Lekari su otkrili koja je najgora hrana za mozak: Potpuno ga "preoblikuje"

Nezdrava hrana preoblikuje vaš mozak kako biste se vraćali po još, pokazuje studija Instituta Maks Plank za istraživanje metabolizma u Kelnu nastala u saradnji s Univerzitetom Jejl.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Alphonsine Sabine/Shutterstock
Foto: Alphonsine Sabine/Shutterstock

Masnoća i šećer u čokoladicama, grickalicama i slatkišima pokreću sistem nagrađivanja tela, učeći ga da ih preferira u odnosu na drugu hranu, pokazuje nova studija.

Nemački istraživači su pratili moždanu aktivnost u dve grupe dobrovoljaca koji su dobijali jogurte, a jednoj je data verzija s većim sadržajem masti i šećera.

Reakcija mozga na hranu sa visokim sadržajem masti i šećera bila je znatno povećana u grupi koja je jela jogurte s visokim sadržajem šećera i masti nakon osam nedelja. Ovo je posebno aktiviralo regiju u mozgu odgovornu za motivaciju i nagradu.

Dr Mark Titgemejer, s Instituta Maks Plank za istraživanje metabolizma u Kelnu, rekao je da nezdrava hrana stvara "nove veze" u mozgu koje je teško "odučiti".

"Naša merenja moždane aktivnosti pokazala su da se mozak prepravlja kroz konzumaciju masne hrane. Podsvesno se uči da preferira hranu koja nagrađuje. Kroz ove promene u mozgu, nesvesno ćemo uvek preferirati hranu koja sadrži mnogo masti i šećera", pojasnio je.

Prethodne studije na miševima su pokazale da su ove promene u mozgu takođe uzrokovale povlačenje kada im je oduzeta hrana s visokim sadržajem masti, povećavajući nivo anksioznosti.

Redovno jedenje hrane sa visokim sadržajem masti može da poveća rizik od gojaznosti, kao i od smrtonosnih bolesti srca i moždanog udara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu