Koliko su dodaci ishrani dobri za obolele od raka?

Suplementi, od kapsula vitamina A do biljnih čajeva i tableta cinka, dolaze u svim oblicima i veličinama, ali, da li su i koliko ovi dijetetski dodaci dobri za ljude koji imaju rak? Nedoumicu posebno izaziva način izbora suplemenata s obzirom na ne tako strogu zakonsku regulativu, što znači da bi neki od njih mogao da sadrži i neka štetna jedinjenja, koja otežavaju lečenje. S tim u vezi savet stručnjaka je da se uvek pre bira sveža, domaća i raznovrsna hrana, nego dodaci ishrani.

Izvor: eklinika.telegraf.rs
Podeli
Foto: EPA-EFE/Sebastiao Moreira
Foto: EPA-EFE/Sebastiao Moreira

Šta su dijetetski suplementi?

Dodaci ishrani su koncentrisani oblik vitamina, biljnih jedinjenja, minerala ili drugih hranljivih materija formulisanih da dopune ishranu i održe dobro zdravlje čoveka. Neki suplementi pomažu u ublažavanju neželjenih efekata od raka ili lečenja karcinoma. Na primer, kalcijum i vitamin D se često preporučuju da pomognu zdravlju kostiju.

"Međutim, nije svaka tvrdnja prodavaca suplemenata podržana podacima, a neki proizvodi mogu da budu čak i štetni. Studije pokazuju da bi uzimanje velikih količina antioksidanata poput vitamina C ili vitamina E moglo neke tretmane da učini manje efikasnim. Visoke doze drugog antioksidansa, beta-karotena, mogu, na primer, da povećaju rizik od razvoja određenih karcinoma", naglašavaju doktori Skajler Džonson i Emili Preib sa Univerziteta u Juti, koji istražuju bezbedne načine korišćenja suplemenata.

Koji suplementi su bezbedni za osobe koje imaju karcinom?

Bez obzira na to da li potiču iz prirodnih izvora ili su napravljeni u laboratoriji, hranljivi sastojci i lekovi koji se unose u telo moraju da se „razbiju“ u oblike koji su lakši za upotrebu, očišćeni ili oboje.

"Mnoge terapije raka i dijetetski suplementi se obrađuju koristeći isti enzimski put. Kada suplementi dođu u interakciju sa lekovima protiv raka na ovaj način, tretman može da postane manje efikasan ili čak i toksičan. Vreme može da utiče na razliku u tome kada se uzimaju suplementi, jer je nekim lekovima protiv raka potrebno više vremena od drugih da se potpuno izbace iz tela. Budući da mnogi suplementi i lekovi mogu da deluju, važno je da svaki pacijent o svemu što uzima, bilo da su to antioksidansi, vitamini, probiotici ili biljni suplementi, obaveste svog lekara", ističe dr Džonson.

Kako može da se sazna koji dodaci su bezbedni za korišćenje?

Ako lekar preporuči pacijentu da uzima određeni dijetetski suplement, uvek se treba posavetovati kako sa njim, tako i sa farmaceutima, o tome koji suplementi ispunjavaju visoke standarde kvaliteta i čistoće. S obzirom na to da su propisi američke Uprave za hranu i lekove, koji regulišu proizvodnju, manje strogi za suplemente nego za lekove, nema toliko podataka o njihovoj efikasnosti i bezbednosti.

Međutim, postoje organizacije koje pružaju dobrovoljno testiranje kvaliteta i koje daju pečat osiguranja kvaliteta, ako ispunjavaju specifične zahteve. Na taj način se potvrđuje da su suplementi pravilno označeni i da ne sadrže štetne materije.

Tokom lečenja raka zdravlje može da se čuva na razne načine

Za nastavak lečenja karcinoma važno je da čovek ostane što zdraviji i, pre svega, održava krvnu sliku u bezbednim granicama. Uravnotežena ishrana, fizička aktivnost i poneke „terapije uma i tela“, kao što su meditacija ili joga, takođe mogu dosta da pomognu pacijentima koji se leče od raka. Takođe, posebno je važno fokusiranje na ishranu, bez ikakvih suplemenata, sa što više svežih, domaćih namirnica.
Dobro izbalansirana ishrana treba da sadrži dosta voća, povrća, integralnih žitarica, pasulja i drugih mahunarki, orašastih plodova i semena. Biljke i druga integralna hrana sadrže bezbedne nivoe antioksidanata i fitohemikalija, koji pomažu telu da se bori protiv upale i slobodnih radikala, nestabilnih molekula koji oštećuju DNK i druge ćelije. Dovoljno proteina je takođe važno jer su telu oni potrebni za proizvodnju novih krvnih zrnaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu