Utorak, 21.11.2017.

14:25

Anesteziolog otkrio nepoznate detalje iz operacione sale

Izvor: Net.hr

Anesteziolog otkrio nepoznate detalje iz operacione sale IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Milica

pre 6 godina

PLasim se totalne anestezije,mislim da se ne bih probudila.Sve sta treba u lokalnoj anesteziji,moze.Hocu da znam sta mi rade.
Jedino moze neka anestezija,pa da se probudim za nekoliko godina😊

uspaniceni Beogradjanin 1975god

pre 6 godina

Pisem ovaj komentar vrlo kasno,tj rano ujutru pa ne znam dali ce mi biti objavljen ali bih zaista voleo da dobijem neki strucan odgovor posto imam VELIKI PROBLEM;
Naime,vise puta sam u zivotu ima teske operacije na jetri,odstranjena mi je cista dva puta i 1/6 jetre.Posle toga jos nekoliko totalnih anestezija koje su dobro prosle,medjutim,razvio sam jednu vrstu NAPADA PANIKE dok cekam dole u sali "da dodjem na red" i dva poslednja puta sam desetak minuta pre davanja anestezije dobio NAPAD PANIKE koju su i hirurg i anesteziolog odmah detektovali na aparatima upitavsi me"sta nam to radis"?
Moj odgovor je bio"nista,rekao sam vam vec da imam probleme sa napadima panike" na sta sam bio USPAVLJIVAN ODMAH bez obzira dali je moj red za operaciju ili nije bas ali je verovatno i bio.Cekaju me dve operacije za koje moram opet pod totalnu anesteziju i opet me STRAH a ovog puta dodatni strah mi uliva moje "igranje sa kokainom" u poslednjih 10 godina zbog cega osecam veliki fizicki zamor i slabost ali kako je to sad vec deo moje proslosti,na srecu a SRAMOTA me da to kazem cak i mom licnom doktoru,evo postavicu javno pitanje,dali da kazem anesteziologu da sam eksperimentisao sa kokainom ili bolje da precutim pa ako se probudim=probudim...sam sam kriv.
Sta bi vi uradili na mom mestu?

Lucidni decko

pre 6 godina

Operisan u oktobru totalna anestezija, operacija bila na vratu. Kad su me probudili bio sam svestan svega sano bolelo haos..

goko

pre 6 godina

imao sam jedno iskustvo na operacionom stolu i dole u donjem trapu su prckali doktori, ucinilo mi se samo da je krace trajalo al jedno moje zapazanje, sutradan pitam mladu sestru nesto a ona se sva zacrvenela, hm dal je mali bio nemiran i kad sam bio omamljen il se deca igrala zivo me zanima?

Daleabs

pre 6 godina

Pre tri godine tri operacije usnih kanala , sve tri totalna anestezija , pred svaku operaciju sam ispusio po nekoliko cigareta i nikakve mucnine nisam imao, samo se secam operacione sale i budjenja i vracanja svesti u liftu dok su me vracali u sobi , cim sam presao na svoj krevet ustao bih i otisao do toaleta da bih ponovo ispusio cigaretu, a sestre me trazile po odelenju :) sta da vam kazem mozda svako drugacije podnosi anesteziju, ja sam uvek prosao dobro i bez straha .

maxy

pre 6 godina

legao na sto, namestio se, pricao sa osobljem u sali i od jednom mrak. probudio se ujutro, pa zaspao i tako vise puta. nije bilo mucnine, ali sam bio prilicno pospan celog dana. imao sam problema sa amnezijom par dana, ali je posle sve doslo na svoje.

iz_rod

pre 6 godina

Ja klasicar. Cetiri operacije (2 puta ortopedija, 2 puta estetika), cetiri totalne anestezije. Znam da su me svi terali da brojim od 10 unazad i da 8 na i 7, black out... :-)

milojko

pre 6 godina

Operacija trajala 3,5 sati. Probudio se, ničeg se ne sećam kao da sam spavao, sasvim svež, mogao sam igrati slagalicu u šok sobi.

5seven

pre 6 godina

A ja sam se kao dete probudio usred operacije. Da ne verujete. Doktori su bili u cudu. Video sam im lica ali telo nisam osecao. Strasno ali preziveo sam.

HellNo

pre 6 godina

Meni je anestezija najgotivnija stvar koju sam probala. Steta je samo sto se uglavnom daje iz ne bas dobrih razloga. Secam se da mi je nakon budjenja baš dobro, samo se smeskala, kao da sam na sedmom nebu bila.

STEVAN

pre 6 godina

Ja zivim u Rumuniji i cuo sam da mnogi nisu se probudili iz anestezije!
Inace sam bio jedanput operisan i dali su mi naznanje da obavezno dajem mito anesteziti!

Kety

pre 6 godina

Mene su reanimirali posle totalne anestezije nekoliko puta, svega se secam sto su dr pricali u toku reanimacije, jako stresno iskustvo.. nocne more 2 god posle toga.

dr laza

pre 6 godina

Operisao zuc pre par godina.Celu noc posle operacije digao odeljenje na noge, zvao suprugu telefonom...Ludilo...Ujutru, svi beze od mene, a ja pojma nemam zbog cega.Nisam bio svoj 7 dana.Tog 7.dana sanjao sv.Ignjatija, koji me u snu''isprozivao''i rekao da ustajem jer mi nista nije! Tako je i bilo.Inace sv.Ignjatije je slava mojih predaka Golica, za koju nisam ni znao, jer je predak koji je dosao u Srbiju uzeo prezime Nikolic i poceo da slavi sv.NIKOLU.Tek nakon operacije sam saznao za sv.Ignjatija, staro prezime i staru slavu.Hvala mu.Pozdravljam sve Golice.

Baquero

pre 6 godina

Na žalost, uspavljivan sam nekoliko puta i svaki put je identično, kao da sam zatvorio oci i posle par sekundi ih otvorio potpuno osamućen i nesvesan vremena koje je proteklo.

ljubicica

pre 6 godina

Ja sam jedan jedini put bila u opstoj anesteziji prilikom carskog reza. Secam se da sam sanjala vrrrrrlo zivopisan san prepun boja. Pre toga nisam ni pretpostavljala da u anesteziji moze da se sanja

IP

pre 6 godina

Odgovor za ovog sto pita za autonomni sistem isto je kao alkohol. Kad dosta popijes padnes u nesvest ali sve i dalje radi ali ako jos popijes onda umres. A za ostale svaki dan operisem po tri pacijenta u anesteziji, nikad ne trazim da anesteziolog da relaksante misica i do sad zadnjih 20 godina nisam sreo ni jedan slucaj da se neko necega seca iz op. sale.

andjeo 88

pre 6 godina

Kao ucesnik ratova na ovim prostorima 4 puta sam lakse ranjen i (racunajuci vojsku) 3 puta teze ranjavan plus 3 teske saobracajne nesrece, i 3 puta po vise dana u komi, pa mislim da imam nesto znanja u vezi ove teme naravno kao cisti amater! Prvo po mom iskustvu mislim da je novinar pogresio kad kaze da anesteziologa upoznamo pred samu operaciju jer u svim mojim slucajevima (znaci samo moje iskustvo) anesteziolog je dan pre operacije dolazio kod mene da razgovara da li sam na neke lekove alergican i kako se psihicki osecam tako da sam ga upoznao i pre operacione sale!!! Cak sam imao i slucaj da anestiziolog nije bio zadovoljan mojim stanjem i predlozio je glavnom hirurgu da se operacija odlozi za par dana sto je i prihvaceno! Naknadni pregledi pre odlozene operacije su samo potvrdili njegovo misljenje (moje uznemirenje pred operaciju bilo je iznad granica normalnog straha od iste plus mi nije bilo prvi put) tako da je sve spasao teskih muka, ja ne bih umro na operacionom stolu, ali bi timu bas zakomplikovao zivot i oporavak bi bio mnogo tezi! Licno nemam nikakvih secanja pod anestezijom, ali i prvi i poslednji put nakon budjenja zbunjivao sam osoblje jer mi je um bio potpuno bistar bez zbunjenosti i dezoorijentacije! Sto se kome tice isto, crnilo, a po budjenju jedino mi je bilo tesko da prihvatim da sam imao visednevnu pauzu u zivotu! Insistiram na licnom iskustvu jer sam cuo razne price u vezi i jednog i drugog tako da ne znaci da je to nemoguce!

Baron Samedi

pre 6 godina

"Zašto ste nakon buđenja zbunjeni?"

Meni je ovo bilo najgore od svega. Imao sam puno poverenje u doktore i nisam se nimalo plašio operacije, barem ne na svesnom nivou. Ali na podsvesnom izgleda da jesam.

Dok sam udisao gas, lice anesteziologa iznad mene je počelo polako da se gubi, što sam i očekivao. Međutim, trenutak pre nego što sam potonuo u mrak, ponovo sam savršeno video sve detalje i tada sam pomislio "nešto nije u redu, da li sam ja umro?!"

Posle buđenja jedina misao koju sam uspevao da sklopim bila je "živ si i to je dobro", ali iz nekog razloga mi je to bilo strašno smešno!

Kad me je sestra pitala kako sam, odgovorio sam da sam (valjda) dobro, ali nisam u stanju da mislim i to mi je još i smešno! Rekla mi je da je to od gasa i da ne brinem. Posle nekoliko sati vratio sam se svom starom sebi u glavi.

Šjor dotur

pre 6 godina

@there is no fate

Hm, autonomni nervni sistem ima, između ostalog, i ulogu u oslobadjanju adrenalina, ne nužno i reakcije na njega. Znači, ako dobiješ adrenalin, srce pojačava svoje dejstvo višestruko, šire se disajni putevi i krvi sudovi na periferiji tela se skupljaju kako bi više krvi bilo na raspolaganju vitalnim organima.

Nisam anesteziolog, ali sam ga jednom upotrebio, kod alergijske reakcije na ujed ose. Malo mu je bio istekao datum, ali je, na sreću i dalje funkcionisalo. Drugog nije bilo.

Oliver Nedeljkovic

pre 6 godina

Lezi covek pred op. salom i trese se ko prut. Prilazi doktor, pa kaze: "Sta je ljudino, sta si se prepao!?"
"Doktore, meni je ovo prva operacija!"
"Ma sta se brines, i meni je."

šanga langa zum

pre 6 godina

Dobio totalnu aneseziju posle udsa, probudili me iz kome posle 24 dana. Imao sam utisak kao da su me operisali i probudili posle par sati.

Andrea

pre 6 godina

@Mila I ja sam se probudila isto tokom carskog reza, brzo sam shvatila gde sam i sta mi rade ali sam i cula doktora koji me operise da pita sestru 'Sta joj je?'. Organizam je refleksno pokusavao da izbaci tubus iz grla, nista neobicno ali me je doktorovo pitanje u tom momentu bas preseklo...

there is no fate

pre 6 godina

Lep tekst,ali i dalje se bojim.
Zar anestezija ne uspavljuje i autonomni nervni sistem,tako da džaba adrenalin?
Molim stručnjake da pojasne.

Kurta

pre 6 godina

Lep tekst,ali i dalje se bojim. 
Zar anestezija ne uspavljuje i autonomni nervni sistem,tako da džaba adrenalin? 
Molim stručnjake da pojasne.
(there is no fate, 21. novembar 2017 15:00)

Jok more. Tačno određene doze ne zaustavlja ANS. Da ti ukine i autonomni NS (rad srca i disanje), to bi se zvala anestezija za smrtnim ishodom, a ovaj čika je tu da te drži u životu. Samo opušteno, nema straha od anestezije, samo od hirurga.

Mila

pre 6 godina

Probudila sam se tokom carskog reza sa totalnom anestezijom, videla da nesto petljaju po mom stomaku, cula doktore i zaspala. Radili su mi i miomektomiju, pa mozda nije bila dovoljna kolicina anestezije. Bilo je jako cudno, bila sam potresena posle budjenja i dugo pamtila sve. Srecom, dolazak deteta je ublazio losa osecanja...

Jocagomboca

pre 6 godina

2006. sam imala operaciju polipa na zucnoj kesi, sve proslo dobro sem budjenja! Uzas koliko dugo sam se budila!!! 2012. operacija slepog creva ( ali punog kamenja, pa je operacija bila komplikovanija ) sve bilo dobro sto se tice operacije, moja greska sto sam vece pre operacije zapalila cigaretu!! Strasno sam povracala sto mi je stvaralo problem sa velikom ranom i naprezanjem, ali zato vise nisam zapalila cigaretu!!! Niti mi smeta, niti imam zelju! Cudno, ali istina!

didul.e

pre 6 godina

Mene zanima zašto ovakve i slične injekcije ne dajete osuđenicima na smrt, umesto one tri injekcije od kojih osuđenik umire u strašnim mukama? Ovo pitam, jer znam da takvi osuđenici mogu umreti bez patnje!

Szobi

pre 6 godina

"Zašto ste nakon buđenja zbunjeni?"

Prije dvije godina posle operacije koljena i pune narkoze ja se probudio sav nikakav i navodno spominjao Kristijana Ronalda i fudbalski klub Monako :D (Povrijedio sam se na fudbalu)

Szobi

pre 6 godina

"Zašto ste nakon buđenja zbunjeni?"

Prije dvije godina posle operacije koljena i pune narkoze ja se probudio sav nikakav i navodno spominjao Kristijana Ronalda i fudbalski klub Monako :D (Povrijedio sam se na fudbalu)

Oliver Nedeljkovic

pre 6 godina

Lezi covek pred op. salom i trese se ko prut. Prilazi doktor, pa kaze: "Sta je ljudino, sta si se prepao!?"
"Doktore, meni je ovo prva operacija!"
"Ma sta se brines, i meni je."

Mila

pre 6 godina

Probudila sam se tokom carskog reza sa totalnom anestezijom, videla da nesto petljaju po mom stomaku, cula doktore i zaspala. Radili su mi i miomektomiju, pa mozda nije bila dovoljna kolicina anestezije. Bilo je jako cudno, bila sam potresena posle budjenja i dugo pamtila sve. Srecom, dolazak deteta je ublazio losa osecanja...

šanga langa zum

pre 6 godina

Dobio totalnu aneseziju posle udsa, probudili me iz kome posle 24 dana. Imao sam utisak kao da su me operisali i probudili posle par sati.

dr laza

pre 6 godina

Operisao zuc pre par godina.Celu noc posle operacije digao odeljenje na noge, zvao suprugu telefonom...Ludilo...Ujutru, svi beze od mene, a ja pojma nemam zbog cega.Nisam bio svoj 7 dana.Tog 7.dana sanjao sv.Ignjatija, koji me u snu''isprozivao''i rekao da ustajem jer mi nista nije! Tako je i bilo.Inace sv.Ignjatije je slava mojih predaka Golica, za koju nisam ni znao, jer je predak koji je dosao u Srbiju uzeo prezime Nikolic i poceo da slavi sv.NIKOLU.Tek nakon operacije sam saznao za sv.Ignjatija, staro prezime i staru slavu.Hvala mu.Pozdravljam sve Golice.

andjeo 88

pre 6 godina

Kao ucesnik ratova na ovim prostorima 4 puta sam lakse ranjen i (racunajuci vojsku) 3 puta teze ranjavan plus 3 teske saobracajne nesrece, i 3 puta po vise dana u komi, pa mislim da imam nesto znanja u vezi ove teme naravno kao cisti amater! Prvo po mom iskustvu mislim da je novinar pogresio kad kaze da anesteziologa upoznamo pred samu operaciju jer u svim mojim slucajevima (znaci samo moje iskustvo) anesteziolog je dan pre operacije dolazio kod mene da razgovara da li sam na neke lekove alergican i kako se psihicki osecam tako da sam ga upoznao i pre operacione sale!!! Cak sam imao i slucaj da anestiziolog nije bio zadovoljan mojim stanjem i predlozio je glavnom hirurgu da se operacija odlozi za par dana sto je i prihvaceno! Naknadni pregledi pre odlozene operacije su samo potvrdili njegovo misljenje (moje uznemirenje pred operaciju bilo je iznad granica normalnog straha od iste plus mi nije bilo prvi put) tako da je sve spasao teskih muka, ja ne bih umro na operacionom stolu, ali bi timu bas zakomplikovao zivot i oporavak bi bio mnogo tezi! Licno nemam nikakvih secanja pod anestezijom, ali i prvi i poslednji put nakon budjenja zbunjivao sam osoblje jer mi je um bio potpuno bistar bez zbunjenosti i dezoorijentacije! Sto se kome tice isto, crnilo, a po budjenju jedino mi je bilo tesko da prihvatim da sam imao visednevnu pauzu u zivotu! Insistiram na licnom iskustvu jer sam cuo razne price u vezi i jednog i drugog tako da ne znaci da je to nemoguce!

Kurta

pre 6 godina

Lep tekst,ali i dalje se bojim. 
Zar anestezija ne uspavljuje i autonomni nervni sistem,tako da džaba adrenalin? 
Molim stručnjake da pojasne.
(there is no fate, 21. novembar 2017 15:00)

Jok more. Tačno određene doze ne zaustavlja ANS. Da ti ukine i autonomni NS (rad srca i disanje), to bi se zvala anestezija za smrtnim ishodom, a ovaj čika je tu da te drži u životu. Samo opušteno, nema straha od anestezije, samo od hirurga.

ljubicica

pre 6 godina

Ja sam jedan jedini put bila u opstoj anesteziji prilikom carskog reza. Secam se da sam sanjala vrrrrrlo zivopisan san prepun boja. Pre toga nisam ni pretpostavljala da u anesteziji moze da se sanja

Andrea

pre 6 godina

@Mila I ja sam se probudila isto tokom carskog reza, brzo sam shvatila gde sam i sta mi rade ali sam i cula doktora koji me operise da pita sestru 'Sta joj je?'. Organizam je refleksno pokusavao da izbaci tubus iz grla, nista neobicno ali me je doktorovo pitanje u tom momentu bas preseklo...

Jocagomboca

pre 6 godina

2006. sam imala operaciju polipa na zucnoj kesi, sve proslo dobro sem budjenja! Uzas koliko dugo sam se budila!!! 2012. operacija slepog creva ( ali punog kamenja, pa je operacija bila komplikovanija ) sve bilo dobro sto se tice operacije, moja greska sto sam vece pre operacije zapalila cigaretu!! Strasno sam povracala sto mi je stvaralo problem sa velikom ranom i naprezanjem, ali zato vise nisam zapalila cigaretu!!! Niti mi smeta, niti imam zelju! Cudno, ali istina!

there is no fate

pre 6 godina

Lep tekst,ali i dalje se bojim.
Zar anestezija ne uspavljuje i autonomni nervni sistem,tako da džaba adrenalin?
Molim stručnjake da pojasne.

IP

pre 6 godina

Odgovor za ovog sto pita za autonomni sistem isto je kao alkohol. Kad dosta popijes padnes u nesvest ali sve i dalje radi ali ako jos popijes onda umres. A za ostale svaki dan operisem po tri pacijenta u anesteziji, nikad ne trazim da anesteziolog da relaksante misica i do sad zadnjih 20 godina nisam sreo ni jedan slucaj da se neko necega seca iz op. sale.

Baron Samedi

pre 6 godina

"Zašto ste nakon buđenja zbunjeni?"

Meni je ovo bilo najgore od svega. Imao sam puno poverenje u doktore i nisam se nimalo plašio operacije, barem ne na svesnom nivou. Ali na podsvesnom izgleda da jesam.

Dok sam udisao gas, lice anesteziologa iznad mene je počelo polako da se gubi, što sam i očekivao. Međutim, trenutak pre nego što sam potonuo u mrak, ponovo sam savršeno video sve detalje i tada sam pomislio "nešto nije u redu, da li sam ja umro?!"

Posle buđenja jedina misao koju sam uspevao da sklopim bila je "živ si i to je dobro", ali iz nekog razloga mi je to bilo strašno smešno!

Kad me je sestra pitala kako sam, odgovorio sam da sam (valjda) dobro, ali nisam u stanju da mislim i to mi je još i smešno! Rekla mi je da je to od gasa i da ne brinem. Posle nekoliko sati vratio sam se svom starom sebi u glavi.

didul.e

pre 6 godina

Mene zanima zašto ovakve i slične injekcije ne dajete osuđenicima na smrt, umesto one tri injekcije od kojih osuđenik umire u strašnim mukama? Ovo pitam, jer znam da takvi osuđenici mogu umreti bez patnje!

Šjor dotur

pre 6 godina

@there is no fate

Hm, autonomni nervni sistem ima, između ostalog, i ulogu u oslobadjanju adrenalina, ne nužno i reakcije na njega. Znači, ako dobiješ adrenalin, srce pojačava svoje dejstvo višestruko, šire se disajni putevi i krvi sudovi na periferiji tela se skupljaju kako bi više krvi bilo na raspolaganju vitalnim organima.

Nisam anesteziolog, ali sam ga jednom upotrebio, kod alergijske reakcije na ujed ose. Malo mu je bio istekao datum, ali je, na sreću i dalje funkcionisalo. Drugog nije bilo.

Baquero

pre 6 godina

Na žalost, uspavljivan sam nekoliko puta i svaki put je identično, kao da sam zatvorio oci i posle par sekundi ih otvorio potpuno osamućen i nesvesan vremena koje je proteklo.

uspaniceni Beogradjanin 1975god

pre 6 godina

Pisem ovaj komentar vrlo kasno,tj rano ujutru pa ne znam dali ce mi biti objavljen ali bih zaista voleo da dobijem neki strucan odgovor posto imam VELIKI PROBLEM;
Naime,vise puta sam u zivotu ima teske operacije na jetri,odstranjena mi je cista dva puta i 1/6 jetre.Posle toga jos nekoliko totalnih anestezija koje su dobro prosle,medjutim,razvio sam jednu vrstu NAPADA PANIKE dok cekam dole u sali "da dodjem na red" i dva poslednja puta sam desetak minuta pre davanja anestezije dobio NAPAD PANIKE koju su i hirurg i anesteziolog odmah detektovali na aparatima upitavsi me"sta nam to radis"?
Moj odgovor je bio"nista,rekao sam vam vec da imam probleme sa napadima panike" na sta sam bio USPAVLJIVAN ODMAH bez obzira dali je moj red za operaciju ili nije bas ali je verovatno i bio.Cekaju me dve operacije za koje moram opet pod totalnu anesteziju i opet me STRAH a ovog puta dodatni strah mi uliva moje "igranje sa kokainom" u poslednjih 10 godina zbog cega osecam veliki fizicki zamor i slabost ali kako je to sad vec deo moje proslosti,na srecu a SRAMOTA me da to kazem cak i mom licnom doktoru,evo postavicu javno pitanje,dali da kazem anesteziologu da sam eksperimentisao sa kokainom ili bolje da precutim pa ako se probudim=probudim...sam sam kriv.
Sta bi vi uradili na mom mestu?

maxy

pre 6 godina

legao na sto, namestio se, pricao sa osobljem u sali i od jednom mrak. probudio se ujutro, pa zaspao i tako vise puta. nije bilo mucnine, ali sam bio prilicno pospan celog dana. imao sam problema sa amnezijom par dana, ali je posle sve doslo na svoje.

Kety

pre 6 godina

Mene su reanimirali posle totalne anestezije nekoliko puta, svega se secam sto su dr pricali u toku reanimacije, jako stresno iskustvo.. nocne more 2 god posle toga.

iz_rod

pre 6 godina

Ja klasicar. Cetiri operacije (2 puta ortopedija, 2 puta estetika), cetiri totalne anestezije. Znam da su me svi terali da brojim od 10 unazad i da 8 na i 7, black out... :-)

milojko

pre 6 godina

Operacija trajala 3,5 sati. Probudio se, ničeg se ne sećam kao da sam spavao, sasvim svež, mogao sam igrati slagalicu u šok sobi.

goko

pre 6 godina

imao sam jedno iskustvo na operacionom stolu i dole u donjem trapu su prckali doktori, ucinilo mi se samo da je krace trajalo al jedno moje zapazanje, sutradan pitam mladu sestru nesto a ona se sva zacrvenela, hm dal je mali bio nemiran i kad sam bio omamljen il se deca igrala zivo me zanima?

5seven

pre 6 godina

A ja sam se kao dete probudio usred operacije. Da ne verujete. Doktori su bili u cudu. Video sam im lica ali telo nisam osecao. Strasno ali preziveo sam.

HellNo

pre 6 godina

Meni je anestezija najgotivnija stvar koju sam probala. Steta je samo sto se uglavnom daje iz ne bas dobrih razloga. Secam se da mi je nakon budjenja baš dobro, samo se smeskala, kao da sam na sedmom nebu bila.

Lucidni decko

pre 6 godina

Operisan u oktobru totalna anestezija, operacija bila na vratu. Kad su me probudili bio sam svestan svega sano bolelo haos..

Daleabs

pre 6 godina

Pre tri godine tri operacije usnih kanala , sve tri totalna anestezija , pred svaku operaciju sam ispusio po nekoliko cigareta i nikakve mucnine nisam imao, samo se secam operacione sale i budjenja i vracanja svesti u liftu dok su me vracali u sobi , cim sam presao na svoj krevet ustao bih i otisao do toaleta da bih ponovo ispusio cigaretu, a sestre me trazile po odelenju :) sta da vam kazem mozda svako drugacije podnosi anesteziju, ja sam uvek prosao dobro i bez straha .

Milica

pre 6 godina

PLasim se totalne anestezije,mislim da se ne bih probudila.Sve sta treba u lokalnoj anesteziji,moze.Hocu da znam sta mi rade.
Jedino moze neka anestezija,pa da se probudim za nekoliko godina😊

STEVAN

pre 6 godina

Ja zivim u Rumuniji i cuo sam da mnogi nisu se probudili iz anestezije!
Inace sam bio jedanput operisan i dali su mi naznanje da obavezno dajem mito anesteziti!

didul.e

pre 6 godina

Mene zanima zašto ovakve i slične injekcije ne dajete osuđenicima na smrt, umesto one tri injekcije od kojih osuđenik umire u strašnim mukama? Ovo pitam, jer znam da takvi osuđenici mogu umreti bez patnje!

there is no fate

pre 6 godina

Lep tekst,ali i dalje se bojim.
Zar anestezija ne uspavljuje i autonomni nervni sistem,tako da džaba adrenalin?
Molim stručnjake da pojasne.

dr laza

pre 6 godina

Operisao zuc pre par godina.Celu noc posle operacije digao odeljenje na noge, zvao suprugu telefonom...Ludilo...Ujutru, svi beze od mene, a ja pojma nemam zbog cega.Nisam bio svoj 7 dana.Tog 7.dana sanjao sv.Ignjatija, koji me u snu''isprozivao''i rekao da ustajem jer mi nista nije! Tako je i bilo.Inace sv.Ignjatije je slava mojih predaka Golica, za koju nisam ni znao, jer je predak koji je dosao u Srbiju uzeo prezime Nikolic i poceo da slavi sv.NIKOLU.Tek nakon operacije sam saznao za sv.Ignjatija, staro prezime i staru slavu.Hvala mu.Pozdravljam sve Golice.

Milica

pre 6 godina

PLasim se totalne anestezije,mislim da se ne bih probudila.Sve sta treba u lokalnoj anesteziji,moze.Hocu da znam sta mi rade.
Jedino moze neka anestezija,pa da se probudim za nekoliko godina😊

Szobi

pre 6 godina

"Zašto ste nakon buđenja zbunjeni?"

Prije dvije godina posle operacije koljena i pune narkoze ja se probudio sav nikakav i navodno spominjao Kristijana Ronalda i fudbalski klub Monako :D (Povrijedio sam se na fudbalu)

Mila

pre 6 godina

Probudila sam se tokom carskog reza sa totalnom anestezijom, videla da nesto petljaju po mom stomaku, cula doktore i zaspala. Radili su mi i miomektomiju, pa mozda nije bila dovoljna kolicina anestezije. Bilo je jako cudno, bila sam potresena posle budjenja i dugo pamtila sve. Srecom, dolazak deteta je ublazio losa osecanja...

STEVAN

pre 6 godina

Ja zivim u Rumuniji i cuo sam da mnogi nisu se probudili iz anestezije!
Inace sam bio jedanput operisan i dali su mi naznanje da obavezno dajem mito anesteziti!

Oliver Nedeljkovic

pre 6 godina

Lezi covek pred op. salom i trese se ko prut. Prilazi doktor, pa kaze: "Sta je ljudino, sta si se prepao!?"
"Doktore, meni je ovo prva operacija!"
"Ma sta se brines, i meni je."

ljubicica

pre 6 godina

Ja sam jedan jedini put bila u opstoj anesteziji prilikom carskog reza. Secam se da sam sanjala vrrrrrlo zivopisan san prepun boja. Pre toga nisam ni pretpostavljala da u anesteziji moze da se sanja

goko

pre 6 godina

imao sam jedno iskustvo na operacionom stolu i dole u donjem trapu su prckali doktori, ucinilo mi se samo da je krace trajalo al jedno moje zapazanje, sutradan pitam mladu sestru nesto a ona se sva zacrvenela, hm dal je mali bio nemiran i kad sam bio omamljen il se deca igrala zivo me zanima?

andjeo 88

pre 6 godina

Kao ucesnik ratova na ovim prostorima 4 puta sam lakse ranjen i (racunajuci vojsku) 3 puta teze ranjavan plus 3 teske saobracajne nesrece, i 3 puta po vise dana u komi, pa mislim da imam nesto znanja u vezi ove teme naravno kao cisti amater! Prvo po mom iskustvu mislim da je novinar pogresio kad kaze da anesteziologa upoznamo pred samu operaciju jer u svim mojim slucajevima (znaci samo moje iskustvo) anesteziolog je dan pre operacije dolazio kod mene da razgovara da li sam na neke lekove alergican i kako se psihicki osecam tako da sam ga upoznao i pre operacione sale!!! Cak sam imao i slucaj da anestiziolog nije bio zadovoljan mojim stanjem i predlozio je glavnom hirurgu da se operacija odlozi za par dana sto je i prihvaceno! Naknadni pregledi pre odlozene operacije su samo potvrdili njegovo misljenje (moje uznemirenje pred operaciju bilo je iznad granica normalnog straha od iste plus mi nije bilo prvi put) tako da je sve spasao teskih muka, ja ne bih umro na operacionom stolu, ali bi timu bas zakomplikovao zivot i oporavak bi bio mnogo tezi! Licno nemam nikakvih secanja pod anestezijom, ali i prvi i poslednji put nakon budjenja zbunjivao sam osoblje jer mi je um bio potpuno bistar bez zbunjenosti i dezoorijentacije! Sto se kome tice isto, crnilo, a po budjenju jedino mi je bilo tesko da prihvatim da sam imao visednevnu pauzu u zivotu! Insistiram na licnom iskustvu jer sam cuo razne price u vezi i jednog i drugog tako da ne znaci da je to nemoguce!

Kurta

pre 6 godina

Lep tekst,ali i dalje se bojim. 
Zar anestezija ne uspavljuje i autonomni nervni sistem,tako da džaba adrenalin? 
Molim stručnjake da pojasne.
(there is no fate, 21. novembar 2017 15:00)

Jok more. Tačno određene doze ne zaustavlja ANS. Da ti ukine i autonomni NS (rad srca i disanje), to bi se zvala anestezija za smrtnim ishodom, a ovaj čika je tu da te drži u životu. Samo opušteno, nema straha od anestezije, samo od hirurga.

IP

pre 6 godina

Odgovor za ovog sto pita za autonomni sistem isto je kao alkohol. Kad dosta popijes padnes u nesvest ali sve i dalje radi ali ako jos popijes onda umres. A za ostale svaki dan operisem po tri pacijenta u anesteziji, nikad ne trazim da anesteziolog da relaksante misica i do sad zadnjih 20 godina nisam sreo ni jedan slucaj da se neko necega seca iz op. sale.

Andrea

pre 6 godina

@Mila I ja sam se probudila isto tokom carskog reza, brzo sam shvatila gde sam i sta mi rade ali sam i cula doktora koji me operise da pita sestru 'Sta joj je?'. Organizam je refleksno pokusavao da izbaci tubus iz grla, nista neobicno ali me je doktorovo pitanje u tom momentu bas preseklo...

Jocagomboca

pre 6 godina

2006. sam imala operaciju polipa na zucnoj kesi, sve proslo dobro sem budjenja! Uzas koliko dugo sam se budila!!! 2012. operacija slepog creva ( ali punog kamenja, pa je operacija bila komplikovanija ) sve bilo dobro sto se tice operacije, moja greska sto sam vece pre operacije zapalila cigaretu!! Strasno sam povracala sto mi je stvaralo problem sa velikom ranom i naprezanjem, ali zato vise nisam zapalila cigaretu!!! Niti mi smeta, niti imam zelju! Cudno, ali istina!

Baron Samedi

pre 6 godina

"Zašto ste nakon buđenja zbunjeni?"

Meni je ovo bilo najgore od svega. Imao sam puno poverenje u doktore i nisam se nimalo plašio operacije, barem ne na svesnom nivou. Ali na podsvesnom izgleda da jesam.

Dok sam udisao gas, lice anesteziologa iznad mene je počelo polako da se gubi, što sam i očekivao. Međutim, trenutak pre nego što sam potonuo u mrak, ponovo sam savršeno video sve detalje i tada sam pomislio "nešto nije u redu, da li sam ja umro?!"

Posle buđenja jedina misao koju sam uspevao da sklopim bila je "živ si i to je dobro", ali iz nekog razloga mi je to bilo strašno smešno!

Kad me je sestra pitala kako sam, odgovorio sam da sam (valjda) dobro, ali nisam u stanju da mislim i to mi je još i smešno! Rekla mi je da je to od gasa i da ne brinem. Posle nekoliko sati vratio sam se svom starom sebi u glavi.

Šjor dotur

pre 6 godina

@there is no fate

Hm, autonomni nervni sistem ima, između ostalog, i ulogu u oslobadjanju adrenalina, ne nužno i reakcije na njega. Znači, ako dobiješ adrenalin, srce pojačava svoje dejstvo višestruko, šire se disajni putevi i krvi sudovi na periferiji tela se skupljaju kako bi više krvi bilo na raspolaganju vitalnim organima.

Nisam anesteziolog, ali sam ga jednom upotrebio, kod alergijske reakcije na ujed ose. Malo mu je bio istekao datum, ali je, na sreću i dalje funkcionisalo. Drugog nije bilo.

HellNo

pre 6 godina

Meni je anestezija najgotivnija stvar koju sam probala. Steta je samo sto se uglavnom daje iz ne bas dobrih razloga. Secam se da mi je nakon budjenja baš dobro, samo se smeskala, kao da sam na sedmom nebu bila.

Lucidni decko

pre 6 godina

Operisan u oktobru totalna anestezija, operacija bila na vratu. Kad su me probudili bio sam svestan svega sano bolelo haos..

5seven

pre 6 godina

A ja sam se kao dete probudio usred operacije. Da ne verujete. Doktori su bili u cudu. Video sam im lica ali telo nisam osecao. Strasno ali preziveo sam.

Baquero

pre 6 godina

Na žalost, uspavljivan sam nekoliko puta i svaki put je identično, kao da sam zatvorio oci i posle par sekundi ih otvorio potpuno osamućen i nesvesan vremena koje je proteklo.

Kety

pre 6 godina

Mene su reanimirali posle totalne anestezije nekoliko puta, svega se secam sto su dr pricali u toku reanimacije, jako stresno iskustvo.. nocne more 2 god posle toga.

Daleabs

pre 6 godina

Pre tri godine tri operacije usnih kanala , sve tri totalna anestezija , pred svaku operaciju sam ispusio po nekoliko cigareta i nikakve mucnine nisam imao, samo se secam operacione sale i budjenja i vracanja svesti u liftu dok su me vracali u sobi , cim sam presao na svoj krevet ustao bih i otisao do toaleta da bih ponovo ispusio cigaretu, a sestre me trazile po odelenju :) sta da vam kazem mozda svako drugacije podnosi anesteziju, ja sam uvek prosao dobro i bez straha .

šanga langa zum

pre 6 godina

Dobio totalnu aneseziju posle udsa, probudili me iz kome posle 24 dana. Imao sam utisak kao da su me operisali i probudili posle par sati.

iz_rod

pre 6 godina

Ja klasicar. Cetiri operacije (2 puta ortopedija, 2 puta estetika), cetiri totalne anestezije. Znam da su me svi terali da brojim od 10 unazad i da 8 na i 7, black out... :-)

milojko

pre 6 godina

Operacija trajala 3,5 sati. Probudio se, ničeg se ne sećam kao da sam spavao, sasvim svež, mogao sam igrati slagalicu u šok sobi.

uspaniceni Beogradjanin 1975god

pre 6 godina

Pisem ovaj komentar vrlo kasno,tj rano ujutru pa ne znam dali ce mi biti objavljen ali bih zaista voleo da dobijem neki strucan odgovor posto imam VELIKI PROBLEM;
Naime,vise puta sam u zivotu ima teske operacije na jetri,odstranjena mi je cista dva puta i 1/6 jetre.Posle toga jos nekoliko totalnih anestezija koje su dobro prosle,medjutim,razvio sam jednu vrstu NAPADA PANIKE dok cekam dole u sali "da dodjem na red" i dva poslednja puta sam desetak minuta pre davanja anestezije dobio NAPAD PANIKE koju su i hirurg i anesteziolog odmah detektovali na aparatima upitavsi me"sta nam to radis"?
Moj odgovor je bio"nista,rekao sam vam vec da imam probleme sa napadima panike" na sta sam bio USPAVLJIVAN ODMAH bez obzira dali je moj red za operaciju ili nije bas ali je verovatno i bio.Cekaju me dve operacije za koje moram opet pod totalnu anesteziju i opet me STRAH a ovog puta dodatni strah mi uliva moje "igranje sa kokainom" u poslednjih 10 godina zbog cega osecam veliki fizicki zamor i slabost ali kako je to sad vec deo moje proslosti,na srecu a SRAMOTA me da to kazem cak i mom licnom doktoru,evo postavicu javno pitanje,dali da kazem anesteziologu da sam eksperimentisao sa kokainom ili bolje da precutim pa ako se probudim=probudim...sam sam kriv.
Sta bi vi uradili na mom mestu?

maxy

pre 6 godina

legao na sto, namestio se, pricao sa osobljem u sali i od jednom mrak. probudio se ujutro, pa zaspao i tako vise puta. nije bilo mucnine, ali sam bio prilicno pospan celog dana. imao sam problema sa amnezijom par dana, ali je posle sve doslo na svoje.