Četvrtak, 06.12.2018.

14:00

Šta je "smrt u kolevci" i zašto umiru bez ikakvog "razloga"? VIDEO

Izvor: B92

Šta je "smrt u kolevci" i zašto umiru bez ikakvog "razloga"? VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Didule

pre 5 godina

@vladebb, nije dobro da beba spava samo u ovom položaju jer je glava bebe - (lobanja) mekana i deformiše se tako da bebina glava postaje pljosnata.

Slavica

pre 5 godina

Nas sin kada je imao samo dva meseca dogodio mu se ovakav slucaju. Bio je u spavacoj sobi u kolicima, spavao je, ja sam bila u kuhinji, bilo je popodne i suprug je upravo dosao sa posla. Cuo je iz sobe plac ali samo jedan onaj bebasti krik kao kad se meskolji u krevetcu. I prestao je da place. Ja bih pomislila da je to u snu i ja ne bih ulazila u sobu da ga ne bih probudila ali suprug se uzeleo bebana i usao je u sobu da ga vidi, rukom ga je pomazio po obrazima i video da je mali bio potpuno hladan. Pozvao me je, uzeo dete iz kolica, izneo ga u dnevnu sobu, i mi smo u dnevnoj sobi videli da je dete potpuno modro, usta modra, nokti modri i ne vidi se da dise. Suprug je odmah otvorio prozor u nameri da ga rukama iznese kroz prozor na vazduh ali moja baba kod koje smo tada stanovali nije dala, stala ispred prozora i kukala da ce dete dobiti zapalenje pluca jer bio je januar mesec, velika hladnoca. Suprug je odgurnuo baku i rukama izneo dete van prozora. Posle par sekundi nas sin je vidno udahnuo vazduh i poceo da dise. Suprug ga je drzao tako van prozora jos nekoliko sekundi i onda ga je uneo u sobu. Dete je pocelo da dise normalno, lice mu je dobijalo normalnu boju, modrilo sa lica, sa noktiju i sa usana se povuklo, i kroz nekoliko minuta dete je izgledalo kao da se nista nije desilo, nagao glavicu prema meni i trazio da sisa. Mi smo bili prestraseni i odmah smo odlucili da dete odvedemo u Tirsovu da se vidi sta je to bilo. Posto je nas kum tada bio kod nas u gostima, on nas je svojim kolima odvezao u Tirsovu, bio je tamo uz nas jer smo mi bili potpuno izgubljeni od toga sta smo preziveli. Da ne duzim dalje, lekari su napravili sve moguce preglede, i sve je bilo pitpuno normalno, trazili su da vide kako sisa pa sam ga tu pred njima podojila, mali je gutao mleko halapljivo, i doktor kaze da ima bilo kakve probleme sa srcem ne bi mogao ovako da vuce mleko. Lekari nas gledaju i ne veruju da se sve to tako dogodilo, misle da mi pricamo tako jer smo se strasno uplasili, ali nas kum im je tada rekao - verujte da je sve tako bilo kako su vam oni ispricali, jer ja sam bio prisutan i sve to licno video, da nisam to licno gledao ne bih im ni ja sada verovao ali licno sam sve to gledao. Onda su nam lekari rekli da dodjemo jos jednom sutra ujutro da naprave opet sve pretrage i mi smo otisli sutradan i opet su mu svi rezultati bili odlicni. Nikad mu se to niti nesto slicno nije vise dogodilo, danas je on odrastao covek, ima svoju decu i zdravlje mu je hvala Bogu odlicno.

Swedenonline

pre 5 godina

Kao da smo druga planeta!
Od kako je u Švedskoj ministarstvo zdravlja krenuli preko pedijatrija da širi informaciju pre 20 godina da su pluća dečaka lošoje razvijena nego kod devojčica po rođenju i da je nerv koji inače izaziva sticanje osetljiv na topao i vruć vazduh, roditelji su prihvatili i ozbiljno shvatili problematiku. Iznenadna smrt dojenčeta je od tada u Švedskoj na najnižem nivou na svetu. Hladniji prostor gde beba boravi je rešenje. Uz to su napolju i zimi u kolicima na minus temperaturu.
Isti nerv zna da parališe dijafragmu, znate valjda i sami da kad dodjem do iritacije tog nerva da ispijanjem hladne vode smiruje nadra¿enist (jer se nalazi izmedju jednjaka i dušnika).

Eto, možda neko od doktora pročita i edukuje se malo. ?

nina

pre 5 godina

dakle, bila uzrok vakcina ili ne, svaki roditelj uradi ono sto smatra da je najbolje za njegovo dete. evo preventive sa njihovih med sajtova vezano za sids, a nisu tesko primenjivi:
1. dete lezati na ledjima na cvrstoj podlozi.
2. dokazano je da za 72% se umanjuje rizik od sidsa kod dece koja koriste varalicu.
3. dokazano je takodje da klasicni ventilatori takodje uveliko doprinose smanjenju nastanka sidsa.
4. treba dojiti sto duze
5. deca umiru od sidsa najcesce u zimskom periodu.
6. ne treba pregrevati prostorije u kojima se spava.
7. obavezno izbegavati alkohol i cigarete kako u trudnoci tako i nakon porodjaja.
8. statisticki u usa godisnje umre oko 2000 dece, od toga cesce deca crnaca.
9.po definiciji sidsa, od ovog sindroma umiru deca starosti do godinu dana, ne i nakon toga, a prema usa statistici najveci procenat cak 90% u zivotnoj dobi od 2-4 meseca.
10. najcesca dnevna pojava sidsa javlja se u periodu od 8 uvece do 8 ujutru, mada se moze desiti i u popodnevnom spavanju; registrovani su retki slucajevi i u budnom stanju.

dakle strasno sta sve coveka moze snaci, ali evo bar nekih smernica prevencije...

ah da, za sve one pobornike antivakcinisanja ( da odmah napomenem da ni ja nisam nesto za, ali...) ako bas zelite zdrav dug zivot svojim potomcima zasto za sve okrivljujete vakcine? A pri tom zaboravljate na svo ono smece od hrane kojim se trujemo svakodnevno, flasiranoj vodi koja se godinama ne kvari, fizickoj neaktivnosti, deterdzentima za sudove, samponima i kupkama, sintetickoj ili kakvoj god vec garderobi pravljenoj u sumnjivim uslovima cak i brendirana, tamo negde u aziji....

dakle, ako vam je zdravlje na prvom mestu ispred zivota u gradovima, poslovnih prilika i td. nastavite zivot kao ljudi iz onog plemena u aziji( ne mogu se sad setiti kako se zove), hranite se zdravo i sto vise fizicke aktivnosti a manje stresa. pozz svima

DC

pre 5 godina

Glavna pretpostavka zašto se ovo dešava kod inače zdravog deteta je da se mozak prevari da se opet nalazi u majčinskoj utrobi i isključi funkcije koje ne rade u tim uslovima, pre svega rad pluća.

hipokrat

pre 5 godina

Vakcine, znaci? Pa vi nemojte da vakcinisete i gledajte kako vam deca umiru od tuberkuloze i boginja...genijalci. Al nece umirati samo vasa vec i ona koju zaraze.

mile

pre 5 godina

Svi vi koji pišete da su vakcine uzrok verovatno nikada niste primili nijednu, jel da?? I svoju decu nemojte vakcinisati niposto! I nemojte ih slati blizu moje dece.

samo zena

pre 5 godina

U Americi od SIDS pretezno umiru muska deca crnci, koji dolaze iz porodica gde se koristi droga, alkohol i pusi. Pretezno siromasne porodice. Ako se gledaju procenti. Takodje uzima se u obzir zdravstveno stanje majke tok trudnoce. Niko ne kaze da vakcine nemaju uticaj, ali postoji jos faktora. A kod nas se bas, bas pusi. Cak i kad su zene trudne (licno vidjala ispred Visegradske dok sam zivela u BG), a i kad beba dodje kuci (moja maceha i prijatelji su svi do jednog pusili kad sam im dolazila u goste sa bebom). Igraonice, restorani, kafici isto.

butragenjo

pre 5 godina

Mozda jesu vakcine nije iskljuceno... Ali ja znam slucajeve gde su deca umirala . I prije 40 godina.. Rodjena na selu ni jednu vakcinu nisu primila... Preminula u kolevci iz najboljeg zdravlja....

Koferce

pre 5 godina

Jao evo ih opet antivakserski zombiji. Cim se ne zna sta je uzrok bolesti, naravno, vakcine su krive. Nema veze sto se SIDS moze javiti bilo kad od rodjenja pa do 2-3 godine starosti (ako je bolest direktna posledica vakcinisanja, onda reakcija treba da usledi neposredno posle), kao ni sto je taj sindrom izuzetno redak, dok su vakcine dokazano spasile miliarde zivota dece, uostalom, kad vec umete da koristite internet, procitajte sta se desava kad poraste broj nevakcinisanih i vrate se davno zaboravljene bolesti poput polia, velikog kaslja, tuberkuloze... zar tako nesto zelite svojoj deci?
https://www.healthline.com/health-news/children-anti-vaccination-movement-leads-to-disease-outbreaks-120312#4

pa da li je moguce?

pre 5 godina

Vakcine su glavni okidač. Čitajte o tome net je pun informacija. Samo se javno ne govori o tome da bi se vakcine maksimalno zaštitile...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sibil, 7. decembar 2018 11:46)

C, c, c,...
Majko mila, koliko ovakvih ima u ovoj zemlji.
Ja svoju decu ucim od malih nogu da cim uzmognu, kupuju kartu u jednom pravcu. Da im deca ovih "net strucnjaka" ne bi sutra krojila kapu, po svojoj meri.
Laku noc svima.

Zoran

pre 5 godina

A šta ako je uzrok centralna sleep apnea? Kada mozak ne šalje dovoljno signale plućima da dišu. Povećava se procenat ugljen dioksida u krvi i nastaje ćelijsko gušenje. Od toga umiru u snu odrasli, to se može pojaviti još u najranijem dobu. Centralna apneja je za sada neizlečiva i nema tretmana, za razliku od opstruktivne apneje koja nastaje u mekom tkivu grla i vezana je za sindrom hrkanja. U tom drugom slučaju pomaže CPAP mašina za spavanje.

vladebb

pre 5 godina

Da bi izbegli ovo, tj smanjili faktore rizika, najbitnije je da beba spava SAMO na ledjima. Naša beba rodjena u Norveškoj je već u porodilištu naviknuta na to i supruga steogo upozorena od lekara da jedino tako je ispravno da beba spava. Kod nas vidimo još uvek bebe okreću na stranu iako je to protiv preporuka svetske zdravstvene organizacije.

Dragan

pre 5 godina

Da li je iko pomislio da nije u pitanju posledica neke od vakcina s obzirom da deca prime dve doze u samom porodilištu? Na uputstvima među kontraindikacijama često je navedena i smrt (mada to piše i na uputstvu za aspirin)...

Roditelj

pre 5 godina

Zašto se ne govori o vakcinama?
Znate li da proizvođači vakcina na listi nuspojava imaju SIDS?
Kakav je bio vakcinalni status preminule dece?
(Molim moderatora da objavi moj post)

John Smith

pre 5 godina

SIDS je dokazana izmišljotina da bi se prikrile smrtonosne mane vakcina! Ništa na ovom svetu, ama baš ništa ne staje da radi bez nekog razloga pa ni detetov organizam!

Vigo

pre 5 godina

Ono sto se doktori boje da kazu je da od SIDS-a umiru deca do dve godine starosti, koja ne spavaju pored roditelja i hranjena su vestackom hranom za bebe. Statistika to jasno govori

proka pronalazac

pre 5 godina

a sta se radilo sa bebom jos u porodilistu?
pa fasovalo je odmah 2 vakcine od cega jedna protiv hepatitisa B koji se ISKLJUCIVO prenosi seksualnim putem i iglom (drogiranjem).

stymf

pre 5 godina

Sad ce mnogi hejteri, ali zna se uzrok, vakcine. Jasno pise u nezeljenim nuspojavama. Lako je i proverljivo posto ne postoji u drustvima gde vakcinacija nije praksa.

Slavica

pre 5 godina

Nas sin kada je imao samo dva meseca dogodio mu se ovakav slucaju. Bio je u spavacoj sobi u kolicima, spavao je, ja sam bila u kuhinji, bilo je popodne i suprug je upravo dosao sa posla. Cuo je iz sobe plac ali samo jedan onaj bebasti krik kao kad se meskolji u krevetcu. I prestao je da place. Ja bih pomislila da je to u snu i ja ne bih ulazila u sobu da ga ne bih probudila ali suprug se uzeleo bebana i usao je u sobu da ga vidi, rukom ga je pomazio po obrazima i video da je mali bio potpuno hladan. Pozvao me je, uzeo dete iz kolica, izneo ga u dnevnu sobu, i mi smo u dnevnoj sobi videli da je dete potpuno modro, usta modra, nokti modri i ne vidi se da dise. Suprug je odmah otvorio prozor u nameri da ga rukama iznese kroz prozor na vazduh ali moja baba kod koje smo tada stanovali nije dala, stala ispred prozora i kukala da ce dete dobiti zapalenje pluca jer bio je januar mesec, velika hladnoca. Suprug je odgurnuo baku i rukama izneo dete van prozora. Posle par sekundi nas sin je vidno udahnuo vazduh i poceo da dise. Suprug ga je drzao tako van prozora jos nekoliko sekundi i onda ga je uneo u sobu. Dete je pocelo da dise normalno, lice mu je dobijalo normalnu boju, modrilo sa lica, sa noktiju i sa usana se povuklo, i kroz nekoliko minuta dete je izgledalo kao da se nista nije desilo, nagao glavicu prema meni i trazio da sisa. Mi smo bili prestraseni i odmah smo odlucili da dete odvedemo u Tirsovu da se vidi sta je to bilo. Posto je nas kum tada bio kod nas u gostima, on nas je svojim kolima odvezao u Tirsovu, bio je tamo uz nas jer smo mi bili potpuno izgubljeni od toga sta smo preziveli. Da ne duzim dalje, lekari su napravili sve moguce preglede, i sve je bilo pitpuno normalno, trazili su da vide kako sisa pa sam ga tu pred njima podojila, mali je gutao mleko halapljivo, i doktor kaze da ima bilo kakve probleme sa srcem ne bi mogao ovako da vuce mleko. Lekari nas gledaju i ne veruju da se sve to tako dogodilo, misle da mi pricamo tako jer smo se strasno uplasili, ali nas kum im je tada rekao - verujte da je sve tako bilo kako su vam oni ispricali, jer ja sam bio prisutan i sve to licno video, da nisam to licno gledao ne bih im ni ja sada verovao ali licno sam sve to gledao. Onda su nam lekari rekli da dodjemo jos jednom sutra ujutro da naprave opet sve pretrage i mi smo otisli sutradan i opet su mu svi rezultati bili odlicni. Nikad mu se to niti nesto slicno nije vise dogodilo, danas je on odrastao covek, ima svoju decu i zdravlje mu je hvala Bogu odlicno.

vladebb

pre 5 godina

Da bi izbegli ovo, tj smanjili faktore rizika, najbitnije je da beba spava SAMO na ledjima. Naša beba rodjena u Norveškoj je već u porodilištu naviknuta na to i supruga steogo upozorena od lekara da jedino tako je ispravno da beba spava. Kod nas vidimo još uvek bebe okreću na stranu iako je to protiv preporuka svetske zdravstvene organizacije.

mile

pre 5 godina

Svi vi koji pišete da su vakcine uzrok verovatno nikada niste primili nijednu, jel da?? I svoju decu nemojte vakcinisati niposto! I nemojte ih slati blizu moje dece.

hipokrat

pre 5 godina

Vakcine, znaci? Pa vi nemojte da vakcinisete i gledajte kako vam deca umiru od tuberkuloze i boginja...genijalci. Al nece umirati samo vasa vec i ona koju zaraze.

pa da li je moguce?

pre 5 godina

Vakcine su glavni okidač. Čitajte o tome net je pun informacija. Samo se javno ne govori o tome da bi se vakcine maksimalno zaštitile...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sibil, 7. decembar 2018 11:46)

C, c, c,...
Majko mila, koliko ovakvih ima u ovoj zemlji.
Ja svoju decu ucim od malih nogu da cim uzmognu, kupuju kartu u jednom pravcu. Da im deca ovih "net strucnjaka" ne bi sutra krojila kapu, po svojoj meri.
Laku noc svima.

John Smith

pre 5 godina

SIDS je dokazana izmišljotina da bi se prikrile smrtonosne mane vakcina! Ništa na ovom svetu, ama baš ništa ne staje da radi bez nekog razloga pa ni detetov organizam!

butragenjo

pre 5 godina

Mozda jesu vakcine nije iskljuceno... Ali ja znam slucajeve gde su deca umirala . I prije 40 godina.. Rodjena na selu ni jednu vakcinu nisu primila... Preminula u kolevci iz najboljeg zdravlja....

stymf

pre 5 godina

Sad ce mnogi hejteri, ali zna se uzrok, vakcine. Jasno pise u nezeljenim nuspojavama. Lako je i proverljivo posto ne postoji u drustvima gde vakcinacija nije praksa.

proka pronalazac

pre 5 godina

a sta se radilo sa bebom jos u porodilistu?
pa fasovalo je odmah 2 vakcine od cega jedna protiv hepatitisa B koji se ISKLJUCIVO prenosi seksualnim putem i iglom (drogiranjem).

Roditelj

pre 5 godina

Zašto se ne govori o vakcinama?
Znate li da proizvođači vakcina na listi nuspojava imaju SIDS?
Kakav je bio vakcinalni status preminule dece?
(Molim moderatora da objavi moj post)

Dragan

pre 5 godina

Da li je iko pomislio da nije u pitanju posledica neke od vakcina s obzirom da deca prime dve doze u samom porodilištu? Na uputstvima među kontraindikacijama često je navedena i smrt (mada to piše i na uputstvu za aspirin)...

Koferce

pre 5 godina

Jao evo ih opet antivakserski zombiji. Cim se ne zna sta je uzrok bolesti, naravno, vakcine su krive. Nema veze sto se SIDS moze javiti bilo kad od rodjenja pa do 2-3 godine starosti (ako je bolest direktna posledica vakcinisanja, onda reakcija treba da usledi neposredno posle), kao ni sto je taj sindrom izuzetno redak, dok su vakcine dokazano spasile miliarde zivota dece, uostalom, kad vec umete da koristite internet, procitajte sta se desava kad poraste broj nevakcinisanih i vrate se davno zaboravljene bolesti poput polia, velikog kaslja, tuberkuloze... zar tako nesto zelite svojoj deci?
https://www.healthline.com/health-news/children-anti-vaccination-movement-leads-to-disease-outbreaks-120312#4

Swedenonline

pre 5 godina

Kao da smo druga planeta!
Od kako je u Švedskoj ministarstvo zdravlja krenuli preko pedijatrija da širi informaciju pre 20 godina da su pluća dečaka lošoje razvijena nego kod devojčica po rođenju i da je nerv koji inače izaziva sticanje osetljiv na topao i vruć vazduh, roditelji su prihvatili i ozbiljno shvatili problematiku. Iznenadna smrt dojenčeta je od tada u Švedskoj na najnižem nivou na svetu. Hladniji prostor gde beba boravi je rešenje. Uz to su napolju i zimi u kolicima na minus temperaturu.
Isti nerv zna da parališe dijafragmu, znate valjda i sami da kad dodjem do iritacije tog nerva da ispijanjem hladne vode smiruje nadra¿enist (jer se nalazi izmedju jednjaka i dušnika).

Eto, možda neko od doktora pročita i edukuje se malo. ?

DC

pre 5 godina

Glavna pretpostavka zašto se ovo dešava kod inače zdravog deteta je da se mozak prevari da se opet nalazi u majčinskoj utrobi i isključi funkcije koje ne rade u tim uslovima, pre svega rad pluća.

nina

pre 5 godina

dakle, bila uzrok vakcina ili ne, svaki roditelj uradi ono sto smatra da je najbolje za njegovo dete. evo preventive sa njihovih med sajtova vezano za sids, a nisu tesko primenjivi:
1. dete lezati na ledjima na cvrstoj podlozi.
2. dokazano je da za 72% se umanjuje rizik od sidsa kod dece koja koriste varalicu.
3. dokazano je takodje da klasicni ventilatori takodje uveliko doprinose smanjenju nastanka sidsa.
4. treba dojiti sto duze
5. deca umiru od sidsa najcesce u zimskom periodu.
6. ne treba pregrevati prostorije u kojima se spava.
7. obavezno izbegavati alkohol i cigarete kako u trudnoci tako i nakon porodjaja.
8. statisticki u usa godisnje umre oko 2000 dece, od toga cesce deca crnaca.
9.po definiciji sidsa, od ovog sindroma umiru deca starosti do godinu dana, ne i nakon toga, a prema usa statistici najveci procenat cak 90% u zivotnoj dobi od 2-4 meseca.
10. najcesca dnevna pojava sidsa javlja se u periodu od 8 uvece do 8 ujutru, mada se moze desiti i u popodnevnom spavanju; registrovani su retki slucajevi i u budnom stanju.

dakle strasno sta sve coveka moze snaci, ali evo bar nekih smernica prevencije...

ah da, za sve one pobornike antivakcinisanja ( da odmah napomenem da ni ja nisam nesto za, ali...) ako bas zelite zdrav dug zivot svojim potomcima zasto za sve okrivljujete vakcine? A pri tom zaboravljate na svo ono smece od hrane kojim se trujemo svakodnevno, flasiranoj vodi koja se godinama ne kvari, fizickoj neaktivnosti, deterdzentima za sudove, samponima i kupkama, sintetickoj ili kakvoj god vec garderobi pravljenoj u sumnjivim uslovima cak i brendirana, tamo negde u aziji....

dakle, ako vam je zdravlje na prvom mestu ispred zivota u gradovima, poslovnih prilika i td. nastavite zivot kao ljudi iz onog plemena u aziji( ne mogu se sad setiti kako se zove), hranite se zdravo i sto vise fizicke aktivnosti a manje stresa. pozz svima

samo zena

pre 5 godina

U Americi od SIDS pretezno umiru muska deca crnci, koji dolaze iz porodica gde se koristi droga, alkohol i pusi. Pretezno siromasne porodice. Ako se gledaju procenti. Takodje uzima se u obzir zdravstveno stanje majke tok trudnoce. Niko ne kaze da vakcine nemaju uticaj, ali postoji jos faktora. A kod nas se bas, bas pusi. Cak i kad su zene trudne (licno vidjala ispred Visegradske dok sam zivela u BG), a i kad beba dodje kuci (moja maceha i prijatelji su svi do jednog pusili kad sam im dolazila u goste sa bebom). Igraonice, restorani, kafici isto.

Zoran

pre 5 godina

A šta ako je uzrok centralna sleep apnea? Kada mozak ne šalje dovoljno signale plućima da dišu. Povećava se procenat ugljen dioksida u krvi i nastaje ćelijsko gušenje. Od toga umiru u snu odrasli, to se može pojaviti još u najranijem dobu. Centralna apneja je za sada neizlečiva i nema tretmana, za razliku od opstruktivne apneje koja nastaje u mekom tkivu grla i vezana je za sindrom hrkanja. U tom drugom slučaju pomaže CPAP mašina za spavanje.

Vigo

pre 5 godina

Ono sto se doktori boje da kazu je da od SIDS-a umiru deca do dve godine starosti, koja ne spavaju pored roditelja i hranjena su vestackom hranom za bebe. Statistika to jasno govori

Didule

pre 5 godina

@vladebb, nije dobro da beba spava samo u ovom položaju jer je glava bebe - (lobanja) mekana i deformiše se tako da bebina glava postaje pljosnata.

John Smith

pre 5 godina

SIDS je dokazana izmišljotina da bi se prikrile smrtonosne mane vakcina! Ništa na ovom svetu, ama baš ništa ne staje da radi bez nekog razloga pa ni detetov organizam!

Dragan

pre 5 godina

Da li je iko pomislio da nije u pitanju posledica neke od vakcina s obzirom da deca prime dve doze u samom porodilištu? Na uputstvima među kontraindikacijama često je navedena i smrt (mada to piše i na uputstvu za aspirin)...

Roditelj

pre 5 godina

Zašto se ne govori o vakcinama?
Znate li da proizvođači vakcina na listi nuspojava imaju SIDS?
Kakav je bio vakcinalni status preminule dece?
(Molim moderatora da objavi moj post)

stymf

pre 5 godina

Sad ce mnogi hejteri, ali zna se uzrok, vakcine. Jasno pise u nezeljenim nuspojavama. Lako je i proverljivo posto ne postoji u drustvima gde vakcinacija nije praksa.

proka pronalazac

pre 5 godina

a sta se radilo sa bebom jos u porodilistu?
pa fasovalo je odmah 2 vakcine od cega jedna protiv hepatitisa B koji se ISKLJUCIVO prenosi seksualnim putem i iglom (drogiranjem).

Vigo

pre 5 godina

Ono sto se doktori boje da kazu je da od SIDS-a umiru deca do dve godine starosti, koja ne spavaju pored roditelja i hranjena su vestackom hranom za bebe. Statistika to jasno govori

vladebb

pre 5 godina

Da bi izbegli ovo, tj smanjili faktore rizika, najbitnije je da beba spava SAMO na ledjima. Naša beba rodjena u Norveškoj je već u porodilištu naviknuta na to i supruga steogo upozorena od lekara da jedino tako je ispravno da beba spava. Kod nas vidimo još uvek bebe okreću na stranu iako je to protiv preporuka svetske zdravstvene organizacije.

pa da li je moguce?

pre 5 godina

Vakcine su glavni okidač. Čitajte o tome net je pun informacija. Samo se javno ne govori o tome da bi se vakcine maksimalno zaštitile...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sibil, 7. decembar 2018 11:46)

C, c, c,...
Majko mila, koliko ovakvih ima u ovoj zemlji.
Ja svoju decu ucim od malih nogu da cim uzmognu, kupuju kartu u jednom pravcu. Da im deca ovih "net strucnjaka" ne bi sutra krojila kapu, po svojoj meri.
Laku noc svima.

mile

pre 5 godina

Svi vi koji pišete da su vakcine uzrok verovatno nikada niste primili nijednu, jel da?? I svoju decu nemojte vakcinisati niposto! I nemojte ih slati blizu moje dece.

hipokrat

pre 5 godina

Vakcine, znaci? Pa vi nemojte da vakcinisete i gledajte kako vam deca umiru od tuberkuloze i boginja...genijalci. Al nece umirati samo vasa vec i ona koju zaraze.

Koferce

pre 5 godina

Jao evo ih opet antivakserski zombiji. Cim se ne zna sta je uzrok bolesti, naravno, vakcine su krive. Nema veze sto se SIDS moze javiti bilo kad od rodjenja pa do 2-3 godine starosti (ako je bolest direktna posledica vakcinisanja, onda reakcija treba da usledi neposredno posle), kao ni sto je taj sindrom izuzetno redak, dok su vakcine dokazano spasile miliarde zivota dece, uostalom, kad vec umete da koristite internet, procitajte sta se desava kad poraste broj nevakcinisanih i vrate se davno zaboravljene bolesti poput polia, velikog kaslja, tuberkuloze... zar tako nesto zelite svojoj deci?
https://www.healthline.com/health-news/children-anti-vaccination-movement-leads-to-disease-outbreaks-120312#4

butragenjo

pre 5 godina

Mozda jesu vakcine nije iskljuceno... Ali ja znam slucajeve gde su deca umirala . I prije 40 godina.. Rodjena na selu ni jednu vakcinu nisu primila... Preminula u kolevci iz najboljeg zdravlja....

DC

pre 5 godina

Glavna pretpostavka zašto se ovo dešava kod inače zdravog deteta je da se mozak prevari da se opet nalazi u majčinskoj utrobi i isključi funkcije koje ne rade u tim uslovima, pre svega rad pluća.

Zoran

pre 5 godina

A šta ako je uzrok centralna sleep apnea? Kada mozak ne šalje dovoljno signale plućima da dišu. Povećava se procenat ugljen dioksida u krvi i nastaje ćelijsko gušenje. Od toga umiru u snu odrasli, to se može pojaviti još u najranijem dobu. Centralna apneja je za sada neizlečiva i nema tretmana, za razliku od opstruktivne apneje koja nastaje u mekom tkivu grla i vezana je za sindrom hrkanja. U tom drugom slučaju pomaže CPAP mašina za spavanje.

samo zena

pre 5 godina

U Americi od SIDS pretezno umiru muska deca crnci, koji dolaze iz porodica gde se koristi droga, alkohol i pusi. Pretezno siromasne porodice. Ako se gledaju procenti. Takodje uzima se u obzir zdravstveno stanje majke tok trudnoce. Niko ne kaze da vakcine nemaju uticaj, ali postoji jos faktora. A kod nas se bas, bas pusi. Cak i kad su zene trudne (licno vidjala ispred Visegradske dok sam zivela u BG), a i kad beba dodje kuci (moja maceha i prijatelji su svi do jednog pusili kad sam im dolazila u goste sa bebom). Igraonice, restorani, kafici isto.

Swedenonline

pre 5 godina

Kao da smo druga planeta!
Od kako je u Švedskoj ministarstvo zdravlja krenuli preko pedijatrija da širi informaciju pre 20 godina da su pluća dečaka lošoje razvijena nego kod devojčica po rođenju i da je nerv koji inače izaziva sticanje osetljiv na topao i vruć vazduh, roditelji su prihvatili i ozbiljno shvatili problematiku. Iznenadna smrt dojenčeta je od tada u Švedskoj na najnižem nivou na svetu. Hladniji prostor gde beba boravi je rešenje. Uz to su napolju i zimi u kolicima na minus temperaturu.
Isti nerv zna da parališe dijafragmu, znate valjda i sami da kad dodjem do iritacije tog nerva da ispijanjem hladne vode smiruje nadra¿enist (jer se nalazi izmedju jednjaka i dušnika).

Eto, možda neko od doktora pročita i edukuje se malo. ?

Didule

pre 5 godina

@vladebb, nije dobro da beba spava samo u ovom položaju jer je glava bebe - (lobanja) mekana i deformiše se tako da bebina glava postaje pljosnata.

nina

pre 5 godina

dakle, bila uzrok vakcina ili ne, svaki roditelj uradi ono sto smatra da je najbolje za njegovo dete. evo preventive sa njihovih med sajtova vezano za sids, a nisu tesko primenjivi:
1. dete lezati na ledjima na cvrstoj podlozi.
2. dokazano je da za 72% se umanjuje rizik od sidsa kod dece koja koriste varalicu.
3. dokazano je takodje da klasicni ventilatori takodje uveliko doprinose smanjenju nastanka sidsa.
4. treba dojiti sto duze
5. deca umiru od sidsa najcesce u zimskom periodu.
6. ne treba pregrevati prostorije u kojima se spava.
7. obavezno izbegavati alkohol i cigarete kako u trudnoci tako i nakon porodjaja.
8. statisticki u usa godisnje umre oko 2000 dece, od toga cesce deca crnaca.
9.po definiciji sidsa, od ovog sindroma umiru deca starosti do godinu dana, ne i nakon toga, a prema usa statistici najveci procenat cak 90% u zivotnoj dobi od 2-4 meseca.
10. najcesca dnevna pojava sidsa javlja se u periodu od 8 uvece do 8 ujutru, mada se moze desiti i u popodnevnom spavanju; registrovani su retki slucajevi i u budnom stanju.

dakle strasno sta sve coveka moze snaci, ali evo bar nekih smernica prevencije...

ah da, za sve one pobornike antivakcinisanja ( da odmah napomenem da ni ja nisam nesto za, ali...) ako bas zelite zdrav dug zivot svojim potomcima zasto za sve okrivljujete vakcine? A pri tom zaboravljate na svo ono smece od hrane kojim se trujemo svakodnevno, flasiranoj vodi koja se godinama ne kvari, fizickoj neaktivnosti, deterdzentima za sudove, samponima i kupkama, sintetickoj ili kakvoj god vec garderobi pravljenoj u sumnjivim uslovima cak i brendirana, tamo negde u aziji....

dakle, ako vam je zdravlje na prvom mestu ispred zivota u gradovima, poslovnih prilika i td. nastavite zivot kao ljudi iz onog plemena u aziji( ne mogu se sad setiti kako se zove), hranite se zdravo i sto vise fizicke aktivnosti a manje stresa. pozz svima

Slavica

pre 5 godina

Nas sin kada je imao samo dva meseca dogodio mu se ovakav slucaju. Bio je u spavacoj sobi u kolicima, spavao je, ja sam bila u kuhinji, bilo je popodne i suprug je upravo dosao sa posla. Cuo je iz sobe plac ali samo jedan onaj bebasti krik kao kad se meskolji u krevetcu. I prestao je da place. Ja bih pomislila da je to u snu i ja ne bih ulazila u sobu da ga ne bih probudila ali suprug se uzeleo bebana i usao je u sobu da ga vidi, rukom ga je pomazio po obrazima i video da je mali bio potpuno hladan. Pozvao me je, uzeo dete iz kolica, izneo ga u dnevnu sobu, i mi smo u dnevnoj sobi videli da je dete potpuno modro, usta modra, nokti modri i ne vidi se da dise. Suprug je odmah otvorio prozor u nameri da ga rukama iznese kroz prozor na vazduh ali moja baba kod koje smo tada stanovali nije dala, stala ispred prozora i kukala da ce dete dobiti zapalenje pluca jer bio je januar mesec, velika hladnoca. Suprug je odgurnuo baku i rukama izneo dete van prozora. Posle par sekundi nas sin je vidno udahnuo vazduh i poceo da dise. Suprug ga je drzao tako van prozora jos nekoliko sekundi i onda ga je uneo u sobu. Dete je pocelo da dise normalno, lice mu je dobijalo normalnu boju, modrilo sa lica, sa noktiju i sa usana se povuklo, i kroz nekoliko minuta dete je izgledalo kao da se nista nije desilo, nagao glavicu prema meni i trazio da sisa. Mi smo bili prestraseni i odmah smo odlucili da dete odvedemo u Tirsovu da se vidi sta je to bilo. Posto je nas kum tada bio kod nas u gostima, on nas je svojim kolima odvezao u Tirsovu, bio je tamo uz nas jer smo mi bili potpuno izgubljeni od toga sta smo preziveli. Da ne duzim dalje, lekari su napravili sve moguce preglede, i sve je bilo pitpuno normalno, trazili su da vide kako sisa pa sam ga tu pred njima podojila, mali je gutao mleko halapljivo, i doktor kaze da ima bilo kakve probleme sa srcem ne bi mogao ovako da vuce mleko. Lekari nas gledaju i ne veruju da se sve to tako dogodilo, misle da mi pricamo tako jer smo se strasno uplasili, ali nas kum im je tada rekao - verujte da je sve tako bilo kako su vam oni ispricali, jer ja sam bio prisutan i sve to licno video, da nisam to licno gledao ne bih im ni ja sada verovao ali licno sam sve to gledao. Onda su nam lekari rekli da dodjemo jos jednom sutra ujutro da naprave opet sve pretrage i mi smo otisli sutradan i opet su mu svi rezultati bili odlicni. Nikad mu se to niti nesto slicno nije vise dogodilo, danas je on odrastao covek, ima svoju decu i zdravlje mu je hvala Bogu odlicno.