Pogrešna kombinacija namirnica može potpuno uništiti vaše zdravlje

Zdravlje je dragoceno, a pravilna ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju i unapređenju našeg blagostanja.

Zdravlje

Izvor: 24sedam

Nedelja, 14.05.2023.

14:17

Pogrešna kombinacija namirnica može potpuno uništiti vaše zdravlje
Foto: Shutterstock/Hihitetlin

Nutricionistkinja Natali Vagner upozorava na važnost pravilne ishrane i ističe da ne samo pojedinačne namirnice, već i njihova kombinacija može imati značajan uticaj na naše zdravlje. Dok su određene kombinacije hrane korisne i dopunjuju se međusobno, postoje i one koje mogu loše uticati na našu probavu, apsorpciju hranljivih materija i opšte zdravlje.

Voće posle obroka

Jedna od kombinacija koju nutricionistkinja izričito savetuje da izbegavate je konzumiranje voća odmah nakon obroka koji sadrži proteine, poput mesa, ribe ili mahunarki. Ona može dovesti do sporije probave i fermentacije hrane u želucu, što može izazvati nelagodnost, nadutost i probavne smetnje. Umesto toga, preporučuje se da voće konzumirate kao međuobrok, između obroka, kako biste olakšali probavu i maksimalno iskoristili hranljive sastojke voća.

Izbegavati šećer i rafinisane ugljene hidrate

Druga kombinacija koju treba izbegavati je konzumiranje velike količine šećera i rafinisanih ugljenih hidrata zajedno. Kada se konzumiraju zajedno, ovi sastojci mogu izazvati nagli porast nivoa šećera u krvi, što može dovesti do oštrih padova energije i promene raspoloženja. Takođe, takva kombinacija može doprineti povećanju telesne težine i riziku od razvoja dijabetesa tipa 2. Nutricionista preporučuje da se umesto toga fokusirate na uravnotežene obroke koji sadrže celovite žitarice, proteine, zdrave masti i voće ili povrće sa nižim sadržajem šećera.

Mleko i kiseli proizvodi

Takođe se preporučuje izbegavanje kombinacije mlečnih proizvoda i namirnica koje sadrže kiselu supstancu poput agruma ili paradajza. Kiselina iz ovih namirnica može remetiti probavu i uzrokovati gorušicu ili želudačne probleme. Ako želite konzumirati mlečne proizvode, nutricionista savetuje da to učinite odvojeno od obroka koji sadrže kisele namirnice, kako biste sačuvali optimalnu probavu i apsorpciju hranljivih materija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: