Četvrtak, 14.03.2019.

13:36

U Srbiji uskoro policijski čas za maloletnike? VIDEO

Izvor: B92

U Srbiji uskoro policijski èas za maloletnike? VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

99 Komentari

Sortiraj po:

ArtuDitu

pre 5 godina

@ uko

Iz ovoga što ste napisali vidi se da ozbiljan problem imate vi a ne vaše dete. Trebalo bi da potražite stručnu pomoć. Jer briga za dete je nešto što je sasvim normalno a preterana briga prerasta u patologiju. Ni ta preterana briga ne može da zaštiti vaše dete od potencijalnih opasnosti i izazova u tinejdžerskom dobu. Vrlo često može da ga pogura ka tome od čega želite da zaštite i sačuvate.

Dragan

pre 5 godina

Roditelj sam jednog tinejdžera. najveći problem oko ograničenja izlaska je taj da svi njegovi drugovi od roditelja imaju duže vreme od onoga koje sam mu ja odredio. Kada sam pričao sa tim roditeljima, svi se žale na to ali niko ne želi da skrati vreme izlaska. Na kraju je on počeo polako da biva odbačen jer se vraćao ranije kući..I šta sam mogao nego da mu dozvolim da se vraća zajedno sa njima, što je u neku ruku za mene bilo sigurnije... Roditelji su glavni problem, ne deca, na žalost

night without moonshine....

pre 5 godina

@uko 15.03.2019.16:32

Znate sta, ideja je visestruko korisna:

-Ima roditelja koji nemaju dovoljno autoriteta, ili znanja (ima i takvih...), pa ce zakon da to nadomesti....

-deca treba da odspavaju 7-8 sati (zavisi od uzrasta, pa neka mladja i vise od toga), jer sutradan treba da idu u skolu....

-nocu razne aveti izlaze iz svojih rupa, (setite se Tijane Juric koja je nastradala oko ponoci samo zato sto je otisla da drugu vrati duks, pa pijani monstrum ju je ubio....)Zasto? Zato sto je sociopata, ali i zato sto je mislio da nece biti uhvacen....


Zar mislite da nesto bitno u zivotu propustaju zato sto u 22h moraju da budu kod kuce?!?

to

pre 5 godina

samo jos jedna stvar: na engleskom se policijski cas i ogranicenje kad dete mora kuci, ono sto smo mi zvali "do kad imas izlaz" zaista kazu isto, ali ne bi trebalo isto da se prevode, pa ovi sto su zapenili o policijskom casu i ljudskim pravima ne bi morali da se zivciraju bez potrebe

dzaba ste krecili

pre 5 godina

Nema od svega toga nista. Nasa nesposobna drzava nije u stanu cak ni pusenje po kafanama da zabrani. Srbija i Albanija su jedine evropske zemlje u kojima mozes da dimis u restoranu! Sem toga, monarhisti su ubedljiva manjina u srpskoj politici. A cak i da se jednog dana i donese takav zakon - ko ce da ga sprovede? Pa ovi nasi policajci mirno gledaju kako klinci od 12-13 godina nocu terorisu ceo kraj, kada im se ljudi pozale oni samo slegnu ramenima i kazu kako te mangupe ne smeju ni da pipnu jer su maloletni ... i tu se prica zavrsava. A tek ovo sa papiricem od notara ... pa danas svako dete takav papiric napravi u fotosopu za 5 minuta. Ako smo mi pre 30-40 godina bez kompjutera i fotosopa "crtali" lekarska uverenja sa sve pecatom i potpisom za izoastanke sa casova, sta tek ova deca mogu sa svom tom tehnologijom oko sebe? Gubite vreme na gluposti. Vaspitavajte decu dok su mala, dzaba vama posle policija i vojska ako ih vi niste vaspitali dok je bilo vreme za to!

đinđi rinđi

pre 5 godina

sklonice se sa ulica i samo ce se "preparkirati" u zatvoren prostor tzv. "kucna varijanta".
potrebno je maksimalno moguce angazovanje roditelja, vaspitaca, ucitelja, nastavnika, profesora i svih ostalih. ne "vaspitavati" decu novcem vec patrijahalnim vaspitanjem. odnositi se isto prema problemu koriscenja duvana, alkohola, droge, nozeva (bodeza), oruzja i opasnog orudja.

pitam samo onako

pre 5 godina

@pa da/Omanula si za 20g, moja deca su izlazila tako decaci, pa su odrasli u pametne i obrazovane ljude!!!Bilo je i duzih izlazaka, ali sam obavezno isla po njih!!!Deci treba da se uvede red, kad roditeljj nece ili ne mogu!!!A to sto si ti malo ogranicen/a/, zao mi je!!!

Ja

pre 5 godina

srbina

Ma naravno, hajde sve da bude besplatno za vasu decu, ne bi li sto manje postovali i da im niko nista u zivotu ne zabrani, neka vrsljaju po celu noc kud hoce i kako hoce, nek bude zemlje dembeliija za njih! Vidim, lepe su rezultate do sada postigli takvi nacini vaspitanja1 Svasta!

Ja

pre 5 godina

Slovenac


Razlikujete li Vi dete, odnosno malolatnika, od punopravnog gradjanina? Ako ne razlikujete, nemamo o cemu da razgovaramo! Takvi ce sutra traziti seksualne slobode za decu od 12 godina i isto ce se tako praviti blesavi i u cudu beciti, kad ih neko pita da li su normalni!

srbina

pre 5 godina

Malo je 10 p.m. koncerti traju do 11 p.m. A ovo sa pecatima kao ausvajs....sta ce to? ...pa nisu oni kriminalci. Neka ih roditelhi nauce da dolaze kuci do ponoci kad imaju izlazak za vikend. Ostale dane samo na rodjendane i to opet do ponoci.

srbina

pre 5 godina

Kakva zabrana!??? organizujte muzicke zentre, sportske terene, i to sve besplatno za maloletne. A skolu svedite na internate do fakulteta. Nastava mora da zavrsi do 17:00, a ne da traje do uvece.

Tako i treba

pre 5 godina

Hajde neka mi bilo ko da normalan razlog sta ce dete ispod 16 godina na ulici posle ponoci? Vecinom imaju roditelje neskolovane i nedovoljno spremne i da budu roditelji, a kao takvi podlozni su svemu, posebno posle ponoci.

Laki-Ns

pre 5 godina

Podrzavam ideju uz par izmena. Zabraniti mladjima od 16 godina da budu na ulici posle 22h (a mladjima od 18 godina zabrana posle ponoci), zabrana za mladje od 18 godina: prodaja cigareta, alkohola, kladionice i kockarnice. Kad to bude uvedeno (mada nece nikad) bice osetne promene u ponasanju omladine. Omladina nam je besna bez razloga.To treba mlatiti kao volove od malih nogu. Nema bolje prevencije

cokan

pre 5 godina

Logično je da posle ponoći maloletno dete ne bude na ulici .Kome ti smeta? Zašto? Pedofilima ide na ruku da deca budu na ulici posle ponoći. Maloletnici treba da budu pod kontrolom u svakom momentu.

to

pre 5 godina

je po meni ok ideja.
@mrmlj, nenad, itd.
nedavno je negde bio detaljniji clanak gde pise koliko su novih sportskih terena pre svega i slicnih sadrzaja stavili besplatno deci na raspolaganje i to ide jedno sa drugim; a sa druge strane to sto roditelji misle da deca mladja od 16 treba da se opijaju u klubovima da im ne bi bila besna kod kuce govori o tim roditeljima, zar ne?

uko

pre 5 godina

Ideja je uzasna! Policijski cas u miru uvode samo fasisti
(uko, 15. mart 2019 12:08)
Ovaj moj komentar ima mnogo negativnih ocena, pa moram malo da pojasnim.
Imam tinejdzera kod kuce i moj tinejdzer je pre svega ljudsko bice. Nije mu lako, nije slobodan. Non stop ga nadziremo na razne nacine I to gore nego kriminalce koji jednostavno nose nanogicu. Mi sa elktronskim dnevnikom po ceo dan mozemo da gledamo da li je pobegao sa casa, da li je upisan u dnevnik, koju je ocenu dobio. Ako se slucajno ne javi 5 minuta po dogovoru, hvata nas kolektivna panika. Odmah zovemo drugare na njihove mobilne. Preko roditeljskih viber grupa, znamo SVE sta se desava, cak i roditelje svih njihovih drugova. Duzan je da nam kaze sve sifre, imamo uvek nekog ko mu je prijatelj na drustvenim mrezama (ovo ne radimo, ali znam mnoge koji to rade).
Jos da mu zabranimo da se krece slobodno, u 10:00 mora da bude zatvoren.
I sta ce biti kada to jadno ljudsko bice napuni 18 godina? Izaci ce iz zatvora? Zasto je to bice uopste u zatvoru? Zasto mu ne verujete, nego hocete da potpisete peticiju da ga jos vise zatvorite?
Sta dobijamo na kraju sa tom stalnom prismotrom i pritiskom?
Deca su ljudska bica i imaju svoja prava. Slazem se ne trebaju da budu na ulici posle ponoci, ali nisu oni kriminalci da ih tako tretiramo

Stepa

pre 5 godina

Rodjen sam 1983. Odrastao u blokovima. U osnovnoj skoli, morao sam kuci da budem do 21h.
Ovo sto se sada predlaze trebaju roditelji da rade, da se bave svojom decom.

Pa da

pre 5 godina

oni nemaju sta da traze na ulici posle 22h!!!!Koja bre prava decija,mora da uci, slusa roditelje, postuje nastavnike, to su im prava!!!Kako je pocelo, roditelji ce stajati u cosku, nastavnike ce tuci....!!!!Batina je ponekad iz raja izasla!!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pitam samo onako, 15. mart 2019 09:14)

Zvala je 1947. godina, traze vas nazad.

Hmmm

pre 5 godina

Ovo za dozvole je glupost, ali treba stupiti u kontakt sa jednim od roditelja.
Uostalom, sta trazi dete od 14-15 godina u 2 ujutru po klubovima?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Darko, 15. mart 2019 09:25)

Smisao zivota. Sta te briga? Gledaj svoja posla.

Nikola

pre 5 godina

Roditelji su ti koji trebaju vaspitati sopstveno dete i ograničiti mu izlazak, pa majku mu kako smo mi vaspitavani? Kao svrake mozak da su popile ovom narodu! Mnogo se bre nakupilo svega i svačega u Srbiji a problem treba rešavati od početka a ne od kraja zato što smo zaboravili gde je sve počelo od silnih forsiranja izopačenih vrednosti pogotovo u medijima. Da ne pričamo o tome da ni taj kao i ostali zakoni neće važiti za mnoge! Upravo je to suštinski problem što narod nema apsolutno nikakvo poverenje u sopstvenu državu već tri decenije i ne bih joj dao ni mačku da mi čuva a ne vaspitava dete!

Dragan zlatic

pre 5 godina

Definitvno treba uvesti ogranicenje izlaska za mlade u kasne sate. Treba i jos puno drugih stvari da se urade ali ne treba osporavati ovu inicijativu koja je dobra. Drugi potezi koje treba uraditi: Zabrana tocenja alkohola mladjim od 18. Zabrana ulaska u objektima gde se toci alkohol mladjim od 16 bez prisustva staratelja u bilo koje doba . Kockarnice i kladionice ograniciti na odredjene zone i naravno zabraniti ulaz mladjim od 18. Inace kockarnice i kladionice su devastirale Srpsko drustvo i nigde u svetu ih nema na svakom uglu kao u Srbiji. Naravno treba uraditi sve sto je moguce da se deca vrate sportu, kroz besplatno clanstvo u klubovima itd. Drzava koja gradi ekonomiju na kladionicama i kockarnicama rusi svoju buducnost. Ja bih zabranio ili makar ogranicio i rijaliti programe koji nista dobro ne donose drustvu i daju vrlo los primer mladima. Ima puno toga sto moze da se uradi a ova predlozena mera bi mogla da bude dobar pocetak normalizacije Srbije.

Ravnozemljash

pre 5 godina

Ko roditelj( prilichno konzervativne stavove imam) protiv sam ovog policiski cas je karakteristichan za policiske drzave ovo je ogranicavanje ljudskih sloboda.Ovo da probaju da uvedu u americi revoliciju bi imali na ulicama.Kontrola/vaspitanje/svetonazor dolazi od kuce od roditelja to ne namece drzava .

123

pre 5 godina

Sa jedne strane imamo većinu maloletnika koja ne prave probleme. Sa druge strane manjinu koja pravi velike probleme. Prevencija obuhvata sve, efikasnija je, ali se krate nekaet osnovna prava u 21. veku. Kaznjvanje se pokazalo kao humanije, ali neefikasno. Nezgodna tema.
(123, 15. mart 2019 09:28)

Kskva prava se krate zabranom izlaska maloletnicima posle ponoći?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Senka zaborava, 15. mart 2019 11:47)

Ne znam da li se salite ili ozbiljno pitate tako nesto. Jedno od osnovnih prava, a to je sloboda kretanja. Rezultat ove ideje je kucni pritvor posle 22h. Lako je postavljati ovakva pitanja kad vas ne obuhvataju restrikcije.

Ivo Lola nije sa nama više

pre 5 godina

Ako smatrate da bi ključna poruka predloženog restriktivnog propisa trebalo da bude nametanje autoriteta deci, od strane države, zapitajte se koliki autoritet, sveukupno, država ima u odnosu na svoje građane, ali prema pripadnosti grupama (grupa na vlasti i pripadnika političke elite, grupa vlasnika krupnog kapitala, grupa vlasnika srednjeg kapitala, kao i grupa običnih građana bez bilo kakve vlasti i povlastica). Kada odgovorite na ovo pitanje, videćete da je potpuno besmisleno pokušavati da država "izgradi" autoritet na deci, tobož ih sprečavajući da izlaze kasno uveče da ne bi po kafičima i klubovima pušili, pili i drogirali se. Kao da sve to nije već odavno zabranjeno zakonom, pa će ograničenje slobode kretanja svima onima mlađima od 16, kao čarobni štapić da razreši sve probleme i društveno-sistemsku trulež.

zoran

pre 5 godina

Aspen 1996.
Igraonica . U 20,45 plaži dežurni i grupi mladih srpskih skijasa kaže:
"Gospodo vi ste maloletni.Imate 15 minuta da odete do vašeg htela".
To je tamo zakon.

Иван Грозни

pre 5 godina

Интересантно је како се наши људи одушевљавају сваком демагошком будалаштином. Још ако би неко предложио да сви морамо бити исто обучени, у неке радне униформе или тако нешто, настало би опште одушевљење.

bertigo

pre 5 godina

Napravite sportske hale,igralista,angazujte i platite trenere u svim sportivima.Oslobodite decu placanja sportskih clanarina, mediski motivisite naciju da se bavi sportom.Ne postoji bolja prevencija u borbi prodiv alkohola i narkotika od sporta!!!

Dragan

pre 5 godina

Roditelji danasnje dece su bila kuci u 00:00 i oni su imali drustveni zivot tj druzenje!!!
U cemu je onda problem!?Za usvajanje zakona i to pod hitno!!!!

Svasta

pre 5 godina

island nema grand pink splavove i 90 godine....
(neko iz nase, 15. mart 2019 09:37)

I sta, onda znaci treba da dignemo ruke, jel? Ne preteruj, imaju i oni kablovsku pa prate Americke repere i ostalu elitu sa svojim spotovima i pesmama punim oruzja, novca i prostitutki... Svuda su mladi ljudi danas ugrozeni.

mrmlj

pre 5 godina

ovo je glupost.
slazem se da treba da se uvede red ali, kao i obicno, u srbiji se red uvodi od repa a ne od glave.
ne zelimo decu u kubovima? zabranimo klubovima da pustaju maloletne a ne da pustaju gomilu klinki da bi privukli "publiku".

zamislite da imate 16-17 godina i da se vracate od devojke//decka ili druga/drugarice, sa treninga, iz bioskopa itd. nocnim prevozom jer vam je pobegao poslednji dnevni bus i onda jos uzme policija (ili komunalna policija) da vas lera za dozvolu od roditelja overenu kod javnog beleznika?! budimo ozbiljni.

a ovo sto pominju island, ako nasa drzavna i gradska uprava uspeju da omoguce klincima sve sto je omoguceno klincima na islandu, oni ce i sami naci zanimacije van kafica/klubova/splavova...
ali prvo treba da im to obezbede pa onda da zabranjuju a ne obrnuto. u suprotnom cemo samo dobiti gomilu zaludnih i besnih tinejdzera.

da

pre 5 godina

Da malo ne preterujete ajde posle ponoci u redu,al znate li koliko dece ima treninge sto pocinju u 21.00 ili 22.00 casa ,treba kuci da se vrate.

duh

pre 5 godina

E moji roditelji, kada bi ste samo znali da deca koja rasturaju drogu po žurkama u hangaru, exitu i ostalim mestima, nemaju ni 15god. više bi se angažovali. Svakom tom klincu je san da postane novi Knele. Lepo reče jedan prethodni komentar, Island nema bolest zvanu "90te"!!!!

Boki

pre 5 godina

Nije problem zakon,problem je sto se kod nas zakoni ne primenjuju,ili se primenjuju selektivno.Ugostitelji koji prodaju alkohol maloletnicima se ne kaznjavaju,npr.

alcale

pre 5 godina

Od stranke sa ovakvim nazivom nisam vise dubine ni ocikivao!

Umesto da se bavimo VASPITAVANJEM mi pokusavamo da prevaspitamo!
Ne mogu deca da nam cekaju u redu za koncert ozbiljne muzike kada iz vrtca treste najgora moguca zavijanja sa ibarske magistrale! Svaki vapistac, nastavnik i profesor placen je manje od policajca!
Kakve bre zabrane???
BUDALE!
A najludji su svi ovi roditelji koji kao to podrzavaju.. naravno kada bi hteli da se drzava bavi njihom decom... nema se kada!

Imam jadno obavestenje! SVI vi kome deca slusaju rastu i gledaju farmu i parove, e ovde se prica o vasoj deci! Vasa deca su trulez nase buducnosti! Ne izgovarajte se na nastavnike i vapsitace! VI ste krivi! Vasoj deci su idoli narkodileri i KURVE! KURVE doslovce! BUKVALNO! SVE devjcice koje slusaju ovu muziku sklone su promiskuitetu i moralnom dnu!

Cisto da se ne iznenadite kada uvidite!

Drug Ostoja

pre 5 godina

Imam mladjeg brata (16 godina) gotovo nikad nije kuci,izgubljena kontrola nad njim. Propusio je,poceo je i pivo piti,verovatno i zestine. Njegovi vrsnjaci (ne znam da li i on) gotovo svi duvaju,i toliko im je lako dostupna marihuana,da je nabave kada god pozele.. Najpre kazniti ove sto prodaju maloletnicima cigarete,alkohol,kazniti lokale koji ih pustaju da udju i piju,a onda suzbiti i dilovanje droge. Ovo je katastrofa.Nekada smo se svi cudili kad saznamo da neko duva,jer je bila retkost,a danas je to ucestalije od pusenja cigareta.. Havarija drustva/drzave..

Senka zaborava

pre 5 godina

Sa jedne strane imamo većinu maloletnika koja ne prave probleme. Sa druge strane manjinu koja pravi velike probleme. Prevencija obuhvata sve, efikasnija je, ali se krate nekaet osnovna prava u 21. veku. Kaznjvanje se pokazalo kao humanije, ali neefikasno. Nezgodna tema.
(123, 15. mart 2019 09:28)

Kskva prava se krate zabranom izlaska maloletnicima posle ponoći?

Needukovan

pre 5 godina

Na Islandu ministar poilicije ne sedi u kafani sa Misom bananom, nejvecim distributerom droge.
Na Islandu Premijer ne poziva u Vladu ministra koji sedi sa Misom bananom.
Na Islandu navijaci ne rasturaju drogu po stadionima jer policija radi svoj posao.
Na Islandu bi Kristijan Golubovic bio u zatvoru i niko ne bi znao da postoji.
Ali..Islandjani su samo glupi ribari, mi smo ipak nebeski narod..

Nenad

pre 5 godina

"Island je sličnim merama decu okrenuo sportu i to je prvi i najvažniji rezultat, dodao je on."
Je l' neko stvarno misli da će policijski čas da okrene decu sportu?
Ko vlada engleskim može lako da nađe na netu kako je zaista izgledao islandski projekat koji se ovde spominje. Zabrana izlaska na ulicu je bila tek tercijarna mera, verovatno i suvišna. Njihov pristup je bio stimulativan, ne restriktivan, a u izradi sveobuhvatne strategije su učestvovali vrsni psiholozi, a ne nekakva opskurna kombi-partija sa romantičarsko-rojalističkom agendom.
I da, još jedna bitna stvar - u pomenuti projekat je uloženo para, i to prilično.

ziko

pre 5 godina

pre 16 godina roditelji djaka u medicinskoj skoli u kraljevu su potpisivali izjavu da traze od nadleznih organa da se maloletnoj deci zabrani boravak u kaficima posle ponoci da lokali rade do 24 h a za vikend do 1 i nista nije uradjeno

Srebrni

pre 5 godina

Mnogi zaboravljaju da pre 90tih nisi smeo da budeš na ulici iza 21 a kamoli ponoć. Patrole murije su spartale redovno i ako te navataju odma za uši pa kući pa razgovor sa roditeljima...

Само још то

pre 5 godina

Могао би монарх да поради на српском језику. Кајл Скот га шије само тако. Јавни бележници ми се не уклапају овде, никако. Откуд толико јефтине дроге на улици? Што надлежни не раде боље свој посао? Кренимо редом, од темеља да градимо а не од Исланда.

Ne treba se praviti pametan, ali....

pre 5 godina

U Srbiji maloletnici prose 24h po ulicama,lutaju gradom i ciste vetrobranska stakla... ne reaguje komunalna, saobracajna, svi ih vide i samo prodju....najupecatljiviji primer je u camom centru grada-ispred Skupstine Srbije i opet niko ne reaguje....
Kako mislite da ovaj zakon zazivi u Srbiji....misija nemoguca!!!
Videla zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu!!!

dzo

pre 5 godina

ja se drogirao dvadeset godina, do 14h nabavim drogu vratim se u stan I ne izlazim dok mi ne nestane droga. Ko kupuje noću?
(nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu, 15. mart 2019 08:50)
Ako si se maloletan drogirano pored roditelja onda njih treba na robiju.

ronaldo

pre 5 godina

ovde deca u prvom srednje ostaju u skoli do devet. Ne mogu da srede da sva deca idu samo pre podne u skolu nego i trideset godina posle komunizma nismo uspeli to da sredimo. Roditelji papreno placaju svaku van skolsku aktivnost. Ko nema para nemoze da posalje dete da se bavi sportom, i onda se cudimo sto klinci cunjaju, piju, puse i konzumiraju narkotike. Da bi se nesto sredilo u ovoj zemlji mora ozbiljno da se radi i da se planira i dolazi do cilja a ovde donesez zakon i resen problem.

boga,oca

pre 5 godina

dobra ideja,jos samo treba ukinuti pravo glasa penzionerima,jesi li ti brale odsluzio svoje,jesi,ajmo setnja - na mladima svet ostaje;)

coa

pre 5 godina

Što pre uvesti policijski čas za maloletnike. Od 18 godine kad im se mozak malo stabilizuje svakako imaju sva prava kao i ostatak punoletnih građana.

УЗР

pre 5 godina

То у уређеној земљи.

Овде дрогу продају усред дана, на истом месту, испред зграде. Локални полицајци се рукују са тим ликовима када се виде.

Када сам хтео да пријавим, тражили су моје податке до најситнијих детаља.

tea

pre 5 godina

ja sam sa 16 god morala da budem kuci do 22 nekad do ponoci i tacka. a nije postojao policijski cas. i sta nam to govori? da danasnjim roditeljima treba pomoc policije? ako ce to pomoci podrzavam ali ako je jos jedan zakon kako bi roditelji davali novac onda ne. zamislite kohe su to kazne... a roditelj placa.... pa kad pukne film aaaaaaaaaa
Ludnica

Adam

pre 5 godina

Naivno, prenaivno je da se poredimo sa Novim Zelandom, Skandinavskim zemljama, Švajcarskom, Južnom Korejom, Hong Kongom... Koliko je stručnjaka iz te stranke uopšte posetilo Novi Zeland i komuniciralo sa tamošnjim porodicama? Dali samo jedna mera će promeniti naše navike? Isuviše dobro zvuči da bi bila istina. Pa zar uvođenje veronauke nije trebalo da nam digne moral i smanji konzumiranje alkohola i droge kod maloletnika?

Oliver Nedeljkovic, zapamtite to ime

pre 5 godina

Droge sa najtezim posledicama za pojedince i drustvo su kocka i alkohol! Heroin i ostale dzidze bidze su male mace!

Darko

pre 5 godina

Ovo za dozvole je glupost, ali treba stupiti u kontakt sa jednim od roditelja.
Uostalom, sta trazi dete od 14-15 godina u 2 ujutru po klubovima?

merops

pre 5 godina

Podrzavam predlog, a to sto neki pričaju protiv beležnika je besmisleno, neka idu oni sa detetom ako se momak od šesnajest godina može nazvati dete

123

pre 5 godina

Sa jedne strane imamo većinu maloletnika koja ne prave probleme. Sa druge strane manjinu koja pravi velike probleme. Prevencija obuhvata sve, efikasnija je, ali se krate neka osnovna prava u 21. veku. Kaznjvanje se pokazalo kao humanije, ali neefikasno. Nezgodna tema.

pitam samo onako

pre 5 godina

oni nemaju sta da traze na ulici posle 22h!!!!Koja bre prava decija,mora da uci, slusa roditelje, postuje nastavnike, to su im prava!!!Kako je pocelo, roditelji ce stajati u cosku, nastavnike ce tuci....!!!!Batina je ponekad iz raja izasla!!!!

Labud

pre 5 godina

Na Islandu to dete može leti da zaradi 15-20 evra na sat, ili x2 ako je posle 18 ili crveno slovo. Ovde te pare 16ogodišnjak vidi na nedeljnom nivou.

Ana

pre 5 godina

daj da postujemk prvo propise koje imamo, za sada. ja, pre pola sata, u jednom poznatom marketu, na kasi. iza mene tri bubuljicava momka. kupuju napolitanke i dodaju "kutiju tih i tih cigara", uz hihotanje. kasirka pita: jeste li punoletni. odgovor, uz seretski osmeh, jeeeeesmo, kako nismo. i dobise cigare. a iz aviona se vidi da nemaju 18 godina.

Dokon od jutros

pre 5 godina

Ma da, kako da ne.
Sada još da punimo novcem javne beležnike za dozvole, zato što se npr moje dete vraća sa treninga posle 22h svakog drugog dana.
A možda i da uzimam slobodne dane da mogu i da dođem kod tog beležnika...

To košta pametni!

Može ograničenje za maloletnike bez pratnje - za neko gluvo doba. Ali, za te beležnike da izvinite malo!
Kuš!

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

ja se drogirao dvadeset godina, do 14h nabavim drogu vratim se u stan I ne izlazim dok mi ne nestane droga. Ko kupuje noću?

УЗР

pre 5 godina

То у уређеној земљи.

Овде дрогу продају усред дана, на истом месту, испред зграде. Локални полицајци се рукују са тим ликовима када се виде.

Када сам хтео да пријавим, тражили су моје податке до најситнијих детаља.

pitam samo onako

pre 5 godina

oni nemaju sta da traze na ulici posle 22h!!!!Koja bre prava decija,mora da uci, slusa roditelje, postuje nastavnike, to su im prava!!!Kako je pocelo, roditelji ce stajati u cosku, nastavnike ce tuci....!!!!Batina je ponekad iz raja izasla!!!!

Darko

pre 5 godina

Ovo za dozvole je glupost, ali treba stupiti u kontakt sa jednim od roditelja.
Uostalom, sta trazi dete od 14-15 godina u 2 ujutru po klubovima?

Adam

pre 5 godina

Naivno, prenaivno je da se poredimo sa Novim Zelandom, Skandinavskim zemljama, Švajcarskom, Južnom Korejom, Hong Kongom... Koliko je stručnjaka iz te stranke uopšte posetilo Novi Zeland i komuniciralo sa tamošnjim porodicama? Dali samo jedna mera će promeniti naše navike? Isuviše dobro zvuči da bi bila istina. Pa zar uvođenje veronauke nije trebalo da nam digne moral i smanji konzumiranje alkohola i droge kod maloletnika?

bertigo

pre 5 godina

Napravite sportske hale,igralista,angazujte i platite trenere u svim sportivima.Oslobodite decu placanja sportskih clanarina, mediski motivisite naciju da se bavi sportom.Ne postoji bolja prevencija u borbi prodiv alkohola i narkotika od sporta!!!

Ana

pre 5 godina

daj da postujemk prvo propise koje imamo, za sada. ja, pre pola sata, u jednom poznatom marketu, na kasi. iza mene tri bubuljicava momka. kupuju napolitanke i dodaju "kutiju tih i tih cigara", uz hihotanje. kasirka pita: jeste li punoletni. odgovor, uz seretski osmeh, jeeeeesmo, kako nismo. i dobise cigare. a iz aviona se vidi da nemaju 18 godina.

Needukovan

pre 5 godina

Na Islandu ministar poilicije ne sedi u kafani sa Misom bananom, nejvecim distributerom droge.
Na Islandu Premijer ne poziva u Vladu ministra koji sedi sa Misom bananom.
Na Islandu navijaci ne rasturaju drogu po stadionima jer policija radi svoj posao.
Na Islandu bi Kristijan Golubovic bio u zatvoru i niko ne bi znao da postoji.
Ali..Islandjani su samo glupi ribari, mi smo ipak nebeski narod..

alcale

pre 5 godina

Od stranke sa ovakvim nazivom nisam vise dubine ni ocikivao!

Umesto da se bavimo VASPITAVANJEM mi pokusavamo da prevaspitamo!
Ne mogu deca da nam cekaju u redu za koncert ozbiljne muzike kada iz vrtca treste najgora moguca zavijanja sa ibarske magistrale! Svaki vapistac, nastavnik i profesor placen je manje od policajca!
Kakve bre zabrane???
BUDALE!
A najludji su svi ovi roditelji koji kao to podrzavaju.. naravno kada bi hteli da se drzava bavi njihom decom... nema se kada!

Imam jadno obavestenje! SVI vi kome deca slusaju rastu i gledaju farmu i parove, e ovde se prica o vasoj deci! Vasa deca su trulez nase buducnosti! Ne izgovarajte se na nastavnike i vapsitace! VI ste krivi! Vasoj deci su idoli narkodileri i KURVE! KURVE doslovce! BUKVALNO! SVE devjcice koje slusaju ovu muziku sklone su promiskuitetu i moralnom dnu!

Cisto da se ne iznenadite kada uvidite!

Dokon od jutros

pre 5 godina

Ma da, kako da ne.
Sada još da punimo novcem javne beležnike za dozvole, zato što se npr moje dete vraća sa treninga posle 22h svakog drugog dana.
A možda i da uzimam slobodne dane da mogu i da dođem kod tog beležnika...

To košta pametni!

Može ograničenje za maloletnike bez pratnje - za neko gluvo doba. Ali, za te beležnike da izvinite malo!
Kuš!

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

ja se drogirao dvadeset godina, do 14h nabavim drogu vratim se u stan I ne izlazim dok mi ne nestane droga. Ko kupuje noću?

coa

pre 5 godina

Što pre uvesti policijski čas za maloletnike. Od 18 godine kad im se mozak malo stabilizuje svakako imaju sva prava kao i ostatak punoletnih građana.

duh

pre 5 godina

E moji roditelji, kada bi ste samo znali da deca koja rasturaju drogu po žurkama u hangaru, exitu i ostalim mestima, nemaju ni 15god. više bi se angažovali. Svakom tom klincu je san da postane novi Knele. Lepo reče jedan prethodni komentar, Island nema bolest zvanu "90te"!!!!

mrmlj

pre 5 godina

ovo je glupost.
slazem se da treba da se uvede red ali, kao i obicno, u srbiji se red uvodi od repa a ne od glave.
ne zelimo decu u kubovima? zabranimo klubovima da pustaju maloletne a ne da pustaju gomilu klinki da bi privukli "publiku".

zamislite da imate 16-17 godina i da se vracate od devojke//decka ili druga/drugarice, sa treninga, iz bioskopa itd. nocnim prevozom jer vam je pobegao poslednji dnevni bus i onda jos uzme policija (ili komunalna policija) da vas lera za dozvolu od roditelja overenu kod javnog beleznika?! budimo ozbiljni.

a ovo sto pominju island, ako nasa drzavna i gradska uprava uspeju da omoguce klincima sve sto je omoguceno klincima na islandu, oni ce i sami naci zanimacije van kafica/klubova/splavova...
ali prvo treba da im to obezbede pa onda da zabranjuju a ne obrnuto. u suprotnom cemo samo dobiti gomilu zaludnih i besnih tinejdzera.

Labud

pre 5 godina

Na Islandu to dete može leti da zaradi 15-20 evra na sat, ili x2 ako je posle 18 ili crveno slovo. Ovde te pare 16ogodišnjak vidi na nedeljnom nivou.

123

pre 5 godina

Sa jedne strane imamo većinu maloletnika koja ne prave probleme. Sa druge strane manjinu koja pravi velike probleme. Prevencija obuhvata sve, efikasnija je, ali se krate neka osnovna prava u 21. veku. Kaznjvanje se pokazalo kao humanije, ali neefikasno. Nezgodna tema.

Boki

pre 5 godina

Nije problem zakon,problem je sto se kod nas zakoni ne primenjuju,ili se primenjuju selektivno.Ugostitelji koji prodaju alkohol maloletnicima se ne kaznjavaju,npr.

Nenad

pre 5 godina

"Island je sličnim merama decu okrenuo sportu i to je prvi i najvažniji rezultat, dodao je on."
Je l' neko stvarno misli da će policijski čas da okrene decu sportu?
Ko vlada engleskim može lako da nađe na netu kako je zaista izgledao islandski projekat koji se ovde spominje. Zabrana izlaska na ulicu je bila tek tercijarna mera, verovatno i suvišna. Njihov pristup je bio stimulativan, ne restriktivan, a u izradi sveobuhvatne strategije su učestvovali vrsni psiholozi, a ne nekakva opskurna kombi-partija sa romantičarsko-rojalističkom agendom.
I da, još jedna bitna stvar - u pomenuti projekat je uloženo para, i to prilično.

Stepa

pre 5 godina

Rodjen sam 1983. Odrastao u blokovima. U osnovnoj skoli, morao sam kuci da budem do 21h.
Ovo sto se sada predlaze trebaju roditelji da rade, da se bave svojom decom.

Drug Ostoja

pre 5 godina

Imam mladjeg brata (16 godina) gotovo nikad nije kuci,izgubljena kontrola nad njim. Propusio je,poceo je i pivo piti,verovatno i zestine. Njegovi vrsnjaci (ne znam da li i on) gotovo svi duvaju,i toliko im je lako dostupna marihuana,da je nabave kada god pozele.. Najpre kazniti ove sto prodaju maloletnicima cigarete,alkohol,kazniti lokale koji ih pustaju da udju i piju,a onda suzbiti i dilovanje droge. Ovo je katastrofa.Nekada smo se svi cudili kad saznamo da neko duva,jer je bila retkost,a danas je to ucestalije od pusenja cigareta.. Havarija drustva/drzave..

Ne treba se praviti pametan, ali....

pre 5 godina

U Srbiji maloletnici prose 24h po ulicama,lutaju gradom i ciste vetrobranska stakla... ne reaguje komunalna, saobracajna, svi ih vide i samo prodju....najupecatljiviji primer je u camom centru grada-ispred Skupstine Srbije i opet niko ne reaguje....
Kako mislite da ovaj zakon zazivi u Srbiji....misija nemoguca!!!
Videla zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu!!!

Само још то

pre 5 godina

Могао би монарх да поради на српском језику. Кајл Скот га шије само тако. Јавни бележници ми се не уклапају овде, никако. Откуд толико јефтине дроге на улици? Што надлежни не раде боље свој посао? Кренимо редом, од темеља да градимо а не од Исланда.

tea

pre 5 godina

ja sam sa 16 god morala da budem kuci do 22 nekad do ponoci i tacka. a nije postojao policijski cas. i sta nam to govori? da danasnjim roditeljima treba pomoc policije? ako ce to pomoci podrzavam ali ako je jos jedan zakon kako bi roditelji davali novac onda ne. zamislite kohe su to kazne... a roditelj placa.... pa kad pukne film aaaaaaaaaa
Ludnica

Svasta

pre 5 godina

island nema grand pink splavove i 90 godine....
(neko iz nase, 15. mart 2019 09:37)

I sta, onda znaci treba da dignemo ruke, jel? Ne preteruj, imaju i oni kablovsku pa prate Americke repere i ostalu elitu sa svojim spotovima i pesmama punim oruzja, novca i prostitutki... Svuda su mladi ljudi danas ugrozeni.

boga,oca

pre 5 godina

dobra ideja,jos samo treba ukinuti pravo glasa penzionerima,jesi li ti brale odsluzio svoje,jesi,ajmo setnja - na mladima svet ostaje;)

ziko

pre 5 godina

pre 16 godina roditelji djaka u medicinskoj skoli u kraljevu su potpisivali izjavu da traze od nadleznih organa da se maloletnoj deci zabrani boravak u kaficima posle ponoci da lokali rade do 24 h a za vikend do 1 i nista nije uradjeno

cokan

pre 5 godina

Logično je da posle ponoći maloletno dete ne bude na ulici .Kome ti smeta? Zašto? Pedofilima ide na ruku da deca budu na ulici posle ponoći. Maloletnici treba da budu pod kontrolom u svakom momentu.

Srebrni

pre 5 godina

Mnogi zaboravljaju da pre 90tih nisi smeo da budeš na ulici iza 21 a kamoli ponoć. Patrole murije su spartale redovno i ako te navataju odma za uši pa kući pa razgovor sa roditeljima...

da

pre 5 godina

Da malo ne preterujete ajde posle ponoci u redu,al znate li koliko dece ima treninge sto pocinju u 21.00 ili 22.00 casa ,treba kuci da se vrate.

to

pre 5 godina

je po meni ok ideja.
@mrmlj, nenad, itd.
nedavno je negde bio detaljniji clanak gde pise koliko su novih sportskih terena pre svega i slicnih sadrzaja stavili besplatno deci na raspolaganje i to ide jedno sa drugim; a sa druge strane to sto roditelji misle da deca mladja od 16 treba da se opijaju u klubovima da im ne bi bila besna kod kuce govori o tim roditeljima, zar ne?

Dragan zlatic

pre 5 godina

Definitvno treba uvesti ogranicenje izlaska za mlade u kasne sate. Treba i jos puno drugih stvari da se urade ali ne treba osporavati ovu inicijativu koja je dobra. Drugi potezi koje treba uraditi: Zabrana tocenja alkohola mladjim od 18. Zabrana ulaska u objektima gde se toci alkohol mladjim od 16 bez prisustva staratelja u bilo koje doba . Kockarnice i kladionice ograniciti na odredjene zone i naravno zabraniti ulaz mladjim od 18. Inace kockarnice i kladionice su devastirale Srpsko drustvo i nigde u svetu ih nema na svakom uglu kao u Srbiji. Naravno treba uraditi sve sto je moguce da se deca vrate sportu, kroz besplatno clanstvo u klubovima itd. Drzava koja gradi ekonomiju na kladionicama i kockarnicama rusi svoju buducnost. Ja bih zabranio ili makar ogranicio i rijaliti programe koji nista dobro ne donose drustvu i daju vrlo los primer mladima. Ima puno toga sto moze da se uradi a ova predlozena mera bi mogla da bude dobar pocetak normalizacije Srbije.

ronaldo

pre 5 godina

ovde deca u prvom srednje ostaju u skoli do devet. Ne mogu da srede da sva deca idu samo pre podne u skolu nego i trideset godina posle komunizma nismo uspeli to da sredimo. Roditelji papreno placaju svaku van skolsku aktivnost. Ko nema para nemoze da posalje dete da se bavi sportom, i onda se cudimo sto klinci cunjaju, piju, puse i konzumiraju narkotike. Da bi se nesto sredilo u ovoj zemlji mora ozbiljno da se radi i da se planira i dolazi do cilja a ovde donesez zakon i resen problem.

Tako i treba

pre 5 godina

Hajde neka mi bilo ko da normalan razlog sta ce dete ispod 16 godina na ulici posle ponoci? Vecinom imaju roditelje neskolovane i nedovoljno spremne i da budu roditelji, a kao takvi podlozni su svemu, posebno posle ponoci.

dzo

pre 5 godina

ja se drogirao dvadeset godina, do 14h nabavim drogu vratim se u stan I ne izlazim dok mi ne nestane droga. Ko kupuje noću?
(nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu, 15. mart 2019 08:50)
Ako si se maloletan drogirano pored roditelja onda njih treba na robiju.

Senka zaborava

pre 5 godina

Sa jedne strane imamo većinu maloletnika koja ne prave probleme. Sa druge strane manjinu koja pravi velike probleme. Prevencija obuhvata sve, efikasnija je, ali se krate nekaet osnovna prava u 21. veku. Kaznjvanje se pokazalo kao humanije, ali neefikasno. Nezgodna tema.
(123, 15. mart 2019 09:28)

Kskva prava se krate zabranom izlaska maloletnicima posle ponoći?

zoran

pre 5 godina

Aspen 1996.
Igraonica . U 20,45 plaži dežurni i grupi mladih srpskih skijasa kaže:
"Gospodo vi ste maloletni.Imate 15 minuta da odete do vašeg htela".
To je tamo zakon.

Laki-Ns

pre 5 godina

Podrzavam ideju uz par izmena. Zabraniti mladjima od 16 godina da budu na ulici posle 22h (a mladjima od 18 godina zabrana posle ponoci), zabrana za mladje od 18 godina: prodaja cigareta, alkohola, kladionice i kockarnice. Kad to bude uvedeno (mada nece nikad) bice osetne promene u ponasanju omladine. Omladina nam je besna bez razloga.To treba mlatiti kao volove od malih nogu. Nema bolje prevencije

night without moonshine....

pre 5 godina

@uko 15.03.2019.16:32

Znate sta, ideja je visestruko korisna:

-Ima roditelja koji nemaju dovoljno autoriteta, ili znanja (ima i takvih...), pa ce zakon da to nadomesti....

-deca treba da odspavaju 7-8 sati (zavisi od uzrasta, pa neka mladja i vise od toga), jer sutradan treba da idu u skolu....

-nocu razne aveti izlaze iz svojih rupa, (setite se Tijane Juric koja je nastradala oko ponoci samo zato sto je otisla da drugu vrati duks, pa pijani monstrum ju je ubio....)Zasto? Zato sto je sociopata, ali i zato sto je mislio da nece biti uhvacen....


Zar mislite da nesto bitno u zivotu propustaju zato sto u 22h moraju da budu kod kuce?!?

uko

pre 5 godina

Ideja je uzasna! Policijski cas u miru uvode samo fasisti
(uko, 15. mart 2019 12:08)
Ovaj moj komentar ima mnogo negativnih ocena, pa moram malo da pojasnim.
Imam tinejdzera kod kuce i moj tinejdzer je pre svega ljudsko bice. Nije mu lako, nije slobodan. Non stop ga nadziremo na razne nacine I to gore nego kriminalce koji jednostavno nose nanogicu. Mi sa elktronskim dnevnikom po ceo dan mozemo da gledamo da li je pobegao sa casa, da li je upisan u dnevnik, koju je ocenu dobio. Ako se slucajno ne javi 5 minuta po dogovoru, hvata nas kolektivna panika. Odmah zovemo drugare na njihove mobilne. Preko roditeljskih viber grupa, znamo SVE sta se desava, cak i roditelje svih njihovih drugova. Duzan je da nam kaze sve sifre, imamo uvek nekog ko mu je prijatelj na drustvenim mrezama (ovo ne radimo, ali znam mnoge koji to rade).
Jos da mu zabranimo da se krece slobodno, u 10:00 mora da bude zatvoren.
I sta ce biti kada to jadno ljudsko bice napuni 18 godina? Izaci ce iz zatvora? Zasto je to bice uopste u zatvoru? Zasto mu ne verujete, nego hocete da potpisete peticiju da ga jos vise zatvorite?
Sta dobijamo na kraju sa tom stalnom prismotrom i pritiskom?
Deca su ljudska bica i imaju svoja prava. Slazem se ne trebaju da budu na ulici posle ponoci, ali nisu oni kriminalci da ih tako tretiramo

Иван Грозни

pre 5 godina

Интересантно је како се наши људи одушевљавају сваком демагошком будалаштином. Још ако би неко предложио да сви морамо бити исто обучени, у неке радне униформе или тако нешто, настало би опште одушевљење.

Nikola

pre 5 godina

Roditelji su ti koji trebaju vaspitati sopstveno dete i ograničiti mu izlazak, pa majku mu kako smo mi vaspitavani? Kao svrake mozak da su popile ovom narodu! Mnogo se bre nakupilo svega i svačega u Srbiji a problem treba rešavati od početka a ne od kraja zato što smo zaboravili gde je sve počelo od silnih forsiranja izopačenih vrednosti pogotovo u medijima. Da ne pričamo o tome da ni taj kao i ostali zakoni neće važiti za mnoge! Upravo je to suštinski problem što narod nema apsolutno nikakvo poverenje u sopstvenu državu već tri decenije i ne bih joj dao ni mačku da mi čuva a ne vaspitava dete!

to

pre 5 godina

samo jos jedna stvar: na engleskom se policijski cas i ogranicenje kad dete mora kuci, ono sto smo mi zvali "do kad imas izlaz" zaista kazu isto, ali ne bi trebalo isto da se prevode, pa ovi sto su zapenili o policijskom casu i ljudskim pravima ne bi morali da se zivciraju bez potrebe

Oliver Nedeljkovic, zapamtite to ime

pre 5 godina

Droge sa najtezim posledicama za pojedince i drustvo su kocka i alkohol! Heroin i ostale dzidze bidze su male mace!

Dragan

pre 5 godina

Roditelji danasnje dece su bila kuci u 00:00 i oni su imali drustveni zivot tj druzenje!!!
U cemu je onda problem!?Za usvajanje zakona i to pod hitno!!!!

dzaba ste krecili

pre 5 godina

Nema od svega toga nista. Nasa nesposobna drzava nije u stanu cak ni pusenje po kafanama da zabrani. Srbija i Albanija su jedine evropske zemlje u kojima mozes da dimis u restoranu! Sem toga, monarhisti su ubedljiva manjina u srpskoj politici. A cak i da se jednog dana i donese takav zakon - ko ce da ga sprovede? Pa ovi nasi policajci mirno gledaju kako klinci od 12-13 godina nocu terorisu ceo kraj, kada im se ljudi pozale oni samo slegnu ramenima i kazu kako te mangupe ne smeju ni da pipnu jer su maloletni ... i tu se prica zavrsava. A tek ovo sa papiricem od notara ... pa danas svako dete takav papiric napravi u fotosopu za 5 minuta. Ako smo mi pre 30-40 godina bez kompjutera i fotosopa "crtali" lekarska uverenja sa sve pecatom i potpisom za izoastanke sa casova, sta tek ova deca mogu sa svom tom tehnologijom oko sebe? Gubite vreme na gluposti. Vaspitavajte decu dok su mala, dzaba vama posle policija i vojska ako ih vi niste vaspitali dok je bilo vreme za to!

Pa da

pre 5 godina

oni nemaju sta da traze na ulici posle 22h!!!!Koja bre prava decija,mora da uci, slusa roditelje, postuje nastavnike, to su im prava!!!Kako je pocelo, roditelji ce stajati u cosku, nastavnike ce tuci....!!!!Batina je ponekad iz raja izasla!!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pitam samo onako, 15. mart 2019 09:14)

Zvala je 1947. godina, traze vas nazad.

Ravnozemljash

pre 5 godina

Ko roditelj( prilichno konzervativne stavove imam) protiv sam ovog policiski cas je karakteristichan za policiske drzave ovo je ogranicavanje ljudskih sloboda.Ovo da probaju da uvedu u americi revoliciju bi imali na ulicama.Kontrola/vaspitanje/svetonazor dolazi od kuce od roditelja to ne namece drzava .

srbina

pre 5 godina

Kakva zabrana!??? organizujte muzicke zentre, sportske terene, i to sve besplatno za maloletne. A skolu svedite na internate do fakulteta. Nastava mora da zavrsi do 17:00, a ne da traje do uvece.

Ivo Lola nije sa nama više

pre 5 godina

Ako smatrate da bi ključna poruka predloženog restriktivnog propisa trebalo da bude nametanje autoriteta deci, od strane države, zapitajte se koliki autoritet, sveukupno, država ima u odnosu na svoje građane, ali prema pripadnosti grupama (grupa na vlasti i pripadnika političke elite, grupa vlasnika krupnog kapitala, grupa vlasnika srednjeg kapitala, kao i grupa običnih građana bez bilo kakve vlasti i povlastica). Kada odgovorite na ovo pitanje, videćete da je potpuno besmisleno pokušavati da država "izgradi" autoritet na deci, tobož ih sprečavajući da izlaze kasno uveče da ne bi po kafičima i klubovima pušili, pili i drogirali se. Kao da sve to nije već odavno zabranjeno zakonom, pa će ograničenje slobode kretanja svima onima mlađima od 16, kao čarobni štapić da razreši sve probleme i društveno-sistemsku trulež.

Ja

pre 5 godina

Slovenac


Razlikujete li Vi dete, odnosno malolatnika, od punopravnog gradjanina? Ako ne razlikujete, nemamo o cemu da razgovaramo! Takvi ce sutra traziti seksualne slobode za decu od 12 godina i isto ce se tako praviti blesavi i u cudu beciti, kad ih neko pita da li su normalni!

123

pre 5 godina

Sa jedne strane imamo većinu maloletnika koja ne prave probleme. Sa druge strane manjinu koja pravi velike probleme. Prevencija obuhvata sve, efikasnija je, ali se krate nekaet osnovna prava u 21. veku. Kaznjvanje se pokazalo kao humanije, ali neefikasno. Nezgodna tema.
(123, 15. mart 2019 09:28)

Kskva prava se krate zabranom izlaska maloletnicima posle ponoći?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Senka zaborava, 15. mart 2019 11:47)

Ne znam da li se salite ili ozbiljno pitate tako nesto. Jedno od osnovnih prava, a to je sloboda kretanja. Rezultat ove ideje je kucni pritvor posle 22h. Lako je postavljati ovakva pitanja kad vas ne obuhvataju restrikcije.

srbina

pre 5 godina

Malo je 10 p.m. koncerti traju do 11 p.m. A ovo sa pecatima kao ausvajs....sta ce to? ...pa nisu oni kriminalci. Neka ih roditelhi nauce da dolaze kuci do ponoci kad imaju izlazak za vikend. Ostale dane samo na rodjendane i to opet do ponoci.

pitam samo onako

pre 5 godina

@pa da/Omanula si za 20g, moja deca su izlazila tako decaci, pa su odrasli u pametne i obrazovane ljude!!!Bilo je i duzih izlazaka, ali sam obavezno isla po njih!!!Deci treba da se uvede red, kad roditeljj nece ili ne mogu!!!A to sto si ti malo ogranicen/a/, zao mi je!!!

Hmmm

pre 5 godina

Ovo za dozvole je glupost, ali treba stupiti u kontakt sa jednim od roditelja.
Uostalom, sta trazi dete od 14-15 godina u 2 ujutru po klubovima?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Darko, 15. mart 2019 09:25)

Smisao zivota. Sta te briga? Gledaj svoja posla.

Dragan

pre 5 godina

Roditelj sam jednog tinejdžera. najveći problem oko ograničenja izlaska je taj da svi njegovi drugovi od roditelja imaju duže vreme od onoga koje sam mu ja odredio. Kada sam pričao sa tim roditeljima, svi se žale na to ali niko ne želi da skrati vreme izlaska. Na kraju je on počeo polako da biva odbačen jer se vraćao ranije kući..I šta sam mogao nego da mu dozvolim da se vraća zajedno sa njima, što je u neku ruku za mene bilo sigurnije... Roditelji su glavni problem, ne deca, na žalost

ArtuDitu

pre 5 godina

@ uko

Iz ovoga što ste napisali vidi se da ozbiljan problem imate vi a ne vaše dete. Trebalo bi da potražite stručnu pomoć. Jer briga za dete je nešto što je sasvim normalno a preterana briga prerasta u patologiju. Ni ta preterana briga ne može da zaštiti vaše dete od potencijalnih opasnosti i izazova u tinejdžerskom dobu. Vrlo često može da ga pogura ka tome od čega želite da zaštite i sačuvate.

merops

pre 5 godina

Podrzavam predlog, a to sto neki pričaju protiv beležnika je besmisleno, neka idu oni sa detetom ako se momak od šesnajest godina može nazvati dete

Ja

pre 5 godina

srbina

Ma naravno, hajde sve da bude besplatno za vasu decu, ne bi li sto manje postovali i da im niko nista u zivotu ne zabrani, neka vrsljaju po celu noc kud hoce i kako hoce, nek bude zemlje dembeliija za njih! Vidim, lepe su rezultate do sada postigli takvi nacini vaspitanja1 Svasta!

đinđi rinđi

pre 5 godina

sklonice se sa ulica i samo ce se "preparkirati" u zatvoren prostor tzv. "kucna varijanta".
potrebno je maksimalno moguce angazovanje roditelja, vaspitaca, ucitelja, nastavnika, profesora i svih ostalih. ne "vaspitavati" decu novcem vec patrijahalnim vaspitanjem. odnositi se isto prema problemu koriscenja duvana, alkohola, droge, nozeva (bodeza), oruzja i opasnog orudja.

pitam samo onako

pre 5 godina

oni nemaju sta da traze na ulici posle 22h!!!!Koja bre prava decija,mora da uci, slusa roditelje, postuje nastavnike, to su im prava!!!Kako je pocelo, roditelji ce stajati u cosku, nastavnike ce tuci....!!!!Batina je ponekad iz raja izasla!!!!

uko

pre 5 godina

Ideja je uzasna! Policijski cas u miru uvode samo fasisti
(uko, 15. mart 2019 12:08)
Ovaj moj komentar ima mnogo negativnih ocena, pa moram malo da pojasnim.
Imam tinejdzera kod kuce i moj tinejdzer je pre svega ljudsko bice. Nije mu lako, nije slobodan. Non stop ga nadziremo na razne nacine I to gore nego kriminalce koji jednostavno nose nanogicu. Mi sa elktronskim dnevnikom po ceo dan mozemo da gledamo da li je pobegao sa casa, da li je upisan u dnevnik, koju je ocenu dobio. Ako se slucajno ne javi 5 minuta po dogovoru, hvata nas kolektivna panika. Odmah zovemo drugare na njihove mobilne. Preko roditeljskih viber grupa, znamo SVE sta se desava, cak i roditelje svih njihovih drugova. Duzan je da nam kaze sve sifre, imamo uvek nekog ko mu je prijatelj na drustvenim mrezama (ovo ne radimo, ali znam mnoge koji to rade).
Jos da mu zabranimo da se krece slobodno, u 10:00 mora da bude zatvoren.
I sta ce biti kada to jadno ljudsko bice napuni 18 godina? Izaci ce iz zatvora? Zasto je to bice uopste u zatvoru? Zasto mu ne verujete, nego hocete da potpisete peticiju da ga jos vise zatvorite?
Sta dobijamo na kraju sa tom stalnom prismotrom i pritiskom?
Deca su ljudska bica i imaju svoja prava. Slazem se ne trebaju da budu na ulici posle ponoci, ali nisu oni kriminalci da ih tako tretiramo

coa

pre 5 godina

Što pre uvesti policijski čas za maloletnike. Od 18 godine kad im se mozak malo stabilizuje svakako imaju sva prava kao i ostatak punoletnih građana.

mrmlj

pre 5 godina

ovo je glupost.
slazem se da treba da se uvede red ali, kao i obicno, u srbiji se red uvodi od repa a ne od glave.
ne zelimo decu u kubovima? zabranimo klubovima da pustaju maloletne a ne da pustaju gomilu klinki da bi privukli "publiku".

zamislite da imate 16-17 godina i da se vracate od devojke//decka ili druga/drugarice, sa treninga, iz bioskopa itd. nocnim prevozom jer vam je pobegao poslednji dnevni bus i onda jos uzme policija (ili komunalna policija) da vas lera za dozvolu od roditelja overenu kod javnog beleznika?! budimo ozbiljni.

a ovo sto pominju island, ako nasa drzavna i gradska uprava uspeju da omoguce klincima sve sto je omoguceno klincima na islandu, oni ce i sami naci zanimacije van kafica/klubova/splavova...
ali prvo treba da im to obezbede pa onda da zabranjuju a ne obrnuto. u suprotnom cemo samo dobiti gomilu zaludnih i besnih tinejdzera.

Hmmm

pre 5 godina

Ovo za dozvole je glupost, ali treba stupiti u kontakt sa jednim od roditelja.
Uostalom, sta trazi dete od 14-15 godina u 2 ujutru po klubovima?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Darko, 15. mart 2019 09:25)

Smisao zivota. Sta te briga? Gledaj svoja posla.

Pa da

pre 5 godina

oni nemaju sta da traze na ulici posle 22h!!!!Koja bre prava decija,mora da uci, slusa roditelje, postuje nastavnike, to su im prava!!!Kako je pocelo, roditelji ce stajati u cosku, nastavnike ce tuci....!!!!Batina je ponekad iz raja izasla!!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pitam samo onako, 15. mart 2019 09:14)

Zvala je 1947. godina, traze vas nazad.

Ravnozemljash

pre 5 godina

Ko roditelj( prilichno konzervativne stavove imam) protiv sam ovog policiski cas je karakteristichan za policiske drzave ovo je ogranicavanje ljudskih sloboda.Ovo da probaju da uvedu u americi revoliciju bi imali na ulicama.Kontrola/vaspitanje/svetonazor dolazi od kuce od roditelja to ne namece drzava .

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

ja se drogirao dvadeset godina, do 14h nabavim drogu vratim se u stan I ne izlazim dok mi ne nestane droga. Ko kupuje noću?

Dokon od jutros

pre 5 godina

Ma da, kako da ne.
Sada još da punimo novcem javne beležnike za dozvole, zato što se npr moje dete vraća sa treninga posle 22h svakog drugog dana.
A možda i da uzimam slobodne dane da mogu i da dođem kod tog beležnika...

To košta pametni!

Može ograničenje za maloletnike bez pratnje - za neko gluvo doba. Ali, za te beležnike da izvinite malo!
Kuš!

Svasta

pre 5 godina

island nema grand pink splavove i 90 godine....
(neko iz nase, 15. mart 2019 09:37)

I sta, onda znaci treba da dignemo ruke, jel? Ne preteruj, imaju i oni kablovsku pa prate Americke repere i ostalu elitu sa svojim spotovima i pesmama punim oruzja, novca i prostitutki... Svuda su mladi ljudi danas ugrozeni.

123

pre 5 godina

Sa jedne strane imamo većinu maloletnika koja ne prave probleme. Sa druge strane manjinu koja pravi velike probleme. Prevencija obuhvata sve, efikasnija je, ali se krate nekaet osnovna prava u 21. veku. Kaznjvanje se pokazalo kao humanije, ali neefikasno. Nezgodna tema.
(123, 15. mart 2019 09:28)

Kskva prava se krate zabranom izlaska maloletnicima posle ponoći?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Senka zaborava, 15. mart 2019 11:47)

Ne znam da li se salite ili ozbiljno pitate tako nesto. Jedno od osnovnih prava, a to je sloboda kretanja. Rezultat ove ideje je kucni pritvor posle 22h. Lako je postavljati ovakva pitanja kad vas ne obuhvataju restrikcije.

Adam

pre 5 godina

Naivno, prenaivno je da se poredimo sa Novim Zelandom, Skandinavskim zemljama, Švajcarskom, Južnom Korejom, Hong Kongom... Koliko je stručnjaka iz te stranke uopšte posetilo Novi Zeland i komuniciralo sa tamošnjim porodicama? Dali samo jedna mera će promeniti naše navike? Isuviše dobro zvuči da bi bila istina. Pa zar uvođenje veronauke nije trebalo da nam digne moral i smanji konzumiranje alkohola i droge kod maloletnika?

Labud

pre 5 godina

Na Islandu to dete može leti da zaradi 15-20 evra na sat, ili x2 ako je posle 18 ili crveno slovo. Ovde te pare 16ogodišnjak vidi na nedeljnom nivou.

merops

pre 5 godina

Podrzavam predlog, a to sto neki pričaju protiv beležnika je besmisleno, neka idu oni sa detetom ako se momak od šesnajest godina može nazvati dete

Srebrni

pre 5 godina

Mnogi zaboravljaju da pre 90tih nisi smeo da budeš na ulici iza 21 a kamoli ponoć. Patrole murije su spartale redovno i ako te navataju odma za uši pa kući pa razgovor sa roditeljima...

da

pre 5 godina

Da malo ne preterujete ajde posle ponoci u redu,al znate li koliko dece ima treninge sto pocinju u 21.00 ili 22.00 casa ,treba kuci da se vrate.

alcale

pre 5 godina

Od stranke sa ovakvim nazivom nisam vise dubine ni ocikivao!

Umesto da se bavimo VASPITAVANJEM mi pokusavamo da prevaspitamo!
Ne mogu deca da nam cekaju u redu za koncert ozbiljne muzike kada iz vrtca treste najgora moguca zavijanja sa ibarske magistrale! Svaki vapistac, nastavnik i profesor placen je manje od policajca!
Kakve bre zabrane???
BUDALE!
A najludji su svi ovi roditelji koji kao to podrzavaju.. naravno kada bi hteli da se drzava bavi njihom decom... nema se kada!

Imam jadno obavestenje! SVI vi kome deca slusaju rastu i gledaju farmu i parove, e ovde se prica o vasoj deci! Vasa deca su trulez nase buducnosti! Ne izgovarajte se na nastavnike i vapsitace! VI ste krivi! Vasoj deci su idoli narkodileri i KURVE! KURVE doslovce! BUKVALNO! SVE devjcice koje slusaju ovu muziku sklone su promiskuitetu i moralnom dnu!

Cisto da se ne iznenadite kada uvidite!

123

pre 5 godina

Sa jedne strane imamo većinu maloletnika koja ne prave probleme. Sa druge strane manjinu koja pravi velike probleme. Prevencija obuhvata sve, efikasnija je, ali se krate neka osnovna prava u 21. veku. Kaznjvanje se pokazalo kao humanije, ali neefikasno. Nezgodna tema.

bertigo

pre 5 godina

Napravite sportske hale,igralista,angazujte i platite trenere u svim sportivima.Oslobodite decu placanja sportskih clanarina, mediski motivisite naciju da se bavi sportom.Ne postoji bolja prevencija u borbi prodiv alkohola i narkotika od sporta!!!

Senka zaborava

pre 5 godina

Sa jedne strane imamo većinu maloletnika koja ne prave probleme. Sa druge strane manjinu koja pravi velike probleme. Prevencija obuhvata sve, efikasnija je, ali se krate nekaet osnovna prava u 21. veku. Kaznjvanje se pokazalo kao humanije, ali neefikasno. Nezgodna tema.
(123, 15. mart 2019 09:28)

Kskva prava se krate zabranom izlaska maloletnicima posle ponoći?

boga,oca

pre 5 godina

dobra ideja,jos samo treba ukinuti pravo glasa penzionerima,jesi li ti brale odsluzio svoje,jesi,ajmo setnja - na mladima svet ostaje;)

Иван Грозни

pre 5 godina

Интересантно је како се наши људи одушевљавају сваком демагошком будалаштином. Још ако би неко предложио да сви морамо бити исто обучени, у неке радне униформе или тако нешто, настало би опште одушевљење.

Darko

pre 5 godina

Ovo za dozvole je glupost, ali treba stupiti u kontakt sa jednim od roditelja.
Uostalom, sta trazi dete od 14-15 godina u 2 ujutru po klubovima?

cokan

pre 5 godina

Logično je da posle ponoći maloletno dete ne bude na ulici .Kome ti smeta? Zašto? Pedofilima ide na ruku da deca budu na ulici posle ponoći. Maloletnici treba da budu pod kontrolom u svakom momentu.

đinđi rinđi

pre 5 godina

sklonice se sa ulica i samo ce se "preparkirati" u zatvoren prostor tzv. "kucna varijanta".
potrebno je maksimalno moguce angazovanje roditelja, vaspitaca, ucitelja, nastavnika, profesora i svih ostalih. ne "vaspitavati" decu novcem vec patrijahalnim vaspitanjem. odnositi se isto prema problemu koriscenja duvana, alkohola, droge, nozeva (bodeza), oruzja i opasnog orudja.

Oliver Nedeljkovic, zapamtite to ime

pre 5 godina

Droge sa najtezim posledicama za pojedince i drustvo su kocka i alkohol! Heroin i ostale dzidze bidze su male mace!

dzo

pre 5 godina

ja se drogirao dvadeset godina, do 14h nabavim drogu vratim se u stan I ne izlazim dok mi ne nestane droga. Ko kupuje noću?
(nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu, 15. mart 2019 08:50)
Ako si se maloletan drogirano pored roditelja onda njih treba na robiju.

Drug Ostoja

pre 5 godina

Imam mladjeg brata (16 godina) gotovo nikad nije kuci,izgubljena kontrola nad njim. Propusio je,poceo je i pivo piti,verovatno i zestine. Njegovi vrsnjaci (ne znam da li i on) gotovo svi duvaju,i toliko im je lako dostupna marihuana,da je nabave kada god pozele.. Najpre kazniti ove sto prodaju maloletnicima cigarete,alkohol,kazniti lokale koji ih pustaju da udju i piju,a onda suzbiti i dilovanje droge. Ovo je katastrofa.Nekada smo se svi cudili kad saznamo da neko duva,jer je bila retkost,a danas je to ucestalije od pusenja cigareta.. Havarija drustva/drzave..

duh

pre 5 godina

E moji roditelji, kada bi ste samo znali da deca koja rasturaju drogu po žurkama u hangaru, exitu i ostalim mestima, nemaju ni 15god. više bi se angažovali. Svakom tom klincu je san da postane novi Knele. Lepo reče jedan prethodni komentar, Island nema bolest zvanu "90te"!!!!

Laki-Ns

pre 5 godina

Podrzavam ideju uz par izmena. Zabraniti mladjima od 16 godina da budu na ulici posle 22h (a mladjima od 18 godina zabrana posle ponoci), zabrana za mladje od 18 godina: prodaja cigareta, alkohola, kladionice i kockarnice. Kad to bude uvedeno (mada nece nikad) bice osetne promene u ponasanju omladine. Omladina nam je besna bez razloga.To treba mlatiti kao volove od malih nogu. Nema bolje prevencije

Tako i treba

pre 5 godina

Hajde neka mi bilo ko da normalan razlog sta ce dete ispod 16 godina na ulici posle ponoci? Vecinom imaju roditelje neskolovane i nedovoljno spremne i da budu roditelji, a kao takvi podlozni su svemu, posebno posle ponoci.

srbina

pre 5 godina

Malo je 10 p.m. koncerti traju do 11 p.m. A ovo sa pecatima kao ausvajs....sta ce to? ...pa nisu oni kriminalci. Neka ih roditelhi nauce da dolaze kuci do ponoci kad imaju izlazak za vikend. Ostale dane samo na rodjendane i to opet do ponoci.

Ivo Lola nije sa nama više

pre 5 godina

Ako smatrate da bi ključna poruka predloženog restriktivnog propisa trebalo da bude nametanje autoriteta deci, od strane države, zapitajte se koliki autoritet, sveukupno, država ima u odnosu na svoje građane, ali prema pripadnosti grupama (grupa na vlasti i pripadnika političke elite, grupa vlasnika krupnog kapitala, grupa vlasnika srednjeg kapitala, kao i grupa običnih građana bez bilo kakve vlasti i povlastica). Kada odgovorite na ovo pitanje, videćete da je potpuno besmisleno pokušavati da država "izgradi" autoritet na deci, tobož ih sprečavajući da izlaze kasno uveče da ne bi po kafičima i klubovima pušili, pili i drogirali se. Kao da sve to nije već odavno zabranjeno zakonom, pa će ograničenje slobode kretanja svima onima mlađima od 16, kao čarobni štapić da razreši sve probleme i društveno-sistemsku trulež.

Ana

pre 5 godina

daj da postujemk prvo propise koje imamo, za sada. ja, pre pola sata, u jednom poznatom marketu, na kasi. iza mene tri bubuljicava momka. kupuju napolitanke i dodaju "kutiju tih i tih cigara", uz hihotanje. kasirka pita: jeste li punoletni. odgovor, uz seretski osmeh, jeeeeesmo, kako nismo. i dobise cigare. a iz aviona se vidi da nemaju 18 godina.

ronaldo

pre 5 godina

ovde deca u prvom srednje ostaju u skoli do devet. Ne mogu da srede da sva deca idu samo pre podne u skolu nego i trideset godina posle komunizma nismo uspeli to da sredimo. Roditelji papreno placaju svaku van skolsku aktivnost. Ko nema para nemoze da posalje dete da se bavi sportom, i onda se cudimo sto klinci cunjaju, piju, puse i konzumiraju narkotike. Da bi se nesto sredilo u ovoj zemlji mora ozbiljno da se radi i da se planira i dolazi do cilja a ovde donesez zakon i resen problem.

Само још то

pre 5 godina

Могао би монарх да поради на српском језику. Кајл Скот га шије само тако. Јавни бележници ми се не уклапају овде, никако. Откуд толико јефтине дроге на улици? Што надлежни не раде боље свој посао? Кренимо редом, од темеља да градимо а не од Исланда.

Nenad

pre 5 godina

"Island je sličnim merama decu okrenuo sportu i to je prvi i najvažniji rezultat, dodao je on."
Je l' neko stvarno misli da će policijski čas da okrene decu sportu?
Ko vlada engleskim može lako da nađe na netu kako je zaista izgledao islandski projekat koji se ovde spominje. Zabrana izlaska na ulicu je bila tek tercijarna mera, verovatno i suvišna. Njihov pristup je bio stimulativan, ne restriktivan, a u izradi sveobuhvatne strategije su učestvovali vrsni psiholozi, a ne nekakva opskurna kombi-partija sa romantičarsko-rojalističkom agendom.
I da, još jedna bitna stvar - u pomenuti projekat je uloženo para, i to prilično.

Dragan

pre 5 godina

Roditelji danasnje dece su bila kuci u 00:00 i oni su imali drustveni zivot tj druzenje!!!
U cemu je onda problem!?Za usvajanje zakona i to pod hitno!!!!

srbina

pre 5 godina

Kakva zabrana!??? organizujte muzicke zentre, sportske terene, i to sve besplatno za maloletne. A skolu svedite na internate do fakulteta. Nastava mora da zavrsi do 17:00, a ne da traje do uvece.

tea

pre 5 godina

ja sam sa 16 god morala da budem kuci do 22 nekad do ponoci i tacka. a nije postojao policijski cas. i sta nam to govori? da danasnjim roditeljima treba pomoc policije? ako ce to pomoci podrzavam ali ako je jos jedan zakon kako bi roditelji davali novac onda ne. zamislite kohe su to kazne... a roditelj placa.... pa kad pukne film aaaaaaaaaa
Ludnica

Needukovan

pre 5 godina

Na Islandu ministar poilicije ne sedi u kafani sa Misom bananom, nejvecim distributerom droge.
Na Islandu Premijer ne poziva u Vladu ministra koji sedi sa Misom bananom.
Na Islandu navijaci ne rasturaju drogu po stadionima jer policija radi svoj posao.
Na Islandu bi Kristijan Golubovic bio u zatvoru i niko ne bi znao da postoji.
Ali..Islandjani su samo glupi ribari, mi smo ipak nebeski narod..

ziko

pre 5 godina

pre 16 godina roditelji djaka u medicinskoj skoli u kraljevu su potpisivali izjavu da traze od nadleznih organa da se maloletnoj deci zabrani boravak u kaficima posle ponoci da lokali rade do 24 h a za vikend do 1 i nista nije uradjeno

УЗР

pre 5 godina

То у уређеној земљи.

Овде дрогу продају усред дана, на истом месту, испред зграде. Локални полицајци се рукују са тим ликовима када се виде.

Када сам хтео да пријавим, тражили су моје податке до најситнијих детаља.

Ne treba se praviti pametan, ali....

pre 5 godina

U Srbiji maloletnici prose 24h po ulicama,lutaju gradom i ciste vetrobranska stakla... ne reaguje komunalna, saobracajna, svi ih vide i samo prodju....najupecatljiviji primer je u camom centru grada-ispred Skupstine Srbije i opet niko ne reaguje....
Kako mislite da ovaj zakon zazivi u Srbiji....misija nemoguca!!!
Videla zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu!!!

Boki

pre 5 godina

Nije problem zakon,problem je sto se kod nas zakoni ne primenjuju,ili se primenjuju selektivno.Ugostitelji koji prodaju alkohol maloletnicima se ne kaznjavaju,npr.

Stepa

pre 5 godina

Rodjen sam 1983. Odrastao u blokovima. U osnovnoj skoli, morao sam kuci da budem do 21h.
Ovo sto se sada predlaze trebaju roditelji da rade, da se bave svojom decom.

Nikola

pre 5 godina

Roditelji su ti koji trebaju vaspitati sopstveno dete i ograničiti mu izlazak, pa majku mu kako smo mi vaspitavani? Kao svrake mozak da su popile ovom narodu! Mnogo se bre nakupilo svega i svačega u Srbiji a problem treba rešavati od početka a ne od kraja zato što smo zaboravili gde je sve počelo od silnih forsiranja izopačenih vrednosti pogotovo u medijima. Da ne pričamo o tome da ni taj kao i ostali zakoni neće važiti za mnoge! Upravo je to suštinski problem što narod nema apsolutno nikakvo poverenje u sopstvenu državu već tri decenije i ne bih joj dao ni mačku da mi čuva a ne vaspitava dete!

Dragan zlatic

pre 5 godina

Definitvno treba uvesti ogranicenje izlaska za mlade u kasne sate. Treba i jos puno drugih stvari da se urade ali ne treba osporavati ovu inicijativu koja je dobra. Drugi potezi koje treba uraditi: Zabrana tocenja alkohola mladjim od 18. Zabrana ulaska u objektima gde se toci alkohol mladjim od 16 bez prisustva staratelja u bilo koje doba . Kockarnice i kladionice ograniciti na odredjene zone i naravno zabraniti ulaz mladjim od 18. Inace kockarnice i kladionice su devastirale Srpsko drustvo i nigde u svetu ih nema na svakom uglu kao u Srbiji. Naravno treba uraditi sve sto je moguce da se deca vrate sportu, kroz besplatno clanstvo u klubovima itd. Drzava koja gradi ekonomiju na kladionicama i kockarnicama rusi svoju buducnost. Ja bih zabranio ili makar ogranicio i rijaliti programe koji nista dobro ne donose drustvu i daju vrlo los primer mladima. Ima puno toga sto moze da se uradi a ova predlozena mera bi mogla da bude dobar pocetak normalizacije Srbije.

to

pre 5 godina

je po meni ok ideja.
@mrmlj, nenad, itd.
nedavno je negde bio detaljniji clanak gde pise koliko su novih sportskih terena pre svega i slicnih sadrzaja stavili besplatno deci na raspolaganje i to ide jedno sa drugim; a sa druge strane to sto roditelji misle da deca mladja od 16 treba da se opijaju u klubovima da im ne bi bila besna kod kuce govori o tim roditeljima, zar ne?

Ja

pre 5 godina

Slovenac


Razlikujete li Vi dete, odnosno malolatnika, od punopravnog gradjanina? Ako ne razlikujete, nemamo o cemu da razgovaramo! Takvi ce sutra traziti seksualne slobode za decu od 12 godina i isto ce se tako praviti blesavi i u cudu beciti, kad ih neko pita da li su normalni!

ArtuDitu

pre 5 godina

@ uko

Iz ovoga što ste napisali vidi se da ozbiljan problem imate vi a ne vaše dete. Trebalo bi da potražite stručnu pomoć. Jer briga za dete je nešto što je sasvim normalno a preterana briga prerasta u patologiju. Ni ta preterana briga ne može da zaštiti vaše dete od potencijalnih opasnosti i izazova u tinejdžerskom dobu. Vrlo često može da ga pogura ka tome od čega želite da zaštite i sačuvate.

Ja

pre 5 godina

srbina

Ma naravno, hajde sve da bude besplatno za vasu decu, ne bi li sto manje postovali i da im niko nista u zivotu ne zabrani, neka vrsljaju po celu noc kud hoce i kako hoce, nek bude zemlje dembeliija za njih! Vidim, lepe su rezultate do sada postigli takvi nacini vaspitanja1 Svasta!

dzaba ste krecili

pre 5 godina

Nema od svega toga nista. Nasa nesposobna drzava nije u stanu cak ni pusenje po kafanama da zabrani. Srbija i Albanija su jedine evropske zemlje u kojima mozes da dimis u restoranu! Sem toga, monarhisti su ubedljiva manjina u srpskoj politici. A cak i da se jednog dana i donese takav zakon - ko ce da ga sprovede? Pa ovi nasi policajci mirno gledaju kako klinci od 12-13 godina nocu terorisu ceo kraj, kada im se ljudi pozale oni samo slegnu ramenima i kazu kako te mangupe ne smeju ni da pipnu jer su maloletni ... i tu se prica zavrsava. A tek ovo sa papiricem od notara ... pa danas svako dete takav papiric napravi u fotosopu za 5 minuta. Ako smo mi pre 30-40 godina bez kompjutera i fotosopa "crtali" lekarska uverenja sa sve pecatom i potpisom za izoastanke sa casova, sta tek ova deca mogu sa svom tom tehnologijom oko sebe? Gubite vreme na gluposti. Vaspitavajte decu dok su mala, dzaba vama posle policija i vojska ako ih vi niste vaspitali dok je bilo vreme za to!

night without moonshine....

pre 5 godina

@uko 15.03.2019.16:32

Znate sta, ideja je visestruko korisna:

-Ima roditelja koji nemaju dovoljno autoriteta, ili znanja (ima i takvih...), pa ce zakon da to nadomesti....

-deca treba da odspavaju 7-8 sati (zavisi od uzrasta, pa neka mladja i vise od toga), jer sutradan treba da idu u skolu....

-nocu razne aveti izlaze iz svojih rupa, (setite se Tijane Juric koja je nastradala oko ponoci samo zato sto je otisla da drugu vrati duks, pa pijani monstrum ju je ubio....)Zasto? Zato sto je sociopata, ali i zato sto je mislio da nece biti uhvacen....


Zar mislite da nesto bitno u zivotu propustaju zato sto u 22h moraju da budu kod kuce?!?

zoran

pre 5 godina

Aspen 1996.
Igraonica . U 20,45 plaži dežurni i grupi mladih srpskih skijasa kaže:
"Gospodo vi ste maloletni.Imate 15 minuta da odete do vašeg htela".
To je tamo zakon.

pitam samo onako

pre 5 godina

@pa da/Omanula si za 20g, moja deca su izlazila tako decaci, pa su odrasli u pametne i obrazovane ljude!!!Bilo je i duzih izlazaka, ali sam obavezno isla po njih!!!Deci treba da se uvede red, kad roditeljj nece ili ne mogu!!!A to sto si ti malo ogranicen/a/, zao mi je!!!

to

pre 5 godina

samo jos jedna stvar: na engleskom se policijski cas i ogranicenje kad dete mora kuci, ono sto smo mi zvali "do kad imas izlaz" zaista kazu isto, ali ne bi trebalo isto da se prevode, pa ovi sto su zapenili o policijskom casu i ljudskim pravima ne bi morali da se zivciraju bez potrebe

Dragan

pre 5 godina

Roditelj sam jednog tinejdžera. najveći problem oko ograničenja izlaska je taj da svi njegovi drugovi od roditelja imaju duže vreme od onoga koje sam mu ja odredio. Kada sam pričao sa tim roditeljima, svi se žale na to ali niko ne želi da skrati vreme izlaska. Na kraju je on počeo polako da biva odbačen jer se vraćao ranije kući..I šta sam mogao nego da mu dozvolim da se vraća zajedno sa njima, što je u neku ruku za mene bilo sigurnije... Roditelji su glavni problem, ne deca, na žalost