Žena koja je živela 122 godine, jela je tri namirnice svaki dan

Britanska kompanija Eden's Gate sprovela je istraživanje o najstarijim ljudima na svetu kako bi saznala šta im je pomoglo da žive dugo.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Istraživali su šestoro ljudi koji su imali više od 100 godina. Naravno, ishrana, stres i socioekonomski status su imali ulogu u tome koliko dugo su ovi rekorderi živeli. Spomenuta kompanija navela je da Francuskinja Žanin Luis Kalment bila nastarija osoba na svetu - živela je 122 godine. Jednom prilikom navela je koje tri namirnice je jela svakog dana:

Čokolada

Nju je jela nakon svakog obroka. Iako nekima može da deluje čudno, ova namirnica ima brojne zdravstvene prednosti. Istraživanje je pokazalo da je ona korisna za srce, da pomaže u borbi protiv kancera te zaraznih bolesti koje narušavaju imuni sistem.

Maslinovo ulje

Američko udruženje za bolesti srca (AHA) navodi da maslinovo ulje između ostalog sadrži vitamin E te smanjuje nivo lošeg (LDL) holesterola. Samim tim, rizik od srčanih oboljenja je manji. Rezultati istraživanja su pokazali da je konzumiranje velikih količina maslinovog ulja povezano s dužim životom. Lekari savetuju da ga koristite umesto margarina i majoneza.

Vino

Kalment je navela da je naročito volela da pije porto, crveno vino koje se pravi u Portugalu. Mnogi ovu vrstu vina konzumiraju kao deo mediteranske dijete, koja je proglašena najzdravijom za organizam. Naravno, bitno je da konzumirate umerenu količinu, ne više od jedne čaše dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu