Hrčete u snu? Nemamo lepe vesti za vas

Rezultati nedavne studije pronašli su da oni koji hrču u snu imaju veći rizik da obole od Alchajmerove bolesti. Razlog leži u tome što grade toksične proteine u mozgu koji izazivaju prekide u disanju i oštećuju mozak.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. da li uvecani krajnici mogu da budu uzrok hrkanja? da li je tonzilektomija resenje?
   (dalek, 12. novembar 2017 15:48)

  # Link komentara

 2. @fasader
  nauci da spavas na stomaku
  @(kosta, 10. novembar 2017 17:12)
  Ja nema šanse da spavam na stomaku još od studija a sad sam penzioner. Razlog je neverovatan bol u listovima ako ne spavam na leđima, a i ne mogu da čitam. Mislim da vezu treba tražiti u slaboj cirkulaciji u karotidama sa hrkanjem. Kad sam se prvi put šlogirao i hrkanje je prestalo. Tada sam prvi put čuo za jednog lekara/hirurga u Bgd koji je radio stentove na karotidama, ali nisam nikad otišao. Inače ishranu nisam ništa menjao otada,a hrkao sam da se čudim da me žena nije ostavila zbog toga. Ko hrče savetujem mu neka proveri cirkulaciju u karotidama.
  (lmi3, 11. novembar 2017 13:48)

  # Link komentara

 3. @sever
  Kako za koga. Na leđima teško mogu da zaspim, nizak jastuk mi ne odgovara jer zbog GER-a imam problem. Povrh svega, ako se desi da zaspim na leđima, tad hrčem. Jedino mogu da spavam normalno kad sam okrenut na stranu uz povišeno uzglavlje.
   (zvezdarac, 11. novembar 2017 11:10)

  # Link komentara

 4. Svi ovi klinci što klikcu na minus shvatajući NADA, deco, mojih 40 godina svakodnevnog učenja mi je dalo tih 200 godina prednosti nad vama, nema sujete, nisam ja ništa pametniji od vas, samo debelo podkovaniji!
  Sad znate šta vam je činiti narednih 40+ godina!

  Nauka nije politika ni fudbal, ako imate sreće možda budete bolje plaćeni ali je iz mog ugla to prazan život, jer sve novce uvek neko može da vam uzme, dok bogatstvo u glavi niko do sudnjeg dana. (batalite priču o demencije, informacija samo biva nedostupna a ne izgubljena).
   (Science insider, 11. novembar 2017 00:52)

  # Link komentara

 5. Podaščan krevet,sunđer srednje čvrstoće debljine 5 cm,nizak jastuk anatomski dorneo,jer ako je visok boli vrat,spavanje na leđima i nema hrkanja.Malo se treba navići ali spavanje na leđima me je oslobodilo i bolova zbog krive kičme i početnog okoštavanja.
   (Sever, 10. novembar 2017 19:17)

  # Link komentara

 6. (selektor, 10. novembar 2017 17:45)

  Imam upravo jedan PCAC aparat, na stolu za ispitivanje, nije to samo maska već turbinski sklop koji na bazi protoka održava pozitivan pritisak, u kontinuitetu.
  Istražujemo kako isti utiče na eventualni proboj bakterija pod pritiskom kroz Eustahijev kanal i eventualne upale srednjeg uha.
  Takodje na kolaps alveola kod infekcijskih oštećenja i onemogućavanje alergenskih ćelija u bronhijama pri konverziji histedina u histein, neprirodan način zagušenja metabolizma ćelija.

  I ne, nisam u Srbiji niti okruženju ograničenja, nauka radi svoj posao. PCAC aparati nisu dovoljno dugo na tržištu niti se znaju svi negativni efekti (ukoliko postoje) i ne želimo čekati da se problemi jave decenijama prekasno!
   (Science insider, 10. novembar 2017 19:15)

  # Link komentara

 7. 2.
  Šta je problem, jednostavno, visina vodenog stuba.
  Kad legnete, vrat i glava gde je kao najvisočije na telu, zona niskog pritiska, kad legnete bude isti pritisak kao u nogama i tečnost dobije ekstra 0.1Bar pritiska. Plastičnim primerom, toliko možete naduvati u balon ustima.
  Pritisak sa zadnje strane sluzokože čini da iste nabubre i ostalo je jasno.

  Rešenje, smanjiti soli/nivo vode u telu i težinu.

  Eventualnom siluplimentacijom MSM (metylsulfonilmetan), organskog sumpora, jedinjenja koje čini 20% kalogenih struktura tela, opovrati njegov udeo i kontrolu tkiva na genetskom nivou. Svaka vaša hlorisane vode čini da neumoljivo izbacuje MSM iz tela.
  Eventualno preporuka za ubrzano dejstvo dok nedosegne terapeutski nivo ja ćelijskoj razini je inhaliranje 3-5% rastvora na bazi destilovana vide.

  Nadam se da je dovoljno a ne i previše, samo pokušaj da se izrazim na nivou koji ćete nadam se razumeti.

  //SI
   (Science insider, 10. novembar 2017 17:48)

  # Link komentara

 8. Institut za plućne bolesti - Sr. Kamenica, odeljenje za bolesti sna, odnosno leče problem naveden u članku.
  (Tibor, 10. novembar 2017 17:48)

  # Link komentara

 9. eto male pomoci. idi kod lekara, pa ako nemas druge poremecaje tipa devijacija nosa i sl. i utvrde ti sleep apneu leka ima al u vidu aparata koji ima kao dodatak masku (relativno diskretna, samo za nos, ne smeta) i nosi se nocu. lepo kosta - oko 1100 evra, al pomaze i za hrkanje i za generalno regulisanje disanja.
   (selektor, 10. novembar 2017 17:45)

  # Link komentara

 10. za @fasader, dr. Novak Vukoje, Petrovaradin. Mene spasao. Posle zahvata koji je obavio, ne grčem. Izguglaj, pronadji broj i srećno
   (velja, 10. novembar 2017 17:44)

  # Link komentara

 11. Hm... uzročno-posledične veze, šta je uzrok a šta posledica.
  Recimo ovako:

  Po pitanju beta-amiloida nisu problematični ukoliko unosite dovoljno Karnozina. Ukoliko je isti težak (finansijski) imate opciju da unosom beta-alminina inhibirate i vežete histidin kojeg imate već previše u telu i izgradite karnozin na taj način.
  Karnozin deluje preventivno blokirajući nastanak beta-amiloidnog plaka.

  To bi bio indirektan napad na problematiku.
  Direktan napad je ili na rešavanju problema hrkanjem, ili zastoja disanja, što nije isto.

  Da vam otkrijem jedan od primarnih razloga neuronalnog zastoja disanja tj. obustave dijafragme?
  Limunska kiselina, kao primarni sastojak konzervansa.
  Naime, učestuje u Krebsovim ciklusu stvaranja ATP molekula u mitohondrijama gde uključena u piruvatni krug triguje da ugljen dioksid odlazi kao učesnik ciklusa anaerobnog dela Krebsa, uz masne kiseline.
  Taj deo daje ćeliji mogućnost da odradi dodatno CO2 bez da ga izbaci.
  Posledica je da padom nivoa CO2 u venskom sistemu raste pH krvi.
  Centralni nervni sistem ima jednu jedinu opciju a to je da obustavi akalizaciju krvi da blokira dijafragmu i sačeka da se dovoljno CO2 nakupi u krvi i pH vrednost padne na donji prag.

  To je jedan od uzroka blokade disanja od strane nervnog sistema.
  Ukoliko imate osećaj da vam je često hladno po ekstremitetima, visok pH čini da krvni sudovi budu suženi te je kapilarni protok loš.

  Savet, smanjite unos limunske kiseline.

  2. Fizičke smetnje na disanju, 90% je prekomerna kilaža/previše soli, previše vode u organizmu.

  bojim se preći ograničenje dužine pošta pa cepam/
   (Science insider, 10. novembar 2017 17:38)

  # Link komentara

 12. Ja posle dva tenziona pneumotoreksa, operacije desnog plucnog krila (odstranili su mi deo istog) skoro da ne hrcem. Bar tako supruga kaže. Znam samo da sam jedva preživeo sve to.
   (san jin, 10. novembar 2017 17:21)

  # Link komentara

 13. @fasader
  nauci da spavas na stomaku
   (kosta, 10. novembar 2017 17:12)

  # Link komentara

 14. lek za hrkanje je ishrana. Pre 3 meseca sam promenio ishranu zbog zdravstvenih problema. Dotada sam jeo sve, naročito suvo meso i kobasicu za doručak i večeru, nebitno u koliko sati...
  Supruga je znala da ode u drugu sobu zbog mog hrkanja, a onda posle promene ishrane, brokoli karfiol i belo meso kuvano za doručak i večeru, ne posle 20.00 sa tonus hlebom... Više ne hrčem, krvna slika mi je odlična, ali zato kobasicu i adidas slaninu sanjam?
   (lek za hrkanje, 10. novembar 2017 17:02)

  # Link komentara

 15. Moj komsija toliko hrce da ozbiljno razmisljam da se preselim. Kako njih cetvoro gore zivi nije mi jasno.
   (Nizdis, 10. novembar 2017 16:45)

  # Link komentara

 16. Šta ćemo mi koji hrčemo dok smo budni?
  (NikolaKG80, 10. novembar 2017 16:25)

  # Link komentara

 17. @Fasader Probaj da ne spavaš na ledjima, nego na stomaku.
  (Jovana, 10. novembar 2017 16:25)

  # Link komentara

 18. Ja imam apneju i moracu da povedem racuna malo vise o tome. Imam 29 godina i hrkanje i apnea tj prestanak disanja se javlja stalno. To povezujem sa problemima koje imam posle spavanja, a to su hronican osecaj nenaspavanosti i cesto umem da spavam duze zadnjih godina u odnosu na normalno vreme za san od 8 sati. A pretpostavljam da je sve krenulo od kada sam zaradio devijaciju nosa od kada mi je skoro pa zapusena jedna nozdrva. Otorinolaringolog mi je rekao da ne trebam da operisem devijaciju, ali boga mi,razmisljam vec neko vreme, ovo nije za...ancija. Apneja je vrlo podmukla pojava koje ljudi nisu svesni jer im se desava dok spavaju. Da mi cura nije rekla da prestajem da disem dok spavam, ne bih ni bio svestan da je imam. Raspitajte se kod najblizih da ako hrcete ponekad zastajete sa disanjem i pravac kod doktora ako dobijete potvrdan odgovor. ;)
   (Matematicar ponavljac, 10. novembar 2017 15:29)

  # Link komentara

 19. Molim za savet, kako da se rešim hrkanja. Ko mi pomogne biću mu zahvalan.
  (fasader, 10. novembar 2017 12:31) … Spavaj na stomaku ili u stranu,nikako na leđima.Sad će neki reći kako bi se svakako okrenuo u iednom trenutku na leđa ali nije baš tako.
   (joca, 10. novembar 2017 15:16)

  # Link komentara

 20. Imate u zemunskoj bolnici dr. Vukčevića koji se bavi apneom. ja koristim CPAP aparat vec nekoliko godina i mogu vam reci da sam preporođen.
  (apneicar, 10. novembar 2017 15:09)

  # Link komentara

 21. @fasader: meni je pomoglo to što sam dosta smršao (sa preko 120 na ispod 100 kg). Hrkao sam da su prozori ispadali iz zidova a sada (prema supruzi) uopšte ne hrčem. Supruga zadovoljna a i ja se osećam odmorniji nakon spavanja. Ne kažem da je dijeta lek za hrkanje, samo prenosim lično iskustvo. Svakako Vam Vam želim uspeh u borbi!
  (help, 10. novembar 2017 14:55)

  # Link komentara

 22. Zbog hrkanja, a na nagovor prijatelja, otišao sam kod doktora koji mi je dijagnostifikovao sleep apnea (zastoje u disanju). Otkako koristim aparat, ne samo da ne hrčem već i mnogo bolje spavam. Nećete verovati koliko loše spavate sve dok ne probate da spavate sa aparatom. Razlika je tolika da čak i za popodnevne dremke koristim aparat, niste ni svesni koliko vam je trenutno loše jer i ne znate za bolje.

  Nažalost, naše zdravstveno ne pokriva troškove ovih aparata. Otrpilike troškovi su oko 1000€ za aparat (cena u Srbiji, u inostranstvu je jeftinije ali se teže nabavlja jer niko to ne prodaje - u inostranstvu to pokriva zdravstveno) i oko 100 evra godišnje na potrošni materijal (maska, creva, trake, gume, filteri, itd). VREDI SVAKU PARU!
  (Hrkač par ekselans, 10. novembar 2017 14:50)

  # Link komentara

 23. Hrcem ko medved sa sve zastojima u disanju.Bio kod doktora,dao mi napravu sa maskom koju moram stalno da nosim u toku spavanja,koja mi omogucava da spavam bez hrkanja.Funkcionisalo je,ali ja nisam mogao(hteo) da se naviknem na tu masku.Prestao da je nosim,opet hrcem i sad kad vidim sta me ceka,nije mi dobro.Kad bi bila.neka operacija moguca,ja bi pevao.
   (Herbalajzer, 10. novembar 2017 14:38)

  # Link komentara

 24. samo cpap aparat i maska deluje i naravno skidanje viska telesne tezine
   (bb king, 10. novembar 2017 14:35)

  # Link komentara

 25. Moj deda je hrkao tako jako da nisu mogli da spavaju u susednim kućama. Živeo je preko 90 i bio je “pri sebi” do kraja života. Sve se to nečim može kompenzovati (rad, čist vazduh, zdrava hrana...)
  (Vlajko, 10. novembar 2017 14:03)

  # Link komentara

 26. Spavaj na stomaku ili boku i neces vise hrkati. Zasluzujem nobela za ovo otkrice.
   (tralalala, 10. novembar 2017 13:39)

  # Link komentara

 27. @fasader

  jaaako veliki jastuk pod leđa i spavanje u polusedećem položaju. rana i lagana večera, bez alkohola. Na prvo sam se navikao, sa drugim je daleko teže, u svakom pogledu :(

  e, da: pomaže i da te žena zavali laktom pod rebra u pola noći, hrkanje momentalno nestaje :)
   (jedan od mnogih, 10. novembar 2017 13:37)

  # Link komentara

 28. @ (fasader, 10. novembar 2017 12:31)

  Ako imate problema sa sinusima obavezno ispirajte slanom vodom nos i sinuse svaki dan. Postoje i vezbe za misic koji se nalazi u pozadini grla koji utice na hrkanje i zastoje disanja u snu. Na youtube ukucajte " sleep apnea exercise training". Ima dosta video materijala koji pokazuju vezbe za jacanje tog misica. Ja licno mislim da sve potice od tog misica, koji usled genetskih sklonosti a i starosti kod ljudi s' vremenom "olabavi" i zatvori protok vazduha.
   (Jovan, 10. novembar 2017 13:17)

  # Link komentara

 29. Ovo je propaganda onih koji prodaju skupe proizvode tobože protiv hrkanja a koji nemaju nikakvog efekta.
  Hrčite ljudi koliko vam volja, uživajte u životu, smanjite unos šećera i volite se...
  (kaboom, 10. novembar 2017 13:14)

  # Link komentara

 30. Molim za savet, kako da se rešim hrkanja. Ko mi pomogne biću mu zahvalan.
  (fasader, 10. novembar 2017 12:31)

  # Link komentara

 31. evi razmisljam znam.li nekoga ko ne hrce
   (Bb, 10. novembar 2017 11:43)

  # Link komentara