Kraljica zdravlja, ali postoji caka: Kako prepoznati da li je sveža

Iako je poznato da jabuke kako mogu da stoje duže od neke druge vrste voća, ipak nije uvek lako prepoznati kada su sveže. U nastavku pročitajte koji sve faktori utiču na dugotrajnu svežinu jabuka i na šta obratiti pažnju prilikom kupovine.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2022.

12:17

Kraljica zdravlja, ali postoji caka: Kako prepoznati da li je sveža
Foto: Shutterstock/leonori

Kako prepoznati svežu jabuku?

Sveže jabuke možete prepoznati prema nekoliko faktora.

Domaće i sveže jabuke imaće zelenu i čvrstu peteljku pa ćete stare jabuke prepoznati i po tome što je peteljka suva i lako se otrgne.

Sveže jabuke će, osim čvrste i zelene peteljke, imati snažniji miris i biće čvršće na dodir, stoga obratite pažnju i na to. Takođe, kora svežih jabuka je glatka i čvrsta, dok starije jabuke već imaju naboranu koru.

Jabuke koje su ubrane prošle sezone možete prepoznati i po diskoloraciji na kori koja je najčešća na mestima gde je jabuka mekša, što znači da je tamo već započeo proces truljenja. Ako probate jabuku za koju niste sigurni je li sveža, biće pomalo bezukusna i imaće brašnastu teksturu, a kora će imati gorkast okus. Održite svežinu jabuka pravilnim čuvanjem

Kako bi jabuke duže trajale nakon što ih kupite, najbolje bi bilo da ih držite na nekom hladnijem mestu, poput ostave, gde će ostati sveže i do mesec dana. Ako ih čuvate u frižideru, možete dva meseca biti sigurni da će ostati sveže i jednako ukusne kao kada ste ih kupili.

Mnogi bacaju ovaj deo jabuke, a to je ogromna greška – gubi većinu vitamina i vlakana

Takođe, ako držite jabuke pored nekog drugog voća, imajte na umu da one otpuštaju etilenski plin koji može ubrzati propadanje voća koje je uz njih. Pravilno skladištenje ključno je da bi voće što duže bilo sveže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: