Nedelja, 12.04.2020.

11:55

Poznata doktorka objasnila kako da se "ubije" virus u hrani

Izvor: B92

Poznata doktorka objasnila kako da se "ubije" virus u hrani IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Pof. dr Slavko Radosavljevic, dipl. ing

pre 4 godine

Elektromagnetni talasi ( frekvencije) mogu da unistavaju mikroorganizme, konkreno patogene ako st te generisane frekvencije u rezonansi sa sopstvenim rezonantnim frekvencijama patogenih mikroorganizma.Potrebno je znati ili prouciti o rezonantnim frekvencija i rafovima doktora Rige-a koji je to naucno dokazao i prikazivao posebnu razarajuci cancer celije. Postoje mnostvo RIFE aparata kojim se mnogi sluza u preventivi i pomaganju u izlecenju. Sto se tice mikronde njeni taalasi rezonantni za vodu koja se nalazi u telu objekta kojeg u mikrondu stavljate pa se tom priliko i javlja toplota kao produt te rezonanse.

Milan Jakovljević

pre 4 godine

O ovome je jedan naš inženjer već napisao jako lep tekst, gde je sve objasnio, i dao preporuku vremena za COVID 19.
Link:
http://www.balkanmagazin.net/nauka/cid144-236859/da-li-mozemo-da-se-borimo-protiv-covid-19-mikrotalasima

kralj

pre 4 godine

Jiika@
Ne znam dal je glupost ali recimo smrznuto meso kad se otopi prirodnim putem,mesu se DNK ne menja,dok u mikrotalasnoj DNK je razoren.To sam gledao jos pre petnaestak godina na Tv.Da li je to istina ili ne,stvarno ne znam.

DEX

pre 4 godine

A ovim pametnima za koje je pravljena 5G mreza samo da kazem da se kod nas vrlo cesto desava da ne dobacimo ni do 4G mreze pa cepamo 3G. Tako da ako su planirali da se bave transportom robe kamionima bez vozača neće moći tako skoro.

DEX

pre 4 godine

Stvar je u tome da necu kupiti 5G telefon i tačka. Dok bude funkcionisao 4G koristicu mobilni telefon, nakon toga se vraćam žičanom telefonu. Život je i u ovom veku apsolutno moguć bez mobilnog telefona. Takođe nikada više neću ubaciti mikrotalasnu pećnicu koju sam izbacio pre 10 godina. Što se tiče elektromagnetnog zračenja od strujnih kablova veoma je glupo uporediti tu vrstu zračenja sa ovom od 5G mreže.

Los Angeles

pre 4 godine

Srbija je ubijena teorijama zavere. Na sve novo se gleda sa prezirom, čeka se da braća rusi to prvo potvrde i probaju, jer se samo njima veruje, nikako ovom zlom zapadu. Sve nove tehnologije unazad, od PC računara, inerneta, mobilnih telefona, online socijalnih mreza, managementa, električnih automobila, ali za SVE SVE, baš SVE ste kukali. Posledica toga je da medju poslednjima usvajamo moderne tehnologije, procese, modele organizacije, i sve više i više zaostajemo za svetom. Posledica je da zato postajemo jeftina, fizička radna snaga za jednostavne operacije, jeftina sex turistička destinacija u Evropi, i sve manje i manje relevantni za bilo šta u modernom svetu. Kaže neko “pa i do sada sam živeo bez toga” - pa valjda je poenta civilizacije baš da napreduje, a ne da stoji u mestu? I to malo dobrih stvari oko čega čeznete za Titom i komunizmom je suprotno od onoga što pričate sada - pa valjda se Ex-YU razvijala naglom industrijalizacijom, novim tehnologijama, a ne ostankom na zaprežnim kolima, jer zaboga “tako smo i do sada živeli”. Svet ide ka kolonizaciji meseca, robotizaciji procesa, veštačkoj inteligenciji, a vi raspravljate da li je bilo bolje da se vratimo na doba cigla Nokia telefona?

zoonpoliticon

pre 4 godine

Ovako nešto treba da potvrdi neki inženjer a ne doktor. Gledao sam neku naučnu emisiju gde je čovek stavio mrava u mikrotalasnu na nekoliko minuta i... mrav ostao živ i zdrav. Posle je objasnio da je mrav manji od talasne dužine talasa u mikrotalasnoj i da on jednostavno uvek može da se pomeri sa mesta na kome je toplo na mesto gde nije. Ko ne veruje neka proba. Da li i virusi mogu tako da se "provuku" u mikrotalasnoj-ne znam ali ova doktorka me nije ubedila da je hrana podgrejana u mikrotalasnoj bezbedna za korišćenje

bezanija

pre 4 godine

Naravno da se plašimo. Potpuno bespotrebna stvar koju sam izbacio pre 10 godina iz kuće. Takođe neću nikada koristiti 5G tehnologiju. Bez svega toga sam živeo 40 godina pa mogu i sad.
(DEX, 12. april 2020 18:21)

da li ces je koristiti ili ne, to je nebitno.. ali ti mogu reci da ces biti okruzen 5g signalom i manje vise drugi ljudi ce oko tebe koristiti 5g mrezu, nov telefon koji budes kupio kroz par godina bice 5g.. tako da obrni okreni jedino ako se preselis u pecinu mozda i uspes sebe da "sacuvas" od nadolazece posasti zvane razvoj tehnologije

Jika

pre 4 godine

ubije i vitamine i minerale i ostale nutritiente tako da kao da jedete obican papir
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (joe, 12. april 2020 15:33)

Apsolutna glupost. Mišljenje ukorenjeno u srpskoj populaciji. Slično kao za promaju. Bukvalno se ovaj mit prenosi sa generacije na generaciju.

123

pre 4 godine

Naravno da se plašimo. Potpuno bespotrebna stvar koju sam izbacio pre 10 godina iz kuće. Takođe neću nikada koristiti 5G tehnologiju. Bez svega toga sam živeo 40 godina pa mogu i sad.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (DEX, 12. april 2020 18:21)

Apelujem da izbacite sve električne instalacije jer emituju elektromagnetno zračenje. Mada nešto ne verujem da će te to da uradite. To je držanje za principe do momenta ko kad je konforno, posle padaju u vodu.

DEX

pre 4 godine

Doktorke Srbi se plase promaje i mikrotalasne, uzalud ti prica
(ANALiticar, 12. april 2020 13:19)

Naravno da se plašimo. Potpuno bespotrebna stvar koju sam izbacio pre 10 godina iz kuće. Takođe neću nikada koristiti 5G tehnologiju. Bez svega toga sam živeo 40 godina pa mogu i sad.

EU Citizen

pre 4 godine

@nikola
Pa to zavisi od snage, koliko je bilo jela i koliko ste grejali. Mikrotalasne rerne imaju raznu snagu, od pola kilovata do kilovata ili čak i dosta više, mada su najrašireniji modeli od 800 vati. Koliko će energije apsorbovati ono što je u mikrotalasnoj rerni, zavisi prvo od toga koliko je rerna jaka i na koliku snagu ste je podesili, drugo, od toga koliko ste toga stavili u nju jer se energija ravnomerno raspoređuje, većinom na molekule vode, ali greju, se i razne druge stvari, treće, kolilka je bila početna temperatura (jer temperatura nije ništa drugo do energija kretanja atoma i molekula, na tom principu mikrotalasna rerna i radi, konačno, koliko dugo je to trajalo. Ozračivanje, recimo, pola kile hrane na početnoj sobnoj temperaturi, na punoj snazi rerne od 800 W 3 ili 4 minute trebalo bi da tu hranu ako je tečna dovede do ključanja, i to ni mrav ni virus korone ne bi trebalo da prežive ni u kom scenariju :) Inače, za stvari koje nije dobro toliko grejati, recimo svež hleb, koronu ubija, ako ste uopšte u paranoji, što ne bi trebalo da budete ako niste ili star ili bolestan ili oboje, pošto su šanse da ozbiljno obolite zanemarljive, petnaest minuta toplote od 56 stepeni, dakle, zagrejte rernu na 60 stepeni i stavite hleb (kifle, pecivo, ako nije sa nečim tipa šlaga, čemu bi ta temperatura mogla da doaka :) ) na 20 minuta. Neće se osušiti, i biće dobar kao kad ste ga stavili, naročito ako je svež, a nećete dobiti koronu, iako za neke druge, otpornije živuljke ne garantujem :))

malouman

pre 4 godine

Mikrotalsana radi na jednom od principa isusivanja vlage iz hrane i totalno nepreporucljiv nacin zagrevanja i odledjavanja hrane
Ne verujte ovim budalama mikrotalasna je najnezdravija sprava u vasim domovima!!

Metuzalem

pre 4 godine

Velika zabluda je da mikrotalasna ubija bakterije i viruse. Ona će ih ubiti samo ako zagreje celu hranu na temperaturu preko 70 stepeni, kad se hrana prakrično pasterizuje. Mikrotalasna toliko neravnomerno zagreva, da je moguće da jedan deo proključa, a da je druga još potpuno hladna. Zbog toga se i preporučuje da se hrana na polovini izvadi i promeša. Ako su deblji slojevi hrane, moguće je da radio talasi ni ne prođu kroz celu hranu. Radio talasi ne ubijaju, oni nisu radioaktivno zračenje, pa čak ni radioaktivno zračenje ne ubija sve ćelije, već dovodi do bolesti koje ubijaju.

Ivan

pre 4 godine

Mene interesuje na kojoj se temperaturi Covid19 raspada.
Zasto, posle toliko vremena, niko nije dosao do ovog podatka?
Pretpostavljam da je to temperatura oko 70-80C, sto treba da znaci da ubija i topla kafa. Daleko ekonomicnije nego trositi asepsole i alkohole! Mozete dezinfikovati cipele, maske, odecu, rukavice obicnom vrucom vodom!

Federerov sledbenik

pre 4 godine

"čak i ako je kuvar kašljao ili kijao za vreme pripremanja hrane."

Nemam kuvara, a restorani su zatvoreni do daljnjeg. Sve i da nisu zatvoreni, ne bi mi palo na pamet da kada mi konobar donese jelo da mu kažem "E, jel možeš ovo toplo jelo da vratiš kuvaru da ga zagreje u mikrotalasnoj zbog virusa?".

strucnjak

pre 4 godine

Nije bas sasvim tacno. Mikrotalasne rerne su najgore za zagrevanje hrane u kojoj vec ima bakterija i virusa. Mnogo je bolje uraditi to u klasicnoj rerni, a jos bolje u serpi na ringli, uz intenzivno mesanje hrane. Mikrotalasi sami po sebi ne ubijaju ni viruse ni bakterije. Ubija ih toplota prilikom zagrevanja hrane, koja nastaje usled vibracija molekula hrane pod dejstvom brzo promenljivog elekromagnetskog zracenja u komori rerne. Nazalost, svako ko je ikada imao mikrotlasnu rernu zna da se hrana u njoj ne zagreva ravnomerno, vec samo po gornjoj povrsini, dok sve ispod toga cesto ostane ledeno, osim ako se ne zagreje najpre 2 minuta, pa se jelo promesa i zagreje jos 2-3 minuta. Cak i tada se ne garantuje da u njoj nece ostati neki zivi virus.

466453

pre 4 godine

Lipidni omotač ćelijske strukture Korona virusa ga čini da se kao i sve masti u mikrotalasnoj rezonantni trenjem višestruko puta brže zagreva nego li voda. Ti čini mikrotalasnu super efikasnim sterilizatorom u ovom slučaju. Zar ovako nešto jednostavno treba da se objašnjava? :/ :(

nikola

pre 4 godine

To ona kaze, ali je meni jednom usao mrav u tanjir pre podgrevanja u mikrotalasnoj, pa je ostao ziv posle. Mislim da stoga nije garantovano ovo receno

bezanija

pre 4 godine

Naravno da se plašimo. Potpuno bespotrebna stvar koju sam izbacio pre 10 godina iz kuće. Takođe neću nikada koristiti 5G tehnologiju. Bez svega toga sam živeo 40 godina pa mogu i sad.
(DEX, 12. april 2020 18:21)

da li ces je koristiti ili ne, to je nebitno.. ali ti mogu reci da ces biti okruzen 5g signalom i manje vise drugi ljudi ce oko tebe koristiti 5g mrezu, nov telefon koji budes kupio kroz par godina bice 5g.. tako da obrni okreni jedino ako se preselis u pecinu mozda i uspes sebe da "sacuvas" od nadolazece posasti zvane razvoj tehnologije

Jika

pre 4 godine

ubije i vitamine i minerale i ostale nutritiente tako da kao da jedete obican papir
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (joe, 12. april 2020 15:33)

Apsolutna glupost. Mišljenje ukorenjeno u srpskoj populaciji. Slično kao za promaju. Bukvalno se ovaj mit prenosi sa generacije na generaciju.

123

pre 4 godine

Naravno da se plašimo. Potpuno bespotrebna stvar koju sam izbacio pre 10 godina iz kuće. Takođe neću nikada koristiti 5G tehnologiju. Bez svega toga sam živeo 40 godina pa mogu i sad.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (DEX, 12. april 2020 18:21)

Apelujem da izbacite sve električne instalacije jer emituju elektromagnetno zračenje. Mada nešto ne verujem da će te to da uradite. To je držanje za principe do momenta ko kad je konforno, posle padaju u vodu.

nikola

pre 4 godine

To ona kaze, ali je meni jednom usao mrav u tanjir pre podgrevanja u mikrotalasnoj, pa je ostao ziv posle. Mislim da stoga nije garantovano ovo receno

Ivan

pre 4 godine

Mene interesuje na kojoj se temperaturi Covid19 raspada.
Zasto, posle toliko vremena, niko nije dosao do ovog podatka?
Pretpostavljam da je to temperatura oko 70-80C, sto treba da znaci da ubija i topla kafa. Daleko ekonomicnije nego trositi asepsole i alkohole! Mozete dezinfikovati cipele, maske, odecu, rukavice obicnom vrucom vodom!

466453

pre 4 godine

Lipidni omotač ćelijske strukture Korona virusa ga čini da se kao i sve masti u mikrotalasnoj rezonantni trenjem višestruko puta brže zagreva nego li voda. Ti čini mikrotalasnu super efikasnim sterilizatorom u ovom slučaju. Zar ovako nešto jednostavno treba da se objašnjava? :/ :(

EU Citizen

pre 4 godine

@nikola
Pa to zavisi od snage, koliko je bilo jela i koliko ste grejali. Mikrotalasne rerne imaju raznu snagu, od pola kilovata do kilovata ili čak i dosta više, mada su najrašireniji modeli od 800 vati. Koliko će energije apsorbovati ono što je u mikrotalasnoj rerni, zavisi prvo od toga koliko je rerna jaka i na koliku snagu ste je podesili, drugo, od toga koliko ste toga stavili u nju jer se energija ravnomerno raspoređuje, većinom na molekule vode, ali greju, se i razne druge stvari, treće, kolilka je bila početna temperatura (jer temperatura nije ništa drugo do energija kretanja atoma i molekula, na tom principu mikrotalasna rerna i radi, konačno, koliko dugo je to trajalo. Ozračivanje, recimo, pola kile hrane na početnoj sobnoj temperaturi, na punoj snazi rerne od 800 W 3 ili 4 minute trebalo bi da tu hranu ako je tečna dovede do ključanja, i to ni mrav ni virus korone ne bi trebalo da prežive ni u kom scenariju :) Inače, za stvari koje nije dobro toliko grejati, recimo svež hleb, koronu ubija, ako ste uopšte u paranoji, što ne bi trebalo da budete ako niste ili star ili bolestan ili oboje, pošto su šanse da ozbiljno obolite zanemarljive, petnaest minuta toplote od 56 stepeni, dakle, zagrejte rernu na 60 stepeni i stavite hleb (kifle, pecivo, ako nije sa nečim tipa šlaga, čemu bi ta temperatura mogla da doaka :) ) na 20 minuta. Neće se osušiti, i biće dobar kao kad ste ga stavili, naročito ako je svež, a nećete dobiti koronu, iako za neke druge, otpornije živuljke ne garantujem :))

DEX

pre 4 godine

Doktorke Srbi se plase promaje i mikrotalasne, uzalud ti prica
(ANALiticar, 12. april 2020 13:19)

Naravno da se plašimo. Potpuno bespotrebna stvar koju sam izbacio pre 10 godina iz kuće. Takođe neću nikada koristiti 5G tehnologiju. Bez svega toga sam živeo 40 godina pa mogu i sad.

malouman

pre 4 godine

Mikrotalsana radi na jednom od principa isusivanja vlage iz hrane i totalno nepreporucljiv nacin zagrevanja i odledjavanja hrane
Ne verujte ovim budalama mikrotalasna je najnezdravija sprava u vasim domovima!!

strucnjak

pre 4 godine

Nije bas sasvim tacno. Mikrotalasne rerne su najgore za zagrevanje hrane u kojoj vec ima bakterija i virusa. Mnogo je bolje uraditi to u klasicnoj rerni, a jos bolje u serpi na ringli, uz intenzivno mesanje hrane. Mikrotalasi sami po sebi ne ubijaju ni viruse ni bakterije. Ubija ih toplota prilikom zagrevanja hrane, koja nastaje usled vibracija molekula hrane pod dejstvom brzo promenljivog elekromagnetskog zracenja u komori rerne. Nazalost, svako ko je ikada imao mikrotlasnu rernu zna da se hrana u njoj ne zagreva ravnomerno, vec samo po gornjoj povrsini, dok sve ispod toga cesto ostane ledeno, osim ako se ne zagreje najpre 2 minuta, pa se jelo promesa i zagreje jos 2-3 minuta. Cak i tada se ne garantuje da u njoj nece ostati neki zivi virus.

zoonpoliticon

pre 4 godine

Ovako nešto treba da potvrdi neki inženjer a ne doktor. Gledao sam neku naučnu emisiju gde je čovek stavio mrava u mikrotalasnu na nekoliko minuta i... mrav ostao živ i zdrav. Posle je objasnio da je mrav manji od talasne dužine talasa u mikrotalasnoj i da on jednostavno uvek može da se pomeri sa mesta na kome je toplo na mesto gde nije. Ko ne veruje neka proba. Da li i virusi mogu tako da se "provuku" u mikrotalasnoj-ne znam ali ova doktorka me nije ubedila da je hrana podgrejana u mikrotalasnoj bezbedna za korišćenje

Metuzalem

pre 4 godine

Velika zabluda je da mikrotalasna ubija bakterije i viruse. Ona će ih ubiti samo ako zagreje celu hranu na temperaturu preko 70 stepeni, kad se hrana prakrično pasterizuje. Mikrotalasna toliko neravnomerno zagreva, da je moguće da jedan deo proključa, a da je druga još potpuno hladna. Zbog toga se i preporučuje da se hrana na polovini izvadi i promeša. Ako su deblji slojevi hrane, moguće je da radio talasi ni ne prođu kroz celu hranu. Radio talasi ne ubijaju, oni nisu radioaktivno zračenje, pa čak ni radioaktivno zračenje ne ubija sve ćelije, već dovodi do bolesti koje ubijaju.

Federerov sledbenik

pre 4 godine

"čak i ako je kuvar kašljao ili kijao za vreme pripremanja hrane."

Nemam kuvara, a restorani su zatvoreni do daljnjeg. Sve i da nisu zatvoreni, ne bi mi palo na pamet da kada mi konobar donese jelo da mu kažem "E, jel možeš ovo toplo jelo da vratiš kuvaru da ga zagreje u mikrotalasnoj zbog virusa?".

kralj

pre 4 godine

Jiika@
Ne znam dal je glupost ali recimo smrznuto meso kad se otopi prirodnim putem,mesu se DNK ne menja,dok u mikrotalasnoj DNK je razoren.To sam gledao jos pre petnaestak godina na Tv.Da li je to istina ili ne,stvarno ne znam.

DEX

pre 4 godine

Stvar je u tome da necu kupiti 5G telefon i tačka. Dok bude funkcionisao 4G koristicu mobilni telefon, nakon toga se vraćam žičanom telefonu. Život je i u ovom veku apsolutno moguć bez mobilnog telefona. Takođe nikada više neću ubaciti mikrotalasnu pećnicu koju sam izbacio pre 10 godina. Što se tiče elektromagnetnog zračenja od strujnih kablova veoma je glupo uporediti tu vrstu zračenja sa ovom od 5G mreže.

Milan Jakovljević

pre 4 godine

O ovome je jedan naš inženjer već napisao jako lep tekst, gde je sve objasnio, i dao preporuku vremena za COVID 19.
Link:
http://www.balkanmagazin.net/nauka/cid144-236859/da-li-mozemo-da-se-borimo-protiv-covid-19-mikrotalasima

Los Angeles

pre 4 godine

Srbija je ubijena teorijama zavere. Na sve novo se gleda sa prezirom, čeka se da braća rusi to prvo potvrde i probaju, jer se samo njima veruje, nikako ovom zlom zapadu. Sve nove tehnologije unazad, od PC računara, inerneta, mobilnih telefona, online socijalnih mreza, managementa, električnih automobila, ali za SVE SVE, baš SVE ste kukali. Posledica toga je da medju poslednjima usvajamo moderne tehnologije, procese, modele organizacije, i sve više i više zaostajemo za svetom. Posledica je da zato postajemo jeftina, fizička radna snaga za jednostavne operacije, jeftina sex turistička destinacija u Evropi, i sve manje i manje relevantni za bilo šta u modernom svetu. Kaže neko “pa i do sada sam živeo bez toga” - pa valjda je poenta civilizacije baš da napreduje, a ne da stoji u mestu? I to malo dobrih stvari oko čega čeznete za Titom i komunizmom je suprotno od onoga što pričate sada - pa valjda se Ex-YU razvijala naglom industrijalizacijom, novim tehnologijama, a ne ostankom na zaprežnim kolima, jer zaboga “tako smo i do sada živeli”. Svet ide ka kolonizaciji meseca, robotizaciji procesa, veštačkoj inteligenciji, a vi raspravljate da li je bilo bolje da se vratimo na doba cigla Nokia telefona?

DEX

pre 4 godine

A ovim pametnima za koje je pravljena 5G mreza samo da kazem da se kod nas vrlo cesto desava da ne dobacimo ni do 4G mreze pa cepamo 3G. Tako da ako su planirali da se bave transportom robe kamionima bez vozača neće moći tako skoro.

Pof. dr Slavko Radosavljevic, dipl. ing

pre 4 godine

Elektromagnetni talasi ( frekvencije) mogu da unistavaju mikroorganizme, konkreno patogene ako st te generisane frekvencije u rezonansi sa sopstvenim rezonantnim frekvencijama patogenih mikroorganizma.Potrebno je znati ili prouciti o rezonantnim frekvencija i rafovima doktora Rige-a koji je to naucno dokazao i prikazivao posebnu razarajuci cancer celije. Postoje mnostvo RIFE aparata kojim se mnogi sluza u preventivi i pomaganju u izlecenju. Sto se tice mikronde njeni taalasi rezonantni za vodu koja se nalazi u telu objekta kojeg u mikrondu stavljate pa se tom priliko i javlja toplota kao produt te rezonanse.

nikola

pre 4 godine

To ona kaze, ali je meni jednom usao mrav u tanjir pre podgrevanja u mikrotalasnoj, pa je ostao ziv posle. Mislim da stoga nije garantovano ovo receno

DEX

pre 4 godine

Doktorke Srbi se plase promaje i mikrotalasne, uzalud ti prica
(ANALiticar, 12. april 2020 13:19)

Naravno da se plašimo. Potpuno bespotrebna stvar koju sam izbacio pre 10 godina iz kuće. Takođe neću nikada koristiti 5G tehnologiju. Bez svega toga sam živeo 40 godina pa mogu i sad.

malouman

pre 4 godine

Mikrotalsana radi na jednom od principa isusivanja vlage iz hrane i totalno nepreporucljiv nacin zagrevanja i odledjavanja hrane
Ne verujte ovim budalama mikrotalasna je najnezdravija sprava u vasim domovima!!

zoonpoliticon

pre 4 godine

Ovako nešto treba da potvrdi neki inženjer a ne doktor. Gledao sam neku naučnu emisiju gde je čovek stavio mrava u mikrotalasnu na nekoliko minuta i... mrav ostao živ i zdrav. Posle je objasnio da je mrav manji od talasne dužine talasa u mikrotalasnoj i da on jednostavno uvek može da se pomeri sa mesta na kome je toplo na mesto gde nije. Ko ne veruje neka proba. Da li i virusi mogu tako da se "provuku" u mikrotalasnoj-ne znam ali ova doktorka me nije ubedila da je hrana podgrejana u mikrotalasnoj bezbedna za korišćenje

Federerov sledbenik

pre 4 godine

"čak i ako je kuvar kašljao ili kijao za vreme pripremanja hrane."

Nemam kuvara, a restorani su zatvoreni do daljnjeg. Sve i da nisu zatvoreni, ne bi mi palo na pamet da kada mi konobar donese jelo da mu kažem "E, jel možeš ovo toplo jelo da vratiš kuvaru da ga zagreje u mikrotalasnoj zbog virusa?".

strucnjak

pre 4 godine

Nije bas sasvim tacno. Mikrotalasne rerne su najgore za zagrevanje hrane u kojoj vec ima bakterija i virusa. Mnogo je bolje uraditi to u klasicnoj rerni, a jos bolje u serpi na ringli, uz intenzivno mesanje hrane. Mikrotalasi sami po sebi ne ubijaju ni viruse ni bakterije. Ubija ih toplota prilikom zagrevanja hrane, koja nastaje usled vibracija molekula hrane pod dejstvom brzo promenljivog elekromagnetskog zracenja u komori rerne. Nazalost, svako ko je ikada imao mikrotlasnu rernu zna da se hrana u njoj ne zagreva ravnomerno, vec samo po gornjoj povrsini, dok sve ispod toga cesto ostane ledeno, osim ako se ne zagreje najpre 2 minuta, pa se jelo promesa i zagreje jos 2-3 minuta. Cak i tada se ne garantuje da u njoj nece ostati neki zivi virus.

Jika

pre 4 godine

ubije i vitamine i minerale i ostale nutritiente tako da kao da jedete obican papir
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (joe, 12. april 2020 15:33)

Apsolutna glupost. Mišljenje ukorenjeno u srpskoj populaciji. Slično kao za promaju. Bukvalno se ovaj mit prenosi sa generacije na generaciju.

Metuzalem

pre 4 godine

Velika zabluda je da mikrotalasna ubija bakterije i viruse. Ona će ih ubiti samo ako zagreje celu hranu na temperaturu preko 70 stepeni, kad se hrana prakrično pasterizuje. Mikrotalasna toliko neravnomerno zagreva, da je moguće da jedan deo proključa, a da je druga još potpuno hladna. Zbog toga se i preporučuje da se hrana na polovini izvadi i promeša. Ako su deblji slojevi hrane, moguće je da radio talasi ni ne prođu kroz celu hranu. Radio talasi ne ubijaju, oni nisu radioaktivno zračenje, pa čak ni radioaktivno zračenje ne ubija sve ćelije, već dovodi do bolesti koje ubijaju.

Ivan

pre 4 godine

Mene interesuje na kojoj se temperaturi Covid19 raspada.
Zasto, posle toliko vremena, niko nije dosao do ovog podatka?
Pretpostavljam da je to temperatura oko 70-80C, sto treba da znaci da ubija i topla kafa. Daleko ekonomicnije nego trositi asepsole i alkohole! Mozete dezinfikovati cipele, maske, odecu, rukavice obicnom vrucom vodom!

123

pre 4 godine

Naravno da se plašimo. Potpuno bespotrebna stvar koju sam izbacio pre 10 godina iz kuće. Takođe neću nikada koristiti 5G tehnologiju. Bez svega toga sam živeo 40 godina pa mogu i sad.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (DEX, 12. april 2020 18:21)

Apelujem da izbacite sve električne instalacije jer emituju elektromagnetno zračenje. Mada nešto ne verujem da će te to da uradite. To je držanje za principe do momenta ko kad je konforno, posle padaju u vodu.

EU Citizen

pre 4 godine

@nikola
Pa to zavisi od snage, koliko je bilo jela i koliko ste grejali. Mikrotalasne rerne imaju raznu snagu, od pola kilovata do kilovata ili čak i dosta više, mada su najrašireniji modeli od 800 vati. Koliko će energije apsorbovati ono što je u mikrotalasnoj rerni, zavisi prvo od toga koliko je rerna jaka i na koliku snagu ste je podesili, drugo, od toga koliko ste toga stavili u nju jer se energija ravnomerno raspoređuje, većinom na molekule vode, ali greju, se i razne druge stvari, treće, kolilka je bila početna temperatura (jer temperatura nije ništa drugo do energija kretanja atoma i molekula, na tom principu mikrotalasna rerna i radi, konačno, koliko dugo je to trajalo. Ozračivanje, recimo, pola kile hrane na početnoj sobnoj temperaturi, na punoj snazi rerne od 800 W 3 ili 4 minute trebalo bi da tu hranu ako je tečna dovede do ključanja, i to ni mrav ni virus korone ne bi trebalo da prežive ni u kom scenariju :) Inače, za stvari koje nije dobro toliko grejati, recimo svež hleb, koronu ubija, ako ste uopšte u paranoji, što ne bi trebalo da budete ako niste ili star ili bolestan ili oboje, pošto su šanse da ozbiljno obolite zanemarljive, petnaest minuta toplote od 56 stepeni, dakle, zagrejte rernu na 60 stepeni i stavite hleb (kifle, pecivo, ako nije sa nečim tipa šlaga, čemu bi ta temperatura mogla da doaka :) ) na 20 minuta. Neće se osušiti, i biće dobar kao kad ste ga stavili, naročito ako je svež, a nećete dobiti koronu, iako za neke druge, otpornije živuljke ne garantujem :))

bezanija

pre 4 godine

Naravno da se plašimo. Potpuno bespotrebna stvar koju sam izbacio pre 10 godina iz kuće. Takođe neću nikada koristiti 5G tehnologiju. Bez svega toga sam živeo 40 godina pa mogu i sad.
(DEX, 12. april 2020 18:21)

da li ces je koristiti ili ne, to je nebitno.. ali ti mogu reci da ces biti okruzen 5g signalom i manje vise drugi ljudi ce oko tebe koristiti 5g mrezu, nov telefon koji budes kupio kroz par godina bice 5g.. tako da obrni okreni jedino ako se preselis u pecinu mozda i uspes sebe da "sacuvas" od nadolazece posasti zvane razvoj tehnologije

466453

pre 4 godine

Lipidni omotač ćelijske strukture Korona virusa ga čini da se kao i sve masti u mikrotalasnoj rezonantni trenjem višestruko puta brže zagreva nego li voda. Ti čini mikrotalasnu super efikasnim sterilizatorom u ovom slučaju. Zar ovako nešto jednostavno treba da se objašnjava? :/ :(

Los Angeles

pre 4 godine

Srbija je ubijena teorijama zavere. Na sve novo se gleda sa prezirom, čeka se da braća rusi to prvo potvrde i probaju, jer se samo njima veruje, nikako ovom zlom zapadu. Sve nove tehnologije unazad, od PC računara, inerneta, mobilnih telefona, online socijalnih mreza, managementa, električnih automobila, ali za SVE SVE, baš SVE ste kukali. Posledica toga je da medju poslednjima usvajamo moderne tehnologije, procese, modele organizacije, i sve više i više zaostajemo za svetom. Posledica je da zato postajemo jeftina, fizička radna snaga za jednostavne operacije, jeftina sex turistička destinacija u Evropi, i sve manje i manje relevantni za bilo šta u modernom svetu. Kaže neko “pa i do sada sam živeo bez toga” - pa valjda je poenta civilizacije baš da napreduje, a ne da stoji u mestu? I to malo dobrih stvari oko čega čeznete za Titom i komunizmom je suprotno od onoga što pričate sada - pa valjda se Ex-YU razvijala naglom industrijalizacijom, novim tehnologijama, a ne ostankom na zaprežnim kolima, jer zaboga “tako smo i do sada živeli”. Svet ide ka kolonizaciji meseca, robotizaciji procesa, veštačkoj inteligenciji, a vi raspravljate da li je bilo bolje da se vratimo na doba cigla Nokia telefona?

DEX

pre 4 godine

Stvar je u tome da necu kupiti 5G telefon i tačka. Dok bude funkcionisao 4G koristicu mobilni telefon, nakon toga se vraćam žičanom telefonu. Život je i u ovom veku apsolutno moguć bez mobilnog telefona. Takođe nikada više neću ubaciti mikrotalasnu pećnicu koju sam izbacio pre 10 godina. Što se tiče elektromagnetnog zračenja od strujnih kablova veoma je glupo uporediti tu vrstu zračenja sa ovom od 5G mreže.

DEX

pre 4 godine

A ovim pametnima za koje je pravljena 5G mreza samo da kazem da se kod nas vrlo cesto desava da ne dobacimo ni do 4G mreze pa cepamo 3G. Tako da ako su planirali da se bave transportom robe kamionima bez vozača neće moći tako skoro.

Pof. dr Slavko Radosavljevic, dipl. ing

pre 4 godine

Elektromagnetni talasi ( frekvencije) mogu da unistavaju mikroorganizme, konkreno patogene ako st te generisane frekvencije u rezonansi sa sopstvenim rezonantnim frekvencijama patogenih mikroorganizma.Potrebno je znati ili prouciti o rezonantnim frekvencija i rafovima doktora Rige-a koji je to naucno dokazao i prikazivao posebnu razarajuci cancer celije. Postoje mnostvo RIFE aparata kojim se mnogi sluza u preventivi i pomaganju u izlecenju. Sto se tice mikronde njeni taalasi rezonantni za vodu koja se nalazi u telu objekta kojeg u mikrondu stavljate pa se tom priliko i javlja toplota kao produt te rezonanse.

kralj

pre 4 godine

Jiika@
Ne znam dal je glupost ali recimo smrznuto meso kad se otopi prirodnim putem,mesu se DNK ne menja,dok u mikrotalasnoj DNK je razoren.To sam gledao jos pre petnaestak godina na Tv.Da li je to istina ili ne,stvarno ne znam.

Milan Jakovljević

pre 4 godine

O ovome je jedan naš inženjer već napisao jako lep tekst, gde je sve objasnio, i dao preporuku vremena za COVID 19.
Link:
http://www.balkanmagazin.net/nauka/cid144-236859/da-li-mozemo-da-se-borimo-protiv-covid-19-mikrotalasima