Uzrokuju loše zdravlje creva i gojenje: Dve navike nakon jela kojih moramo da se odreknemo

Neke navike koje imamo tokom jela mogu da utiču negativno na nas, a da toga nismo ni svesni.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Foto: wavebreakmedia/Shutterstock
Foto: wavebreakmedia/Shutterstock

Često imamo navike koje nisu dobre, ali ih se svejedno ne odričemo. Kao i u svemu, tako i tokom jela pravimo određene greške.

Prvi korak ka poboljšanju jeste uočiti i osvestiti problem. Ako smo svesni grešaka koje pravimo, nismo uvek spremni da ih se odreknemo.

Zdrave navike su sve češće tema danas, a ono što na početku možemo da uradimo, to je da izbacimo ono loše što radimo tokom jela.

Jedna od najčešćih grešaka koju pravi većina ljudi odnosi se na bavljenje telesnom aktivnošću neposredno nakon jela što, kako kažu stručnjaci, može poremetiti probavni proces. To je zato što naše telo usmerava protok krvi u mišiće koje koristimo tokom tih fizičkih aktivnosti, odvodeći ga dalje od probavnih organa. Ovo preusmeravanje protoka krvi potencijalno može dovesti do nelagode u želucu, grčeva i usporene probave.

Isto tako, velika je greška i popiti mnogo vode usred ili odmah nakon jela. Održavanje adekvatne hidratacije nedvosmisleno je ključno za celokupno zdravlje, ali još je važnije uspostaviti ravnotežu kada je u pitanju konzumacija vode tokom ili neposredno nakon obroka. Dijetetičari upozoravaju kako pijenje prekomernih količina vode odmah nakon jela može potencijalno imati negativne učinke na proces probave razređivanjem želudačne kiseline, koja igra ključnu ulogu u razgradnji hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu