Šta stvarno znače snovi?

Zašto sanjamo o letenju, da nas jure divlje životinje ili se pojavljujemo na uznemirujućoj zabavi bez pantalona? I zašto su snovi tako oštri, bizarni ili naizgled perverzni toliko da biste ih pre odneli sa sobom u grob nego što biste detalje o njima otkrili bilo kome?

Pošaljite komentar
 1. Samo Frojd.
   (Delije Čikago, 14. septembar 2017 14:57)

  # Link komentara

 2. Ја и даље имам снове како сам у војсци. А одслужио сам је сада већ давне 2005. године.
   (маркеђани, 14. septembar 2017 10:42)

  # Link komentara

 3. A lucidni snovi ili kako se vec kaze? Ono kad skontas da sanjaš u sred sna, to mi se stalno dešava. A ne znam kako se objašnjava
   (Ona, 13. septembar 2017 19:09)

  # Link komentara

 4. ''...da su snovi način na koji mozak odbacuje višak podataka, konsoliduje važne informacije, upozorava nas na opasnost, piše Tajm. ''
  Znači uključen SMART, brisanje i defragmentacija.
  (hmmm, 13. septembar 2017 15:55)

  # Link komentara

 5. Potisnute zelje i strahovi... jedino Frojda priznajem ;-)
   (mil@nce, 13. septembar 2017 15:06)

  # Link komentara

 6. Sve je ovo u redu ali sta radi masina za pranje sudova na plafonu i zasto sam morao da je otvorim? I zasto me je zena jurila i pokusavala da udari ogromnom varjacom? Dva puta.
  (Dzo, 13. septembar 2017 12:46)

  # Link komentara

 7. A kako i zašto onda ja sanjam stvari koje se posle dese? Nekad se dese identično kao u snu, a nekad su snovi šifrovani i tek posle događaja shvatim da su me snovi upozoravali na to što će se desiti????
  (Sanjalica, 13. septembar 2017 12:44)

  # Link komentara

 8. Nista. Kazu da je covekov organizam dok spava i sanja veoma blizu smrti tako da sam bio ubedjen da je to mozda i neka veza sa nekim drugim svetovima. U sustini, ja sam pre bio ubedjen da snovi imaju neko duhovno znacenje ali sve je to jedno veliko nista.
   (Ragnar, 13. septembar 2017 08:40)

  # Link komentara

 9. Netačno skoro sve. Pre svega netačno jer se snovi posmatraju kao antopomorfni fenomen, što oni nisu. Neokorteks životinja je drastično drugačiji pa se samim tim i transfer "važnih informacija" odvija drugačije, a opet, sanjamo isto kao i životinje.
  Snovi su atavizam, random slike koje mozak generiše tokom spavanja da bi stvorio iluziju protoka vremena. Nikada niko nije sanjao statične slike, pa tako ni "statične" informacije nisu od bilo kakve važnosti u snovima. Snovi nisu ni statični, ni usporeni, ni ubrzani, snovi se po pravilu odvijaju istim unutrašnjim tempom kojim baratamo i u svesnom stanju. Upravo i samo to im je i svrha. Taj sat jasno nije tačan kao budilnik pored glave, ali dovoljno je tačan da znamo da nakon kratkotrajnog spavanja (redukovane svesti) nismo spavali danima na primer. Što može da bude veoma bitno za preživljavanje.
  Retko oboljenje poznato kao akinetopsija pruža najbolji uvid i u svrhu sna. San nije svrha spavanja, kako se često pogrešno tumači, već samo jedan (periferni) proces koji se dešava tokom istog vremena. Mnogo zabluda oko sna, sanjanja, nastalo je kao posledica dokazano pogrešne pretpostavke da sanjamo samo tokom REM faze. Sanjamo zapravo tokom celog spavanja, zapamtimo "sadržaj" samo poslednjih kadrova tog "filma", ali dosta precizno smo u stanju da procenimo koliko je "film" trajao.
  Snovi, dakle, ne znače ništa, mada su uvek refleksija već poznatih informacija i osećanja. Čega bi drugog?
  (CATAPA, 13. septembar 2017 04:18)

  # Link komentara

 10. Dok sanjaš, živiš. A za hipokampus i neokorteks, ko te pita: :)
  (Snovac, 12. septembar 2017 23:16)

  # Link komentara