Jesenja supernamirnica: Ubrzava mršavljenje, jača imunitet i smanjuje rizik od raka jetre i dojke

Mandarine su jesenja supernamirnica, ali osim odličnog ukusa koji osvežava, konzumiranje ovog voća ima brojne prednosti zbog kojih ćete poželeti da ih jedete još češće. Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje mandarina ima benefite po naše zdravlje, formu, ali i izgled.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 06.10.2022.

08:30

Default images
Foto: Shutterstock/New Africa

Samo jedna mandarina obezbeđuje gotovo trećinu dnevne potrebe za vitaminom C, a sadrži i aktivna jedinjenja koji doprinose svojim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima. Ali to nije sve. U nastavku vam predstavljamo još dobrobiti ove namirnice.

1. Jačaju imunitet

Kao što svi dobro znamo, mandarine su veoma bogate vitaminom C, antioksidansom koji sprečava širenje jedinjenja koje oštećuju zdrave ćelije u organizmu, a samim time održavaju imunitet snažnim.

2. Pospešuju rast kose

Osim vitaminom C, mandarine su bogate i vitaminima B i E koji pomažu pri očuvanju zdravlja i lepote vaše kose. Budući da pomažu kosi da bude što zdravija, ona raste mnogo brže.

3. Bolja probava

Zahvaljujući vlaknima, mandarine su odlične za održavanje zdravlja sistema za varenje, a isto mogu zahvaliti i vlaknima. Naime, topiva vlakna stvaraju takozvani ''gel'' u probavnom traktu koji dovodi vodu u creva kako bi omekšao stolicu, potencijalno olakšavajući pražnjenje creva. Isto tako pomažu kod zatvora i bolnih grčeva, ali i regulišu stolicu.

4. Smanjuju rizik od raka

Dokazano je da mandarine mogu da smanje rizik od razvoja raka jetre. Naime, karotenoidi prisutni u mandarinama zbog visoke koncentracije vitamina A dokazano smanjuju rizik od raka, a sok od mandarine može da se daje i pacijentima sa hepatitisom C. Osim toga, ovo zdravo voće pomaže i u sprečavanju karcinoma dojke.

5. Održavaju pravilan rad srca

Mandarine su posebno zdrava hrana za srce. Naime, flavonoidi i antioksidativna jedinjenja koje sadrže mogu pomoći u ubrzanju cirkulacije i održavanju arterija čistima, što pomaže pri očuvanju zdravlja srca.

6. Pomažu pri mršavljenju

S obzirom na to da sadrže značajan izvor vlakana, održavaju želudac punim duže vreme te tako smanjuju želju i potrebu za unošenjem više hrane, mandarine pomažu pri mršavljenju. Doktori su otkrili da konzumiranje mandarina pomaže u smanjenju insulina pa se njihovi šećeri ne skladište kao masti, već se pretvaraju u energiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: