Preterujete s mesom i alkoholom? Preti vam "bolest kraljeva"

Ako osećate jake bolove u zglobovima, hrskavici, vezivnom i potkožnom tkivu, onda patite od gihta. U olakšavanju bolova mogu da pomognu prirodni čajevi, hrana s blagim začinima i povrće. Izbegavajte mleko, mesne prerađevine, slatkiše, ali i alkohol.

Izvor: 24sata.hr
Pošaljite komentar
 1. Zanimljivo je da obicno prvo udara u palac na nozi.Valjda se tu brze pojede hrskavica.Kaze drugar da kad ga je zabolelo hteo je da otfikari prst koliko je jak bol.
   (Suvi genije, 12. jul 2018 22:39)

  # Link komentara

 2. @Stanojko

  I moj otac isti slučaj. Mada njega je blam da kaže da je vegan :) Ali realno, ne jede više ništa životinjsko. Mami se prvo pridružio kad god je postila, pa nekako polako prešao vremenom. Drastično poboljšanje je osetio, uopšte nema problem više, a patio se sa tim čudom od kad znam za sebe.
  (Bojana, 12. jul 2018 21:41)

  # Link komentara

 3. Stvarno gadna boljka. Redukovanjem ishrane i alopurinolom ce se smanjiti ali rob si za zivota.
  (Sasa, 12. jul 2018 18:50)

  Ja sam pre nekoliko meseci radeći analizu krvi saznao da mi je mokraćna kiselina u krvi povećana za preko jedan i po puta u odnosu na normalnu referentnu vrednost. Lekar mi je propisao "Alopurinol", ali sam nakon dve tablete imao smetnje zbog kojih sam morao odmah da prekinem da ga koristim. Lekar mi je rekao da je to u stvari jedini medikament na tržištu koji se koristi za terapiju i lečenje te vrste bolesti. Otišao sam u biljnu apoteku gde mi je preporučeno da dnevno uzmem jednu do dve kafene kašičice semena sikavice (u narodu poznato i kao gujina trava, magareći čkalj, čkalj i sl. - vrlo lako je pronaći na internetu pretragom pojma "sikavica"), tako što ga sameljem u fini prah ( ručnim mlinom za biber ili za kafu, blender ga teško samelje jer ga u stvari samo ljušti, a ne melje). Pije se dve sedmice sa vodom, sokom, jogurtom..., pa se pravi pauza dve sedmice. Na kontrolnoj analizi krvi nakon dve sedmice, mokraćna kiselina u krvi mi je bila potpuno u granicama normalnih vrednosti. Ukoliko neko ima ovaj problem, a iz nekih razloga ne može da koristi "Alopurinol", preporučujem da pokuša sa ovim, svakako uz konsultaciju sa stručnim licem iz neke biljne apoteke. Možda nekome bude od koristi, jer ja sam se spasao, pa imam hrabrosti da preporučim.
   (Kontroverzni penzioner, 12. jul 2018 19:47)

  # Link komentara

 4. Boli kao djavo. Ja sam sa manje od 30 godina navukao ovo. Legnes da spavas normalno i u sred noci te bol probudi i klececi u toalet. Stvarno gadna boljka. Redukovanjem ishrane i alopurinolom ce se smanjiti ali rob si za zivota.
  (Sasa, 12. jul 2018 18:50)

  # Link komentara

 5. Imam giht zadnjih 6-7 godina jer sam celog zivota jeo rostilj i meso! Pio sam i alipurinol tablete ali sam prekinuo! Bolovi u stopala su bila neizdrzljiva! Otkako sam postao vegan pre godinu dana i prekinuo unos zivotinjskog proteina nikad ponovo nisam dobio napade gihta. Proteini zivotinjskog porekla su glavni razlog i problem jer poremecuju metabolizam. Ko hoce da se izleci mora smanjiti meso i pivo.
  (Stanojko, 12. jul 2018 18:00)

  # Link komentara

 6. Za giht je dobra tinktura od maslačka, moj otac godinama tako resava problem sa gihtom. Ako se pazi na hranu onda nema problema.
   (ja hoću da budem aMoniman, 12. jul 2018 17:27)

  # Link komentara

 7. Jao jednom me uhvatilo na nekoliko dana (palac na nozi) i odmah sam smanjio pivo. Sada je proslo nekoliko godina od tada i sve je u redu. Inace, ne radi se samo o bolovima. Daleko je veci problem sto giht unistava zglobove tokom vremena cak i u 'tihoj' fazi i jedino sto pomaze je izbaciti iz prehrane ono sto steti.
  (hm, 12. jul 2018 17:13)

  # Link komentara

 8. Alopurinol 100 mg, max 6 tableta dnevno... i sad mogu i kolo da igram :)
  (Šjor Loske, 12. jul 2018 15:59)

  # Link komentara

 9. pacijentu kako pijes sodu i koliko i kako se hranis
   (goran, 12. jul 2018 15:49)

  # Link komentara

 10. Ja mislim da je cela Srbija imuna na to, imajući u vidu da generacijama unazad krkako meso i alkohol
   (koča, 12. jul 2018 15:48)

  # Link komentara

 11. Nema par nedelja kako se ovde jaje proglasavalo za apsolutno zdravu namirnicu.
  (Orwell Vegan, 12. jul 2018 14:44)

  # Link komentara

 12. Bol u zglobovima dolazi od namirnica životinjskog porekla, odnosno njihovih nusprodukata koji se talože u organizmu, uključujući zglobove. Zato na primer, sportisti koji pređu na vegansku ishranu imaju manje povreda, a više energije.
  (zasadimo mahunarke na poljima mesnih kombinata, 12. jul 2018 14:04)

  # Link komentara

 13. Ja bolujem od gihta.Analizom krvi sam to saznao pre 7-8 godina.Volim rakiju,tamanim meso a i beli hleb mi je najsladji.Redukovanje ishrane je svakako najbolja opcija,za kompletno zdravlje organizma,ali ja to ne mogu,bar za sada.Samo onaj ko ima giht moze znati kakvi su to bolovi,kada se podljuti.Dosta tecnosti(filtracija organizma),je i inace pod obavezno za zdravlje,medjutim od kada pijem sodu bikarbonu,ja sa gihtom problem nemam.
   (Pacijent, 12. jul 2018 13:59)

  # Link komentara

 14. Sta znaci "preterujete"? Neka neko napise koliko alkohola i mesa u odnosu na telesnu tezinu spada u preterivanje.
  (Boza Pub, 12. jul 2018 13:02)

  # Link komentara