Ceđenje voća - danak lenjosti: Stručnjaci savetuju da ipak pojedete ceo plod

U poslednje vreme na društvenim mrežama se širi trend, saveti za "đusing", odnosno poseban nači pripreme, ceđenog voća i povrća. Ovakav način konzumiranja soka se preporučuje jer je, navodno, zdraviji od unošenja celih plodova. Međutim, stručnjaci tvrde da ovaj trend i nije toliko zdrav.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Petak, 18.11.2022.

12:06

Ceđenje voća - danak lenjosti: Stručnjaci savetuju da ipak pojedete ceo plod
Foto: Shutterstock/https:/zjuzjaka

Ova vrsta sokova sadrži većinu vitamina, minerala i biljnih hemikalija (fitonutrijenata) koje se nalaze u voću. Međutim, celo voće i povrće ima zdrava vlakna koja se gube tokom ceđenja.

Pojedinci tvrde da je ceđenje sokova bolji izbor od jedenja celog voća i povrća jer telo bolje i brže apsorbuje hranljive materije, dok se sistem za varenje odmora od dodatnog prerađivanje vlakana. Kažu da ovakvi sokovi smanjuju rizik od raka, jačaju imuni sistem, uklanjanu toksine iz tela, pomažu varenje, a odličan su saveznik u borbi kada želimo da izgubimo kilograme.

Međutim, ne postoje naučni dokazi da su ceđeni sokovi zdraviji od celog voća ili povrća.

Ako ne volite da jedete voće i povrće, ceđenje sokova može biti način da ih dodate svojoj ishrani ili da unosite ono voće i povrće koje preskačete tokom obroka.

Stručnjaci preporučuju da razmislite o blendiranju umesto ceđenja. Mešanjem jestivih delova voća i povrća dobija se napitak koji sadrži više zdravih fitonutrijenata i vlakana koja nam takođe mogu pomoći da se osećamo siti.

Važan savet je da ako se odlučite da napravite sok, spremite samo onoliko koliko možete da popijete u jednom trenutku jer se štetne bakterije brzo razvijaju u sveže ceđenom soku. Ako kupujete komercijalno proizveden svež sok, izaberite pasterizovani proizvod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: