrane.

Od početka ove godine sam se sa 120 spustio sada na 107 i ne smatram ovo dijetom, nego uputstvom za život.

I ono najvažnije od svega,a to je da ovo nikada neće biti reklamirano, jer ne postoji proizvod iza svega ovoga, koji mogu da ti prodaju i uzmu pare.

Ovo je princip samo regulacije organizma i kao takav nije dobar za bisnis.

LJULJ

pre 3 godine

Počeo autofagiju... za 2 dana 1kg.Potrebni su meseci gladovanja da se rešim iz organizma nagomilanih masti, prasetine, ćevapa, jagnjetine, piva i rakije.

патлиџан

pre 3 godine

Већина људи који имају повишен кортизол ће имати проблема са овом дијетом. Чим шећери падну, скаче кортизол да врати у нормали. Лако води до дијабетеса, јер инсулин мора стално да пумпа - иско се шећер слабо уноси.

Умереност и здраве навике су оно што је потребно за дугорочни успех, јер масти се нису преко ноћи ни створиле. Киви дијете и остале глупости служе само да вас ‘мотивишу’ да испоштујете некакве протоколе.

Magnezijum

pre 3 godine

То не важи за људе који раде смене од по 24ч. Испретумбано. Неко леже у 11 ујутру, устаје у 2 ноћу и слично.

Eto

pre 3 godine

Ja sam 2012-2013 primenjivao IF, smršao 8kg za dva meseca, iako mi to nije bio cilj, već zdravstveni benefit. 2x nedeljno sam unosio do 400 kalorija dnevno. Znam da nikad veći fokus i više energije nisam imao nego tad. Mogao bih ponovo da probam, taman sam se nagojio.

Mrki

pre 3 godine

Kada se sabere sve od ranije, kako su živele naša babe i dede, oni su ceo život bili na autofagiji, uglavnom zbog nedostatka hrane.

I bili su zdraviji.

Slučajno sam ovo primenjivao 2009-te, kada se nije još znalo dovoljno o ovome i smršao sa 130 na 105.

Onda sam se vratio na 120 posle 10-tak godina totalne nepažnje oko ishrane.

Od početka ove godine sam se sa 120 spustio sada na 107 i ne smatram ovo dijetom, nego uputstvom za život.

I ono najvažnije od svega,a to je da ovo nikada neće biti reklamirano, jer ne postoji proizvod iza svega ovoga, koji mogu da ti prodaju i uzmu pare.

Ovo je princip samo regulacije organizma i kao takav nije dobar za bisnis.

sarma

pre 3 godine

Najsmesniji su mi oni koji bi da smrsaju tako sto par sati dnevno ne jedu a zadnjicu nisu u stanju da pomere sa kreveta, samo sede i gledaju u telefon. Alo ljudi, prosetajte malo, fizicke aktivnosti.

Markus1975

pre 3 godine

LJudi to vam je dobra stara "nemojte večerati" dijeta. Eto ja sam tako skinuo 10 kg za dva meseca, pa mi se onda vratilo tokom COVID blokade. Sad moram sve ponovo :)))

markus

pre 3 godine

Моја жена за три месеца смршала скоро 15 кила. Уз аутофагију је и избацила све шећере и брашно. Ја јој се дивим колико је била упорна. Ја нисам могао тако а верујем ни много других људи.

Brdjanin

pre 3 godine

Iskreno nisam čitao ceo tekst detaljno ali sam za ovaj oblik dijete čuo pre nekoliko godina od strane nekih bodybibera.
Ako malo razmislite ovaj vid gladovanja i nije toliko težak. Period od 16 sati bez hrane je lako ostvariv. Neka vam doručak bude u 10h ujutru a poslednji obrok do 18 časova. Ostatak vremena je 16 sati bez jela. Ko želi neka proba, ako može Djole David 👨🏼možete i vi!

LJULJ

pre 3 godine

Počeo autofagiju... za 2 dana 1kg.Potrebni su meseci gladovanja da se rešim iz organizma nagomilanih masti, prasetine, ćevapa, jagnjetine, piva i rakije.

Mr.Triper

pre 3 godine

Nekad primjenjujem gladovanje i odlicno se osjecam. Svakom bih preporucio. Dodao bih i to da nakon dana gladovanja mokraca postane zutozelena. To je dokaz da metabolizam stvarno bolje radi.
(ilijesku, 28. septembar 2020 10:50)

Proveri ti bolje da nisi navukao neku polnu bolest.

Mina

pre 3 godine

Na autifagiji sam vec 6 meseci, nisam bila zadovoljna u početku gubljenje kg ali sam onda rekla sebi da mi na prvom mestu bude zdravlje a kg kad odu ako odu.. Jako mnogo sam jela slatkiša i pogotovo uvece, testa grickalice, slatkiše, sokove... Jednostavno sam rekla ne posle 18 sati, zatim sam polako smanjivala sve to slatko i nezdravo,i vremenom sve manje i jedem skoro pa uopste i kad uzmem čokoladu malo pojedem, jednostavno ne mogu,malo pomalo i kg su otišli sad mi to više nije bitno,bitno mi je da zaista imam više energije osećam se zdravije, više nemam problem sa zelucem.. Ja ću nastaviti ovako, ovo je način života, ne dijeta.. Mnogo sam zadovoljna što sam uspela u tome

Nikola S

pre 3 godine

Lako, jednostavno, produktivno. Regulisao sam težinu, spavanje, neuporedivo lakše organizujem život, nabavku namirnica i spremanje.

Pant.LA

pre 3 godine

7kg za mesec dana..
ne znam kako kome zvuci ali nije tesko, odprilike samo izbacis veceru.. posle nekoliko dana se naviknes, jos se i bolje osecas.. kad se aktivira autofagija ne oseca se glad, jer se organizam sam hrani suvisnim stvarima u telu..
hteo sebe da testiram, jer nikad nisam postio, da vidim kako je kad duze gladujes, pa nisam jeo nekih 60ak sati, onako, nista posebno, mislio da ce da bude teze, a i nisam hteo sad tu da nesto preterujem.. Sada razvuko autofagiju na 18-19 sati bez problema, jedem 2x dnevno, puno povrca pre svega, voca, malo mesa, bez hleba grickalica, sokova.. kad osetim potrebu za secerom lepo uzmem i pojedem neki slatkis.. i tako..

aleksa

pre 3 godine

Autofagija nije dijeta, ne znam sto je tako tretirate? Ne sluzi kao proces mrsavljanja.
Samo mala digresija, ko je to odredio da je pravilno jesti 3 puta dnevno, ko je odredio dorucak, rucak i veceru, uzine itd? Da li je to nesto sto je zaista najbolje za coveka? Da li je u skladu sa nekadasnjim covekom ili danasnjim? Zasto sisari u prirodi, pa cak i veliki predatori ne jedu 3 puta dnevno? Pritom imaju daleko vise energije od coveka. Neverovatno mi je da mi danas tvrdimo da smo najbolji do sad od svoje vrste, a nista od ranije ne dovodimo u pitanje. Neke stvari kao da su zauvek zacrtane.

Magnezijum

pre 3 godine

То не важи за људе који раде смене од по 24ч. Испретумбано. Неко леже у 11 ујутру, устаје у 2 ноћу и слично.

veverica

pre 3 godine

ja znam kako da doteram liniju. to sam nekoliko puta u zivotu uspesno radio. mogao sam mozda i ekstremnije. medjutim ono sto je cinjenica za mene, to je kada god ogranicavam ishranu, to se zavrsava tako sto se razbolim. pukne imunitet. to je to. za mene funkcionise trening. gladovanje ne. kad imam vremena da treniram, onda sam fit, kad nemam, onda sam debeo, a kad ne jedem onda sam bolestan. prosto.

...

pre 3 godine

Zanimljivo, ja ovako funkcionišem veći deo života a nisam ni znao da postoji ime za to. Prosto mi metabolizam tako funkcioniše; sve što jedem pojedem između osam ujutru i četri, pet popodne, nikad ne večeram jer ni osećam potrebu za tim, perem zube rano uveče i ako pijem uveče to je samo voda, i do sutra ujutru prođe upravo toliko, nekih 16 sati.

zivot je ringispil i kola na sudaranje...

pre 3 godine

to se pre zvalo PREGLADNIO svima se desilo da su u nekom trenutku bili gladni ali nisu stigli da jedu i onda posle nekih sat vremena vise nisu bili gladni to je trenutak kada pocinje autofagija, ili ti sto se pre isto govorilo "doruckuj sam, rucak podeli, veceru daj neprijatelju" to je upravo to, doruckujem u 11 iako ustajem u 06:30 rucam oko 17:00 i to je to, tako sam navikao zadnjih 10 godina a pre toga sam se redovno borio sa viskom kilograma u jednom trenutku sam cak imao i 35 kg viska, otkako se ovako hranim stalno sam na 85 kg sto je savrseno na mojih 187 cm visine, plus ako se bavite rekreativno nekim sportom nema sanse da imate problema sa kilogramima. Ne kazem kad sam u drustvu padne i neka vecera u 20:00 ako se negde izadje ili se nesto sprema posebno i opet se kile ne vracaju

Ffff

pre 3 godine

Ne izgladnjujte se. Ako želite da smršate izbacite šećer, belo brašno, masne sireve i suhomesnato. I šetajte svakog dana. To radite zbog zdravlja, a dobar izgled dolazi kao bonus.

AF za sve nas

pre 3 godine

I ono najvažnije od svega,a to je da ovo nikada neće biti reklamirano, jer ne postoji proizvod iza svega ovoga, koji mogu da ti prodaju i uzmu pare.

Ovo je princip samo regulacije organizma i kao takav nije dobar za bisnis.
(Mrki, 28. septembar 2020 09:23)

Dao bi ti 1000 pluseva. Ovo je suština zašto se ni jedan nutricionista ne slaže sa autofagijom. A teško će vam je i doktor preporučiti. Propade im biznis. A tek džinovski konglomerati Nestle, Heinz, Kellogs... Ima ih baš mnogo. Svi bi radili 70% lošije. Eto zašto dobitnik nobelove nagrade za svoje otkriće nije imao podršku da se više o ovome sazna. A zašto? Zar nisu tako živeli svi naši preci pa ako ih ne pokosi bolest poput tuberkuloze za koje nije bilo leka živeli su oko 80 godina. Nisam nikakav vernik ali post je odrađivao isti posao. Kako su znali ti koji su prvi tražili od vernika da poste? Odakle im ideja? A tu je i ono čuveno doručkuj kraljevski, ručaj kao ne sećam se a večeraj kao siromašan čovek. Ili doručkuj sam ručak podeli sa prijateljem a večeru daj neprijatelju. Zar to nije manje od 8 sati jela?
Čuvajte se dijeta umeju da vam naprave daleko veći problem nego što su to kilogrami viška. AF ja jedem sve osim prerađene hrane, bez suhomesnatog, grickalica, slatkiša (kokice su mi jedine mislim čak da pomažu u čišćenju organizma) pa čak po neki sladoled i pivo ali to 2 nedeljno a i to ću da izbacim jer je leto prošlo. 3 obroka 10h voće, sat kasnije doručak, oko 16h orašasti plodovi, 18h zadnji obrok.

Locutus

pre 3 godine

Najbolje sam se osećao kada sam jeo jednom dnevno i to bez ili sa vrlo malo ugljenih hidrata. Prema tradicionalnoj indijskoj medicini "Ajurvedi" idealno vreme za obrok je podne jer je tada Sunce u zenitu i tada probava najbolje funkcioniše. Nema padova šećera, nema slabosti, ničega. Treba 5-10 dana da se čovek navikne i to je to.

Ako pitate nutricioniste reći će vam 5-7 obroka dnevno. Ja sam se frapirao kada sam video plan ishrane koji je jedan momak platio 200e. Za doručak margarin koji je kancerogen, zatim većera palenta (tako je moj deda gojio svinje), a između još 4-5 obroka. Ti česti obroci nenormalno opterećuju ceo organizam.

Ljudi u prošlosti nisu jeli po ceo dan. Neki su jeli jednom u 3-4 dana kad uspeju da ulove neku životinju. Obrok jednom na 24 sata je sasvim dovoljan. To je prirodni ciklus. Ne može se 5-10 miliona godina evolucije obrisati za 100 godina.

sve je u pravoj meri

pre 3 godine

To je u stvari post.
Ono sto religije propisuju hiljadama godina.

To potvrdjuje nauka. Periodicno gladovanje s merom utice povoljno na mitohondrije, i pokrece ceo proces boljeg funkcionisanja celija.

Kako su samo to znali pre 2 000 godina.

Anja

pre 3 godine

@Patdlizdan

Ne znam gde ste to nasli da "insulin pumpa" kad se nista ne jede. Jedino kad on "pumpa" je kad unosite hranu, a ako ste jos i rezistentni na insulin onda ce da "pumpa" jos vise.

Gladovanje s epreporucuje kod ljudi koji imaju problem sa insulinom, bas zato sto ne opterecujete pankreas stalno. Naravno us pratnju lekara.

Sto se kortizola tice (sa kojim imam problem), kada gladujem pijem vodu obogacenu elektrolitima i nemam problem sa odnosom Na i K, a kortizol sse dovede u red. Samo dva dana gladovanja smanjuje nivo kortizola i neke upalne parametre.

Takodje za one koji imaju problem sa secerom I/ili insulinom postoje razliciti rezimi koji favorizuju prevashodno biljnu ishranu.

Na nivo kortizola utice stres. Dakle ako za vas gladovanje predstavlja nevidjen stres, onda ne vredi da se bacate na taj rezim. Ali ne mora sve da bude ili-ili. 16h gladovanja je ne samo izvodivo vec je jako lako. Jedete od 10h do 18h. Ili od 12h do 20h. Sve je pitanje navike.

Mnogo je veca opasnost kod onih koji imaju neki nezdrav odnos prema hrani i picu da ih bilo kakva restrikcija ne odvede u prezderavanje.

Eto

pre 3 godine

Ja sam 2012-2013 primenjivao IF, smršao 8kg za dva meseca, iako mi to nije bio cilj, već zdravstveni benefit. 2x nedeljno sam unosio do 400 kalorija dnevno. Znam da nikad veći fokus i više energije nisam imao nego tad. Mogao bih ponovo da probam, taman sam se nagojio.

ARena

pre 3 godine

Prvo i osnovno, KUPIŠ VAGU, na njoj se pojavljuju brojke koje samo pratiš, više jedeš sve veći broj na vagi, manje jedeš broj se smanjuje. Ne treba nikakav Japanac da ti to govori.

Kaže lik smršao 1kg za 2 dana, više nego logično, ne unošenjem hrane i izbacivanjem nagomilanog izmeta ste došli do toga, niste izgubili salo ili mišičnu masu za tako kratko vreme.

Rale

pre 3 godine

Ljudi, ovo je potpuno prirodan način. Verujte mi, jednostavno, nije ni dobro da telo držite stalno upaljeno celodnevnim unosom hrane. Prosto je, odaberite 8 sati u kojima ćete da jedete, ako iole imate sređen život, spavaćete od ovih 16 sati gladovanja najmanje 6-7 sati. Ja sam za 3 meseca potpuno prirodno izgubio 10 kilograma, i pritom ne samo da nisam izgubio energiju, već naprotiv, mnogo mi ceo organizam bolje funckioniše. Sad tek razumem moju babu koja mi je govorila davno, a mi smo se kao deca smejali - doručak pojedi sam, ručak daj pola prijatelju, a večeru neprijatelju. Baba je inače vitalna i zdrava bila do svoje 93 godine, tada je umrla, jednostavno žena nije više mogla. Ta njena izreka, malo se prilagodi, i dobijete u njoj sve što treba. Doručak je jednostavno obrok koji vam je potreban jak, dan počinje, trošimo se, trčimo svuda. Ručak je već negde kada se dođe sa posla, treba i tada lepo jesti, ali ne kao za doručak. Večera, lagana, smiraj je dana, ne treba puno organizmu. Naravno, svestan sam da je ovo idealni šablon nekog dana u životu čoveka. Ali uvek, kako god radili i kakav god vam raspored bio, možete sebi organizovati ovo. I zaista radi. Srećno!

Ahtung

pre 3 godine

Za dijetu preporučujem minimum jednu Šveđanku, noge do ramena. Posle tri meseca, ja se skroz usuko. Jedva me povratili svadbarskim kupusom i mladom prasetinom.

nikolai valuev

pre 3 godine

LJudi to vam je dobra stara "nemojte večerati" dijeta. Eto ja sam tako skinuo 10 kg za dva meseca, pa mi se onda vratilo tokom COVID blokade. Sad moram sve ponovo :)))
(Markus1975, 28. septembar 2020 09:30)
Mnogo su bolji rezultati ako se preskoci dorucak jer telo ujutru koristi najvise energije koju pronalazi u sopstvenim zalihama. Mnogi profesionalni sportisti jutarji trening rade na prazan stomak.

Ffff

pre 3 godine

@xp
Akcenat je na zdravlju. Ako smatrate da je prihvatljivo da se hranite testom, suhomesnatim proizvodima, pohovanom hranom, šećerom, mastima u ogromnim količinama a vi izvolite. Kasnije u životu ćete se mučiti sa raznim boleštinama. Najmanje ćete razmišljati o kilogramima i izgledu.

A

pre 3 godine

Nije bas za igranje, pokusao sam u vise navrata, ali kad naidje treca smena, a radim u fabrici, pocinju nenormalni padovi secera i vroglavice.Mozda za nekoga ko ima normalan bioritam(ja radim cetvorobrigadu), ja ne bih vise pokusavao.Inace, sa komentarima dole se slazem, nemojte se truditi samo da izbacite obroke, veliku ulogu igra fizicka aktivnost.

Simke_007

pre 3 godine

Ja koristim autofagiju 4 mjeseca.Jedem 2 obroka dnevno izmedju toga ponekad pojedem vockice.Ovo je jednostavno prirodan proces...Ko nije navikao,tesko mu je...Nije normalno da se prejednamo,na taj nacin opterecujemo nas organizam.

Тамо_Далеко

pre 3 godine

После неких вишегодишњих здраствених проблема,страшно сам се угојио.Уз овај метод,вратио сам се на своју нормалну тежину од 80 кг за годину дана.У процесу сам изгубио 30 кг за неких 10 месеци.45 година,мушкарац,182 цм.Примењивао сам метод 20+4 ( храну уносио у периоду од 4 сата,остало време “гладовање”) .Никад нисам био гладан,мало у почетку док се нисам навикао.Крвна слика много боља,притисак нормалан,имам далеко више енергије него раније...Потражите савет лекара уколико желите да пробате овај метод.Нисмо сви исти нити имамо сличне проблеме.Мени је помогло.Свако може изгубити на телесној тежини уколико то жели.Много је теже жељену тежину одржавати.То захтева сталну физичку активност и здравији начин живота годинама касније.

Jovan

pre 3 godine

Moj slucaj - 4. maja stao na vagu i pokazala je 118kg na 193cm. Nikad nisam imao toliko ali vanredno stanje, rad od kuce i odsustvo treninga su bile objektivne okolnosti. Tada sam krenuo sa 16-8 i sa vezbanjem (trcanje, vijaca i posle mesec dana dok se malo ustalio, krenuo na krosfit). Takodje, u onih 8 sati kombinovao namirnice, hleb samo za dorucak, bez slatkisa, gaziranih pica, alkohola...
Rezultat je bio taj da je 2. avgusta vaga pokazala 95kg. Sada sam u procesu odrzavanja te kilaze.
P.S. Inace sam par nedelja radio i 24-0 sto je za nekog mozda ekstremniji rezim ali moram da kazem da sam trcao po 5-6km za tih 24 casa i nisam imao nikakve probleme, tipa glavobolja, malaksalost...

Igor

pre 3 godine

Kao sto neko rece dole, ovo je u sustini dijeta u kojoj izbacujes veceru. Dorucak normalno u 9 npr. onda neka uzinica na poslu, ali ne mora, rucak u 5 posle posla i do ujutru nista. Meni licno je ovo stresno pa uvece oko 9 pohasam jednu lepu sopsku salatu. Tako dam stomaku temu za razmisljanje a kalorija nigde. Efekat je skoro isti, mozda 20% manji u toku meseca ali zato nisam nervozan zato sto sam gladan pred spavanje a ima i vise vitamina.

Zoran

pre 3 godine

Pa ja tako "živim" već par godina i ne znajući da to ima ime.
Jednostavno sam primetio da mi više prija da jedem npr od 18 do 21h nego doručak-ručak-večera.
Jedem šta mi se jede i koliko mi se jede, lab. nalazi odlični, smršao 5-6 kg i sada na mojih idealnih 82kg.
Ne kažem da je za svakoga i da je univerzalno, samo treba slušati svoje telo.

menta

pre 3 godine

ja koristim ovaj vid izlecenja,zadnju deceniju vodim borbu sa bolestima koje su se stalno vracale,bez ikakvog napretka to je jedan zacaran krug,gde isprobate sve terapije i vracate se na isto,to je situacija kada vise nemate nikakav imunitet a metabolizam stao ko zna kad,dijete nisam nikada drzala nije bar tu bilo potrebe za tim,evo posle nekog perioda mogu da kazem da se vidi pomak u svakom pogledu,ne sad kao da sam se rodila ponovo ali vidan pomak,meni samo dovoljno da sam smanjila lekove koje sam morala da koristim svakodnevno,imam mnogo vise energije i snaga mi se vratila,da ne pominjem samopouzdanje koje mi se vratilo,jer pored svih bolesti koje je su me snasle i psihicki sam pala,imala strahove i napade panike
,izgubila par kg,znaci primetan pomak,potrebno je da proucite i pridrzavate se pravila,sad zavisi od slucaja do slucaja kako ce ko reagovati,takodje postoje slucajevi gde se stanje pogorsalo,posle nekog vremena nije lose uraditi kompletnu analizu nas koji smo vodili borbu sa odredjenim bolestima prosto da bi se video rezultat,postoje razni tekstovi i grupe gde mozete da naucite sve i proucite o ovom nacinu izlecenja,ovde je bitna disciplina da bi dosli do cilja,a gde cemo bolji cilj nego biti zdavi i zadovoljni sobom

maxy

pre 3 godine

Frka je prvih par dana, a posle se organizam navikne na ovakav režim. Nisam izgubio na kilogramima (nemam višak), ali se osećam lakše, imam više energije, smanjuje se nadutost stomaka... i izbacio sam grickalice i ostale gluposti koje i jesam nejčešće jeo uveče (u principu ostaju doručak, užina i ručak kada se jedu konkretni obroci). Odnos 16:8 ili neki drugi približan, odredite kako to vama odgovara.
Osnovni problem je kako se naterati da ovo bude stalni režim s obzirom da zahteva uredan ritam života. Ako se desi da ostanem npr. duže budan nego obično, javi se glad u sitne sate.
Često počinjanje i prekidaje nije baš dobro, jer kao što rekoh, ume da bude kriza i frka dok se organizam ne privikne.

123

pre 3 godine

То не важи за људе који раде смене од по 24ч. Испретумбано. Неко леже у 11 ујутру, устаје у 2 ноћу и слично.
(Magnezijum, 28. septembar 2020 09:06)

Onda 2 dana nemoj da jedes, pa dva dana jedi.Ja mogu tako i tako radim.

Ti pronadji svoj ritam .Nema pravila da bas mora da bude 16h.

Ja se osecam super.Smrsao sam 24kg a kazu prijatelji i podmladio.

Kukatilo

pre 3 godine

Citam komentare i razmisljam sa kakvim prascima ja delim isti vazduh. Smrsali 20-30 kila. Alo, momci, pa na sta ste vi licili pre tog.mrsavljenja? Jasno mi je da i sad niste bog zna sta, ali ste ranije sigurno bili jezivi.

патлиџан

pre 3 godine

Већина људи који имају повишен кортизол ће имати проблема са овом дијетом. Чим шећери падну, скаче кортизол да врати у нормали. Лако води до дијабетеса, јер инсулин мора стално да пумпа - иско се шећер слабо уноси.

Умереност и здраве навике су оно што је потребно за дугорочни успех, јер масти се нису преко ноћи ни створиле. Киви дијете и остале глупости служе само да вас ‘мотивишу’ да испоштујете некакве протоколе.

Wlado

pre 3 godine

Podelicu svoje iskustvo. Malo preko godinu dana se hranim ovako. Prvo je to bilo 12h,pa 13,sada je izmedju 18 i 20h da ne jedem i 4 do 6h jedem. Jedino razlog što sam pokusao AF je to što sam pre bio jako zavistan od hrane. Dalje ako je vreme za rucak i ja ne jedem u tom predvidjenom vr. Roku, postajao sam jako slab, nervozan i umoran. Znao sam da to nije normalno osecanje. Zeleo sam da mogu da treniram i bez obroka, naravno pre sam mislio da je tako nešto nemoguće. Sada odem u gym bez doručka i idradim trening bez da pomislim na hranu. Pre ako bih samo zakasnio sa obrok nisam išao na trening jer sam bio uveren da dzaba i idem, nece ici hrana u mišiće :D moj prozor je doručak u 14h,rucak u 18.to je to. Nema grickanja, ne treba mi, nisam izgubio bi gram za god i po. Ali jesam masti. Vrv zato što redovno dižem tegove.

what

pre 3 godine

"Gladovanje može da se sprovodi na različite načine. Ona preporučuje da dinamika gladovanja bude 16 sati svaki dan (pri tome se u periodu od 8 sati uzima hrana, a u kontinuiranom periodu od 16 sati ništa ne jede, nego se pije samo voda), ili da se period gladovanja produži na više dana, npr. 2 dana u toku nedelje, ili 7 dana u toku nekoliko meseci"

Sta je pjesnik htio reci? Gladovanje 16 sati svaki dan ili da se period gladovanja produzi na vise dana, npr. 2 dana u toku nedelje?

mina335

pre 3 godine

Kad izbaciš ugljene hidrate iz ishrane shvatiš da nemaš od čega da se ugojiš, a imaš i više energije, pa se više i krećeš pa samim tim i više kalorija trošiš i kilogrami sami idu. Kad god sam dobila na težini primenila sam ovu metodu i radi nepogrešivo.

Markos

pre 3 godine

Ahtung
Pogresno.Ne mora uopste da se redje jede.Ja sam jeo sest puta dnevno i smrsao 20 kilograma za 6 meseci a nisam bio ekstremno debeo,nego sa 95 na 75.Jedino treba voditi racuna o sastavu hrane i broju kalorija

XP

pre 3 godine

Skinuo 20kg za 6 meseci, autofagija + keto ishrana (minimalan unos ugljenih hidrata).
(komentejtor, 28. septembar 2020 10:36)

Čestitam. 26kg za isti period. Keto.

Ne izgladnjujte se. Ako želite da smršate izbacite šećer, belo brašno, masne sireve i suhomesnato. I šetajte svakog dana. To radite zbog zdravlja, a dobar izgled dolazi kao bonus.
(Ffff, 28. septembar 2020 12:55)

Sirevima, slanini, suhomesnatom... nije mesto u listi zabranjenih. Low carb, keto - masti su gorivo organizma.

gandra

pre 3 godine

Odgledajte epizodu Eat, fast and live longer BBC-eve emisije Horison. Koncept "intermittent fasting-a" je postao popularizovan nakon ove epizode iz 2012.god.
Veoma zanimljiva epizoda koja mi je privukla paznju na ovu temu, kao i na to da danas unosimo previse kalorija i to uglavnom iz nezdravih i nehranljivih izvora sto dalje za posledicu ima razne bolesti modernog doba poput gojaznosti, dijabetese, alergija, zakrcenih krvnih sudova itd

Bio vido

pre 3 godine

Milan Strongmen objasnio ovo. Primenjujem vec 6 meseci skinuo sa 95 na 90 odmah i tako ostalo do danas. Nemam strogu dijetu u ovih 8 sati jedwm normalno samo hleb izbegavam kolko je moguće

maxy

pre 3 godine

Ssmo nije navedeno koliko kalorija mozemo unijeti za tih 8 sati kada smijemo da jedemo a to je kljucno.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kaokakao, 28. septembar 2020 11:06)

Unosiš koliko ti je neophodno. Ako se baviš fizičkim radom bilo koje vrste treba svakako da unosiš više nego neko ko presedi ceo dan. Dakle, nisu ovde kalorije u prvom planu jer se ne radi o dijeti, već je akcenat na periodu kada se ne uzima hrana (okvirno 16 sati), kada organizam treba da pokrene proces autofagije, tj. recikliranja, kao i odmor sistema za varenje hrane.
Ovaj sistem ishrane čak i ne nameće obavezno izbor hrane, već je poenta u odnosu 16:8.

100 maski koštalo 530din

pre 3 godine

Znači jedem uveče kad se vratim iz druge mene oko 23h i sutra opet rucam oko 15h na poslu. Nista lakše poenta je preskočiti doručak. Kontra ovima sto preskacu veceru i legnu u 20h.

kiki

pre 3 godine

Pa pobogu bre ljudi, preciznije zene!!!!!!!Autofagija????Pa to je stari termin odavno poznat u nauci koji vam je neko podvalio da sa njim zameni termin gladovanje i vi se sad primate na to kao paramecijusi, posto se na termin gladovanje nikad ne bi tako primile.Aman, zaman kao da je gladovanje neka nova revolucionarna dijeta, koja kolicina gluposti.

Samo pitam

pre 3 godine

Da li se u onih 16h sme piti kafa bez secera, malo iscedjenog limuna u vodu, lekovi (redovna terapija ili sirup za kasalj koji se uzima tri puta dnevno)?

Djunta

pre 3 godine

Ja smrsao 15 kg za 2 meseca. 2,3 x nedeljno sport i to je oko 25% dijete. Ostalih 75% je smanjen unos kalorija. Kako?

Za dorurcak musliji sa mlekom a po nekad i jaja sa slaninom.
Oko 11 voce jos bolje povrce.
Za rucak supa sa hlebom ili spagete ili przeno meso.
Oko 16 opet voce.
Uvec pre 18:00 vecera i to bademi, lesnaci, orasi i vec tako nesto.

Smrsao brzinom vetra, ne vraca se staro salo ali ....

Pre sam vrlo lako mogao da zaspem a sada samo ako pojedem nesto oko 8. Naviko zeludac da vari preko noci pa ga to umori i zaspem. Kad je prazan onda je i odmoran i ne mogu da zaspem kako treba. Naravno ne zelim da kazem da treba vecerati posle 18:00 ali lagano sa dijetom. Negde moze nesto i da zatrokira kad se krene brutalno.

Simke_007

pre 3 godine

Wlado,potpisujem svaku tvoju rijec...Ja praktiujem potpuno isti nacin.Ako je covjek diciplinovan,i izdrzi 3/4 mjeseca,posle ce vam biti sve lakse,necete imati potrebu za hranom uvece.

Kangaroo

pre 3 godine

Već 5 godina imam konstantnu masu 85Kg, a režim je sledeći, svaki dan ustajanje u 6:30, kafa dve cigare do 7:00, onda na posao, do 12 još jedna kafa i nekoliko cigara, kad prodje 12 bude i po neko pivo.
Kući se vracam oko 17:00, još nekoliko piva, večera oko 21:00 i opet dva tri piva, krevet izmedju 23:00 i 1:00. Svaki dan tako već 5 godina i nikakvih problema zdravstvenih nemam, ponekad se desi da bude i neki obrok u toku dana ali veoma retko, obično je to jedan obrok u večernjim časovima, organizam ne jadikuje.
Laku noć

Rusty

pre 3 godine

Већина пише, "смршао сам 15 кг, а онда... па сам поново набацио охо-хо килограма". Џаба сте кречили!

negovan

pre 3 godine

Ja sam jos pre desetak i vise godina, bukvalno, slucajno praktikovao ovaj sistem. Samo mislim da nisam unosio hranu 15 sata neprekidno i osim voda sam konzumirao kafu sa vestackim zasladjivacem. Taj zadnji obrok uvece mi je bio izuzetno obilan. Rezultati jesu dosli; za mesec dana, ako se ne varam mislim da sam umanjio kilazu za 10-12 kg.

Boljac

pre 3 godine

Autofagija nije za svakog a to ću objasniti posle.

Ako ste gojazni i želite smršati za početak što treba da uradite je da izbacite SVE pohovano, pomfrit, zapršku (sarma, pasulj, gulaš), sve suvomesnato (kobasice, slanine, šunke, salame, baš sve), da izbacite hranjenje po pekarama i pljeskarnicama i generalno kioscima brze hrane i da izbacite slatko. To samo po sebi je psihički udarac ali samo tri meseca ako ovo ne jedete (ili jedete tako što ga uzimaš u količinama dezerta jednom u 3 do 5 dana recimo a ne kao obrok) videćete rezultate. Unosite 3l vode dnevno, ne pijete nikakve sokove čak ni prirodne ceđenjene. Ne jedite od 2 do 4 sata pre spavanja. Ako lezete u 2 ujutro poslednji obrok može biti u ponoć.

Da bi prešli na sledeći nivo uzmite da radite blage vežbe pola sta dnevno, recimo jogu. Ništa tegovi ništa kardio, ništa skakanje. Neki blag fitnes program ima ih na netu koliko hoćete.

Autofagija je indvidualna stvar i treba prvo da uradite par pregleda da vidite u čemu je vaš organizam u deficitu pošto sa autofagijom će tog imati još manje i morate nadomestiti. Ja igrom slučaja ceo život jedem tek od 1-2 popodne pa do uveče i kada mi se sabere spavanje plus sati što ne jedem ispadne između 12 i 14 i tako već zadnjih 20 godina. Ali to nije zamena za pravilnu ishranu i svakodnevnu vežbu od sat vremena.

Šta god

pre 3 godine

@what

Ili jedeš u okviru 8 sati svakog dana, a u drugih 16 ništa sem vode, ne brojiš kalorije (tzv "16/8")

Ili 2 dana nedeljno (bilo koja, ne mora uzastopna) jedeš ili do 400-500 kalorija ili ne jedeš uopšte, ako ti odgovara. Drugih 5 dana jedeš normalno. Tzv "5/2".

Ili jedeš svaki drugi dan do 400 kal ili uopšte, a ovih drugih jedeš normalno i ne brojiš kalorije ("adf").

Ili jedeš samo jedan obrok dnevno (ne brojiš kalorije), tzv "omad".

Itd itd, varijacije na temu.

mateka994

pre 3 godine

Mislim da je ovo odlična metoda za regulaciju težine. Sa 126 kg sam spao na 97 i planiram da padnem jos 5 6 kg kako bi došao do svoje idealne težine. Za svo ovo vreme sam izgubio 26 kg masti i svega 3 kg mišića što je odlično. Slažem se da treba voditi računa posle dolaska na željenu težinu, ali kao i za mrsavljenje tako i za održavanje težine je potrebna samo volja i nista vise. Ne postoji ni jedan jedini preparat ili tableta na ovom svetu koja će vam pomoći u tome (na duže staze).

Carter

pre 3 godine

Licno nikada nisam imao problem sa tezinom, vezbam dosta dugo vec, ali secam se kada sam hteo a se definisem radio sam fasting i dobra je stvar..

mrp

pre 3 godine

Gomila vas, čak većina čita ovo i shvata da je autofagija dijeta za mršavljenje, ali nije. Cilj ovog režima ishrane je podmlađivanje ćelija organizma, samim tim se i reguliše telesna težina, ali to nije primarni cilj. Ko hoće i može ovo je super stvar, ja ne mogu jer imam nizak šećer i dugotrajno gladovanje me dovodi u ozbiljan rizik, žena mi praktikuje autofagiju i mnogo se bolje oseća tako.

Ahtung

pre 3 godine

Može da se oslabi samo ako se manje i ređe jede, više kreće. Sve ostalo su trabunjanja! Da li nekom godi autofagija ili ne, neka sam isproba i uveri se, ali to nema veze sa dijetom. Kad jedeš dobro, možeš da se ugoiš i na autofagiji i na hemioterapijama, što se meni dogodilo.

#crvenosocivo

pre 3 godine

Tresla se gora - rodio se miš. Ej, pa ako u 21.veku ne znamo kako da smršamo na normalan način, bez bilo kakvih ekstrema kao što je ovaj, onda kao društvo i nismo ništa napredovali. Meni je npr jedan od izazova trenutno dobiti pločice na stomaku u svojih 36.godina koliko imam, iako izgledam daleko iznad proseka bilo koje žene u Srbiji, a smršati - pa to može svako samo ako ima dovoljno jaku želju - bez ikakve mudrosti i izmišljenih dijeta

ilijesku

pre 3 godine

Nekad primjenjujem gladovanje i odlicno se osjecam. Svakom bih preporucio. Dodao bih i to da nakon dana gladovanja mokraca postane zutozelena. To je dokaz da metabolizam stvarno bolje radi.

Ljuba

pre 3 godine

Ssmo nije navedeno koliko kalorija mozemo unijeti za tih 8 sati kada smijemo da jedemo a to je kljucno.

Totalno nebitno, bitno je kojih su vrsta namirnice koje si uneo, da li su ugljeni hidrati, masti ili belancevine!

I da, nema JoJo efekta bar ne izrazeno kod drugih dijeta.

Vladan R

pre 3 godine

Ja lično preskočim doručak. Ručak izmedju 1 i 2 večera izmedju 9 i 10. Izmedju toga vocna užina. Tako funkcionišem već decenijama. Nisam do skoro ni znao kako se to zove.

City Slicker

pre 3 godine

@(Delije Čikago, 28. septembar 2020 19:13) Drugar, ako je kako kažeš zadnji obrok u 17h, onda se i te kako radi o autofagiji ako se ne doručkuje pre 9h ujutro. Međutim, ako neko ne ide na spavanje u 20h, kako da izdrži ako je zadnji obrok u 17h, nije mi nikako jasno.

Ćire

pre 3 godine

Ma kakva autofagija bre, necu da idem islod 100tke nikako, vole zene stomak i jake misicave ruke. Posle treninga zvekbem burek sa mesom i zajecarca pa da vidis kako se raste, a masti nestaju i salo prelazi u misic.. komplikujete mnogo

Kukatilo

pre 3 godine

Ju, ju, prijatelji, sta cete napraviti od sebe... Ceo zivot treniram kao zver, jedem sve sto zelim i mogu da se kladim da izgledam bolje od 99% vas sto se izgladnjujete kao monasi.

arriba

pre 3 godine

Ja praktikujem juicing po 3 dana (5hladno cedjenih sokova u toku jednog dana, po receptu) i bez bilo kakve hrane. Budem gladna, mada sve manje a posle tri dana se osećam FANTASTICNO. I ono što mi upada u oči je da mi se apetit i svi receptori za hranu resetuju pa se i u nastavku hranim mnogo manje i zdravije. To uradim na 2/3 nedelje.

Tanja

pre 3 godine

Pa zar to nije kao muslimanski post, preko dana nista, tek uveče se jede? Ja mogu da ne jedem 16 sati bez problema, i još da vežbam, šetam 5,6 km, a kad jedem samo pazim da ne unesem više kalorija nego što treba (kalkulator na guglu sve kaže), i mrsavim. Ne prebrzo, neću da umirem od gladi, ali po pola kile na 25, 30 dana sasvim ok. Ni ne žurim nigde, nisam se toliko baš ugojila.

Delije Čikago

pre 3 godine

Jesti sve što je zdravo po malo 5 puta dnevno, zadnji obrok nek bude u 17h, brzi hod, vežbe, autofagija nije prirodna, iako donosi benefite, ali određenoj grupaciji ljudi...sve skoro slatko izbaciti ili praviti od zdravih namirnica, ja isključivo jedem crnu čokoladu ili pijem čist kakao, to je moje lično iskustvo...

Ovaj

pre 3 godine

Malo nevezano za temu, ako ima muških čitaoca ovih komentara. Jel samo meni nekako simpatičan izraz lica gospođice sa prve fotografije?

Deki

pre 3 godine

Probao 2 meseca. Unosio istu kolicinu kalorija ko i inace i nisam smrsao. Nisam primetio povecanje energije ili raspolozenja.
Jedino tokom ove ishrane izgubite osecaj za glad.

Deki

pre 3 godine

Kupis vagu, meris se svaki dan, racunas unos kalorija i potrosnju kalorija. Za nedelju dana manjka 3500 kalorija se mrsavi zdravih 0,5 kg.
Make it simple...

Lola

pre 3 godine

Meni se ovo svidja i praktikovala sam, i nisam radila zbog mrsavljenja, jer sam vitka, vec zbog zdravlja. Naisla sam na problem da dosta smrsam, malo previse i drugi veci problem, nekako sam u stalnoj trci da pojedem sve sto trebam u tih 8h i to mi stvara anksioznost. Odnosno, navikla sam da imam mali vocni obrok kasno popodne, koji se ne moze racunati u pravi obrok, a iza njega treba ostati gladan 16h. Uglavnom, ja sam smanjila interval u kom ne jedem na 12-14h uglavnom.

Markus1975

pre 3 godine

LJudi to vam je dobra stara "nemojte večerati" dijeta. Eto ja sam tako skinuo 10 kg za dva meseca, pa mi se onda vratilo tokom COVID blokade. Sad moram sve ponovo :)))
(Markus1975, 28. septembar 2020 09:30)

Mnogo su bolji rezultati ako se preskoci dorucak jer telo ujutru koristi najvise energije koju pronalazi u sopstvenim zalihama. Mnogi profesionalni sportisti jutarji trening rade na prazan stomak.
(nikolai valuev, 28. septembar 2020 10:41)

E Nikola, davno je prošlo to vreme kada sam ja bio sportista a profesionalni nisam bio nikada :)))
Vidim po mojoj decu koja su vrhunski karatisti za svoj uzrast, nikako im ne prija rani doručak i nikada se ne "odvaljujU" za večeru. I niko im to nije rekao da treba tako, prosto im telo samo tako traži.
Kod ovih dijeta je uvek problem što one moraju ići u paru sa aktivnim životom i vežbanjem tj. izmenjenim metabolizmom inače su muka živa dok se telo prilagodi.
Pozdrav!

wlado

pre 3 godine

@mina, bravo, kljucna je rec da je to nacin zivota a ne dijeta. Jezim se od izraza dijete jer na srpskom ona znaci mucenje bukvalno. Napravite sebi "dijetu" tj ishranu tako da je sto zdravija moguca ali u vremenskom intervalu od CEO ZIVOT. Bilo sta sto radite "sad cu 3 meseca ovako i onako", nije put ka zdravlju. AF je od mene nacinila mnogo zdraviju osobu, i ne, nemam nikakvih problema sa srcem kako je neko dole naveo. Ljudima zapravo treba jako jako malo ali kvalitetne hrane da bi bili zdravi. Zamislite autofagiju kao neki sokovnik, koji kada iscedi voce, ostavi puno socne pulpe koju bacamo, e autofagija je bukvalno da se ta pulpa jos jednom pusti kroz neki kvalitetniji sokovnik koji ce izvuci jos jednu casu hranjivih sastojaka iz te pulpe.

MisterNo

pre 3 godine

@A
Pa to je potpuno normalno, ako radite trecu smenu, da tada morate nesto pojesti. Moj tim kad god bi nesto dezurali (podrska kod starta projekata, izbora i slicno) preko noci, na racun firme smo nesto narucivali i jeli oko 1-2 ujutro. A sedimo sve vreme. Ja sam obicno gladan oko 3 ujutro, ali tada srecom spavam, pa ne osetim :)

Nikola

pre 3 godine

Zdrava hrana, razne mućkalice, trening mogu od debelog čoveka napraviti štapić za dva meseca a dokaz je na društvenim mrežama... Takođe priložen je dokaz iz nekog fensi hotela u svetu u đakuziju, prodavca navedenih proizvoda...

Kangaroo

pre 3 godine

Već 5 godina imam konstantnu masu 85Kg, a režim je sledeći, svaki dan ustajanje u 6:30, kafa dve cigare do 7:00, onda na posao, do 12 još jedna kafa i nekoliko cigara, kad prodje 12 bude i po neko pivo.
Kući se vracam oko 17:00, još nekoliko piva, večera oko 21:00 i opet dva tri piva, krevet izmedju 23:00 i 1:00. Svaki dan tako već 5 godina i nikakvih problema zdravstvenih nemam, ponekad se desi da bude i neki obrok u toku dana ali veoma retko, obično je to jedan obrok u večernjim časovima, organizam ne jadikuje.
Laku noć

Kukatilo

pre 3 godine

Citam komentare i razmisljam sa kakvim prascima ja delim isti vazduh. Smrsali 20-30 kila. Alo, momci, pa na sta ste vi licili pre tog.mrsavljenja? Jasno mi je da i sad niste bog zna sta, ali ste ranije sigurno bili jezivi.

Kukatilo

pre 3 godine

Ju, ju, prijatelji, sta cete napraviti od sebe... Ceo zivot treniram kao zver, jedem sve sto zelim i mogu da se kladim da izgledam bolje od 99% vas sto se izgladnjujete kao monasi.

#crvenosocivo

pre 3 godine

Tresla se gora - rodio se miš. Ej, pa ako u 21.veku ne znamo kako da smršamo na normalan način, bez bilo kakvih ekstrema kao što je ovaj, onda kao društvo i nismo ništa napredovali. Meni je npr jedan od izazova trenutno dobiti pločice na stomaku u svojih 36.godina koliko imam, iako izgledam daleko iznad proseka bilo koje žene u Srbiji, a smršati - pa to može svako samo ako ima dovoljno jaku želju - bez ikakve mudrosti i izmišljenih dijeta

Ćire

pre 3 godine

Ma kakva autofagija bre, necu da idem islod 100tke nikako, vole zene stomak i jake misicave ruke. Posle treninga zvekbem burek sa mesom i zajecarca pa da vidis kako se raste, a masti nestaju i salo prelazi u misic.. komplikujete mnogo

kiki

pre 3 godine

Pa pobogu bre ljudi, preciznije zene!!!!!!!Autofagija????Pa to je stari termin odavno poznat u nauci koji vam je neko podvalio da sa njim zameni termin gladovanje i vi se sad primate na to kao paramecijusi, posto se na termin gladovanje nikad ne bi tako primile.Aman, zaman kao da je gladovanje neka nova revolucionarna dijeta, koja kolicina gluposti.

Djunta

pre 3 godine

Ja smrsao 15 kg za 2 meseca. 2,3 x nedeljno sport i to je oko 25% dijete. Ostalih 75% je smanjen unos kalorija. Kako?

Za dorurcak musliji sa mlekom a po nekad i jaja sa slaninom.
Oko 11 voce jos bolje povrce.
Za rucak supa sa hlebom ili spagete ili przeno meso.
Oko 16 opet voce.
Uvec pre 18:00 vecera i to bademi, lesnaci, orasi i vec tako nesto.

Smrsao brzinom vetra, ne vraca se staro salo ali ....

Pre sam vrlo lako mogao da zaspem a sada samo ako pojedem nesto oko 8. Naviko zeludac da vari preko noci pa ga to umori i zaspem. Kad je prazan onda je i odmoran i ne mogu da zaspem kako treba. Naravno ne zelim da kazem da treba vecerati posle 18:00 ali lagano sa dijetom. Negde moze nesto i da zatrokira kad se krene brutalno.

патлиџан

pre 3 godine

Већина људи који имају повишен кортизол ће имати проблема са овом дијетом. Чим шећери падну, скаче кортизол да врати у нормали. Лако води до дијабетеса, јер инсулин мора стално да пумпа - иско се шећер слабо уноси.

Умереност и здраве навике су оно што је потребно за дугорочни успех, јер масти се нису преко ноћи ни створиле. Киви дијете и остале глупости служе само да вас ‘мотивишу’ да испоштујете некакве протоколе.

Tanja

pre 3 godine

Pa zar to nije kao muslimanski post, preko dana nista, tek uveče se jede? Ja mogu da ne jedem 16 sati bez problema, i još da vežbam, šetam 5,6 km, a kad jedem samo pazim da ne unesem više kalorija nego što treba (kalkulator na guglu sve kaže), i mrsavim. Ne prebrzo, neću da umirem od gladi, ali po pola kile na 25, 30 dana sasvim ok. Ni ne žurim nigde, nisam se toliko baš ugojila.

Boljac

pre 3 godine

Autofagija nije za svakog a to ću objasniti posle.

Ako ste gojazni i želite smršati za početak što treba da uradite je da izbacite SVE pohovano, pomfrit, zapršku (sarma, pasulj, gulaš), sve suvomesnato (kobasice, slanine, šunke, salame, baš sve), da izbacite hranjenje po pekarama i pljeskarnicama i generalno kioscima brze hrane i da izbacite slatko. To samo po sebi je psihički udarac ali samo tri meseca ako ovo ne jedete (ili jedete tako što ga uzimaš u količinama dezerta jednom u 3 do 5 dana recimo a ne kao obrok) videćete rezultate. Unosite 3l vode dnevno, ne pijete nikakve sokove čak ni prirodne ceđenjene. Ne jedite od 2 do 4 sata pre spavanja. Ako lezete u 2 ujutro poslednji obrok može biti u ponoć.

Da bi prešli na sledeći nivo uzmite da radite blage vežbe pola sta dnevno, recimo jogu. Ništa tegovi ništa kardio, ništa skakanje. Neki blag fitnes program ima ih na netu koliko hoćete.

Autofagija je indvidualna stvar i treba prvo da uradite par pregleda da vidite u čemu je vaš organizam u deficitu pošto sa autofagijom će tog imati još manje i morate nadomestiti. Ja igrom slučaja ceo život jedem tek od 1-2 popodne pa do uveče i kada mi se sabere spavanje plus sati što ne jedem ispadne između 12 i 14 i tako već zadnjih 20 godina. Ali to nije zamena za pravilnu ishranu i svakodnevnu vežbu od sat vremena.

arriba

pre 3 godine

Ja praktikujem juicing po 3 dana (5hladno cedjenih sokova u toku jednog dana, po receptu) i bez bilo kakve hrane. Budem gladna, mada sve manje a posle tri dana se osećam FANTASTICNO. I ono što mi upada u oči je da mi se apetit i svi receptori za hranu resetuju pa se i u nastavku hranim mnogo manje i zdravije. To uradim na 2/3 nedelje.

Delije Čikago

pre 3 godine

Jesti sve što je zdravo po malo 5 puta dnevno, zadnji obrok nek bude u 17h, brzi hod, vežbe, autofagija nije prirodna, iako donosi benefite, ali određenoj grupaciji ljudi...sve skoro slatko izbaciti ili praviti od zdravih namirnica, ja isključivo jedem crnu čokoladu ili pijem čist kakao, to je moje lično iskustvo...

Ahtung

pre 3 godine

Za dijetu preporučujem minimum jednu Šveđanku, noge do ramena. Posle tri meseca, ja se skroz usuko. Jedva me povratili svadbarskim kupusom i mladom prasetinom.

Rusty

pre 3 godine

Већина пише, "смршао сам 15 кг, а онда... па сам поново набацио охо-хо килограма". Џаба сте кречили!

Ahtung

pre 3 godine

Može da se oslabi samo ako se manje i ređe jede, više kreće. Sve ostalo su trabunjanja! Da li nekom godi autofagija ili ne, neka sam isproba i uveri se, ali to nema veze sa dijetom. Kad jedeš dobro, možeš da se ugoiš i na autofagiji i na hemioterapijama, što se meni dogodilo.

ilijesku

pre 3 godine

Nekad primjenjujem gladovanje i odlicno se osjecam. Svakom bih preporucio. Dodao bih i to da nakon dana gladovanja mokraca postane zutozelena. To je dokaz da metabolizam stvarno bolje radi.

Ffff

pre 3 godine

Ne izgladnjujte se. Ako želite da smršate izbacite šećer, belo brašno, masne sireve i suhomesnato. I šetajte svakog dana. To radite zbog zdravlja, a dobar izgled dolazi kao bonus.

Vladan R

pre 3 godine

Ja lično preskočim doručak. Ručak izmedju 1 i 2 večera izmedju 9 i 10. Izmedju toga vocna užina. Tako funkcionišem već decenijama. Nisam do skoro ni znao kako se to zove.

sarma

pre 3 godine

Najsmesniji su mi oni koji bi da smrsaju tako sto par sati dnevno ne jedu a zadnjicu nisu u stanju da pomere sa kreveta, samo sede i gledaju u telefon. Alo ljudi, prosetajte malo, fizicke aktivnosti.

Locutus

pre 3 godine

Najbolje sam se osećao kada sam jeo jednom dnevno i to bez ili sa vrlo malo ugljenih hidrata. Prema tradicionalnoj indijskoj medicini "Ajurvedi" idealno vreme za obrok je podne jer je tada Sunce u zenitu i tada probava najbolje funkcioniše. Nema padova šećera, nema slabosti, ničega. Treba 5-10 dana da se čovek navikne i to je to.

Ako pitate nutricioniste reći će vam 5-7 obroka dnevno. Ja sam se frapirao kada sam video plan ishrane koji je jedan momak platio 200e. Za doručak margarin koji je kancerogen, zatim većera palenta (tako je moj deda gojio svinje), a između još 4-5 obroka. Ti česti obroci nenormalno opterećuju ceo organizam.

Ljudi u prošlosti nisu jeli po ceo dan. Neki su jeli jednom u 3-4 dana kad uspeju da ulove neku životinju. Obrok jednom na 24 sata je sasvim dovoljan. To je prirodni ciklus. Ne može se 5-10 miliona godina evolucije obrisati za 100 godina.

Igor

pre 3 godine

Kao sto neko rece dole, ovo je u sustini dijeta u kojoj izbacujes veceru. Dorucak normalno u 9 npr. onda neka uzinica na poslu, ali ne mora, rucak u 5 posle posla i do ujutru nista. Meni licno je ovo stresno pa uvece oko 9 pohasam jednu lepu sopsku salatu. Tako dam stomaku temu za razmisljanje a kalorija nigde. Efekat je skoro isti, mozda 20% manji u toku meseca ali zato nisam nervozan zato sto sam gladan pred spavanje a ima i vise vitamina.

LJULJ

pre 3 godine

Počeo autofagiju... za 2 dana 1kg.Potrebni su meseci gladovanja da se rešim iz organizma nagomilanih masti, prasetine, ćevapa, jagnjetine, piva i rakije.

City Slicker

pre 3 godine

@(Delije Čikago, 28. septembar 2020 19:13) Drugar, ako je kako kažeš zadnji obrok u 17h, onda se i te kako radi o autofagiji ako se ne doručkuje pre 9h ujutro. Međutim, ako neko ne ide na spavanje u 20h, kako da izdrži ako je zadnji obrok u 17h, nije mi nikako jasno.

veverica

pre 3 godine

ja znam kako da doteram liniju. to sam nekoliko puta u zivotu uspesno radio. mogao sam mozda i ekstremnije. medjutim ono sto je cinjenica za mene, to je kada god ogranicavam ishranu, to se zavrsava tako sto se razbolim. pukne imunitet. to je to. za mene funkcionise trening. gladovanje ne. kad imam vremena da treniram, onda sam fit, kad nemam, onda sam debeo, a kad ne jedem onda sam bolestan. prosto.

Deki

pre 3 godine

Probao 2 meseca. Unosio istu kolicinu kalorija ko i inace i nisam smrsao. Nisam primetio povecanje energije ili raspolozenja.
Jedino tokom ove ishrane izgubite osecaj za glad.

Magnezijum

pre 3 godine

То не важи за људе који раде смене од по 24ч. Испретумбано. Неко леже у 11 ујутру, устаје у 2 ноћу и слично.

Mrki

pre 3 godine

Kada se sabere sve od ranije, kako su živele naša babe i dede, oni su ceo život bili na autofagiji, uglavnom zbog nedostatka hrane.

I bili su zdraviji.

Slučajno sam ovo primenjivao 2009-te, kada se nije još znalo dovoljno o ovome i smršao sa 130 na 105.

Onda sam se vratio na 120 posle 10-tak godina totalne nepažnje oko ishrane.

Od početka ove godine sam se sa 120 spustio sada na 107 i ne smatram ovo dijetom, nego uputstvom za život.

I ono najvažnije od svega,a to je da ovo nikada neće biti reklamirano, jer ne postoji proizvod iza svega ovoga, koji mogu da ti prodaju i uzmu pare.

Ovo je princip samo regulacije organizma i kao takav nije dobar za bisnis.

Šta god

pre 3 godine

@what

Ili jedeš u okviru 8 sati svakog dana, a u drugih 16 ništa sem vode, ne brojiš kalorije (tzv "16/8")

Ili 2 dana nedeljno (bilo koja, ne mora uzastopna) jedeš ili do 400-500 kalorija ili ne jedeš uopšte, ako ti odgovara. Drugih 5 dana jedeš normalno. Tzv "5/2".

Ili jedeš svaki drugi dan do 400 kal ili uopšte, a ovih drugih jedeš normalno i ne brojiš kalorije ("adf").

Ili jedeš samo jedan obrok dnevno (ne brojiš kalorije), tzv "omad".

Itd itd, varijacije na temu.

123

pre 3 godine

То не важи за људе који раде смене од по 24ч. Испретумбано. Неко леже у 11 ујутру, устаје у 2 ноћу и слично.
(Magnezijum, 28. septembar 2020 09:06)

Onda 2 dana nemoj da jedes, pa dva dana jedi.Ja mogu tako i tako radim.

Ti pronadji svoj ritam .Nema pravila da bas mora da bude 16h.

Ja se osecam super.Smrsao sam 24kg a kazu prijatelji i podmladio.

Wlado

pre 3 godine

Podelicu svoje iskustvo. Malo preko godinu dana se hranim ovako. Prvo je to bilo 12h,pa 13,sada je izmedju 18 i 20h da ne jedem i 4 do 6h jedem. Jedino razlog što sam pokusao AF je to što sam pre bio jako zavistan od hrane. Dalje ako je vreme za rucak i ja ne jedem u tom predvidjenom vr. Roku, postajao sam jako slab, nervozan i umoran. Znao sam da to nije normalno osecanje. Zeleo sam da mogu da treniram i bez obroka, naravno pre sam mislio da je tako nešto nemoguće. Sada odem u gym bez doručka i idradim trening bez da pomislim na hranu. Pre ako bih samo zakasnio sa obrok nisam išao na trening jer sam bio uveren da dzaba i idem, nece ici hrana u mišiće :D moj prozor je doručak u 14h,rucak u 18.to je to. Nema grickanja, ne treba mi, nisam izgubio bi gram za god i po. Ali jesam masti. Vrv zato što redovno dižem tegove.

Samo pitam

pre 3 godine

Da li se u onih 16h sme piti kafa bez secera, malo iscedjenog limuna u vodu, lekovi (redovna terapija ili sirup za kasalj koji se uzima tri puta dnevno)?

Mr.Triper

pre 3 godine

Nekad primjenjujem gladovanje i odlicno se osjecam. Svakom bih preporucio. Dodao bih i to da nakon dana gladovanja mokraca postane zutozelena. To je dokaz da metabolizam stvarno bolje radi.
(ilijesku, 28. septembar 2020 10:50)

Proveri ti bolje da nisi navukao neku polnu bolest.

AF za sve nas

pre 3 godine

I ono najvažnije od svega,a to je da ovo nikada neće biti reklamirano, jer ne postoji proizvod iza svega ovoga, koji mogu da ti prodaju i uzmu pare.

Ovo je princip samo regulacije organizma i kao takav nije dobar za bisnis.
(Mrki, 28. septembar 2020 09:23)

Dao bi ti 1000 pluseva. Ovo je suština zašto se ni jedan nutricionista ne slaže sa autofagijom. A teško će vam je i doktor preporučiti. Propade im biznis. A tek džinovski konglomerati Nestle, Heinz, Kellogs... Ima ih baš mnogo. Svi bi radili 70% lošije. Eto zašto dobitnik nobelove nagrade za svoje otkriće nije imao podršku da se više o ovome sazna. A zašto? Zar nisu tako živeli svi naši preci pa ako ih ne pokosi bolest poput tuberkuloze za koje nije bilo leka živeli su oko 80 godina. Nisam nikakav vernik ali post je odrađivao isti posao. Kako su znali ti koji su prvi tražili od vernika da poste? Odakle im ideja? A tu je i ono čuveno doručkuj kraljevski, ručaj kao ne sećam se a večeraj kao siromašan čovek. Ili doručkuj sam ručak podeli sa prijateljem a večeru daj neprijatelju. Zar to nije manje od 8 sati jela?
Čuvajte se dijeta umeju da vam naprave daleko veći problem nego što su to kilogrami viška. AF ja jedem sve osim prerađene hrane, bez suhomesnatog, grickalica, slatkiša (kokice su mi jedine mislim čak da pomažu u čišćenju organizma) pa čak po neki sladoled i pivo ali to 2 nedeljno a i to ću da izbacim jer je leto prošlo. 3 obroka 10h voće, sat kasnije doručak, oko 16h orašasti plodovi, 18h zadnji obrok.

Pant.LA

pre 3 godine

7kg za mesec dana..
ne znam kako kome zvuci ali nije tesko, odprilike samo izbacis veceru.. posle nekoliko dana se naviknes, jos se i bolje osecas.. kad se aktivira autofagija ne oseca se glad, jer se organizam sam hrani suvisnim stvarima u telu..
hteo sebe da testiram, jer nikad nisam postio, da vidim kako je kad duze gladujes, pa nisam jeo nekih 60ak sati, onako, nista posebno, mislio da ce da bude teze, a i nisam hteo sad tu da nesto preterujem.. Sada razvuko autofagiju na 18-19 sati bez problema, jedem 2x dnevno, puno povrca pre svega, voca, malo mesa, bez hleba grickalica, sokova.. kad osetim potrebu za secerom lepo uzmem i pojedem neki slatkis.. i tako..

ARena

pre 3 godine

Prvo i osnovno, KUPIŠ VAGU, na njoj se pojavljuju brojke koje samo pratiš, više jedeš sve veći broj na vagi, manje jedeš broj se smanjuje. Ne treba nikakav Japanac da ti to govori.

Kaže lik smršao 1kg za 2 dana, više nego logično, ne unošenjem hrane i izbacivanjem nagomilanog izmeta ste došli do toga, niste izgubili salo ili mišičnu masu za tako kratko vreme.

Brdjanin

pre 3 godine

Iskreno nisam čitao ceo tekst detaljno ali sam za ovaj oblik dijete čuo pre nekoliko godina od strane nekih bodybibera.
Ako malo razmislite ovaj vid gladovanja i nije toliko težak. Period od 16 sati bez hrane je lako ostvariv. Neka vam doručak bude u 10h ujutru a poslednji obrok do 18 časova. Ostatak vremena je 16 sati bez jela. Ko želi neka proba, ako može Djole David 👨🏼možete i vi!

Eto

pre 3 godine

Ja sam 2012-2013 primenjivao IF, smršao 8kg za dva meseca, iako mi to nije bio cilj, već zdravstveni benefit. 2x nedeljno sam unosio do 400 kalorija dnevno. Znam da nikad veći fokus i više energije nisam imao nego tad. Mogao bih ponovo da probam, taman sam se nagojio.

what

pre 3 godine

"Gladovanje može da se sprovodi na različite načine. Ona preporučuje da dinamika gladovanja bude 16 sati svaki dan (pri tome se u periodu od 8 sati uzima hrana, a u kontinuiranom periodu od 16 sati ništa ne jede, nego se pije samo voda), ili da se period gladovanja produži na više dana, npr. 2 dana u toku nedelje, ili 7 dana u toku nekoliko meseci"

Sta je pjesnik htio reci? Gladovanje 16 sati svaki dan ili da se period gladovanja produzi na vise dana, npr. 2 dana u toku nedelje?

mina335

pre 3 godine

Kad izbaciš ugljene hidrate iz ishrane shvatiš da nemaš od čega da se ugojiš, a imaš i više energije, pa se više i krećeš pa samim tim i više kalorija trošiš i kilogrami sami idu. Kad god sam dobila na težini primenila sam ovu metodu i radi nepogrešivo.

XP

pre 3 godine

Skinuo 20kg za 6 meseci, autofagija + keto ishrana (minimalan unos ugljenih hidrata).
(komentejtor, 28. septembar 2020 10:36)

Čestitam. 26kg za isti period. Keto.

Ne izgladnjujte se. Ako želite da smršate izbacite šećer, belo brašno, masne sireve i suhomesnato. I šetajte svakog dana. To radite zbog zdravlja, a dobar izgled dolazi kao bonus.
(Ffff, 28. septembar 2020 12:55)

Sirevima, slanini, suhomesnatom... nije mesto u listi zabranjenih. Low carb, keto - masti su gorivo organizma.

Rale

pre 3 godine

Ljudi, ovo je potpuno prirodan način. Verujte mi, jednostavno, nije ni dobro da telo držite stalno upaljeno celodnevnim unosom hrane. Prosto je, odaberite 8 sati u kojima ćete da jedete, ako iole imate sređen život, spavaćete od ovih 16 sati gladovanja najmanje 6-7 sati. Ja sam za 3 meseca potpuno prirodno izgubio 10 kilograma, i pritom ne samo da nisam izgubio energiju, već naprotiv, mnogo mi ceo organizam bolje funckioniše. Sad tek razumem moju babu koja mi je govorila davno, a mi smo se kao deca smejali - doručak pojedi sam, ručak daj pola prijatelju, a večeru neprijatelju. Baba je inače vitalna i zdrava bila do svoje 93 godine, tada je umrla, jednostavno žena nije više mogla. Ta njena izreka, malo se prilagodi, i dobijete u njoj sve što treba. Doručak je jednostavno obrok koji vam je potreban jak, dan počinje, trošimo se, trčimo svuda. Ručak je već negde kada se dođe sa posla, treba i tada lepo jesti, ali ne kao za doručak. Večera, lagana, smiraj je dana, ne treba puno organizmu. Naravno, svestan sam da je ovo idealni šablon nekog dana u životu čoveka. Ali uvek, kako god radili i kakav god vam raspored bio, možete sebi organizovati ovo. I zaista radi. Srećno!

Ovaj

pre 3 godine

Malo nevezano za temu, ako ima muških čitaoca ovih komentara. Jel samo meni nekako simpatičan izraz lica gospođice sa prve fotografije?

nikolai valuev

pre 3 godine

LJudi to vam je dobra stara "nemojte večerati" dijeta. Eto ja sam tako skinuo 10 kg za dva meseca, pa mi se onda vratilo tokom COVID blokade. Sad moram sve ponovo :)))
(Markus1975, 28. septembar 2020 09:30)
Mnogo su bolji rezultati ako se preskoci dorucak jer telo ujutru koristi najvise energije koju pronalazi u sopstvenim zalihama. Mnogi profesionalni sportisti jutarji trening rade na prazan stomak.

MisterNo

pre 3 godine

@A
Pa to je potpuno normalno, ako radite trecu smenu, da tada morate nesto pojesti. Moj tim kad god bi nesto dezurali (podrska kod starta projekata, izbora i slicno) preko noci, na racun firme smo nesto narucivali i jeli oko 1-2 ujutro. A sedimo sve vreme. Ja sam obicno gladan oko 3 ujutro, ali tada srecom spavam, pa ne osetim :)

Deki

pre 3 godine

Kupis vagu, meris se svaki dan, racunas unos kalorija i potrosnju kalorija. Za nedelju dana manjka 3500 kalorija se mrsavi zdravih 0,5 kg.
Make it simple...

Markus1975

pre 3 godine

LJudi to vam je dobra stara "nemojte večerati" dijeta. Eto ja sam tako skinuo 10 kg za dva meseca, pa mi se onda vratilo tokom COVID blokade. Sad moram sve ponovo :)))

Тамо_Далеко

pre 3 godine

После неких вишегодишњих здраствених проблема,страшно сам се угојио.Уз овај метод,вратио сам се на своју нормалну тежину од 80 кг за годину дана.У процесу сам изгубио 30 кг за неких 10 месеци.45 година,мушкарац,182 цм.Примењивао сам метод 20+4 ( храну уносио у периоду од 4 сата,остало време “гладовање”) .Никад нисам био гладан,мало у почетку док се нисам навикао.Крвна слика много боља,притисак нормалан,имам далеко више енергије него раније...Потражите савет лекара уколико желите да пробате овај метод.Нисмо сви исти нити имамо сличне проблеме.Мени је помогло.Свако може изгубити на телесној тежини уколико то жели.Много је теже жељену тежину одржавати.То захтева сталну физичку активност и здравији начин живота годинама касније.

Markos

pre 3 godine

Ahtung
Pogresno.Ne mora uopste da se redje jede.Ja sam jeo sest puta dnevno i smrsao 20 kilograma za 6 meseci a nisam bio ekstremno debeo,nego sa 95 na 75.Jedino treba voditi racuna o sastavu hrane i broju kalorija

aleksa

pre 3 godine

Autofagija nije dijeta, ne znam sto je tako tretirate? Ne sluzi kao proces mrsavljanja.
Samo mala digresija, ko je to odredio da je pravilno jesti 3 puta dnevno, ko je odredio dorucak, rucak i veceru, uzine itd? Da li je to nesto sto je zaista najbolje za coveka? Da li je u skladu sa nekadasnjim covekom ili danasnjim? Zasto sisari u prirodi, pa cak i veliki predatori ne jedu 3 puta dnevno? Pritom imaju daleko vise energije od coveka. Neverovatno mi je da mi danas tvrdimo da smo najbolji do sad od svoje vrste, a nista od ranije ne dovodimo u pitanje. Neke stvari kao da su zauvek zacrtane.

zivot je ringispil i kola na sudaranje...

pre 3 godine

to se pre zvalo PREGLADNIO svima se desilo da su u nekom trenutku bili gladni ali nisu stigli da jedu i onda posle nekih sat vremena vise nisu bili gladni to je trenutak kada pocinje autofagija, ili ti sto se pre isto govorilo "doruckuj sam, rucak podeli, veceru daj neprijatelju" to je upravo to, doruckujem u 11 iako ustajem u 06:30 rucam oko 17:00 i to je to, tako sam navikao zadnjih 10 godina a pre toga sam se redovno borio sa viskom kilograma u jednom trenutku sam cak imao i 35 kg viska, otkako se ovako hranim stalno sam na 85 kg sto je savrseno na mojih 187 cm visine, plus ako se bavite rekreativno nekim sportom nema sanse da imate problema sa kilogramima. Ne kazem kad sam u drustvu padne i neka vecera u 20:00 ako se negde izadje ili se nesto sprema posebno i opet se kile ne vracaju

negovan

pre 3 godine

Ja sam jos pre desetak i vise godina, bukvalno, slucajno praktikovao ovaj sistem. Samo mislim da nisam unosio hranu 15 sata neprekidno i osim voda sam konzumirao kafu sa vestackim zasladjivacem. Taj zadnji obrok uvece mi je bio izuzetno obilan. Rezultati jesu dosli; za mesec dana, ako se ne varam mislim da sam umanjio kilazu za 10-12 kg.

markus

pre 3 godine

Моја жена за три месеца смршала скоро 15 кила. Уз аутофагију је и избацила све шећере и брашно. Ја јој се дивим колико је била упорна. Ја нисам могао тако а верујем ни много других људи.

A

pre 3 godine

Nije bas za igranje, pokusao sam u vise navrata, ali kad naidje treca smena, a radim u fabrici, pocinju nenormalni padovi secera i vroglavice.Mozda za nekoga ko ima normalan bioritam(ja radim cetvorobrigadu), ja ne bih vise pokusavao.Inace, sa komentarima dole se slazem, nemojte se truditi samo da izbacite obroke, veliku ulogu igra fizicka aktivnost.

100 maski koštalo 530din

pre 3 godine

Znači jedem uveče kad se vratim iz druge mene oko 23h i sutra opet rucam oko 15h na poslu. Nista lakše poenta je preskočiti doručak. Kontra ovima sto preskacu veceru i legnu u 20h.

menta

pre 3 godine

ja koristim ovaj vid izlecenja,zadnju deceniju vodim borbu sa bolestima koje su se stalno vracale,bez ikakvog napretka to je jedan zacaran krug,gde isprobate sve terapije i vracate se na isto,to je situacija kada vise nemate nikakav imunitet a metabolizam stao ko zna kad,dijete nisam nikada drzala nije bar tu bilo potrebe za tim,evo posle nekog perioda mogu da kazem da se vidi pomak u svakom pogledu,ne sad kao da sam se rodila ponovo ali vidan pomak,meni samo dovoljno da sam smanjila lekove koje sam morala da koristim svakodnevno,imam mnogo vise energije i snaga mi se vratila,da ne pominjem samopouzdanje koje mi se vratilo,jer pored svih bolesti koje je su me snasle i psihicki sam pala,imala strahove i napade panike
,izgubila par kg,znaci primetan pomak,potrebno je da proucite i pridrzavate se pravila,sad zavisi od slucaja do slucaja kako ce ko reagovati,takodje postoje slucajevi gde se stanje pogorsalo,posle nekog vremena nije lose uraditi kompletnu analizu nas koji smo vodili borbu sa odredjenim bolestima prosto da bi se video rezultat,postoje razni tekstovi i grupe gde mozete da naucite sve i proucite o ovom nacinu izlecenja,ovde je bitna disciplina da bi dosli do cilja,a gde cemo bolji cilj nego biti zdavi i zadovoljni sobom

Nikola S

pre 3 godine

Lako, jednostavno, produktivno. Regulisao sam težinu, spavanje, neuporedivo lakše organizujem život, nabavku namirnica i spremanje.

Bio vido

pre 3 godine

Milan Strongmen objasnio ovo. Primenjujem vec 6 meseci skinuo sa 95 na 90 odmah i tako ostalo do danas. Nemam strogu dijetu u ovih 8 sati jedwm normalno samo hleb izbegavam kolko je moguće

Zoran

pre 3 godine

Pa ja tako "živim" već par godina i ne znajući da to ima ime.
Jednostavno sam primetio da mi više prija da jedem npr od 18 do 21h nego doručak-ručak-večera.
Jedem šta mi se jede i koliko mi se jede, lab. nalazi odlični, smršao 5-6 kg i sada na mojih idealnih 82kg.
Ne kažem da je za svakoga i da je univerzalno, samo treba slušati svoje telo.

Jovan

pre 3 godine

Moj slucaj - 4. maja stao na vagu i pokazala je 118kg na 193cm. Nikad nisam imao toliko ali vanredno stanje, rad od kuce i odsustvo treninga su bile objektivne okolnosti. Tada sam krenuo sa 16-8 i sa vezbanjem (trcanje, vijaca i posle mesec dana dok se malo ustalio, krenuo na krosfit). Takodje, u onih 8 sati kombinovao namirnice, hleb samo za dorucak, bez slatkisa, gaziranih pica, alkohola...
Rezultat je bio taj da je 2. avgusta vaga pokazala 95kg. Sada sam u procesu odrzavanja te kilaze.
P.S. Inace sam par nedelja radio i 24-0 sto je za nekog mozda ekstremniji rezim ali moram da kazem da sam trcao po 5-6km za tih 24 casa i nisam imao nikakve probleme, tipa glavobolja, malaksalost...

Simke_007

pre 3 godine

Wlado,potpisujem svaku tvoju rijec...Ja praktiujem potpuno isti nacin.Ako je covjek diciplinovan,i izdrzi 3/4 mjeseca,posle ce vam biti sve lakse,necete imati potrebu za hranom uvece.

Mina

pre 3 godine

Na autifagiji sam vec 6 meseci, nisam bila zadovoljna u početku gubljenje kg ali sam onda rekla sebi da mi na prvom mestu bude zdravlje a kg kad odu ako odu.. Jako mnogo sam jela slatkiša i pogotovo uvece, testa grickalice, slatkiše, sokove... Jednostavno sam rekla ne posle 18 sati, zatim sam polako smanjivala sve to slatko i nezdravo,i vremenom sve manje i jedem skoro pa uopste i kad uzmem čokoladu malo pojedem, jednostavno ne mogu,malo pomalo i kg su otišli sad mi to više nije bitno,bitno mi je da zaista imam više energije osećam se zdravije, više nemam problem sa zelucem.. Ja ću nastaviti ovako, ovo je način života, ne dijeta.. Mnogo sam zadovoljna što sam uspela u tome

Ffff

pre 3 godine

@xp
Akcenat je na zdravlju. Ako smatrate da je prihvatljivo da se hranite testom, suhomesnatim proizvodima, pohovanom hranom, šećerom, mastima u ogromnim količinama a vi izvolite. Kasnije u životu ćete se mučiti sa raznim boleštinama. Najmanje ćete razmišljati o kilogramima i izgledu.

...

pre 3 godine

Zanimljivo, ja ovako funkcionišem veći deo života a nisam ni znao da postoji ime za to. Prosto mi metabolizam tako funkcioniše; sve što jedem pojedem između osam ujutru i četri, pet popodne, nikad ne večeram jer ni osećam potrebu za tim, perem zube rano uveče i ako pijem uveče to je samo voda, i do sutra ujutru prođe upravo toliko, nekih 16 sati.

sve je u pravoj meri

pre 3 godine

To je u stvari post.
Ono sto religije propisuju hiljadama godina.

To potvrdjuje nauka. Periodicno gladovanje s merom utice povoljno na mitohondrije, i pokrece ceo proces boljeg funkcionisanja celija.

Kako su samo to znali pre 2 000 godina.

Simke_007

pre 3 godine

Ja koristim autofagiju 4 mjeseca.Jedem 2 obroka dnevno izmedju toga ponekad pojedem vockice.Ovo je jednostavno prirodan proces...Ko nije navikao,tesko mu je...Nije normalno da se prejednamo,na taj nacin opterecujemo nas organizam.

maxy

pre 3 godine

Frka je prvih par dana, a posle se organizam navikne na ovakav režim. Nisam izgubio na kilogramima (nemam višak), ali se osećam lakše, imam više energije, smanjuje se nadutost stomaka... i izbacio sam grickalice i ostale gluposti koje i jesam nejčešće jeo uveče (u principu ostaju doručak, užina i ručak kada se jedu konkretni obroci). Odnos 16:8 ili neki drugi približan, odredite kako to vama odgovara.
Osnovni problem je kako se naterati da ovo bude stalni režim s obzirom da zahteva uredan ritam života. Ako se desi da ostanem npr. duže budan nego obično, javi se glad u sitne sate.
Često počinjanje i prekidaje nije baš dobro, jer kao što rekoh, ume da bude kriza i frka dok se organizam ne privikne.

Anja

pre 3 godine

@Patdlizdan

Ne znam gde ste to nasli da "insulin pumpa" kad se nista ne jede. Jedino kad on "pumpa" je kad unosite hranu, a ako ste jos i rezistentni na insulin onda ce da "pumpa" jos vise.

Gladovanje s epreporucuje kod ljudi koji imaju problem sa insulinom, bas zato sto ne opterecujete pankreas stalno. Naravno us pratnju lekara.

Sto se kortizola tice (sa kojim imam problem), kada gladujem pijem vodu obogacenu elektrolitima i nemam problem sa odnosom Na i K, a kortizol sse dovede u red. Samo dva dana gladovanja smanjuje nivo kortizola i neke upalne parametre.

Takodje za one koji imaju problem sa secerom I/ili insulinom postoje razliciti rezimi koji favorizuju prevashodno biljnu ishranu.

Na nivo kortizola utice stres. Dakle ako za vas gladovanje predstavlja nevidjen stres, onda ne vredi da se bacate na taj rezim. Ali ne mora sve da bude ili-ili. 16h gladovanja je ne samo izvodivo vec je jako lako. Jedete od 10h do 18h. Ili od 12h do 20h. Sve je pitanje navike.

Mnogo je veca opasnost kod onih koji imaju neki nezdrav odnos prema hrani i picu da ih bilo kakva restrikcija ne odvede u prezderavanje.

maxy

pre 3 godine

Ssmo nije navedeno koliko kalorija mozemo unijeti za tih 8 sati kada smijemo da jedemo a to je kljucno.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kaokakao, 28. septembar 2020 11:06)

Unosiš koliko ti je neophodno. Ako se baviš fizičkim radom bilo koje vrste treba svakako da unosiš više nego neko ko presedi ceo dan. Dakle, nisu ovde kalorije u prvom planu jer se ne radi o dijeti, već je akcenat na periodu kada se ne uzima hrana (okvirno 16 sati), kada organizam treba da pokrene proces autofagije, tj. recikliranja, kao i odmor sistema za varenje hrane.
Ovaj sistem ishrane čak i ne nameće obavezno izbor hrane, već je poenta u odnosu 16:8.

Carter

pre 3 godine

Licno nikada nisam imao problem sa tezinom, vezbam dosta dugo vec, ali secam se kada sam hteo a se definisem radio sam fasting i dobra je stvar..

wlado

pre 3 godine

@mina, bravo, kljucna je rec da je to nacin zivota a ne dijeta. Jezim se od izraza dijete jer na srpskom ona znaci mucenje bukvalno. Napravite sebi "dijetu" tj ishranu tako da je sto zdravija moguca ali u vremenskom intervalu od CEO ZIVOT. Bilo sta sto radite "sad cu 3 meseca ovako i onako", nije put ka zdravlju. AF je od mene nacinila mnogo zdraviju osobu, i ne, nemam nikakvih problema sa srcem kako je neko dole naveo. Ljudima zapravo treba jako jako malo ali kvalitetne hrane da bi bili zdravi. Zamislite autofagiju kao neki sokovnik, koji kada iscedi voce, ostavi puno socne pulpe koju bacamo, e autofagija je bukvalno da se ta pulpa jos jednom pusti kroz neki kvalitetniji sokovnik koji ce izvuci jos jednu casu hranjivih sastojaka iz te pulpe.

Nikola

pre 3 godine

Zdrava hrana, razne mućkalice, trening mogu od debelog čoveka napraviti štapić za dva meseca a dokaz je na društvenim mrežama... Takođe priložen je dokaz iz nekog fensi hotela u svetu u đakuziju, prodavca navedenih proizvoda...

Lola

pre 3 godine

Meni se ovo svidja i praktikovala sam, i nisam radila zbog mrsavljenja, jer sam vitka, vec zbog zdravlja. Naisla sam na problem da dosta smrsam, malo previse i drugi veci problem, nekako sam u stalnoj trci da pojedem sve sto trebam u tih 8h i to mi stvara anksioznost. Odnosno, navikla sam da imam mali vocni obrok kasno popodne, koji se ne moze racunati u pravi obrok, a iza njega treba ostati gladan 16h. Uglavnom, ja sam smanjila interval u kom ne jedem na 12-14h uglavnom.

mrp

pre 3 godine

Gomila vas, čak većina čita ovo i shvata da je autofagija dijeta za mršavljenje, ali nije. Cilj ovog režima ishrane je podmlađivanje ćelija organizma, samim tim se i reguliše telesna težina, ali to nije primarni cilj. Ko hoće i može ovo je super stvar, ja ne mogu jer imam nizak šećer i dugotrajno gladovanje me dovodi u ozbiljan rizik, žena mi praktikuje autofagiju i mnogo se bolje oseća tako.

mateka994

pre 3 godine

Mislim da je ovo odlična metoda za regulaciju težine. Sa 126 kg sam spao na 97 i planiram da padnem jos 5 6 kg kako bi došao do svoje idealne težine. Za svo ovo vreme sam izgubio 26 kg masti i svega 3 kg mišića što je odlično. Slažem se da treba voditi računa posle dolaska na željenu težinu, ali kao i za mrsavljenje tako i za održavanje težine je potrebna samo volja i nista vise. Ne postoji ni jedan jedini preparat ili tableta na ovom svetu koja će vam pomoći u tome (na duže staze).

Ljuba

pre 3 godine

Ssmo nije navedeno koliko kalorija mozemo unijeti za tih 8 sati kada smijemo da jedemo a to je kljucno.

Totalno nebitno, bitno je kojih su vrsta namirnice koje si uneo, da li su ugljeni hidrati, masti ili belancevine!

I da, nema JoJo efekta bar ne izrazeno kod drugih dijeta.

gandra

pre 3 godine

Odgledajte epizodu Eat, fast and live longer BBC-eve emisije Horison. Koncept "intermittent fasting-a" je postao popularizovan nakon ove epizode iz 2012.god.
Veoma zanimljiva epizoda koja mi je privukla paznju na ovu temu, kao i na to da danas unosimo previse kalorija i to uglavnom iz nezdravih i nehranljivih izvora sto dalje za posledicu ima razne bolesti modernog doba poput gojaznosti, dijabetese, alergija, zakrcenih krvnih sudova itd

Markus1975

pre 3 godine

LJudi to vam je dobra stara "nemojte večerati" dijeta. Eto ja sam tako skinuo 10 kg za dva meseca, pa mi se onda vratilo tokom COVID blokade. Sad moram sve ponovo :)))
(Markus1975, 28. septembar 2020 09:30)

Mnogo su bolji rezultati ako se preskoci dorucak jer telo ujutru koristi najvise energije koju pronalazi u sopstvenim zalihama. Mnogi profesionalni sportisti jutarji trening rade na prazan stomak.
(nikolai valuev, 28. septembar 2020 10:41)

E Nikola, davno je prošlo to vreme kada sam ja bio sportista a profesionalni nisam bio nikada :)))
Vidim po mojoj decu koja su vrhunski karatisti za svoj uzrast, nikako im ne prija rani doručak i nikada se ne "odvaljujU" za večeru. I niko im to nije rekao da treba tako, prosto im telo samo tako traži.
Kod ovih dijeta je uvek problem što one moraju ići u paru sa aktivnim životom i vežbanjem tj. izmenjenim metabolizmom inače su muka živa dok se telo prilagodi.
Pozdrav!