Na kojim uljima je najzdravije pripremati hranu?

Kada je reč o uljima u zdravoj ishrani, nekoliko vrsta svakako vredi izdvojiti, ali treba imati na umu da je čak i moguće pokvariti kvalitet čak i najzdravijeg ulja neprilagođenim temperaturama prilikom termičke obrade.

Izvor: index.hr
Pošaljite komentar
 1. Slan'na!
   (Smuleco, 13. novembar 2017 10:12)

  # Link komentara

 2. Случаj палминог уља и његово присуство у храни види се за изрицање казне на основу следећих чињеница:
  Његов профил у засићеним масним киселинама дуго се сматра нездравим и зато се не препоручује.
  У оквиру овог засићеног профила, недавна истраживања пружају више доказа о штети коју претпоставља палмитинска киселина. Оно што чини палмово уље, посебно богато овом масном киселином, један је од најгорих избора за храну.
  (juande servia, 11. novembar 2017 11:29)

  # Link komentara

 3. Због тога се великодушно користи у кондиторским производима, често чинећи део чоколаде и других. Остаје чврстo, одржава облик производа и када се уноси у уста лепо се топи. Можда ћете наћи супституте - на пример, соје , друга хидрогенирана уља или кокосов бутер - али они нису тако јефтини као они који се добијају од палмовог уља.
  Узрок против палминог уља због његовог утицаја на здравље отворен је већ vise година. Главни аргумент је био - и наставља да буде - његов профил липида: тј, природа масних киселина које то чине. У суштини је da масноће богато засићеним масним киселинама, директно su везанe за повећање различитих метаболичких болести. Ne zaboravimo направљена су две велике групе мастим, "добрe" и "лошe".
  Један од осумњичених који се налазе на подијуму најгорих засићених масти је палмитинска киселина, масна киселина са релативно кратким угљеничним ланцем-
  Мало је сумње у њено присуство у исхрани у вези са различитим метаболичким дисфункцијама, укључујући и дијабетес.У директној вези са начином прерадe, прошлог маја ЕФСА је објавила извјештај Загађивачи присутни у плодовима поврћа у преради у којима pосебна је важност генотоксична и карциногена природа фамилије једињења званих глицидил естри масних киселина, које се формирају третманом биљних уља на високим температурама (на више од 200ºЦ). Нешто уобичајено у случају палмовог уља, пошто је овај процес неопходан да би се уклонио његов значајан црвенкаст изглед и побољшао његов укус и мирис.
  (juande servia, 11. novembar 2017 10:36)

  # Link komentara

 4. Na zalost na internetu se iznose raznorazne gluposti i analiza kao i komentari. U razvijenom svetu maslinovo ulje je ne prikosnoveno dok je palmino ulje na crnoj listi iako se masovno upotrebljava u cokoladnoj industriji. Konstantno se preporucuje izbegavanje ovog ulja u ishrani dece. Нису сва биљна уља и масти исте а њихови ефекти на здравље потрошача су такође сасвим различити. Док неки имају профил који може бити дефинисан као здрав, потрошња других је повезана сa повећаним ризиком различитих нежељених поремећаја. Због тога је тренутни стандард о обележавању хране у Европској унији јасно ставио до знања да треба изјећи неодређени и лаган израз "биљна уља" - уобичајено у спискu састојака - или бар конкретно у етикети, поrекло ових уља и масти. Један од главних осумњичених који се скривају под том генеричком фигуром је палмinо уље и његови вишеструки деривати.
  Ова маст никад није била na dobrom glasu i svaki dan izlaze novi dokazi protiv. na zalost siroko je rasprostranjena njegova upotreba u prehrambenoj industriji a neke od firmi koje ga najvise koriste su Unilever, Nestlé, Kellogg’s, Burger King, McDonalds, Starbucks o Ferrero izmedju ostalih. Постоји двоструко оправдање да се објасни његова масовна употреба: веома je економичno у поређењу са мастима и уљима из другог извора, i веома прилагодљивo. Kарактеристика коју индустрија највише цени је његова температура топљења, због чега ostaje чврстo на собној температури уз одржавање свиленкасте и неоштећене текстуре
  (juande servia, 11. novembar 2017 10:07)

  # Link komentara

 5. Sva ulja u Srbiji su buckurisi! Pa cak i maslinova koja su uzasno skupa a zaudaraju na uzeglo.
  (zejtin, 10. novembar 2017 23:54)

  # Link komentara

 6. Ovde nepostoji elementarno znanje o masnim kiselinama te ovakvi tekstovi izazivaju revolt nesvesti! :(
   (Swedenonline, 10. novembar 2017 17:09)

  # Link komentara

 7. Ulje od kostica grozdja i svinjska mast kao i kokosovo ulje.
   (Dr.Thrax, 10. novembar 2017 09:37)

  # Link komentara

 8. Maslinovo ulje je dobro za svašta (i za rane npr. pa su nekada vojske obavezno nosile i njega sa sobom), ali za srpsku salatu npr., probali smo, nije tako ukusno kao obično suncokretovo. Daje neki ukus koji se ne slaže sa paradajzom, krastavcem i lukom. Ali, o ukusima.......
  (9,09, 10. novembar 2017 09:09)

  # Link komentara

 9. Zejtin od svinju!
  (Lemi, 10. novembar 2017 09:04)

  # Link komentara

 10. svinjska mast sve ostalo je kao karton
   (2+2=5, 10. novembar 2017 06:19)

  # Link komentara

 11. Сваког јутра жена ми испржи 5-6 јаја на свињској масти, а ја пре тога
  претурим једну или две чаше ракије. Уље увек имамо у кући али га слабо трошимо.
   (Што те нема, 10. novembar 2017 02:12)

  # Link komentara

 12. Šalite se za palmino ulje? Avokado je definitivno najbolje, moze da se peče na čak 500 F. Volela bih da koristim i svinjsku mast, ali ovde gde ja zivim ne mogu baš lako da je pronadjem čistu, već samo sa nekim dodacima. Pričajte šta hoćete za maslinovo, ali ja ne mogu drugo da koristim kada pravim špagete sa belim lukom.
  (NYC, 10. novembar 2017 02:08)

  # Link komentara

 13. Cuj ulje od avokada !!! Znate li vi ljudi gde zivite !?
   (chox, 10. novembar 2017 02:03)

  # Link komentara

 14. Svinjska mast.
   (heroj, 10. novembar 2017 00:28)

  # Link komentara

 15. kampanja protiv palmiog ulja je zbog jezivog uticaja na ekosisteme. spaljuju sume da bi sadili palme, unistavaju stanista orangutana. spaljuju ih zive :( zbog toga radije przim na suncokretu nego da podrzavam ubijanje. savetujem i vama bojkot
  (Tijana, 9. novembar 2017 23:51)

  # Link komentara

 16. Palmino ulje je nezdravo, a kokosovo medju najzdravijim. Pogledajte deklaracije na cokoladama, keksima... Skoro je svuda palmino ulje :(
  (Palme, 9. novembar 2017 23:38)

  # Link komentara

 17. Margarin je najbolji, od njega se ne goji, ne dobija dijabetes. Sala naravno, ja glasam za ulje od mangulice.
   (Grk Zorba, 9. novembar 2017 23:30)

  # Link komentara

 18. Maslinovo ulje ima visoku temperaturu gorenja. Palmino je najjeftinije, ali nije zdravo, kao ni kokosovo. Za prženje ulje kikirikija ili, još bolje, ghee, puter iz koga je uklonjena voda.
   (jelena, 9. novembar 2017 23:22)

  # Link komentara

 19. I zato su sve pekare unistile burek jer ga prave umesto na svinjskoj masti na palminom ulju koje je izuzetno jeftino jer se uvozi ko zna koji kvalitet a pitanje je da li je vec bilo i korisceno pa onda ispada da je stetnije od svih drugih ulja.

  Evo pravog pitanja za novinare.
  Ko vrsi uvoz na veliko palminog ulja u Srbiju?
  Da li neko kontrolise kvalitet tog ulja?
  (Filip, 9. novembar 2017 23:17)

  # Link komentara

 20. (Rđavom kupcu i dlaka smeta, 09. novembar 2017 21:40)

  Probaj malo da se podučiš o razlici hladno cedjenog i rafinisanih ulja.
  Šta je Cx:0
  Cx:1
  Cx:2
  Cx:3
  itd..
   (Swedenonline, 9. novembar 2017 23:15)

  # Link komentara

 21. Jedan vrlo amaterski i nepotpun tekst...zaista ne mogu da vjerujem sta objavljujete.... cisto za nekoga ko je pitao: Maslinovo ulje je izuzetno zdravo ali nije dobro za przenje, dok naprimer maslinovo ulje koje je po nekoliko puta preradjeno i koje nije kvalitetno za ishranu moze biti odlicno za przenje....
   (Sou program, 9. novembar 2017 23:12)

  # Link komentara

 22. MAS!!!
   (darth vader sa B.Brda!!!, 9. novembar 2017 23:06)

  # Link komentara

 23. za salatu koristimo iskljucivo hladno cedjeno suncokretovo ulje a za pecenje svinjsku mast, najbolje je koristiti ono sto je u nasem okruzenju,
   (sremac, 9. novembar 2017 22:54)

  # Link komentara

 24. Maslinovo ulje je itekako poželjno za prženje.Već u drugoj rečenici je povelika neistina.Najzdravija ulja za pečenje kao podnaslov nema smisla već prženje.Najveći je problem u Srbiji kako doći do maslinovog ulja,to što kupujete u radnjama je bacanje novaca,pa stoga kupite slaninu i topite mast kod kuce i ima da pucate od zdravlja.A i guščija mast je izuzetna.
  (krum, 9. novembar 2017 22:52)

  # Link komentara

 25. pouzdano znam da su mi i deda i pradeda dozivjeli skoro 100 godina, a pouzdano znam i da mi ni baba ni prababa nisu u toru drzale kokos, tako da, zao mi je, drugari, nista vam ne vjerujem.
   (zena-zmaj, 9. novembar 2017 22:49)

  # Link komentara

 26. "Ipak, ako ikada dođete u priliku da nabavite ulje avokada"

  Nekada mi na pamet da ga palim, 20€ za litar najbolje ide po pola čašice rakije na iskap, jednom dnevno. :)
   (Swedenonline, 9. novembar 2017 22:44)

  # Link komentara

 27. Veoma dobar clanak. Citaoci bi trebali znati da su hidrogenizovana ulja stetnija ( puno ) od zasicenih masnoca i to je sva filozofija. RDA ne tolerise nikakav unos ovakvih ulja vec nekoliko godina. Histerija oko maslinovog ulja je prevelika i ono je godinama najgora solucija cak i za salatu ( ako si u kontinentalnom delu zemlje ) zbog visokog procenta Omega 6 kisleina koje deluju na nizi nivo HDL-a a da ne spominjemo da je pecenje na tom ulju jedna od najgorih stvari koja se moze uraditi u toku dana. To sto Oliver sve radi na maslinovom ulju govori nam da se on od silnih biznisa ne stize malo obrazovati u svojoj struci koja se tako dinamicno menja. ( On je Kuvar ali ne i Nutricionista sto nikako nije isto. )
  (Remus, 9. novembar 2017 22:36)

  # Link komentara

 28. Da maslinovo ulje nije podesno za przenje na visokom temperaturama, ali niko ne kaze na koja je to temperatura? To je preko 210‘C, a u vecini slucajeva je necete preci.
  Maslinovo ulje nije za rernu, a ukoliko na ringli gurate preko 200‘c onda verovatno jedete djon umesto socnog parceta mesa.
  (Mikiriki, 9. novembar 2017 22:35)

  # Link komentara

 29. Poslednjih godina se vodi takva kampanja protiv palminog ulja, da čisto sumnjam da ima osoba, a da nije na neki način “naletela” na vesti vezane za to. Evo sad ispade da je palmino ulje zdravo, a maslinovo, koje se hvali na sva usta, a i koje koristi apsolutno svaka mediteranska kuhinja, ispade da je štetno. Ko je ovde lud ?!
  (Rđavom kupcu i dlaka smeta, 9. novembar 2017 21:40)

  ti i ovi koji su ti dali plus! ne vodi se kampanja protiv palminog ulja jer je nezdravo, vec isuvise jeftino, pa se po indoneziji i maleziji masovno krce tropske sume i pretvaraju u plantaze palmi; dakle zarad kratkotrajne dobiti na istoku se unistava biodiverzitet, a na zapadu (glavnom kupcu palminog ulja, kao jeftine zamene za lokalno proizvedena ulja) se unistava citava jedna grana poljoprivrde. a za maslinovo ulje se vec decenijama zna da na njemu ne treba prziti vec ga koristiti samo za salate. to sto ga koriste lokalne mediteranske kuhinje poslednja 3,4 milenijuma ne znaci da je zdravo za svaku upotrebu (gde inace mislis da u onom krsu italijani ili markonaci gaje suncokret ili uljanu repu?). zar sam zaista morao da objasnjavam ovo?
  (andreas kisser, 9. novembar 2017 22:25)

  # Link komentara

 30. U salatu maslinovo ulje a peći na svinjskoj masti. Sve osim ribu, naravno. To je to.
  (Letač, 9. novembar 2017 20:35)

  Nisi ni svestan koliko si pogresio
  za przenje ribe. Naime, pre desetak
  godina kada sam video da komsija
  przi ribu na svinjskoj masti, zivot
  mi se smucio (a bas sam se naostrio),
  medjutim, kada sam probao, nisam mogao
  da verujem koliko je dobro ispalo,
  od tada ribu spremam iskljucivo na masti. Poz.
  (Cole, 9. novembar 2017 22:18)

  # Link komentara

 31. svinjsko ulje je zakon
   (ran, 9. novembar 2017 22:04)

  # Link komentara

 32. Poslednjih godina se vodi takva kampanja protiv palminog ulja, da čisto sumnjam da ima osoba, a da nije na neki način “naletela” na vesti vezane za to. Evo sad ispade da je palmino ulje zdravo, a maslinovo, koje se hvali na sva usta, a i koje koristi apsolutno svaka mediteranska kuhinja, ispade da je štetno. Ko je ovde lud ?!
  (Rđavom kupcu i dlaka smeta, 9. novembar 2017 21:40)

  # Link komentara

 33. Sta je sa uljem od koštice grozdja?
   (kg, 9. novembar 2017 21:36)

  # Link komentara

 34. A ulje od kostica grozda? Kazu da je dobro i preporucuju za przenje
   (milos, 9. novembar 2017 21:36)

  # Link komentara

 35. svinjska maS +
  ulje -
   (Nostradamus, 9. novembar 2017 21:26)

  # Link komentara

 36. a zar nije do skoro palmino ulje bilo kancerogeno kad se zagreva...
   (song, 9. novembar 2017 21:20)

  # Link komentara

 37. MAST.
  (drmr, 9. novembar 2017 20:56)

  # Link komentara

 38. Najzdravija je svinjska mast.
   (Saša, 9. novembar 2017 20:39)

  # Link komentara

 39. U salatu maslinovo ulje a peći na svinjskoj masti. Sve osim ribu, naravno. To je to.
  (Letač, 9. novembar 2017 20:35)

  # Link komentara

 40. Kakvo ulje,mass je zakon, živele mangulice...
   (doziveo sam transfer blama..., 9. novembar 2017 20:30)

  # Link komentara

 41. Palmino ulje je puno zasićenih masti i nebi se trebalo uopšte koristiti.
   (Roćevac, 9. novembar 2017 20:25)

  # Link komentara

 42. Svinjska mast ?
   (LCHF, 9. novembar 2017 20:13)

  # Link komentara

 43. Pirincano ulje pored kokosovog takodje dobro podnosi visoke temperature
   (Ja, 9. novembar 2017 20:09)

  # Link komentara

 44. Ako je tako Jemi Oliver i kompanija sa 24 kitchen ce da odapnu uskoro obzirom da prze na maslinovom ulju sva jela.
   (mag, 9. novembar 2017 19:59)

  # Link komentara

 45. Маст ммммм
   (Живчан_неки_лик, 9. novembar 2017 19:51)

  # Link komentara

 46. Domaca svinjska mast
   (sladoledsmesom, 9. novembar 2017 19:51)

  # Link komentara

 47. Sad doktori savetuju da se ne prži na ulju, vec na masti
   (anastasije, 9. novembar 2017 19:50)

  # Link komentara

 48. Ulje od svinje naravno.
  (cvarak, 9. novembar 2017 19:45)

  # Link komentara