Ove namirnice čiste zapušene arterije i smanjuju rizik od ateroskleroze

Arterije i krvni sudovi zaduženi su za prenos krvi bogate kiseonikom, od srca do ostatka tela. Zdrave arterije su jake, savitljive i elastične. Međutim, kada su arterije zakrčene, moguća je pojava ateroskleroze, koja je jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih bolesti. Simptomi zakrčenih arterija zavise od tipa arterija koje su ugrožene.

Zdravlje

Izvor: holistic.co.rs

Petak, 24.03.2023.

15:53

Ove namirnice čiste zapušene arterije i smanjuju rizik od ateroskleroze
Foto: Shutterstock/Wendy Wei

Šta uzrokuje blokadu arterija?

Kada se u unutrašnjem zidu arterije sakupljaju masne supstance, holesterol, delovi mrtvih ćelija i kalcijuma, može doći do ateroskleroze, koja može da izazove oštećenja i toliko da istanji zidove arterija da može doći do njihovog pucanja.

Uzroci ateroskleroze mogu biti:

- duvanski dim,
- visok krvni pritisak,
- tip 1 i 2 dijabetes,
- insulinska rezistencija,
- manjak kretanja,
- gojaznost,
- hronični upalni procesi u telu,
- infekcije,
- artritis,
- visok holesterol i masnoće u krvi,
- stres,
- nepravilna ishrana,
- neravnoteža minerala i vitamina u organizmu,
- manjak magnezijuma, vlakana, antioksidanata.

Namirnice koje na prirodan način čiste arterije

Foto: Shutterstock/nerudol
Kurkuma

Kurkuma smanjuje LDL holesterol i čisti sakupljene naslage u arterijama. Još 2011. godine u jednom istraživanju dokazano je da kurkuma smanjuje holesterol i suzbija rani proces ateroskleroze bolje od nekih lekova.

Beli luk

Beli luk je još jedna od namirnica koja čisti arterije. Studije su pokazale da beli luk pomaže u prevenciji bolesti srca, smanjuje krvni pritisak, smanjuje proces ateroskleroze, i sprečava stvaranje naslaga u zidovima arterija.

Đumbir

Đumbir deluje antiinflamatorno i antioksidativno. Sadrži sastojke koji štite srce i sprečavaju stvaranje naslaga, čiste arterije i smanjuju holesterol.

Mlevena ljuta papričica

Sastojak kapsaicin koji se nalazi u ljutoj papričici pomaže u smanjenu LDL holesterola u krvi. Papričica smanjuje rizik od srčanog udara i poboljšava krvnu cirkulaciju.

Limun

Za srce je dobro piti vodu sa limunom ujutru čim ustanete. Limun smanjuje nivo holesterola i pomaže arterijama da ojačaju jer je pun vitamina C, antioksidanata i odlična je antiinflamatorna namirnica. Cimet

Cimet može da smanji rizik od bolesti srca i ateroskleroze. U jednoj studiji 2003. u magazinu Diabetes Care dokazano je da se korišćenjem 1-6 gr cimeta dnevno smanjuje glukoza, trigliceridi, LDL holesterol.

Laneno seme

Laneno seme pomaže u čišćenju arterija. Bogato je alfa linoleičnom kiselinom i omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju upalne procese i krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da umereno korišćenje lanenog semena predstavlja dobru podršku u smanjenju ateroskleroze. Kada koristite laneno seme, obavezno ga sameljite, jer na taj način seme sadrži više omega-3 masnih kiselina.

Kiseli kupus

Kiseli kupus je jedna od najznačajnijih probiotskih namirnica. Eliminiše toksine i veoma je dobar u prevenciji ateroskleroze.

Seme susama

Seme susama čisti arterije. Istraživanje u Žurnalu lekovite hrane iz 2006. dokazuje kako masne kiseline iz susama pozitivno utiču na holesterol, trigliceride i asteroklerozu.

Sok od nara

Sok od nara je moćan antioksidant, smanjuje nagomilane naslage i čisti arterije. Sok od nara sadrži magnezijum i selen koji su veoma značajni za zdravlje srca. U jednoj studiji iz 2009. naučnici tvrde da ako pacijenti sa rizikom od koronarne bolesti srca piju dnevno 240 ml soka od nara u narednih 18 meseci, postoji mogućnost da uspore razvijanje bolesti, prenosi Holistic.co.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: