Tri vrste hrane redovno izazivaju nadutost

Nadutost je vrlo neugodan zdravstveni problem, stoga nije loše da poznajemo koje je namirnice potrebno izbegavati kako bi se smanjile mogućnosti za nadutost i gasove.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Utorak, 28.03.2023.

08:24

Default images
Foto: Alla Aramyan/Shutterstock

Crveno i prerađeno meso

Ukoliko često jedete crveno ili prerađeno meso ne samo da vam to može prouzrokovati nadutost, već može da poveća i rizik od raka debelog creva. Prerađeno meso je naročito štetno, jer prolazi različite procese obrade pre samog pakovanja. Masnoća iz ovih namirnica može da dovede do problema s krvnim sudovima.

Žvakaće gume

Žvakanjem žvakaća guma dovodi do gutanja više pljuvačke i više vazduha, što može da utiče na gasove i nadutost. Ukoliko imate problema s nadutošću, radije uzmite bombonu kao adekvatniju zamenu za ovu namirnicu.

Gazirana pića

Gazirana pića generalno bi trebalo izbegavati, jer su puna rafinisanog šećera i donose tzv. "prazne" kalorije. Mehurići koji se nalaze u gaziranim pićima sadrže vazduh, što bi značilo da taj vazduh završi u probavnom sistemu i uzrokuje nadutost. Takođe, trebalo bi da izbegavamo da gazirana pića pijemo slamčicom, jer tako gutamo još više vazduha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: