Možemo da utičemo na proces biološkog starenja?

Na pitanje koliko imamo godina, računamo koliko je prošlo od datuma rođenja. Međutim, kada biolozi računaju koliko je nečije telo zaista staro, oni se okreću malim unutrašnjim časovnicima koji ukazuju na to kakvog smo zdravlja i koliko smo zaista stari.

Izvor: Večernje novosti, Inverse.com
Pošaljite komentar
 1. DNK, RNK... I pored svega, "savršeni magični molekuli" sa gledišta hemije/biohemije. Možemo mnogo toga da objasnimo, ali je i dalje enigma, kako su nukleinske kiseline nastale, i dobile funkcionalnost prenošenja "informacija" . Postoje pretpostavke, ali ni jedna nije ni približno uverljiva.
   (Smuleco, 22. februar 2019 11:55)

  # Link komentara

 2. Ma jeste, sad treba da živim 120 godina. Neka hvala.
   (fracture, 19. februar 2019 10:58)

  # Link komentara

 3. Ne! Što pre prihvatimo činjenicu da godine rade svoje imaćemo lepši život i bicemo zadovoljniji sobom!
   (Dujovac, 19. februar 2019 10:18)

  # Link komentara

 4. Biološko starenje je ustvari proces pri kome se uz mutacije koje su uvek promene na gore ,organizam menja i postaje manje efikasan u svom bitisanju.Znači smanjiti uticaj faktora koji izazivaju mutacije i postigli smo cilj.A ti faktori su poznati što se kaže i pticama nagranama.Ali da ponovimo neke ,zagadjena sredina fizička ali i društvena,loša ishrana ,nedovoljna aktivnost,život i rad po noći umesto danju,preterano zamaranje ,uzimanje droga,alkohola,nepotrebnih lekova,nedovoljno sna i odmora. itd.Možda su oni i našli neki super gen ali on će manje biti super ako se ovi faktori ne otklone.
  (Kole, 19. februar 2019 09:46)

  # Link komentara

 5. Biološko starenje je ustvari proces pri kome se uz mutacije koje su uvek promene na gore ,organizam menja i postaje manje efikasan u svom bitisanju.Znači smanjiti uticaj faktora koji izazivaju mutacije i postigli smo cilj.A ti faktori su poznati što se kaže i pticama nagranama.Ali da ponovimo neke ,zagadjena sredina fizička ali i društvena,loša ishrana ,nedovoljna aktivnost,život i rad po noći umesto danju,preterano zamaranje ,uzimanje droga,alkohola,nepotrebnih lekova,nedovoljno sna i odmora. itd.Možda su oni i našli neki super gen ali on će manje biti super ako se ovi faktori ne otklone.
  (Kole, 19. februar 2019 09:45)

  # Link komentara

 6. Pih,pih,pih.Zna se od vajkada,da vitamin CE ,utiče na starenje.Svako jelo sa tim vitaminom,ubrzava biloški sat.
  PrasenCE,JagnjenCE,PivCE,PilenCE,VinCE........
   (Jarić T Živadin, 19. februar 2019 09:18)

  # Link komentara