Telo vam kroz pet simptoma poručuje da pijete previše kafe

Neki ljudi su uvereni da će im biti dobro koliko god kafe pili, dok drugi misle da im previše kofeina smeta. Jedna studija, koja je procenjivala 40.000 odraslih, otkrila je da ispijanje više od prosečno četiri šoljice kafe dnevno izaziva neke neželjene efekte.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 09.10.2022.

09:20

Telo vam kroz pet simptoma poručuje da pijete previše kafe
Foto:Shutterstock/Tero Vesalainen

U studiji objavljenoj u časopisu "Innovations in Clinical Neuroscience", u kojoj su učesnici dobijali određene količine energetskih napitaka sa kofeinom, utvrđeno je da redovna konzumacija kofeinskih pića, posebno onih sa šećerom, izaziva mentalni zamor kod učesnika.

Nedavno istraživanje Evropskog kardiološkog društva pokazalo je da su dve do tri šoljice dnevno prihvatljive. Zaključeno je da sve vrste kafe – mlevena, instant i kafa bez kofeina – imaju pozitivne efekte koji mogu da produže život. Naravno, ako se konzumiraju u normalnim količinama. Stručnjaci izdvajaju pet velikih promena u organizmu koje su posledice previše kafe...

1. Osećaj anksioznosti: Prosečna šoljica kafe sadrži 95 miligrama kofeina. Dakle, ako biste popili više od četiri šoljice kafe, unosili biste oko 500 miligrama kofeina dnevno. Jedna studija koju je sproveo "Journal of Psychopharmacology" navodi da teški korisnici kofeina mogu da dožive visok nivo stresa, anksioznosti, pa čak i depresije. Studija kaže da se pokazalo da konzumiranje više od hiljadu miligrama kofeina nedeljno čak izaziva visoku anksioznost.

2. Loš san: Redovna konzumacija velikih količina kafe može izazvati probleme sa normalnim obrascima spavanja, posebno ako popodne uživate u šoljici omiljenog napitka. Jedna studija je procenila 197 srednjoškolaca, gde je mešoviti broj umerenih korisnika kofeina prijavio rano jutarnje buđenje i pospanost tokom dana u poređenju sa grupom koja je pila manje količine kofeina. Iako redovno pijete kafu ima mnogo zdravstvenih koristi, svedenje dnevnog unosa kafe na minimum, posebno ujutru, može vam pomoći da bolje spavate noću.

3. Brži otkucaji srca: Iako je jedno istraživanje pokazalo da ispijanje 100 miligrama kofeina na svakih sat do pet sati nije izazvalo povećanje otkucaja srca, konzumiranje većih količina može da izazove promenu u otkucaju srca, ali to bi zahtevalo značajnu količinu kofeina.

4. Drhtavica: Ako ste ikada osetili drhtavicu posle previše šoljica kafe – to se može definisati kao predoziranje kofeinom, što može izazvati glavobolju, nervozu, poteškoće sa spavanjem i već pomenuti, ubrzani rad srca.

5. Umor: Prirodno je da se okrenete kafi ili drugim oblicima kofeina kada se osećate umorno. Ali konzumiranje previše kofeina zapravo može imati negativan efekat, posebno ako sadrži dodatne šećere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: