Da li pričate u snu i zašto?

Pričanje u snu, zvanično somnilokvija, jedan je od oblika parasomnije, odnosno smetnji u ponašanju za vreme spavanja. Karakteriše ga pričanje u dubokom snu, vrlo je često i ne smatra se medicinskim problemom.

Izvor: B92, 24sata.hr
Pošaljite komentar
 1. kada smo kao mladji drugari spavali jedan kod rugog ,koliko je samo tu situacija bilo ,Od jednom drugar viknu do te mere da sam skocio:"E bre Milane j*****s se za fkasu zejtina. " A drugi pak ustade u sedecem polozaju promrmlja nesto ljutito pa mi zavali dlan da sam zamalo pao sa kreveta ,ja mu vratim ali se on probudi kao "...sta me udaras covece"... kada se setim samo i danas prepricavamo to i jos neke slicne situacije koje ne bi mogle stati ovde.... lepo bese,mladost...
   (lemy L., 8. oktobar 2017 09:38)

  # Link komentara

 2. Kao mali sam usred noci ustao i izdeklamovao dva puta za rtedom neku rusku pesmicu koju sam ucio napamet u skoli. Isto kao i tokom dana kad sam hteo roditeljima da pokazem kako sam je naucio. Pricanje se nastavilo i kad sam odrastao.
  (Zuba, 8. oktobar 2017 08:41)

  # Link komentara

 3. svaka zena bdi nocu i jedva ceka da mi u snu progovorimo:):)
   (miroslav, 8. oktobar 2017 04:07)

  # Link komentara

 4. Sećam se da sam kao klinac putovao sa svojima na Zlatibor, gde smo otac (koji ima običaj da priča u snu) i ja delili krevet. U sred noći mi je rekao "zašto nisi skinuo laktove dok spavaš?" :) a jednom sam ušao sestri u sobu dok je spavala da bih uzeo cd-ove koje sam zaboravio, kad je rekla "jesi li nam rezervisao avionske karte?", ja sam upitao - "a gde idemo?", kad je stigao odgovor "pa na pijacu!" ?
   (mesecarevici, 7. oktobar 2017 15:04)

  # Link komentara

 5. Ja se sećam da me je majka pitala kome to duguješ novac,iznenadio sam se ,odgovorio sam nikome ne dugujem novac i zašto me to pita?
  Odgovorila je noćas si pričao vratiću ti novac,ne,sačekaj.
  Nikada nikome nisam dugovao i pitaj Boga šta sam sanjao te večeri...
  (Nidža, 7. oktobar 2017 10:18)

  # Link komentara

 6. Da,ja sam to pricanje nasledila,jos kao mala.Sada kao odrasla imam pricanje.Ne svaku noc,u pravu su doktori kada kazu da treba imati dovoljno sna danima,mesecima.Kao i stres da utice na pricanje.Zavrsi se na pricanju,a sve zavisi kakav je san,nekada i sama sebe probudim od pricanjs.Nekada i placem u snu,sve sa suzama se probudim.Mozda jednom u tri-cetiri meseca bude bas nocna mora,a takve snove i zapamtim,obavezno pricam i to glasno.
  (nasladno,nego sta!, 7. oktobar 2017 10:00)

  # Link komentara

 7. Moj muz prica skoro svake noci. To su neke nebulozne recenice tipa, jel te boli sat? Medjutim ako ga pitas nesto u vezi toga sto je rekao, odgovori, iako je opet nesto besmisleno :)
   (Sla, 7. oktobar 2017 00:22)

  # Link komentara

 8. mills, kada se uci novi jezik, posebno intenzivno tj na brzaka, sanjanje na novom jeziku je vrlo cesta pojava - mozak tokom noci obradjuje nove informacije. ti iz to i pricas, sto takodje nije cudno
   (jendvatri, 6. oktobar 2017 16:46)

  # Link komentara

 9. ja placem u snu
   (kladzom do bola, 6. oktobar 2017 13:06)

  # Link komentara

 10. Ziva istina. Ziveo sam na spanskom govornom podrucju. U pocetku sam mislio da taj jezik nikada necu nauciti. Posle mozda dva meseca, cimerka sa kojom sam delio sobu me je jedno jutro pitala mrtva ozbiljna : jel' ti nas zezas da negde, nekad nisi ucio spanski? Kaze, nocas si u snu pricao veoma tecno i ispravno... proslog meseca mi se ista stvar desila sa Mandarinskim. Pricao sam u snu poprilicno dobro iako na javi jos uvek imam poteskoca. Cudno zar ne? Opste je poznato da u budnom stanju koristimo tek 30-40 (ili koliko vec) procenata mozdanog kapaciteta. Sto bi rekli na dzinglu : strani jezici, nisu zli jezici. Sramota je da danas u Srbiji mladi ljudi ne pricaju ili ne razumeju makar jedan strani jezik.
  (mills, 6. oktobar 2017 12:59)

  # Link komentara

 11. Мени су рекли да причам у сну, углавном не разумеју шта сам рекла али често одговорим на постављено питање!
  (адв, 6. oktobar 2017 12:34)

  # Link komentara