Sreda, 13.03.2019.

10:55

Pet najpopularnijih dijeta u 2019: Kako najbrže do ravnog stomaka?

Izvor: B92

Pet najpopularnijih dijeta u 2019: Kako najbrže do ravnog stomaka? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Dejan Milinković

pre 5 godina

Kanađanin iz BG. Sve je to lepo što ste o kanadskim Eskimima naveli... Zaboravili ste samo da navedete jednu malu i sasvim nevažnu sitnicu – da ti Eskimi odavno više nisu na keto ishrani, šta više ni blizu nje. Vidite, dok je procenat ugljenih hidrata (čitaj šećera) u njihovoj ishrani još 40-ih godina prošlog veka bio u rasponu od 2 do 8 %, već tokom 70ih godina se ovaj procenat popeo na neverovatnih 40 uz dalju tendenciju rasta. I šta se desilo sa njima? Pa dramatičan porast kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa. Treba li se čuditi onda katastrofalnim posledicama koje moderna ishrana prepuna šećera ostavlja na ovakvu jednu, na ugljene hidrate i procesiranu hranu vrlo neprilagođenu populaciju? A što se tiče krkanja, kako se divno izraziste, keto hrane, evo ja već 7 godina to radim i, nećete verovati, zdravlje nikad bolje. I vama želim sve najbolje na kojoj god ishrani bili.

Dejan Milinković

pre 5 godina

Kanađanin iz BG. Sve je to lepo što ste o kanadskim Eskimima naveli... Jedino, zaboravili ste samo da navedete jednu malu i sasvim nevažnu sitnicu – da ti Eskimi odavno više nisu na keto ishrani. Vidite, dok je procenat ugljenih hidrata (čitaj šećera) u njihovoj ishrani još 40-ih godina prošlog veka bio u rasponu od 2 do 8 %, već tokom 70ih godina se ovaj procenat popeo na 40 uz dalju tendenciju rasta. I šta se desilo sa njima? Pa dramatičan porast kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa. Treba li se čuditi onda katastrofalnim posledicama koje moderna ishrana prepuna šećera ostavlja na ovakvu jednu, na ugljene hidrate i procesiranu hranu vrlo neprilagođenu populaciju? A što se tiče krkanja, kako se divno izraziste, keto hrane, evo ja već 7 godina to radim i, nećete verovati, zdravlje nikad bolje. I vama želim sve najbolje na kojoj god ishrani bili.

kanadjanin iz BG

pre 5 godina

MAIN RESULTS: In 1991, life expectancy at birth in the Inuit-inhabited areas was about 68 years, which was 10 years lower than for Canada overall. From 1991 to 2001, life expectancy in the Inuit-inhabited areas did not increase, although it rose by about two years for Canada as a whole.

Samo krkaj keto ili atkins, eto te na operacionom stolu!

Novi tanjir za Kanadjane:
https://food-guide.canada.ca/en/

b

pre 5 godina

@Dejan Milinkovic
Pod krompirom se ne pozdrazumeva da pojedete kilo pecenog pomfrita,nego recimo jedan veci krompir kuvan u ljusci.Isto tako i pirinac,od 30grama skuvanog,jednom u dve nedelje,nece vam se nista lose desiti.Integralna testenina,ponekada.Umerenost je kljuc,pronaci nacin ishrane za celi zivot,a ne odreci se necega,pa posle tri meseca,kada ti se toga telo pozeli,ne znati sta je dosta.

neko

pre 5 godina

unosite upola manje hrane i skinut cete kilazu,ja sam za godinu dana smrsao 10 kg.ali moram da priznam da ponekad i ja prejedem...

Dejan Milinković

pre 5 godina

Koferce, i šta kažete, treba slediti savete Majkla Polana i držati se piramide ishrane. Treba li se onda čuditi što su na vašoj listi prvih pet namirnica krompir, žitarice, heljda, proso i pirinač? Sve sam skrob sa vrlo malo nutrijenata. I ono malo što ima u njima je izuzetno malog nivoa bioiskoristivosti. Kad je piramida takva kakva je, kad ju je pravio ko ju je pravio, logična posledica su epidemije dijabetesa i gojaznosti. Šta drugo očekivati od tolike količine preporučenog skroba, čitaj šećera. I zašto bismo jeli većinom biljke kad je hrana životinjskog porekla neuporedivo kvalitetnija, neuporedivo svarljivija, kad sadrži sve što nam je potrebno i u formama koje možemo da iskoristimo? Samo zato što nam tako kaže industrija hrane preko svoje piramidice? A što se tiče režima ishrane, pa i keto je samo režim ishrane i ne podrazumeva brojanje ili smanjivanje kalorija. Uzgred, diet na engleskom i znači ishrana pa ne vidim baš neku logiku da za tu vašu fleksitarijansku isrhanu koristite ispravan prevod (za reč diet) dok za keto ishranu istu reč prevodite na potpuno drugačiji način - kao dijeta.

b

pre 5 godina

@sone vs
Poenta je odrzavati zeljenu kilazu,a ne muciti telo sa tim dijetama.Cuj,skinem 10-15kg pred leto.I kada prodje leto,nabacis ih ponovo?

Koferce

pre 5 godina

"Fleksitarijanska - Reč je o dijeti poznatoj kao fleksibilni vegeterijanizam. Unosi se sirovo povrće, voće, jezgrasto voće, namirnice od celog zrna i meso ili riba nekoliko puta nedeljno."
Nisam ni znala da sam odavno na dijeti :)
Ovo je inace REZIM ISHRANE, za razliku od keto, hrono itd, nema zabranjenih namirnica, poenta je samo da se jede HRANA, ili sto bi rekao Majkl Polan (proguglajte) - "Eat food. Not too much. Mostly plants." Znaci krompir, zitarice, heljdu, proso, rizu, povrce, sveze i kuvano, mahunarke, salate, jaja, jogurt, sir, ponekad riba i meso, a alkohol i slatkisi u posebnim prilikama (treba se nekad pocastiti), ali se moze ziveti i bez njih. Ili da sasvim uprostim, pogledajte piramidu ishrane. Sve dijete koje nesto "izbacuju" - osim tesko preradjenih proizvoda - su restriktivne i kao takve neodrzive na dug vremenski period, jer sve namirnice koje sam nabrojala imaju mnogo mnogo korisnih vitamina, minerala, makronutrijenata (proteina, ugljenih hidrata, masti) koji su nam neophodni, i ako ih sve konzumiramo, nismo gladni, te se zato ne prejedamo vec se drzimo normalnih porcija. I pored toga malo setnja, rad po kuci/ basti, trcanje za klincima, ako idete u teretanu - odaberite onu koja vam je blizu, idite peske, i ako je na trecem spratu, idite stepenicama, a ne liftom. Jedino sto je zbilja neophodno, a ujedno i najteze, je usvojiti zdrav zivotni stil. A onda vam nikakva dijeta ne treba.

Black

pre 5 godina

@(nije bas, 13. mart 2019 11:10) Kao i svaka restriktivna ishrana, ima dobrih i losih strana. Pri tom ketoza tela drugacije deluje kod svakoga te se ne moze pricati o univerzalnom receptu za sve ljude vec treba prici krajnje individualno tom problemu. Najvece prednosti ove vrste ishrane su sto u stanju ketoze, telo umesto secera koristi energiju iz masti. Na taj nacin se i gube suvisni kilogrami, a moze i povoljno da utice na neuroloske bolesti (koje su povezane za mijelinski omotac). Ono sto je problem je sto se keto dijetom unose velike kolicine masti (lipida), tako da postoje povecani rizici kao sto su povecanje holesterola i triglicerida, opterecenje krvotoka zbog tih lipida pa samim tim i mogucnost razvijanja ateroskleroze, pa sa njom i rizici od visokog krvnog pritiska i srcanih oboljenja, uz to moze se javiti i povecano izlucivanje kalcijuma iz bubrega, pa samim tim i stvaranje kamena, pa povecanja demineralizacije kostiju, problema u varenju zbog nedovoljnog unosa vlakana iz voca i povrca, te u nekim slucajevima moze doci kod zena do izostanka menstruacije, a na kraju krajeva neuravnotezenom ishranom i izbacivanjem razlicitih mikronutrijenata i antioksidanata iz voca i povrca telo postaje pogodno i za razvoj raka. Tako da, definitivno se moze pricati o zdravstvenim rizicima. Ali takodje se moze pricati o tome u bilo kojoj verziji ishrane ili u ostalim dijetama. Pristup uvek mora biti individualan i prilagodjen svakoj osobi.

Vesna

pre 5 godina

HRONO DIJETA..ja sam smršala 12kg za 2 meseca..uopšte nisam gladovala a posle dijete sam nastavila sa hrono ishranom pa se kilogrami nisu vratili..6 meseci posle dijete i dalje imam 12kg manje.

Sone Vs

pre 5 godina

Samo ketogena!!!
Držao sam je lično do sada 5x, naravno, pred letnji period, gde sam za mesec dana skidao po 10-15kg... Nakon svakog završetka iste radio sam analize koje su pokazale bolje stanje organizma nego pre držanja.
Samo zdrave masti i udri do željenog izgleda. 70% zdravih masti, 25% proteina i 5% ugljenih hidrata u ishrani!!!

Kilavko

pre 5 godina

Trosite energiju, krecite se, ako mozete trcite, ako ne mozete trcati, hodajte, imate li volje za setnju, onda setajte. I sto je najvaznije, jedite sve sto zelite, ali u malim kolicinama. Tesko je u pocetku uzimati male obroke, ali ko ima jaku volju, naviknuce se da jede manje, i bolje ce se osecati. To sam i sam radio i sa 120 kg. sad imam 90 kg. Trebalo mi je godinu dana da to postignem, i nastavljam dalje da jedem manje, ali zdravije. Samo se nemojte puno sekirati, jer stres je veliki protivnik u borbi za skidanje kilograma.

Drax

pre 5 godina

Mislim da je najbolje pojednostaviti ljudima da ne jedu nista od psenice jecma kukuruza i skrobastog povrca kao pirinac krompir pasulj zatim bilo sta slatko od sokova slatkisa voca i alkoholnih pica itd.Sve je to za tov i nije kvalitetna energija nego jeftina zamena za hranu.Poenta je drzati secer u krvi niskim i salo se nece gomilati jer povisen secer govori telu da tovari salo kao rezervu.Toliko sam ja ukapirao neka me neko ispravi ako gresim.Ja sam na Keto dijeti ta mi odgovara a onaj povremeni post je dobar zato sto je lakse izdrzati.

Dusan

pre 5 godina

Izvinite, kakav zdravstveni rizik nosi keto dijeta? Tolike naucne studije su uradjene na ovu temu i nijedan rizik nije nikad spomenut. Inace ovaj rezim je najprirodniji, dakle nema neprirodnih secera, preradjene hrane, niti hrane koja je potencijalno kontaminirana raznim glukoznim sirupima. Izvori masti su najprirodniji moguci, jaja, hladno cedjena ulja, meso, sir, povrce... jedina restrikcija je zapravo vezana za unos ugljenih hidrata.
Svaki kardiolog ce vam reci da su seceri ti koji ugrozavaju zdravlje.
Drugo, masti koje unosimo i masti koje stvara nas organizam su dva potpuno drugacija pojma. Da ne davim detaljima, ali upravo ug.hidrati prebrzom konverzijom u glikogen uzrokuju salo.

nije bas

pre 5 godina

Keto
"Veoma je restriktivna, teško održiva i nosi zdravstveni rizik".

Pricate napamet.
Izuzetno je lako odrziva, nudi veliki izbor namirnica, glad potpuno nestaje.
Takodje molim referencu za "zdravstveni rizik".
Mogli bi i da pomenete da ima prednost sto regulise secer u krvi i mnoge izleci od dijabetesa?

nije bas

pre 5 godina

Keto
"Veoma je restriktivna, teško održiva i nosi zdravstveni rizik".

Pricate napamet.
Izuzetno je lako odrziva, nudi veliki izbor namirnica, glad potpuno nestaje.
Takodje molim referencu za "zdravstveni rizik".
Mogli bi i da pomenete da ima prednost sto regulise secer u krvi i mnoge izleci od dijabetesa?

Kilavko

pre 5 godina

Trosite energiju, krecite se, ako mozete trcite, ako ne mozete trcati, hodajte, imate li volje za setnju, onda setajte. I sto je najvaznije, jedite sve sto zelite, ali u malim kolicinama. Tesko je u pocetku uzimati male obroke, ali ko ima jaku volju, naviknuce se da jede manje, i bolje ce se osecati. To sam i sam radio i sa 120 kg. sad imam 90 kg. Trebalo mi je godinu dana da to postignem, i nastavljam dalje da jedem manje, ali zdravije. Samo se nemojte puno sekirati, jer stres je veliki protivnik u borbi za skidanje kilograma.

b

pre 5 godina

@sone vs
Poenta je odrzavati zeljenu kilazu,a ne muciti telo sa tim dijetama.Cuj,skinem 10-15kg pred leto.I kada prodje leto,nabacis ih ponovo?

Koferce

pre 5 godina

"Fleksitarijanska - Reč je o dijeti poznatoj kao fleksibilni vegeterijanizam. Unosi se sirovo povrće, voće, jezgrasto voće, namirnice od celog zrna i meso ili riba nekoliko puta nedeljno."
Nisam ni znala da sam odavno na dijeti :)
Ovo je inace REZIM ISHRANE, za razliku od keto, hrono itd, nema zabranjenih namirnica, poenta je samo da se jede HRANA, ili sto bi rekao Majkl Polan (proguglajte) - "Eat food. Not too much. Mostly plants." Znaci krompir, zitarice, heljdu, proso, rizu, povrce, sveze i kuvano, mahunarke, salate, jaja, jogurt, sir, ponekad riba i meso, a alkohol i slatkisi u posebnim prilikama (treba se nekad pocastiti), ali se moze ziveti i bez njih. Ili da sasvim uprostim, pogledajte piramidu ishrane. Sve dijete koje nesto "izbacuju" - osim tesko preradjenih proizvoda - su restriktivne i kao takve neodrzive na dug vremenski period, jer sve namirnice koje sam nabrojala imaju mnogo mnogo korisnih vitamina, minerala, makronutrijenata (proteina, ugljenih hidrata, masti) koji su nam neophodni, i ako ih sve konzumiramo, nismo gladni, te se zato ne prejedamo vec se drzimo normalnih porcija. I pored toga malo setnja, rad po kuci/ basti, trcanje za klincima, ako idete u teretanu - odaberite onu koja vam je blizu, idite peske, i ako je na trecem spratu, idite stepenicama, a ne liftom. Jedino sto je zbilja neophodno, a ujedno i najteze, je usvojiti zdrav zivotni stil. A onda vam nikakva dijeta ne treba.

Sone Vs

pre 5 godina

Samo ketogena!!!
Držao sam je lično do sada 5x, naravno, pred letnji period, gde sam za mesec dana skidao po 10-15kg... Nakon svakog završetka iste radio sam analize koje su pokazale bolje stanje organizma nego pre držanja.
Samo zdrave masti i udri do željenog izgleda. 70% zdravih masti, 25% proteina i 5% ugljenih hidrata u ishrani!!!

Black

pre 5 godina

@(nije bas, 13. mart 2019 11:10) Kao i svaka restriktivna ishrana, ima dobrih i losih strana. Pri tom ketoza tela drugacije deluje kod svakoga te se ne moze pricati o univerzalnom receptu za sve ljude vec treba prici krajnje individualno tom problemu. Najvece prednosti ove vrste ishrane su sto u stanju ketoze, telo umesto secera koristi energiju iz masti. Na taj nacin se i gube suvisni kilogrami, a moze i povoljno da utice na neuroloske bolesti (koje su povezane za mijelinski omotac). Ono sto je problem je sto se keto dijetom unose velike kolicine masti (lipida), tako da postoje povecani rizici kao sto su povecanje holesterola i triglicerida, opterecenje krvotoka zbog tih lipida pa samim tim i mogucnost razvijanja ateroskleroze, pa sa njom i rizici od visokog krvnog pritiska i srcanih oboljenja, uz to moze se javiti i povecano izlucivanje kalcijuma iz bubrega, pa samim tim i stvaranje kamena, pa povecanja demineralizacije kostiju, problema u varenju zbog nedovoljnog unosa vlakana iz voca i povrca, te u nekim slucajevima moze doci kod zena do izostanka menstruacije, a na kraju krajeva neuravnotezenom ishranom i izbacivanjem razlicitih mikronutrijenata i antioksidanata iz voca i povrca telo postaje pogodno i za razvoj raka. Tako da, definitivno se moze pricati o zdravstvenim rizicima. Ali takodje se moze pricati o tome u bilo kojoj verziji ishrane ili u ostalim dijetama. Pristup uvek mora biti individualan i prilagodjen svakoj osobi.

Dusan

pre 5 godina

Izvinite, kakav zdravstveni rizik nosi keto dijeta? Tolike naucne studije su uradjene na ovu temu i nijedan rizik nije nikad spomenut. Inace ovaj rezim je najprirodniji, dakle nema neprirodnih secera, preradjene hrane, niti hrane koja je potencijalno kontaminirana raznim glukoznim sirupima. Izvori masti su najprirodniji moguci, jaja, hladno cedjena ulja, meso, sir, povrce... jedina restrikcija je zapravo vezana za unos ugljenih hidrata.
Svaki kardiolog ce vam reci da su seceri ti koji ugrozavaju zdravlje.
Drugo, masti koje unosimo i masti koje stvara nas organizam su dva potpuno drugacija pojma. Da ne davim detaljima, ali upravo ug.hidrati prebrzom konverzijom u glikogen uzrokuju salo.

Vesna

pre 5 godina

HRONO DIJETA..ja sam smršala 12kg za 2 meseca..uopšte nisam gladovala a posle dijete sam nastavila sa hrono ishranom pa se kilogrami nisu vratili..6 meseci posle dijete i dalje imam 12kg manje.

Drax

pre 5 godina

Mislim da je najbolje pojednostaviti ljudima da ne jedu nista od psenice jecma kukuruza i skrobastog povrca kao pirinac krompir pasulj zatim bilo sta slatko od sokova slatkisa voca i alkoholnih pica itd.Sve je to za tov i nije kvalitetna energija nego jeftina zamena za hranu.Poenta je drzati secer u krvi niskim i salo se nece gomilati jer povisen secer govori telu da tovari salo kao rezervu.Toliko sam ja ukapirao neka me neko ispravi ako gresim.Ja sam na Keto dijeti ta mi odgovara a onaj povremeni post je dobar zato sto je lakse izdrzati.

b

pre 5 godina

@Dejan Milinkovic
Pod krompirom se ne pozdrazumeva da pojedete kilo pecenog pomfrita,nego recimo jedan veci krompir kuvan u ljusci.Isto tako i pirinac,od 30grama skuvanog,jednom u dve nedelje,nece vam se nista lose desiti.Integralna testenina,ponekada.Umerenost je kljuc,pronaci nacin ishrane za celi zivot,a ne odreci se necega,pa posle tri meseca,kada ti se toga telo pozeli,ne znati sta je dosta.

Dejan Milinković

pre 5 godina

Koferce, i šta kažete, treba slediti savete Majkla Polana i držati se piramide ishrane. Treba li se onda čuditi što su na vašoj listi prvih pet namirnica krompir, žitarice, heljda, proso i pirinač? Sve sam skrob sa vrlo malo nutrijenata. I ono malo što ima u njima je izuzetno malog nivoa bioiskoristivosti. Kad je piramida takva kakva je, kad ju je pravio ko ju je pravio, logična posledica su epidemije dijabetesa i gojaznosti. Šta drugo očekivati od tolike količine preporučenog skroba, čitaj šećera. I zašto bismo jeli većinom biljke kad je hrana životinjskog porekla neuporedivo kvalitetnija, neuporedivo svarljivija, kad sadrži sve što nam je potrebno i u formama koje možemo da iskoristimo? Samo zato što nam tako kaže industrija hrane preko svoje piramidice? A što se tiče režima ishrane, pa i keto je samo režim ishrane i ne podrazumeva brojanje ili smanjivanje kalorija. Uzgred, diet na engleskom i znači ishrana pa ne vidim baš neku logiku da za tu vašu fleksitarijansku isrhanu koristite ispravan prevod (za reč diet) dok za keto ishranu istu reč prevodite na potpuno drugačiji način - kao dijeta.

neko

pre 5 godina

unosite upola manje hrane i skinut cete kilazu,ja sam za godinu dana smrsao 10 kg.ali moram da priznam da ponekad i ja prejedem...

kanadjanin iz BG

pre 5 godina

MAIN RESULTS: In 1991, life expectancy at birth in the Inuit-inhabited areas was about 68 years, which was 10 years lower than for Canada overall. From 1991 to 2001, life expectancy in the Inuit-inhabited areas did not increase, although it rose by about two years for Canada as a whole.

Samo krkaj keto ili atkins, eto te na operacionom stolu!

Novi tanjir za Kanadjane:
https://food-guide.canada.ca/en/

Dejan Milinković

pre 5 godina

Kanađanin iz BG. Sve je to lepo što ste o kanadskim Eskimima naveli... Jedino, zaboravili ste samo da navedete jednu malu i sasvim nevažnu sitnicu – da ti Eskimi odavno više nisu na keto ishrani. Vidite, dok je procenat ugljenih hidrata (čitaj šećera) u njihovoj ishrani još 40-ih godina prošlog veka bio u rasponu od 2 do 8 %, već tokom 70ih godina se ovaj procenat popeo na 40 uz dalju tendenciju rasta. I šta se desilo sa njima? Pa dramatičan porast kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa. Treba li se čuditi onda katastrofalnim posledicama koje moderna ishrana prepuna šećera ostavlja na ovakvu jednu, na ugljene hidrate i procesiranu hranu vrlo neprilagođenu populaciju? A što se tiče krkanja, kako se divno izraziste, keto hrane, evo ja već 7 godina to radim i, nećete verovati, zdravlje nikad bolje. I vama želim sve najbolje na kojoj god ishrani bili.

Dejan Milinković

pre 5 godina

Kanađanin iz BG. Sve je to lepo što ste o kanadskim Eskimima naveli... Zaboravili ste samo da navedete jednu malu i sasvim nevažnu sitnicu – da ti Eskimi odavno više nisu na keto ishrani, šta više ni blizu nje. Vidite, dok je procenat ugljenih hidrata (čitaj šećera) u njihovoj ishrani još 40-ih godina prošlog veka bio u rasponu od 2 do 8 %, već tokom 70ih godina se ovaj procenat popeo na neverovatnih 40 uz dalju tendenciju rasta. I šta se desilo sa njima? Pa dramatičan porast kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa. Treba li se čuditi onda katastrofalnim posledicama koje moderna ishrana prepuna šećera ostavlja na ovakvu jednu, na ugljene hidrate i procesiranu hranu vrlo neprilagođenu populaciju? A što se tiče krkanja, kako se divno izraziste, keto hrane, evo ja već 7 godina to radim i, nećete verovati, zdravlje nikad bolje. I vama želim sve najbolje na kojoj god ishrani bili.

nije bas

pre 5 godina

Keto
"Veoma je restriktivna, teško održiva i nosi zdravstveni rizik".

Pricate napamet.
Izuzetno je lako odrziva, nudi veliki izbor namirnica, glad potpuno nestaje.
Takodje molim referencu za "zdravstveni rizik".
Mogli bi i da pomenete da ima prednost sto regulise secer u krvi i mnoge izleci od dijabetesa?

Sone Vs

pre 5 godina

Samo ketogena!!!
Držao sam je lično do sada 5x, naravno, pred letnji period, gde sam za mesec dana skidao po 10-15kg... Nakon svakog završetka iste radio sam analize koje su pokazale bolje stanje organizma nego pre držanja.
Samo zdrave masti i udri do željenog izgleda. 70% zdravih masti, 25% proteina i 5% ugljenih hidrata u ishrani!!!

Drax

pre 5 godina

Mislim da je najbolje pojednostaviti ljudima da ne jedu nista od psenice jecma kukuruza i skrobastog povrca kao pirinac krompir pasulj zatim bilo sta slatko od sokova slatkisa voca i alkoholnih pica itd.Sve je to za tov i nije kvalitetna energija nego jeftina zamena za hranu.Poenta je drzati secer u krvi niskim i salo se nece gomilati jer povisen secer govori telu da tovari salo kao rezervu.Toliko sam ja ukapirao neka me neko ispravi ako gresim.Ja sam na Keto dijeti ta mi odgovara a onaj povremeni post je dobar zato sto je lakse izdrzati.

Dejan Milinković

pre 5 godina

Koferce, i šta kažete, treba slediti savete Majkla Polana i držati se piramide ishrane. Treba li se onda čuditi što su na vašoj listi prvih pet namirnica krompir, žitarice, heljda, proso i pirinač? Sve sam skrob sa vrlo malo nutrijenata. I ono malo što ima u njima je izuzetno malog nivoa bioiskoristivosti. Kad je piramida takva kakva je, kad ju je pravio ko ju je pravio, logična posledica su epidemije dijabetesa i gojaznosti. Šta drugo očekivati od tolike količine preporučenog skroba, čitaj šećera. I zašto bismo jeli većinom biljke kad je hrana životinjskog porekla neuporedivo kvalitetnija, neuporedivo svarljivija, kad sadrži sve što nam je potrebno i u formama koje možemo da iskoristimo? Samo zato što nam tako kaže industrija hrane preko svoje piramidice? A što se tiče režima ishrane, pa i keto je samo režim ishrane i ne podrazumeva brojanje ili smanjivanje kalorija. Uzgred, diet na engleskom i znači ishrana pa ne vidim baš neku logiku da za tu vašu fleksitarijansku isrhanu koristite ispravan prevod (za reč diet) dok za keto ishranu istu reč prevodite na potpuno drugačiji način - kao dijeta.

Dusan

pre 5 godina

Izvinite, kakav zdravstveni rizik nosi keto dijeta? Tolike naucne studije su uradjene na ovu temu i nijedan rizik nije nikad spomenut. Inace ovaj rezim je najprirodniji, dakle nema neprirodnih secera, preradjene hrane, niti hrane koja je potencijalno kontaminirana raznim glukoznim sirupima. Izvori masti su najprirodniji moguci, jaja, hladno cedjena ulja, meso, sir, povrce... jedina restrikcija je zapravo vezana za unos ugljenih hidrata.
Svaki kardiolog ce vam reci da su seceri ti koji ugrozavaju zdravlje.
Drugo, masti koje unosimo i masti koje stvara nas organizam su dva potpuno drugacija pojma. Da ne davim detaljima, ali upravo ug.hidrati prebrzom konverzijom u glikogen uzrokuju salo.

Kilavko

pre 5 godina

Trosite energiju, krecite se, ako mozete trcite, ako ne mozete trcati, hodajte, imate li volje za setnju, onda setajte. I sto je najvaznije, jedite sve sto zelite, ali u malim kolicinama. Tesko je u pocetku uzimati male obroke, ali ko ima jaku volju, naviknuce se da jede manje, i bolje ce se osecati. To sam i sam radio i sa 120 kg. sad imam 90 kg. Trebalo mi je godinu dana da to postignem, i nastavljam dalje da jedem manje, ali zdravije. Samo se nemojte puno sekirati, jer stres je veliki protivnik u borbi za skidanje kilograma.

Vesna

pre 5 godina

HRONO DIJETA..ja sam smršala 12kg za 2 meseca..uopšte nisam gladovala a posle dijete sam nastavila sa hrono ishranom pa se kilogrami nisu vratili..6 meseci posle dijete i dalje imam 12kg manje.

Dejan Milinković

pre 5 godina

Kanađanin iz BG. Sve je to lepo što ste o kanadskim Eskimima naveli... Zaboravili ste samo da navedete jednu malu i sasvim nevažnu sitnicu – da ti Eskimi odavno više nisu na keto ishrani, šta više ni blizu nje. Vidite, dok je procenat ugljenih hidrata (čitaj šećera) u njihovoj ishrani još 40-ih godina prošlog veka bio u rasponu od 2 do 8 %, već tokom 70ih godina se ovaj procenat popeo na neverovatnih 40 uz dalju tendenciju rasta. I šta se desilo sa njima? Pa dramatičan porast kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa. Treba li se čuditi onda katastrofalnim posledicama koje moderna ishrana prepuna šećera ostavlja na ovakvu jednu, na ugljene hidrate i procesiranu hranu vrlo neprilagođenu populaciju? A što se tiče krkanja, kako se divno izraziste, keto hrane, evo ja već 7 godina to radim i, nećete verovati, zdravlje nikad bolje. I vama želim sve najbolje na kojoj god ishrani bili.

Dejan Milinković

pre 5 godina

Kanađanin iz BG. Sve je to lepo što ste o kanadskim Eskimima naveli... Jedino, zaboravili ste samo da navedete jednu malu i sasvim nevažnu sitnicu – da ti Eskimi odavno više nisu na keto ishrani. Vidite, dok je procenat ugljenih hidrata (čitaj šećera) u njihovoj ishrani još 40-ih godina prošlog veka bio u rasponu od 2 do 8 %, već tokom 70ih godina se ovaj procenat popeo na 40 uz dalju tendenciju rasta. I šta se desilo sa njima? Pa dramatičan porast kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa. Treba li se čuditi onda katastrofalnim posledicama koje moderna ishrana prepuna šećera ostavlja na ovakvu jednu, na ugljene hidrate i procesiranu hranu vrlo neprilagođenu populaciju? A što se tiče krkanja, kako se divno izraziste, keto hrane, evo ja već 7 godina to radim i, nećete verovati, zdravlje nikad bolje. I vama želim sve najbolje na kojoj god ishrani bili.

Koferce

pre 5 godina

"Fleksitarijanska - Reč je o dijeti poznatoj kao fleksibilni vegeterijanizam. Unosi se sirovo povrće, voće, jezgrasto voće, namirnice od celog zrna i meso ili riba nekoliko puta nedeljno."
Nisam ni znala da sam odavno na dijeti :)
Ovo je inace REZIM ISHRANE, za razliku od keto, hrono itd, nema zabranjenih namirnica, poenta je samo da se jede HRANA, ili sto bi rekao Majkl Polan (proguglajte) - "Eat food. Not too much. Mostly plants." Znaci krompir, zitarice, heljdu, proso, rizu, povrce, sveze i kuvano, mahunarke, salate, jaja, jogurt, sir, ponekad riba i meso, a alkohol i slatkisi u posebnim prilikama (treba se nekad pocastiti), ali se moze ziveti i bez njih. Ili da sasvim uprostim, pogledajte piramidu ishrane. Sve dijete koje nesto "izbacuju" - osim tesko preradjenih proizvoda - su restriktivne i kao takve neodrzive na dug vremenski period, jer sve namirnice koje sam nabrojala imaju mnogo mnogo korisnih vitamina, minerala, makronutrijenata (proteina, ugljenih hidrata, masti) koji su nam neophodni, i ako ih sve konzumiramo, nismo gladni, te se zato ne prejedamo vec se drzimo normalnih porcija. I pored toga malo setnja, rad po kuci/ basti, trcanje za klincima, ako idete u teretanu - odaberite onu koja vam je blizu, idite peske, i ako je na trecem spratu, idite stepenicama, a ne liftom. Jedino sto je zbilja neophodno, a ujedno i najteze, je usvojiti zdrav zivotni stil. A onda vam nikakva dijeta ne treba.

b

pre 5 godina

@sone vs
Poenta je odrzavati zeljenu kilazu,a ne muciti telo sa tim dijetama.Cuj,skinem 10-15kg pred leto.I kada prodje leto,nabacis ih ponovo?

kanadjanin iz BG

pre 5 godina

MAIN RESULTS: In 1991, life expectancy at birth in the Inuit-inhabited areas was about 68 years, which was 10 years lower than for Canada overall. From 1991 to 2001, life expectancy in the Inuit-inhabited areas did not increase, although it rose by about two years for Canada as a whole.

Samo krkaj keto ili atkins, eto te na operacionom stolu!

Novi tanjir za Kanadjane:
https://food-guide.canada.ca/en/

Black

pre 5 godina

@(nije bas, 13. mart 2019 11:10) Kao i svaka restriktivna ishrana, ima dobrih i losih strana. Pri tom ketoza tela drugacije deluje kod svakoga te se ne moze pricati o univerzalnom receptu za sve ljude vec treba prici krajnje individualno tom problemu. Najvece prednosti ove vrste ishrane su sto u stanju ketoze, telo umesto secera koristi energiju iz masti. Na taj nacin se i gube suvisni kilogrami, a moze i povoljno da utice na neuroloske bolesti (koje su povezane za mijelinski omotac). Ono sto je problem je sto se keto dijetom unose velike kolicine masti (lipida), tako da postoje povecani rizici kao sto su povecanje holesterola i triglicerida, opterecenje krvotoka zbog tih lipida pa samim tim i mogucnost razvijanja ateroskleroze, pa sa njom i rizici od visokog krvnog pritiska i srcanih oboljenja, uz to moze se javiti i povecano izlucivanje kalcijuma iz bubrega, pa samim tim i stvaranje kamena, pa povecanja demineralizacije kostiju, problema u varenju zbog nedovoljnog unosa vlakana iz voca i povrca, te u nekim slucajevima moze doci kod zena do izostanka menstruacije, a na kraju krajeva neuravnotezenom ishranom i izbacivanjem razlicitih mikronutrijenata i antioksidanata iz voca i povrca telo postaje pogodno i za razvoj raka. Tako da, definitivno se moze pricati o zdravstvenim rizicima. Ali takodje se moze pricati o tome u bilo kojoj verziji ishrane ili u ostalim dijetama. Pristup uvek mora biti individualan i prilagodjen svakoj osobi.

neko

pre 5 godina

unosite upola manje hrane i skinut cete kilazu,ja sam za godinu dana smrsao 10 kg.ali moram da priznam da ponekad i ja prejedem...

b

pre 5 godina

@Dejan Milinkovic
Pod krompirom se ne pozdrazumeva da pojedete kilo pecenog pomfrita,nego recimo jedan veci krompir kuvan u ljusci.Isto tako i pirinac,od 30grama skuvanog,jednom u dve nedelje,nece vam se nista lose desiti.Integralna testenina,ponekada.Umerenost je kljuc,pronaci nacin ishrane za celi zivot,a ne odreci se necega,pa posle tri meseca,kada ti se toga telo pozeli,ne znati sta je dosta.