Rešena misterija? Otkriveno da li su zdrave semenke lubenice

Semenke lubenice su prirodni izvor mangana, fosfora, kalijuma, proteina, esencijalnih masnih kiselina...

Izvor: Net.hr
Podeli
FOTO: EPA/OMER SALEEM
FOTO: EPA/OMER SALEEM

Lubenicu je dugo pratila priča kako ukoliko progutate njene semenke, one mogu da vam proklijaju u želucu. Danas retko ko veruje u taj mit, međutim, mnogi se pitaju da li semenke imaju neka štetna dejstva po organizam.

"Semenke lubenice prirodni su izvor mangana, fosfora, kalijuma, proteina, folata, esencijalnih masnih kiselina, gvožđa i cinka. Ove različite hranjive stvari, poput mangana, pomažu pravilnom funkcioniranju mozga i nervnog sistema, dok fosfor pomaže u zdravom formiranju kostiju i poboljšava probavu", navodi jedna dijetetičarka.

I bijele i crne semenke lubenice sadrže vlakna, a smatra se da one koje su proklijale pružaju još više nutritivnih prednosti. Pečene semenke lubenice podsećaju na semenke bundeve i zdrav su međuobrok.

Magnezijum u semenkama igra ključnu ulogu u proizvodnji energije, funkcionisanju nerava i održavanju stabilnog krvnog pritiska. Semenke, takođe, sadrže masne kiseline koje snižavaju nivo holesterola i smanjuju šanse za srčani ili moždani udar. Dakle, rezultati su tu: lubenica je opasna samo ako vam padne na nogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu