Ne postoji hrana koja ga nema, a gojite se samo sa 40 grama dnevno

Nekoliko studija na životinjama pokazalo je da ishrana sa visokim sadržajem šećera dovodi do gojaznosti, insulinske rezistencije, povećane crevne permeabilnosti i upale niskog stepena, dok su studije na ljudima potvrdile vezu između dodanog šećera i većih inflamatornih markera.

Zdravlje

Izvor: Živim.hr

Petak, 02.12.2022.

14:32

Ne postoji hrana koja ga nema, a gojite se samo sa 40 grama dnevno
Foto:Shutterstock/Dima Sobko

Stoni šećer (saharoza) i kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze (HFCS) su dve glavne vrste dodatog šećera u zapadnoj ishrani. Šećer je 50 odsto glukoze i 50 odsto fruktoze, dok kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze ima oko 45 odsto glukoze i 55 odsto fruktoze.

Istraživači su primetili da fruktoza izaziva upalu u endotelnim ćelijama koje oblažu naše krvne sudove, što je faktor rizika za srčana oboljenja. Takođe se pokazalo da visok unos fruktoze povećava nekoliko markera zapaljenja kod miševa i ljudi.

Studija na 29 zdravih ljudi otkrila je da konzumiranje samo 40 grama dodatog šećera iz samo jedne konzerve soka od 375 ml dnevno dovodi do povećanja markera zapaljenja, insulinske rezistencije i LDL holesterola. Ispitanici su takođe imali tendenciju da dobijaju na težini.

Druga studija na gojaznim i gojaznim ljudima otkrila je da konzumiranje jedne konzerve sode dnevno tokom šest meseci dovodi do povećanja nivoa mokraćne kiseline, pokretača zapaljenja i insulinske rezistencije.

Kako dodati šećer zapravo utiče na telo?

Postoji prekomerna proizvodnja AGE, štetnih krajnjih proizvoda glikacije, koji se javljaju kada se proteini ili masti kombinuju sa šećerom u krvotoku. Previše AGE dovodi do oksidativnog stresa i upale.

Takođe povećava propusnost creva. Bakterije, toksini i nesvarene čestice hrane mogu lakše proći iz creva u krvotok, što dovodi do upale. Sve ovo rezultira višim nivoom nepoželjnog LDL holesterola, koji oštećuje naše arterije i dovodi do višeg nivoa inflamatornog markera C-reaktivnog proteina (CRP). Uz sve to, dijeta bogata dodatkom šećera i rafinisanim ugljenim hidratima takođe dovodi do debljanja.

Višak telesne masti povezan je sa upalom, delom zbog insulinske rezistencije. Važno je zapamtiti da zapaljenje nije verovatno uzrokovano samim šećerom. Drugi faktori kao što su stres, lekovi, pušenje i prekomerni unos masti takođe mogu dovesti do upale.

Visok unos fruktoze povezan je sa gojaznošću, insulinskom rezistencijom, dijabetesom, masnom jetrom, rakom i hroničnom bolešću bubrega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: