Mesi je pre 8 godina naglo promenio ishranu: 5 namirnica je ključno za dobru formu

Dok na ovom Svetskom prvenstvu uživamo u neverovatnoj igri Lea Mesija, koji je ponovo pokazao da je pravi vođa argentinskog tima, činjenica je da znamo da je ovo gotovo sigurno njegov poslednji planetarni šampionat.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 10.12.2022.

11:03

Mesi je pre 8 godina naglo promenio ishranu: 5 namirnica je ključno za dobru formu
Foto: Profimedia/xBaguxBlancox/xPRESSINx WC_221209_153

Njegov nepresušni talenat i fudbalsko umeće nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a ovaj 35-godišnjak znatno je unapredio svoju igru, ali i životnu snagu i energiju zahvaljujući specifičnom režimu ishrane koji praktikuje već osam godina.

Radikalnu promenu u ishranu Mesi je napravio 2014. posle Svetskog prvenstva u Brazilu, kada je na predlog Pepa Gvardiole promenio svoje viđenje onoga što unosi u sebe. Naime, do tog trenutka napadač je svoju ishranu bazirao na ultraprerađenoj hrani sa visokim sadržajem šećera i masti, ali je u razgovoru sa lekarom Adrijanom Kormilotom shvatio da mu upravo ta navika pravi probleme u formi.

Mesi je počeo da konzumira hranu koja je nutritivno bogatija i to pod nadzorom italijanskog nutricioniste Đulijana Pozera. Pozer je identifikovao pet ključnih namirnica za čuvenog Argentinca koje su osnova njegove ishrane, a reč je o vodi, maslinovom ulju, žitaricama, svežem voću i povrću.

Takođe, on je insistirao da Mesi smanji konzumaciju mesa, iako je to nešto što je sasvim uobičajeno u Južnoj Americi, ali i Španiji gde je igrač proveo gotovo čitavu karijeru. "Količina mesa koju obično jedu Argentinci i Urugvajci je prevelika, to ne može lako da se svari", rekao je Pozer i dodao da je akcenat na orašastim plodovima i semenkama koje su veoma zdrave i bogate dobrim mastima, ali i proteinima.

Pozer je dodao i da je šećer najgora stvar za mišiće, te je Mesiju savetovao da izbegava ne samo slatkše, već i rafinisano brašno. No, s vremena na vreme ovaj fudbaler se opusti, a u tim trenucima obožava picu, pečenu piletinu sa krompirom i argentinski specijalitet milanesu - tanak goveđi file pržen u prezlama.

Mesi najčešće doručkuje samo integralne žitarice sa svežim voćem i povrćem, dok za večeru konzumira tunjevinu i smeđi pirinač. Kada je reč o ručku na njegovom meniju su čorbice, salate i mahunarke poput pasulja, sočiva, leblebija, graška...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: