Izbegavajte njihovo konzumiranje: Ove tri namirnice vas neće zasititi

Pitate se zašto ste često gladni iako jedete na vreme. Imamo odgovor za vas. Verovatno jedete hranu za koju mislite da će vas zasititi, a neće.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Subota, 20.05.2023.

18:29

Izbegavajte njihovo konzumiranje: Ove tri namirnice vas neće zasititi
Foto: Shutterstock/New Africa

Dijetetičari izdvajaju tri namirnice koje ljudi često jedu misleći da će ih zasititi. Naime, reč je o belom hlebu, nemasnom jogurtu i čipsu.

Beli hleb

Stručnjaci kažu da beli hleb nema dovoljno vlakana i integralnih žitarica, pa je bolje potražiti drugu hranu. Beli hleb sadrži malo vlakana, a vlakna su ključ za držanje gladi pod kontrolom. Kriška belog hleba ima gram vlakana, a kriška integralnog hleba ima tri puta više.

Nizak sadržaj vlakana znači da beli hleb ima visok glikemijski indeks (GI), što znači da ga telo brzo razgrađuje i izaziva brz skok šećera u krvi. To može dovesti do pada energije, što može učiniti da budete gladniji nego ranije.

Nemasni jogurt

Iako jogurt sa malo masti može izgledati zdravo, može vam dati lažni osećaj sitosti. Proizvođači imaju tendenciju da zamene prirodnu mast šećerom i zaslađivačima kako bi proizvod bio bolji ukus. Iako previše šećera može izazvati pad energije i povećati glad, zaslađivači su takođe povezani sa povećanim unosom hrane.

Čips

Sigurno ste mnogo puta posegnuli za čipsom kada ste bili gladni mnogo pre ručka, misleći da će vas zasititi. Grešite. Iako može biti primamljivo, malo je verovatno da će vas zasititi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: