Mleko u kombinaciji sa kafom podstiče izlučivanje kalcijuma, ali to nije dobar znak

Za mnoge dan ne počinje bez prve šoljice kafe. Ima onih koji vole gorku kafu, ali najviše vole da je zaslade. Međutim, postoji jedna kombinacija sa kafom koja je jako štetna po vaš organizam.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 27.12.2022.

19:10

Mleko u kombinaciji sa kafom podstiče izlučivanje kalcijuma, ali to nije dobar znak
Foto:Shutterstock/Ko Backpacko

Stručnjaci tvrde da se treba ugledati na manjinu koja pije gorku kafu. Sudeći po istraživanjima – ni u kafu ne treba dodavati mleko, jer kada se pomeša sa velikim količinama kofeina, povećava se izlučivanje kalcijuma urinom, a velika količina se taloži u crevima.

Kazein, koji se nalazi u mleku kada dođe u kontakt sa kofeinom, koagulira i stvara gas koji izaziva bol u stomaku i nelagodnost u stomaku. Osim toga, nutricionisti kažu da mleko u kafi blokira metabolizam i da je glavni razlog zašto neko ne može da smrša.

Isto važi i za kafe bogate slojevima kreme i sirupa, sadrže astronomske količine kalorija. Na primer, takva kafa u maloj šoljici može da sadrži 300 kalorija, odnosno praznih kalorija koje nemaju nutritivnu vrednost i tako donose više štete nego koristi.

Čak i ako izbegavate ovu vrstu kafe, veća je verovatnoća da ćete sipati jednu do dve kašičice šećera, a to ne samo da stvara brojne zdravstvene probleme, poput dijabetesa, već i menja prvobitni ukus kafe.

Ako, pak, ne volite da pijete gorku kafu, onda pronađite alternativu u prirodnim zaslađivačima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: