Jedna šolja pirinča štiti krvne sudove i smanjuje rizik od dijabetesa

Pirinač je toliko važan da na istoku "jesti" znači, zapravo, "jesti pirinač". Postoji više od 8000 različitih vrsta pirinča.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.12.2022.

10:12

Jedna šolja pirinča štiti krvne sudove i smanjuje rizik od dijabetesa
Foto: prasit jamkajornkiat/shutterstock

Donedavno se verovalo da je pirinač prvo kultivisan u Kini pre oko 6000 godina, a nova istraživanja pokazuju da njegova starost seže još dalje, oko 9000 godina. Iz Azije su ga arapski trgovci doneli u staru Grčku, a Aleksandar Veliki ga je doneo u Indiju. S druge strane sveta, Maori su ga doneli u Španiju u 8. veku, dok su ga krstaši sa svojih pohoda doneli u Francusku. U Južnu Ameriku je stigao u 17. veku, sa španskim osvajačima.

Najčešće se kategorše po veličini, pa tako postoji pirinač kratkog, srednjeg i dugog zrna. Neke od najpopularnijih vrsta, danas, su: arborio (tradicionalno se od njega pravi italijanski rizoto), basmati (aromatični pirinač koji ima delikatan ukus i laganu tekstru), slatki pirinač (tradicionalno se koristi za pravljenje sušija i močija), jasmin pirinač (aromatičan prinač dugog zrna).

Razlika između belog i integralnog

Razlika između ove dve vrste pirinča nije samo u boji. Proces dobijanja integralnog pirinča sastoji se u uklanjanju samo ljuske jezgra pirinča, što najmanje uništava njegovu nutritivnu vrednost. "Običan", glazirani, beli pirinač u procesu prerade gubi 67% vitamina B3, 80% vitamina B1, 90% vitamina B6, polovinu mangana i fosfora, 60% gvožđa, sva hranljiva vlakna i esencijalne masne kiseline. Beli pirinač je rafinisani skrob koji je uveliko izgubio hranljive sastojke koje je na početku procesa prerade sadržao. Štaviše, u SAD je zakonski propisano da se potpuno glazirani beli pirinač dodatno obogaćuje vitaminima B1, B3 i gvožđem, ali oblik ovih nutrijenata nije isti kao onaj koji se preradom izgubio, a najmanje 11 hranljivih sastojaka izgubljenih tokom prerade se ne nadoknađuje ovim "obogaćivanjem".

Sastav integralnog

* Sadrži malo natrijuma, a dobar je izvor kalijuma, tiamina i niacina (vitamina iz B kompleksa). Prosečna porcija pirinča (50g) obezbeđuju oko 11% preporučenih dnevnih potreba za proteinima.

* Ne sadrži gluten, pa mogu da ga jedu osobe koje pate od celijakije. Lako se vari, pa se preporučuje maloj deci i starima.

* Samo jedna šolja integralnog pirinča obezbeđuje 88% dnevnih potreba za manganom. Ovaj mineral pomaže u proizvodnji energije iz proteina i ugljenih hidrata, a uključen je i u sintezu masnih kiselina koje su važne za zdravlje nervnog sistema. Mangan deluje i kao antioksidant.

* Istraživanje objavljeno u američkom Časopisu za kliničku ishranu pokazalo je da konzumiranje integralnih žitarica, pa tako i pirinča, utiče na smanjenje težine.

* Integralni pirinač je bogat izvor hranljivih vlakana koja smanjuju količinu vremena potrebnog da supstance koje mogu da uzrokuju rak budu u kontaktu sa ćelijama debelog creva. Takođe je dobar izvor selena, minerala za koji su istraživanja pokazala da smanjuje rizik od raka debelog creva.

* Ulja iz integralnog pirinča snižavaju vrednosti LDL (lošeg) holesterola.

* Konzumiranje integralnih žitarica kao što je pirinač npr., najmanje 6 puta nedeljno, posebno je preporučljivo za žene u postmenopauzi sa visokim holesterolom, visokim pritiskom ili drugim znacima kardiovaskularnih bolesti, jer one usporavaju arterosklerozu, kao i stenozu.

* Jedan tip fitonutrijenata kojim posebno obiluju integralne žitarice poput integralnog pirinča su biljni lignani, koji se u tankom crevu, između ostalog, pretvaraju u enterolakton, za koji se veruje da štiti od raka dojke i drugih vrsta raka koji su u vezi sa hormonima, kao i srčanih bolesti.

* Integralni pirinač i integralne žitarice uopšte, smanjuju rizik od metaboličkog sindroma. One snižavaju rizik od dijabetesa tip 2.

* Magnezijum, mineral koji se nalazi u integralnom pirinču, pomaže u slučajevima astme, snižava visok pritisak, smanjuje učestalost migrena, kao i rizik od srčanog i moždanog udara.

* Niacin iz integralnog pirinča može da pomogne u podizanju nivoa azotovog oksida u krvi, koji poboljšava širenje krvnih sudova i sprečava oksidativno oštećenje holesterola i prianjanje belih krvnih zrnaca za zidove krvnih sudova.

* Hrana bogata nerastvorljivim vlaknima, koja sadrži integralni pirinač, sprečavaju pojavu kamena u žuči kod žena, pokazalo je istraživanje objavljeno u Američkom časopisu za gastroenterologiju.

Saveti

* Integralni pirinač trebalo bi da čuvate u frižideru, jer zbog sadržaja ulja može da se užegne. U hermetički zatvorenoj tegli možete da ga čuvate oko šest meseci. Beli pirinač takođe treba čuvati u hermetički zatvorenoj tegli; čuvajte ga na hladnom i suvom mestu, pre nego u frižideru, do godinu dana. Kuvani pirinač možete da držite u frižideru između 4 i 7 dana, mada je ipak najbolje da skuvate količinu koju ćete pojesti za dan ili dva.

* Da biste sprečili da pirinač postane lepljiv, pre kuvanja ga operite pod mlazom hladne vode.

* Napravite salatu od pirinča, piletine ili tofua, omiljenog povrća, koštunjavog voća, začinskih biljaka, začina.

* Prelijte preko pirinča sos od koštunjavog voća, susama, kratko proprženih pečurki i vlašca, piše portal Oblakbeli.

 Pirinač sadrži:

Integralni pirinač, kuvan,1 šolja:

216,45 kalorija

1,76g masti

44,8g ugljenih hidrata

5,03g proteina

3g hranljivih vlakana

1,76mg mangana

19,11mcg selena

83,85mg magnezijuma

7,80mg folne kiseline

19,50mg kalcijuma

0,82mg gvožđa

1,23mg cinka

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: