Stalno osećate da nemate energije? Ishrana sa ovim namirnicama može to da promeni

Neke namirnice mogu da učine da se osećamo usporeno, dok druge mogu da daju dodatnu snagu.

Izvor: faktor.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Također je važno napomenuti da pored hrane postoji mnogo faktora koji utiču na nivoe naše energije, a to su san, vežbanje, čak i koliko često jedemo.

"Najbolji izvori energije su hrana sa dugotrajnim ugljenim hidratima i proteinima za stabilan nivo šećera u krvi i hranljivim sastojcima koji igraju važnu ulogu u proizvodnji energije", navode stručnjaci za ishranu.

Evo nekoliko namirnica koje će vam osigurati energiju za ceo dan:

Sočivo

Sočivo ima mnoge zdravstvene prednosti, a davanje energije je jedna od njih. Bogata je vlaknima i ugljenim hidratima koji će vas održati sitim i dati dugotrajnu energiju.

Zeleno povrće

Rukola, brokoli i blitva imaju niz zdravstvenih prednosti, a jedna od njih daje dobru energiju. Nedavna studija povezuje ovo povrće sa manjim rizikom od kardiovaskularnog zdravlja i povećanom snagom mišića. Takođe su bogati prebioticima. Ova hrana promoviše proizvodnju postbiotika, koji bukvalno podstiču proizvodnju energije u našim mitohondrijama.

Grčki jogurt

Grčki jogurt sadrži dobru količinu ugljenih hidrata i vitamina B. Vitamin B pomaže da hranu koju jedemo pretvorimo u upotrebljivu energiju.

Cvekla

Cvekla ima jedinstvenu prednost u odnosu na mnoge namirnice jer ima visok sadržaj nitrata. Nitrati pomažu u širenju naših krvnih sudova radi većeg protoka krvi, a samim tim i veće količine kiseonika i hranljivih materija u našim tkivima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu