Čime treba započeti dan? "Slatko nikome nije dobro donelo" VIDEO

Veza između hrane i misli zasigurno postoji, autofagija je sve više zastupljena, međutim, postavlja se pitanje da li je to uvek dobro rešenje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen/TV Prva
Foto: Printscreen/TV Prva

Hormon stresa dosta utiče na organe, a naš način ishrane se bitno menja kada nismo raspoloženi.

Kada se sve to spoji, dobija se celina koja pokazuje da je hrana ipak povezana sa našim osećanjima, a kako sve to utiče na nas, pokušao je da objasni dr Dejan Čubrilo, profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i specijalista medicine sporta, koji je bio gost emisije "Jutro".

"Kada pričamo o emocijama, hrani, hormonima, dijagnostici, to je integrativna priča. Ja sam pristalica te teorije da je suština lečenja nove medicine – integracija, to je jedini način da se čovek leči", započeo je dr Čubrilo.

Kažu da kada se čovek oseća loše, "gorko", treba da pojede, na primer, grejp, a mi uglavnom posežemo za slatkišima u tim situacijama, misleći da sebi činimo dobro.

"Slatko nikako nikome ništa dobro nije donelo. Godinama učimo o slatkišima. Tajna grejpa je duboka, tajna njegovog uzimanja je pozitivna. Gorka stvar ujutro ima dva efekta, jedan je famozni limun sa uljem, to znači da ćemo stimulisati žuč, koji je organ gorčine, po Njegošu. Tako da ako ja imam blokiranu žuč zbog besa, ili je naprosto puna mulja, pa je blokirana, ja ću time stimulisati žuč i izbaciti taj jed iz sebe i dobiću smirivanje", rekao je dr Čubrilo.

Poznato je da je kortizol hormon stresa, bez kog nema života. On ne voli šećer tako da ga nećete stimulisati na taj način, kortizol reaguje na obrok.

"O kortizolu stalno pričamo sa negativnog aspekta. Kortizol se budi obrokom, a bez toga nema energije, jer kortizol budi dopamin, koji nam je neophodan", kaže Čubrilo.

Opširnije o ovoj temi, kao i o detaljima vezanim za autofagiju, pogledajte u video-prilogu ispod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu