Ova bolest pogađa sve više mladih. Važna rana dijagnoza

Rana dijagnoza hroničnog artritisa je najvažnija za uspešno lečenje i očuvanje radne sposobnosti i kvaliteta života obolelih, ukazano je na skupu u Beogradu o toj bolesti koja pre svega pogađa mlađe ljude.

Izvor: B92, Beta
Pošaljite komentar
 1. Pre 15 - ak godina sam se probufila skoro pa nepokretna, upala zglobova, mišića sa blagom temperaturom od koje sam imala drhtavicu. Svaka ćelija me je bolela. RF+ očajni rezultati, lekari su mi davali kortiko preparate. Popustio je bol i otok ali su počeli iznenadni bolovi u zglobu ruke, šake, pa nestane. Odem kod frizera normalna vratim se skoro puzajući. Mnogo mi je pomogla suva klima, odlazak na more, sunčanje. Nastavila sam sa kortiko prepaeatima, mislim injekcije Moditen depo i anti reumatici. Posle nekoliko godina bol se povukao, ostali su bolovi u sitnim Zglobovima šake i stopala, bila sam tek posle 10 godina na reumatologiji, RF-, analize ne ukazuju na artritis kao tada.
  Slažem se da se lekari oslanjaju na analize krvi a oglušuju na to kako se osećamo. Ne znam zašto sam tada imala napad ali se nadam da se neće ponoviti.
   (Pera Kojot, 25. maj 2019 00:21)

  # Link komentara

 2. Mene "zveknu" reumatoidni artritis pre dve godine.Naduvaše mi se zglobovi kao baloni.
  Srećom desi mi se sve to u Italiji,gde je medicina kako tako dobra u poređenju sa našom.
  Kortizon na početku jaka doza i metotrexato napraviše čudo.
  Sada sam samo na metotrexatu 7,5 mg nedeljno,što je ništa,u junu se nadam na sledećem pregledu možda i kompletnom "skidanju".
  U rezultatima krvne slike nikad ništa nađeno u vezi artritisa,tako da nema veze.
  Srećno svim obolelima od ove opake bolesti i samo jako bez predaje.
   (cholak, 24. maj 2019 00:03)

  # Link komentara

 3. Dr Ostojicu sam se javila kada su pocele prve tegobe. Dijagnozu RA sam dobila posle pet godina iako sam isla redovno na kontrole na Institut za reumatologiju.
  Na koje to zdrave stilove zivota misli dr Lapcevic? Ona i na TV prica o uticaju ishrane, a medicina to ne podrzava. Doktorka treba da se bori da svi pacijenti kojima je potrebna bioloska terapija mogu da je dobiju, a ne da ih okrivljuje da su se razboleli, jer nisu zdravo ziveli.
  (RA pacijent, 23. maj 2019 23:59)

  # Link komentara

 4. imala sam 14,5 godina kada su poceli da se javljaju problemi i bolovi, bila sam malte ne nepokretna, dijagnozu su nasi "strucnjaci" ustanovili kada sam imala 25, toliko o ranom otkrivanju i dijagnostifikovanju...
   (maja, 23. maj 2019 23:57)

  # Link komentara

 5. Ove bolesti su stvarno strasne i postepeno dovode do invalidnosti.Svi segmenti drustva treba da se ukljuce kako bi se na vreme dijagnostikovali i pravilno lecili ovi pacijenti.
  (zoki, 23. maj 2019 18:00)

  # Link komentara

 6. Stedite novac i idite privatno na preglede.
  Nazalost je tako.

  Ne odustajte kad vas otkacinju.

  Ovo vazi i za one koji zive u Srbije i za one koji zive van.
  Meni je vise njih ispromasivalo dijagnozu zato sto sam mlada i u odlicnoj formi.
  Simptome su pripisivali poslu koji zahteva dugo sedenje, stresu...

  Na kraju sam dobila toliko strasan napad (vec sam se bila preselila na zapad) da sam bukvalno cetvoronoske otisla kod (privatnog) reumatologa, koji nije odmah hteo da postavi dijagnozu, a da je jos sa vrata mogao da vidi o cemu se radi. Prepisao mi je pametno sve moguce testove i snimanja. Interesantno je da je samo jedan od vise testova krvi pokazao parametre za upalu. A lekari se mnogo na njih oslanjaju. Retko koji vise uvazava simptome od onoga sto pise na papiru.

  Potvrdjen mi je ankilozni spondilitis i spasava me dobra ishrana (bez skorbova, aditiva, konzervansa...) i redovno vezbanje.

  Dakle, borite se da dobijete pravu dijagnozu, ali nemojte da se predate kad dobijete i prognozu. Uvek ima nade i stil zivota i ishrana jako uticu.

  Inace, gde god da ste trazite da vas registruju, u skladu sa postojecim zakonima, da imate hronicno, progresivno, degenerativno oboljenje. Ovde gde ja zivim ako to ne ucinite, a nadjete se u situaciji da morate da dobijate terapiju koja nije obican prednizon + lekovi protiv bolova, suocicete se sa tim da vam terapija nije 100% porkivena od strane osiguranja, a jedna injekcija moze da kosta i oko 5500 dolara!
  (Anja, 23. maj 2019 17:40)

  # Link komentara

 7. Ubi tastatura ....
   (Samo kažem., 23. maj 2019 16:23)

  # Link komentara

 8. Ok.. I kako da ga uocimo.. Sve ste rekli sem toga gde i kome se obratiti a pogotovo ono najbitnije KAKO dobiti termin za pregled u normalnom vremenskom intervalu ako nije urgentna situacija, kad se zna da se kdo nas za sve ceka mesecima pa cak i godinama?
   (doktor-beznadja, 23. maj 2019 16:03)

  # Link komentara