Zašto ste gojazni? Dužina sna daje odgovor

Spavate manje od šest ili više od 10 sati? To nikako nije dobro, pokazalo je novo istraživanje, u kojem se navodi da premalo ili previše sna stvara rizik od metaboličkog sindroma, koji ima simptome povišenog nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska, ali i prekomerne mase oko struka, popularnog "šlaufa" i visokog holesterola.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. To je zbog nedostatka snage/energije, telo trazi odmor a mozak prevede kao glad (slicno kao i kod dehidracije, mislite da ste gladni a u stvari ste zedni). I onda se pogresno poseze za hranom, posebno ugljenim hidratima, kad u stvari treba odmoriti. Grelin i leptin, su hormoni koji reaguju kad je telo umorno ili odmorno (glad/sitost). Meni se pre neki dan desilo da sam ustala jako rano posle 3 sata sna i iskorisila sam da pozavrsavam poslove. Sve je bilo kao po obicaju, dorucak, rucak, medjutim bez obzira koliko je moj obrok bio obilan hranljivim namirnicama, bila sam i dalje abnormalno 'gladna'. Nikad jasniji primer nije mogao da mi se desi, da prvi put lepo vidim tu sponu izmedju sna, metabolizma i tezine.
    (Ljiljana, London, 15. jun 2018 09:20)

    # Link komentara

  2. Kad radim u proseku spavam 4 do 4.5 sati. Kad sam slobodan oko 5 sati. "Slaufa " ima ostaci odnaglog gojenja kad sam ostavio duvan pre 6 god.
    (Stojadin, 14. jun 2018 21:05)

    # Link komentara