Petak, 11.01.2019.

08:20

Da li zaista postoji razlika između muškog i ženskog mozga?

Izvor: Nedeljnik

Da li zaista postoji razlika izmeðu muškog i ženskog mozga? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

CATAPA

pre 5 godina

Niko ne tvrdi da ne postoje (i to vrlo značajne) razlike, već je jako teško odrediti da li te razlike nastaju nakon rođenja ili su neminovno velike. Čak i to što postoje, ne znači da je ijedan pol superiorniji u odnosu na drugi. Argument "šaha" ili slično je besmislen jer je šah "muška" igra koju su muškarci smislili radi međusobnog takmičenja (i druženja).
Razlike između polova su enormno veće nego razlike između rasa, što opet samo znači da se rasnim razlikama pridaje neopravdana važnost i to od oba pola podjednako.
Najveća mentalna razlika polova se ogleda u različitim protokolima komunikacije: muškarci po pravilu, uvek pričaju o NEČEMU. Žene isto tako uvek o NEKOME. Posledično, muškarci su uvek bolje utrenirani da razmišljaju i u sferama apstraktnog, što je (po meni) neopravdano podignuto na viši nivo intelektualnog nego što zavređuje. Korist ljudske vrste od te sposobnosti je najmanje jednaka i šteti od nje i nije uvek racionalna "dobit" kako se podrazumeva, kako i žene podrazumevaju taj svoj "hendikep". Štos je u tome da to uopšte nije nikakav hendikep, jer upravo tom "hendikepu" čovečanstvo duguje svoj opstanak.
Uprošćeno (da bi shvatili i muškarci i žene), to se svodi na ovo: muškarci zapravo nikada ne odrastaju u potpunosti. Žene suprotno, nikada i nisu bile deca, od rođenja. Pa se i one i oni osećaju uskraćenima za jedan segment svog identiteta.

Joca

pre 5 godina

"Feminizam je potreban prodaji, nemos liku uvaliti ono sto mozes danasnjoj zeni pa ga zato i guraju, pogledajte po ulici, 20 zenskih radnji 1 muska"

Apsolutno, vidi se da su zene pogodjene jer stavljaju minuse na komentar...
Jesi li kupila sminku? Koju? Solarijum? Radila nokte? Kupila neke krpice? Sta si videla u izlogu skoro? Gde ces na letovanje, jesi isla na neko putovanje skoro? Nisi? Pa sta cekas, tvoja drugarica je bila... nisi in, nisi moderna samostalna zena. Logika = 0

да ли ви радите нешто или само причате...

pre 5 godina

Колико борбе и жестине међу половима мјесто да се волимо и употпуњујемо....

Darko

pre 5 godina

Džordan Peterson bi imao mnogo šta da kaže na ovu temu :). A i setim se popularnog dokumentarca jednog Norvežanina koji je efektno razobličavao baš ovakve gluposti o društvu koje nemilosrdno nameće sve polne razlike kao i "eksperte" koji su propovedali te ideološke nikako naučne besmislice... Polni stereotipi su većinom posledica realnih polnih razlika, koja su ljudska društva samo konstatovala i u skladu sa njima formirala društvene norme a ne neka nasumice određena društvena pravila koje neko nekada odredio kao se želi prikazati.

Lelemood

pre 5 godina

"...sta ces sad?"
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ja, 11. januar 2019 11:49)

Broj telefona za pocetak ;)


anyway,

Ljudski mozak je jos uvek velika nepoznanica i sva ova uporedjivanja su u neku ruku bezveze. Na oko identicni ali "operativni" sistem nam je enigma. Biohemijski pre svega. Kako i zbog cega se reaguje na razlicite hormone, stimulanse... sta nam dodje "preinstalirano" a sta naknadno pokupimo. Realno, nemamo pojma. A ovi genijalci sto razvrstavaju muskarce i zene po tome dal znaju sta je Rezervni tocak kao i kakve serije gledaju su mi tek HIT. No nema poente objasnjavati kolika je to glupost u pitanju i koliko je takvo razmisljanje plitko. Kao ni ovaj baja koji kaze da se izguglaju najveci naucnici itd pa da se vidi dal ima vise muskaraca ili zena... ok, stoji. Ali argument je los. Vise je muskaraca, ali ZASTO!? I kakav je to svet bio? Pre nepunih 100 godina sirom sveta su samo imucniji bili u prilici da se ozbiljnije obrazuju a vecina populacije na planeti je bila nepismena. Na sve to dodati da su zene stavljane u svojevrstan kalup, kulturoloski, da nisu imale ni pravo glasa a kamoli sta drugo. Bez obzira koliko nadarene i obrazovane bile. Treba biti realan. Na kraju, postoji jedan "blagoslov i hendikep" a to je da "moraju" da radjaju i da budu majke, I to se promenilo zadnjih 100 godina. Sad i rade i majke su. A za 100nak godina cemo videti proporciju sto se tice "naucnika itd". Kapiram da ce biti 50/50.

recimo

pre 5 godina

Nije ovo nista novo, ovo bar vecina zena zna. Zene nisu ni po cemu razlicite od muskaraca samo im se od detinjstva unistava samopouzdanje, da ne bi pravile muskarcima konkurenciju u poslovnoj sferi. Onda kad su zene ubedili da su isuvise emocionalne i da ne donose dobro odluke lako im je da zauzmu vecinu rukovodecih mesta sto u poslovnoj sto u drzavnoj sferi. Isto kao sto je belcima odgovaralo da o ljudima druge boje koze misle da su "divljaci" kako bi ih "civilizovali" osvajanjem i ropstvom, tako sad muskarcima odgovara da misle da su zene "emotivne, a ne racionalne" kako bi ih drzali van zanimanja koja zahtevaju racionalan pristup - a to je velika vecina zanimanja na trzistu. naravno ovo moze odgovarati i nekim zenama koje misle recimo da su zene bolji psiholozi od muskaraca jer su eto emotivne. Sve dok ljudima odgovara neki stereotip, verovace u njega bez obzira na naucne studije i dokaze.

Ах, да, жене рађају...

pre 5 godina

Данас је то барем лако...изгуглати сто највећих: научника, писаца, песника, спортиста, политичара, дизајнера, кувара, возача формуле, бициклиста, астронаута, режисера, заваривача, кројача, сликара, фризера, адвоката, судија...мрзи ме да набрајам више. Додај област или занимање по жељи. Закључак је...?

pfc

pre 5 godina

Samo čekam kad će ovi nazovi naučnici da dokažu da muškarci nisu ni brži ni snažniji od žena i da su u 99% sportskih disciplina bolji jer imaju više samopouzdanja, a ne zbog veće mišićne mase, kapaciteta pluća, itd... Muka mi je više od te propagande i negiranja razlika između polova, da smo svi biseksualni, izmišljanja trećeg pola i ostalih gluposti. Zato porodice danas i ne opstaju jer se i ženama i muškarcima nameće da budu nešto što nisu. 
(pfc, 11. januar 2019 09:50) 

Ne treba generalizovati stvari i porediti babe i zabe. Da, muškarci su fizicki jaci i to je to, zato su vekovima bili dominantni. Ovaj tekst samo rusi mit o tome da su muškarci i pametniji. Svi na poslu vidimo situacije gde neko ko je agresivniji i "bezobrazniji" samim tim svojim osobinama dominira nad sposobnijim, pametnijim, a mirnijim radnikom. Srecom (po nas pametnije a slabije fizicki) vremena se menjaju i indistrijskim ili informatickim revolucijama umanjuje se dominacija sirove snage. Kapiram da je to s#anje za jake i glupe. Ali ok, svako vreme ima svoje nepravde.
(m, 11. januar 2019 10:56)

Srećom po vas pametnije je došlo informatičko doba pa vrlo lako možeš otići na stackoverflow recimo, i proveriti koliko developera i programera se izjašnjava kao osoba ženskog pola, ako se ne varam mislim da je oko 7%. Ne znam sad samo ko vas tako pametne sprečava da se bavite tehničkim naukama, pa glupi muškarci i dalje dominiraju u tim oblastima. Patrijarhat verovatno...

мире

pre 5 godina

Од кад постоји људска врста мушкарци и жене су имали различите улоге у својој заједници. Самим тим мозак и поимање неких ствари су различити код жена и мушкараца. Мушкарци су били ловци, снажни, лако су се сналазили у простору, а жене су биле стуб куће, чувале децу и чекале мушкарца да се врати из лова. Једбоставно су се ствари тако одвијале стотинама хиљада година. Неке од тих разлика се и даље виде, али у данашње време политичке коректности рећи које су би наишле на осуду и цензуру. Зашто бежати од природе и тога какви смо?

Tip

pre 5 godina

Meni najviše na živce idu tipični muškarac i tipična žena. I jedni i drugi su mi potpuno strani, što ne znači da sam u pravu. Ne želim da bilo kome namećem moj stav kao što to rade ovi takozvani naučnici. Razlike su poželjne, ali ne ove koje se agresivno propagiraju poslednjih decenija. Na delu je samo oblikovanje mase kojom se lakše manipuliše.

ja

pre 5 godina

B, evo ja sam zensko i ne volim serije u kojima se place, znam sta je rezervni tocak i jos mnogo "muskih" zanimanja, volim da gledam, jedino ne volim agresiju. sta ces sad?

Lepo objasnio, jos sedamdesetih

pre 5 godina

Citat, V. Jerotic: "U tacki A su 100% zene. U tacki B su 100% muskarci. Izmedju tacaka A i B su seksualni varijeteti."

Mirko

pre 5 godina

Feminizam je potreban prodaji, nemos liku uvaliti ono sto mozes danasnjoj zeni pa ga zato i guraju, pogledajte po ulici, 20 zenskih radnji 1 muska.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

Totalno smo drugaciji po svemu, sto psihicki sto fizicki. Nikad, ali nikad nije mogla zensk osoba da se uklopi u musko drustvo 100% kao i obrnuto jer smo razliciti u vidjanju stvari, ponasanju, stavu i jos brdo drugih stvari, cak sam i citao bas ovde skoro bilo nesto da i drugacije vidimo neke boje. Jednostavno nismo isti i dobro je tako kako je priroda sve namestila.

m

pre 5 godina

Samo čekam kad će ovi nazovi naučnici da dokažu da muškarci nisu ni brži ni snažniji od žena i da su u 99% sportskih disciplina bolji jer imaju više samopouzdanja, a ne zbog veće mišićne mase, kapaciteta pluća, itd... Muka mi je više od te propagande i negiranja razlika između polova, da smo svi biseksualni, izmišljanja trećeg pola i ostalih gluposti. Zato porodice danas i ne opstaju jer se i ženama i muškarcima nameće da budu nešto što nisu.
(pfc, 11. januar 2019 09:50)

Ne treba generalizovati stvari i porediti babe i zabe. Da, muškarci su fizicki jaci i to je to, zato su vekovima bili dominantni. Ovaj tekst samo rusi mit o tome da su muškarci i pametniji. Svi na poslu vidimo situacije gde neko ko je agresivniji i "bezobrazniji" samim tim svojim osobinama dominira nad sposobnijim, pametnijim, a mirnijim radnikom. Srecom (po nas pametnije a slabije fizicki) vremena se menjaju i indistrijskim ili informatickim revolucijama umanjuje se dominacija sirove snage. Kapiram da je to s#anje za jake i glupe. Ali ok, svako vreme ima svoje nepravde.

Jeste

pre 5 godina

I iste nivoe hormona i svi imaju bradu i brkove. Mozda u Norveskoj. Evolucija pocinje u norveskoj, polovinom XX veka. Nista pre toga se nije desilo.
Kako da ne.

B

pre 5 godina

Besmislica. Pokusaj da se uniste musko-zenski odnosi po principu: svi smo isti. Ko je ikad imao musko i zensko dete, zna da su razliciti.
Znam da je ovim nesrecnicima koji se furaju na jednakost tesko da to prihvate, ali muskarci i zene JESU razliciti.
Zenama nije jasno cemu rezervni tocak na automobilu, muskarci ne gledaju serije u kojima neko place, a zene ne vole agresivne scene.
Zene vole da budu vidjene, muskarci vole da gledaju.
Postoje jedinstveni neuroni u muskom i zenskom mozgu koji jasno pokazuju da smo razliciti.

Никола (наметнуто ми име без мог "consent-а" на осноk

pre 5 godina

Очигледно објективно истраживање. Никако се не уклапа са водећом пропагандом.
Просто не знам како су људи сами себи наметнули разлику мећу половима кад очигледно не постоји. Потпуно смо исти и физички и ментално. Очигледно је патријархат наметнуо женама рађање. Баш они зли мушкарци који неким чудом постоје у свету где нема полова, су измислили полове на основу непостојећих разлика.

lune

pre 5 godina

Može sigurno, samo što se sad to menja. Muškarci sve više postaju kao žene neke. Ne namerno, sami, već se uveliko radi na tome. U nekoj budućnosti, ako ne nestanemo do tad, svet će biti jedno dosadno mesto gde će svi biti isti, neće se razlikovati muško od ženskog, pa na kraju neće se razlikovati ni jedna osoba od druge, nevezano za pol.

pfc

pre 5 godina

Samo čekam kad će ovi nazovi naučnici da dokažu da muškarci nisu ni brži ni snažniji od žena i da su u 99% sportskih disciplina bolji jer imaju više samopouzdanja, a ne zbog veće mišićne mase, kapaciteta pluća, itd... Muka mi je više od te propagande i negiranja razlika između polova, da smo svi biseksualni, izmišljanja trećeg pola i ostalih gluposti. Zato porodice danas i ne opstaju jer se i ženama i muškarcima nameće da budu nešto što nisu.

dimitrije

pre 5 godina

Otvorite rang listu 100 najboljih sahista na svetu, tamo je broj zena od 0 do 2, ne mogu da trazim tacan podatak... to mora da ima neke veze sa mozgom

Pera

pre 5 godina

Prosečna zapremina mozga muškarca je 1260 a žene 1130 kubnih sentimetara. Dakle razlika postoji, ako ništa drugo, onda u zapremeni. Iz ovoga ne izvodim nikakve zaključke samo odgovaram na postavljeno pitanje. Pogledatje npr. ovde https://en.wikipedia.org/wiki/Human_brain

Mediocritical

pre 5 godina

Testosteron šiba kao kerozin, tamo gde treba, ako je ambicija, ili nedostižan, nemoguć cilj, u pitanju, a mozak pod pritiskom trenutka, okolnosti, i životne ugroženosti, daje plodove u obliku ideja, i rešenja problema. Sve u cilju preživljavanja, opstanka, i borbe za dominacijom kao vrlo poželjne osobine u bilo kojoj sferi, koja opstanak najjače garantuje.
Tako da konformizam zatupljuje, zaglupljuje, smekšava, i retrogradno deluje na gene. A upravo se to dešava globalizacijom i svim društvenim političkim delovanjima. Mediokritetstvo kao najpoželjnija i najmnogobrojnija osobina, koja se najlakše usmerava, kontroliše, kojoj se nameću vrednosti, u vidu nekakvih sloboda, marketinški. Nikad nismo bi mnogobrojniji i nekvalitetniji, sa tendenijom progresivnog razmnožavanja... Zar to nije najveća kriza čovečanstva koja samo čeka klimaks?

pfc

pre 5 godina

Samo čekam kad će ovi nazovi naučnici da dokažu da muškarci nisu ni brži ni snažniji od žena i da su u 99% sportskih disciplina bolji jer imaju više samopouzdanja, a ne zbog veće mišićne mase, kapaciteta pluća, itd... Muka mi je više od te propagande i negiranja razlika između polova, da smo svi biseksualni, izmišljanja trećeg pola i ostalih gluposti. Zato porodice danas i ne opstaju jer se i ženama i muškarcima nameće da budu nešto što nisu.

B

pre 5 godina

Besmislica. Pokusaj da se uniste musko-zenski odnosi po principu: svi smo isti. Ko je ikad imao musko i zensko dete, zna da su razliciti.
Znam da je ovim nesrecnicima koji se furaju na jednakost tesko da to prihvate, ali muskarci i zene JESU razliciti.
Zenama nije jasno cemu rezervni tocak na automobilu, muskarci ne gledaju serije u kojima neko place, a zene ne vole agresivne scene.
Zene vole da budu vidjene, muskarci vole da gledaju.
Postoje jedinstveni neuroni u muskom i zenskom mozgu koji jasno pokazuju da smo razliciti.

dimitrije

pre 5 godina

Otvorite rang listu 100 najboljih sahista na svetu, tamo je broj zena od 0 do 2, ne mogu da trazim tacan podatak... to mora da ima neke veze sa mozgom

Jeste

pre 5 godina

I iste nivoe hormona i svi imaju bradu i brkove. Mozda u Norveskoj. Evolucija pocinje u norveskoj, polovinom XX veka. Nista pre toga se nije desilo.
Kako da ne.

Mediocritical

pre 5 godina

Testosteron šiba kao kerozin, tamo gde treba, ako je ambicija, ili nedostižan, nemoguć cilj, u pitanju, a mozak pod pritiskom trenutka, okolnosti, i životne ugroženosti, daje plodove u obliku ideja, i rešenja problema. Sve u cilju preživljavanja, opstanka, i borbe za dominacijom kao vrlo poželjne osobine u bilo kojoj sferi, koja opstanak najjače garantuje.
Tako da konformizam zatupljuje, zaglupljuje, smekšava, i retrogradno deluje na gene. A upravo se to dešava globalizacijom i svim društvenim političkim delovanjima. Mediokritetstvo kao najpoželjnija i najmnogobrojnija osobina, koja se najlakše usmerava, kontroliše, kojoj se nameću vrednosti, u vidu nekakvih sloboda, marketinški. Nikad nismo bi mnogobrojniji i nekvalitetniji, sa tendenijom progresivnog razmnožavanja... Zar to nije najveća kriza čovečanstva koja samo čeka klimaks?

Никола (наметнуто ми име без мог "consent-а" на осноk

pre 5 godina

Очигледно објективно истраживање. Никако се не уклапа са водећом пропагандом.
Просто не знам како су људи сами себи наметнули разлику мећу половима кад очигледно не постоји. Потпуно смо исти и физички и ментално. Очигледно је патријархат наметнуо женама рађање. Баш они зли мушкарци који неким чудом постоје у свету где нема полова, су измислили полове на основу непостојећих разлика.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

Totalno smo drugaciji po svemu, sto psihicki sto fizicki. Nikad, ali nikad nije mogla zensk osoba da se uklopi u musko drustvo 100% kao i obrnuto jer smo razliciti u vidjanju stvari, ponasanju, stavu i jos brdo drugih stvari, cak sam i citao bas ovde skoro bilo nesto da i drugacije vidimo neke boje. Jednostavno nismo isti i dobro je tako kako je priroda sve namestila.

lune

pre 5 godina

Može sigurno, samo što se sad to menja. Muškarci sve više postaju kao žene neke. Ne namerno, sami, već se uveliko radi na tome. U nekoj budućnosti, ako ne nestanemo do tad, svet će biti jedno dosadno mesto gde će svi biti isti, neće se razlikovati muško od ženskog, pa na kraju neće se razlikovati ni jedna osoba od druge, nevezano za pol.

ja

pre 5 godina

B, evo ja sam zensko i ne volim serije u kojima se place, znam sta je rezervni tocak i jos mnogo "muskih" zanimanja, volim da gledam, jedino ne volim agresiju. sta ces sad?

m

pre 5 godina

Samo čekam kad će ovi nazovi naučnici da dokažu da muškarci nisu ni brži ni snažniji od žena i da su u 99% sportskih disciplina bolji jer imaju više samopouzdanja, a ne zbog veće mišićne mase, kapaciteta pluća, itd... Muka mi je više od te propagande i negiranja razlika između polova, da smo svi biseksualni, izmišljanja trećeg pola i ostalih gluposti. Zato porodice danas i ne opstaju jer se i ženama i muškarcima nameće da budu nešto što nisu.
(pfc, 11. januar 2019 09:50)

Ne treba generalizovati stvari i porediti babe i zabe. Da, muškarci su fizicki jaci i to je to, zato su vekovima bili dominantni. Ovaj tekst samo rusi mit o tome da su muškarci i pametniji. Svi na poslu vidimo situacije gde neko ko je agresivniji i "bezobrazniji" samim tim svojim osobinama dominira nad sposobnijim, pametnijim, a mirnijim radnikom. Srecom (po nas pametnije a slabije fizicki) vremena se menjaju i indistrijskim ili informatickim revolucijama umanjuje se dominacija sirove snage. Kapiram da je to s#anje za jake i glupe. Ali ok, svako vreme ima svoje nepravde.

Pera

pre 5 godina

Prosečna zapremina mozga muškarca je 1260 a žene 1130 kubnih sentimetara. Dakle razlika postoji, ako ništa drugo, onda u zapremeni. Iz ovoga ne izvodim nikakve zaključke samo odgovaram na postavljeno pitanje. Pogledatje npr. ovde https://en.wikipedia.org/wiki/Human_brain

Tip

pre 5 godina

Meni najviše na živce idu tipični muškarac i tipična žena. I jedni i drugi su mi potpuno strani, što ne znači da sam u pravu. Ne želim da bilo kome namećem moj stav kao što to rade ovi takozvani naučnici. Razlike su poželjne, ali ne ove koje se agresivno propagiraju poslednjih decenija. Na delu je samo oblikovanje mase kojom se lakše manipuliše.

pfc

pre 5 godina

Samo čekam kad će ovi nazovi naučnici da dokažu da muškarci nisu ni brži ni snažniji od žena i da su u 99% sportskih disciplina bolji jer imaju više samopouzdanja, a ne zbog veće mišićne mase, kapaciteta pluća, itd... Muka mi je više od te propagande i negiranja razlika između polova, da smo svi biseksualni, izmišljanja trećeg pola i ostalih gluposti. Zato porodice danas i ne opstaju jer se i ženama i muškarcima nameće da budu nešto što nisu. 
(pfc, 11. januar 2019 09:50) 

Ne treba generalizovati stvari i porediti babe i zabe. Da, muškarci su fizicki jaci i to je to, zato su vekovima bili dominantni. Ovaj tekst samo rusi mit o tome da su muškarci i pametniji. Svi na poslu vidimo situacije gde neko ko je agresivniji i "bezobrazniji" samim tim svojim osobinama dominira nad sposobnijim, pametnijim, a mirnijim radnikom. Srecom (po nas pametnije a slabije fizicki) vremena se menjaju i indistrijskim ili informatickim revolucijama umanjuje se dominacija sirove snage. Kapiram da je to s#anje za jake i glupe. Ali ok, svako vreme ima svoje nepravde.
(m, 11. januar 2019 10:56)

Srećom po vas pametnije je došlo informatičko doba pa vrlo lako možeš otići na stackoverflow recimo, i proveriti koliko developera i programera se izjašnjava kao osoba ženskog pola, ako se ne varam mislim da je oko 7%. Ne znam sad samo ko vas tako pametne sprečava da se bavite tehničkim naukama, pa glupi muškarci i dalje dominiraju u tim oblastima. Patrijarhat verovatno...

Mirko

pre 5 godina

Feminizam je potreban prodaji, nemos liku uvaliti ono sto mozes danasnjoj zeni pa ga zato i guraju, pogledajte po ulici, 20 zenskih radnji 1 muska.

recimo

pre 5 godina

Nije ovo nista novo, ovo bar vecina zena zna. Zene nisu ni po cemu razlicite od muskaraca samo im se od detinjstva unistava samopouzdanje, da ne bi pravile muskarcima konkurenciju u poslovnoj sferi. Onda kad su zene ubedili da su isuvise emocionalne i da ne donose dobro odluke lako im je da zauzmu vecinu rukovodecih mesta sto u poslovnoj sto u drzavnoj sferi. Isto kao sto je belcima odgovaralo da o ljudima druge boje koze misle da su "divljaci" kako bi ih "civilizovali" osvajanjem i ropstvom, tako sad muskarcima odgovara da misle da su zene "emotivne, a ne racionalne" kako bi ih drzali van zanimanja koja zahtevaju racionalan pristup - a to je velika vecina zanimanja na trzistu. naravno ovo moze odgovarati i nekim zenama koje misle recimo da su zene bolji psiholozi od muskaraca jer su eto emotivne. Sve dok ljudima odgovara neki stereotip, verovace u njega bez obzira na naucne studije i dokaze.

Lelemood

pre 5 godina

"...sta ces sad?"
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ja, 11. januar 2019 11:49)

Broj telefona za pocetak ;)


anyway,

Ljudski mozak je jos uvek velika nepoznanica i sva ova uporedjivanja su u neku ruku bezveze. Na oko identicni ali "operativni" sistem nam je enigma. Biohemijski pre svega. Kako i zbog cega se reaguje na razlicite hormone, stimulanse... sta nam dodje "preinstalirano" a sta naknadno pokupimo. Realno, nemamo pojma. A ovi genijalci sto razvrstavaju muskarce i zene po tome dal znaju sta je Rezervni tocak kao i kakve serije gledaju su mi tek HIT. No nema poente objasnjavati kolika je to glupost u pitanju i koliko je takvo razmisljanje plitko. Kao ni ovaj baja koji kaze da se izguglaju najveci naucnici itd pa da se vidi dal ima vise muskaraca ili zena... ok, stoji. Ali argument je los. Vise je muskaraca, ali ZASTO!? I kakav je to svet bio? Pre nepunih 100 godina sirom sveta su samo imucniji bili u prilici da se ozbiljnije obrazuju a vecina populacije na planeti je bila nepismena. Na sve to dodati da su zene stavljane u svojevrstan kalup, kulturoloski, da nisu imale ni pravo glasa a kamoli sta drugo. Bez obzira koliko nadarene i obrazovane bile. Treba biti realan. Na kraju, postoji jedan "blagoslov i hendikep" a to je da "moraju" da radjaju i da budu majke, I to se promenilo zadnjih 100 godina. Sad i rade i majke su. A za 100nak godina cemo videti proporciju sto se tice "naucnika itd". Kapiram da ce biti 50/50.

да ли ви радите нешто или само причате...

pre 5 godina

Колико борбе и жестине међу половима мјесто да се волимо и употпуњујемо....

Lepo objasnio, jos sedamdesetih

pre 5 godina

Citat, V. Jerotic: "U tacki A su 100% zene. U tacki B su 100% muskarci. Izmedju tacaka A i B su seksualni varijeteti."

мире

pre 5 godina

Од кад постоји људска врста мушкарци и жене су имали различите улоге у својој заједници. Самим тим мозак и поимање неких ствари су различити код жена и мушкараца. Мушкарци су били ловци, снажни, лако су се сналазили у простору, а жене су биле стуб куће, чувале децу и чекале мушкарца да се врати из лова. Једбоставно су се ствари тако одвијале стотинама хиљада година. Неке од тих разлика се и даље виде, али у данашње време политичке коректности рећи које су би наишле на осуду и цензуру. Зашто бежати од природе и тога какви смо?

Ах, да, жене рађају...

pre 5 godina

Данас је то барем лако...изгуглати сто највећих: научника, писаца, песника, спортиста, политичара, дизајнера, кувара, возача формуле, бициклиста, астронаута, режисера, заваривача, кројача, сликара, фризера, адвоката, судија...мрзи ме да набрајам више. Додај област или занимање по жељи. Закључак је...?

Joca

pre 5 godina

"Feminizam je potreban prodaji, nemos liku uvaliti ono sto mozes danasnjoj zeni pa ga zato i guraju, pogledajte po ulici, 20 zenskih radnji 1 muska"

Apsolutno, vidi se da su zene pogodjene jer stavljaju minuse na komentar...
Jesi li kupila sminku? Koju? Solarijum? Radila nokte? Kupila neke krpice? Sta si videla u izlogu skoro? Gde ces na letovanje, jesi isla na neko putovanje skoro? Nisi? Pa sta cekas, tvoja drugarica je bila... nisi in, nisi moderna samostalna zena. Logika = 0

Darko

pre 5 godina

Džordan Peterson bi imao mnogo šta da kaže na ovu temu :). A i setim se popularnog dokumentarca jednog Norvežanina koji je efektno razobličavao baš ovakve gluposti o društvu koje nemilosrdno nameće sve polne razlike kao i "eksperte" koji su propovedali te ideološke nikako naučne besmislice... Polni stereotipi su većinom posledica realnih polnih razlika, koja su ljudska društva samo konstatovala i u skladu sa njima formirala društvene norme a ne neka nasumice određena društvena pravila koje neko nekada odredio kao se želi prikazati.

CATAPA

pre 5 godina

Niko ne tvrdi da ne postoje (i to vrlo značajne) razlike, već je jako teško odrediti da li te razlike nastaju nakon rođenja ili su neminovno velike. Čak i to što postoje, ne znači da je ijedan pol superiorniji u odnosu na drugi. Argument "šaha" ili slično je besmislen jer je šah "muška" igra koju su muškarci smislili radi međusobnog takmičenja (i druženja).
Razlike između polova su enormno veće nego razlike između rasa, što opet samo znači da se rasnim razlikama pridaje neopravdana važnost i to od oba pola podjednako.
Najveća mentalna razlika polova se ogleda u različitim protokolima komunikacije: muškarci po pravilu, uvek pričaju o NEČEMU. Žene isto tako uvek o NEKOME. Posledično, muškarci su uvek bolje utrenirani da razmišljaju i u sferama apstraktnog, što je (po meni) neopravdano podignuto na viši nivo intelektualnog nego što zavređuje. Korist ljudske vrste od te sposobnosti je najmanje jednaka i šteti od nje i nije uvek racionalna "dobit" kako se podrazumeva, kako i žene podrazumevaju taj svoj "hendikep". Štos je u tome da to uopšte nije nikakav hendikep, jer upravo tom "hendikepu" čovečanstvo duguje svoj opstanak.
Uprošćeno (da bi shvatili i muškarci i žene), to se svodi na ovo: muškarci zapravo nikada ne odrastaju u potpunosti. Žene suprotno, nikada i nisu bile deca, od rođenja. Pa se i one i oni osećaju uskraćenima za jedan segment svog identiteta.

dimitrije

pre 5 godina

Otvorite rang listu 100 najboljih sahista na svetu, tamo je broj zena od 0 do 2, ne mogu da trazim tacan podatak... to mora da ima neke veze sa mozgom

B

pre 5 godina

Besmislica. Pokusaj da se uniste musko-zenski odnosi po principu: svi smo isti. Ko je ikad imao musko i zensko dete, zna da su razliciti.
Znam da je ovim nesrecnicima koji se furaju na jednakost tesko da to prihvate, ali muskarci i zene JESU razliciti.
Zenama nije jasno cemu rezervni tocak na automobilu, muskarci ne gledaju serije u kojima neko place, a zene ne vole agresivne scene.
Zene vole da budu vidjene, muskarci vole da gledaju.
Postoje jedinstveni neuroni u muskom i zenskom mozgu koji jasno pokazuju da smo razliciti.

pfc

pre 5 godina

Samo čekam kad će ovi nazovi naučnici da dokažu da muškarci nisu ni brži ni snažniji od žena i da su u 99% sportskih disciplina bolji jer imaju više samopouzdanja, a ne zbog veće mišićne mase, kapaciteta pluća, itd... Muka mi je više od te propagande i negiranja razlika između polova, da smo svi biseksualni, izmišljanja trećeg pola i ostalih gluposti. Zato porodice danas i ne opstaju jer se i ženama i muškarcima nameće da budu nešto što nisu. 
(pfc, 11. januar 2019 09:50) 

Ne treba generalizovati stvari i porediti babe i zabe. Da, muškarci su fizicki jaci i to je to, zato su vekovima bili dominantni. Ovaj tekst samo rusi mit o tome da su muškarci i pametniji. Svi na poslu vidimo situacije gde neko ko je agresivniji i "bezobrazniji" samim tim svojim osobinama dominira nad sposobnijim, pametnijim, a mirnijim radnikom. Srecom (po nas pametnije a slabije fizicki) vremena se menjaju i indistrijskim ili informatickim revolucijama umanjuje se dominacija sirove snage. Kapiram da je to s#anje za jake i glupe. Ali ok, svako vreme ima svoje nepravde.
(m, 11. januar 2019 10:56)

Srećom po vas pametnije je došlo informatičko doba pa vrlo lako možeš otići na stackoverflow recimo, i proveriti koliko developera i programera se izjašnjava kao osoba ženskog pola, ako se ne varam mislim da je oko 7%. Ne znam sad samo ko vas tako pametne sprečava da se bavite tehničkim naukama, pa glupi muškarci i dalje dominiraju u tim oblastima. Patrijarhat verovatno...

Ах, да, жене рађају...

pre 5 godina

Данас је то барем лако...изгуглати сто највећих: научника, писаца, песника, спортиста, политичара, дизајнера, кувара, возача формуле, бициклиста, астронаута, режисера, заваривача, кројача, сликара, фризера, адвоката, судија...мрзи ме да набрајам више. Додај област или занимање по жељи. Закључак је...?

pfc

pre 5 godina

Samo čekam kad će ovi nazovi naučnici da dokažu da muškarci nisu ni brži ni snažniji od žena i da su u 99% sportskih disciplina bolji jer imaju više samopouzdanja, a ne zbog veće mišićne mase, kapaciteta pluća, itd... Muka mi je više od te propagande i negiranja razlika između polova, da smo svi biseksualni, izmišljanja trećeg pola i ostalih gluposti. Zato porodice danas i ne opstaju jer se i ženama i muškarcima nameće da budu nešto što nisu.

Никола (наметнуто ми име без мог "consent-а" на осноk

pre 5 godina

Очигледно објективно истраживање. Никако се не уклапа са водећом пропагандом.
Просто не знам како су људи сами себи наметнули разлику мећу половима кад очигледно не постоји. Потпуно смо исти и физички и ментално. Очигледно је патријархат наметнуо женама рађање. Баш они зли мушкарци који неким чудом постоје у свету где нема полова, су измислили полове на основу непостојећих разлика.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

Totalno smo drugaciji po svemu, sto psihicki sto fizicki. Nikad, ali nikad nije mogla zensk osoba da se uklopi u musko drustvo 100% kao i obrnuto jer smo razliciti u vidjanju stvari, ponasanju, stavu i jos brdo drugih stvari, cak sam i citao bas ovde skoro bilo nesto da i drugacije vidimo neke boje. Jednostavno nismo isti i dobro je tako kako je priroda sve namestila.

мире

pre 5 godina

Од кад постоји људска врста мушкарци и жене су имали различите улоге у својој заједници. Самим тим мозак и поимање неких ствари су различити код жена и мушкараца. Мушкарци су били ловци, снажни, лако су се сналазили у простору, а жене су биле стуб куће, чувале децу и чекале мушкарца да се врати из лова. Једбоставно су се ствари тако одвијале стотинама хиљада година. Неке од тих разлика се и даље виде, али у данашње време политичке коректности рећи које су би наишле на осуду и цензуру. Зашто бежати од природе и тога какви смо?

Mirko

pre 5 godina

Feminizam je potreban prodaji, nemos liku uvaliti ono sto mozes danasnjoj zeni pa ga zato i guraju, pogledajte po ulici, 20 zenskih radnji 1 muska.

Pera

pre 5 godina

Prosečna zapremina mozga muškarca je 1260 a žene 1130 kubnih sentimetara. Dakle razlika postoji, ako ništa drugo, onda u zapremeni. Iz ovoga ne izvodim nikakve zaključke samo odgovaram na postavljeno pitanje. Pogledatje npr. ovde https://en.wikipedia.org/wiki/Human_brain

lune

pre 5 godina

Može sigurno, samo što se sad to menja. Muškarci sve više postaju kao žene neke. Ne namerno, sami, već se uveliko radi na tome. U nekoj budućnosti, ako ne nestanemo do tad, svet će biti jedno dosadno mesto gde će svi biti isti, neće se razlikovati muško od ženskog, pa na kraju neće se razlikovati ni jedna osoba od druge, nevezano za pol.

Jeste

pre 5 godina

I iste nivoe hormona i svi imaju bradu i brkove. Mozda u Norveskoj. Evolucija pocinje u norveskoj, polovinom XX veka. Nista pre toga se nije desilo.
Kako da ne.

Mediocritical

pre 5 godina

Testosteron šiba kao kerozin, tamo gde treba, ako je ambicija, ili nedostižan, nemoguć cilj, u pitanju, a mozak pod pritiskom trenutka, okolnosti, i životne ugroženosti, daje plodove u obliku ideja, i rešenja problema. Sve u cilju preživljavanja, opstanka, i borbe za dominacijom kao vrlo poželjne osobine u bilo kojoj sferi, koja opstanak najjače garantuje.
Tako da konformizam zatupljuje, zaglupljuje, smekšava, i retrogradno deluje na gene. A upravo se to dešava globalizacijom i svim društvenim političkim delovanjima. Mediokritetstvo kao najpoželjnija i najmnogobrojnija osobina, koja se najlakše usmerava, kontroliše, kojoj se nameću vrednosti, u vidu nekakvih sloboda, marketinški. Nikad nismo bi mnogobrojniji i nekvalitetniji, sa tendenijom progresivnog razmnožavanja... Zar to nije najveća kriza čovečanstva koja samo čeka klimaks?

Darko

pre 5 godina

Džordan Peterson bi imao mnogo šta da kaže na ovu temu :). A i setim se popularnog dokumentarca jednog Norvežanina koji je efektno razobličavao baš ovakve gluposti o društvu koje nemilosrdno nameće sve polne razlike kao i "eksperte" koji su propovedali te ideološke nikako naučne besmislice... Polni stereotipi su većinom posledica realnih polnih razlika, koja su ljudska društva samo konstatovala i u skladu sa njima formirala društvene norme a ne neka nasumice određena društvena pravila koje neko nekada odredio kao se želi prikazati.

ja

pre 5 godina

B, evo ja sam zensko i ne volim serije u kojima se place, znam sta je rezervni tocak i jos mnogo "muskih" zanimanja, volim da gledam, jedino ne volim agresiju. sta ces sad?

Joca

pre 5 godina

"Feminizam je potreban prodaji, nemos liku uvaliti ono sto mozes danasnjoj zeni pa ga zato i guraju, pogledajte po ulici, 20 zenskih radnji 1 muska"

Apsolutno, vidi se da su zene pogodjene jer stavljaju minuse na komentar...
Jesi li kupila sminku? Koju? Solarijum? Radila nokte? Kupila neke krpice? Sta si videla u izlogu skoro? Gde ces na letovanje, jesi isla na neko putovanje skoro? Nisi? Pa sta cekas, tvoja drugarica je bila... nisi in, nisi moderna samostalna zena. Logika = 0

m

pre 5 godina

Samo čekam kad će ovi nazovi naučnici da dokažu da muškarci nisu ni brži ni snažniji od žena i da su u 99% sportskih disciplina bolji jer imaju više samopouzdanja, a ne zbog veće mišićne mase, kapaciteta pluća, itd... Muka mi je više od te propagande i negiranja razlika između polova, da smo svi biseksualni, izmišljanja trećeg pola i ostalih gluposti. Zato porodice danas i ne opstaju jer se i ženama i muškarcima nameće da budu nešto što nisu.
(pfc, 11. januar 2019 09:50)

Ne treba generalizovati stvari i porediti babe i zabe. Da, muškarci su fizicki jaci i to je to, zato su vekovima bili dominantni. Ovaj tekst samo rusi mit o tome da su muškarci i pametniji. Svi na poslu vidimo situacije gde neko ko je agresivniji i "bezobrazniji" samim tim svojim osobinama dominira nad sposobnijim, pametnijim, a mirnijim radnikom. Srecom (po nas pametnije a slabije fizicki) vremena se menjaju i indistrijskim ili informatickim revolucijama umanjuje se dominacija sirove snage. Kapiram da je to s#anje za jake i glupe. Ali ok, svako vreme ima svoje nepravde.

Lepo objasnio, jos sedamdesetih

pre 5 godina

Citat, V. Jerotic: "U tacki A su 100% zene. U tacki B su 100% muskarci. Izmedju tacaka A i B su seksualni varijeteti."

CATAPA

pre 5 godina

Niko ne tvrdi da ne postoje (i to vrlo značajne) razlike, već je jako teško odrediti da li te razlike nastaju nakon rođenja ili su neminovno velike. Čak i to što postoje, ne znači da je ijedan pol superiorniji u odnosu na drugi. Argument "šaha" ili slično je besmislen jer je šah "muška" igra koju su muškarci smislili radi međusobnog takmičenja (i druženja).
Razlike između polova su enormno veće nego razlike između rasa, što opet samo znači da se rasnim razlikama pridaje neopravdana važnost i to od oba pola podjednako.
Najveća mentalna razlika polova se ogleda u različitim protokolima komunikacije: muškarci po pravilu, uvek pričaju o NEČEMU. Žene isto tako uvek o NEKOME. Posledično, muškarci su uvek bolje utrenirani da razmišljaju i u sferama apstraktnog, što je (po meni) neopravdano podignuto na viši nivo intelektualnog nego što zavređuje. Korist ljudske vrste od te sposobnosti je najmanje jednaka i šteti od nje i nije uvek racionalna "dobit" kako se podrazumeva, kako i žene podrazumevaju taj svoj "hendikep". Štos je u tome da to uopšte nije nikakav hendikep, jer upravo tom "hendikepu" čovečanstvo duguje svoj opstanak.
Uprošćeno (da bi shvatili i muškarci i žene), to se svodi na ovo: muškarci zapravo nikada ne odrastaju u potpunosti. Žene suprotno, nikada i nisu bile deca, od rođenja. Pa se i one i oni osećaju uskraćenima za jedan segment svog identiteta.

Lelemood

pre 5 godina

"...sta ces sad?"
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ja, 11. januar 2019 11:49)

Broj telefona za pocetak ;)


anyway,

Ljudski mozak je jos uvek velika nepoznanica i sva ova uporedjivanja su u neku ruku bezveze. Na oko identicni ali "operativni" sistem nam je enigma. Biohemijski pre svega. Kako i zbog cega se reaguje na razlicite hormone, stimulanse... sta nam dodje "preinstalirano" a sta naknadno pokupimo. Realno, nemamo pojma. A ovi genijalci sto razvrstavaju muskarce i zene po tome dal znaju sta je Rezervni tocak kao i kakve serije gledaju su mi tek HIT. No nema poente objasnjavati kolika je to glupost u pitanju i koliko je takvo razmisljanje plitko. Kao ni ovaj baja koji kaze da se izguglaju najveci naucnici itd pa da se vidi dal ima vise muskaraca ili zena... ok, stoji. Ali argument je los. Vise je muskaraca, ali ZASTO!? I kakav je to svet bio? Pre nepunih 100 godina sirom sveta su samo imucniji bili u prilici da se ozbiljnije obrazuju a vecina populacije na planeti je bila nepismena. Na sve to dodati da su zene stavljane u svojevrstan kalup, kulturoloski, da nisu imale ni pravo glasa a kamoli sta drugo. Bez obzira koliko nadarene i obrazovane bile. Treba biti realan. Na kraju, postoji jedan "blagoslov i hendikep" a to je da "moraju" da radjaju i da budu majke, I to se promenilo zadnjih 100 godina. Sad i rade i majke su. A za 100nak godina cemo videti proporciju sto se tice "naucnika itd". Kapiram da ce biti 50/50.

Tip

pre 5 godina

Meni najviše na živce idu tipični muškarac i tipična žena. I jedni i drugi su mi potpuno strani, što ne znači da sam u pravu. Ne želim da bilo kome namećem moj stav kao što to rade ovi takozvani naučnici. Razlike su poželjne, ali ne ove koje se agresivno propagiraju poslednjih decenija. Na delu je samo oblikovanje mase kojom se lakše manipuliše.

recimo

pre 5 godina

Nije ovo nista novo, ovo bar vecina zena zna. Zene nisu ni po cemu razlicite od muskaraca samo im se od detinjstva unistava samopouzdanje, da ne bi pravile muskarcima konkurenciju u poslovnoj sferi. Onda kad su zene ubedili da su isuvise emocionalne i da ne donose dobro odluke lako im je da zauzmu vecinu rukovodecih mesta sto u poslovnoj sto u drzavnoj sferi. Isto kao sto je belcima odgovaralo da o ljudima druge boje koze misle da su "divljaci" kako bi ih "civilizovali" osvajanjem i ropstvom, tako sad muskarcima odgovara da misle da su zene "emotivne, a ne racionalne" kako bi ih drzali van zanimanja koja zahtevaju racionalan pristup - a to je velika vecina zanimanja na trzistu. naravno ovo moze odgovarati i nekim zenama koje misle recimo da su zene bolji psiholozi od muskaraca jer su eto emotivne. Sve dok ljudima odgovara neki stereotip, verovace u njega bez obzira na naucne studije i dokaze.

да ли ви радите нешто или само причате...

pre 5 godina

Колико борбе и жестине међу половима мјесто да се волимо и употпуњујемо....