Koji orašasti plod je najzdraviji u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti?

Ako tražite zdravu užinu, možda ne bi bilo loše da s vremena na vreme grickate orašaste plodove kada ogladnite između glavnih obroka. Oni su puni zdravih masti i utvrđeno je da su jedna od najzdravijih užina koju možete jesti.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Dionisvera/Shutterstock
Foto: Dionisvera/Shutterstock

Mada nikada nikada nećemo odbiti bademe ili indijski orah, ipak postoji jedan orašasti plod koji je najzdraviji od svih, naročito ako biste želeli da sačuvate dobro zdravlje u srednjim i poznim godinama. U pitanju je orah.

To je, naime, novo saznanje do kog su došli istraživači sa Univerziteta u Minesoti. U njihovoj studiji objavljenoj u žurnalu Nutrition, Metabolism, & Cardiovascular Diseases analizirano je zdravstveno stanje 3.023 dobrovoljca starosti od 18 do 30 godina (na početku istraživanja) u periodu od dvadeset godina. Oni su upitani o svojim navikama u ishrani na početku istraživanja, nakon sedam godina i još jednom nakon dvadeset godina.

Analizom dobijenih odgovora i zdravstvenog stanja učesnika studije, istraživači su otkrili da su oni koji redovno jeli orahe bili manje izloženi srčanim oboljenjima od ostalih dobrovoljaca. Oni su takođe bili fizički aktivniji i hranili su se zdravije od drugih.

Dr Lin M. Stefen, glavna autorka studije, napomenula je da "iznenađujuće, zdrave promene u ukupnom obrascu ishrane konzumenta oraha sugerišu da orasi mogu delovati kao most ka zdravoj ishrani i drugim zdravim navikama tokom života".

"Zdravih navika koje smo naučili u ranoj mladosti uglavnom se držimo i kako starimo. Ako smo navikli da posežemo za šakom oraha za užinu, verovatno ćemo nastaviti ovaj obrazac i u odraslom dobu, a tada ćemo imati posebne koristi od hranljivih materija ove namirnice", rekla je dijetetičarka Selena Devris.

Devris je objasnila da "orasi sadrže omega-3, koje su antiinflamatorne masti povezane sa boljim zdravljem srca". Povrh toga, "oni takođe pružaju zdravu dozu vlakana, koja dovodi do stabilnijeg nivoa šećera u krvi", piše City magazine.

Ako želite da ove benefite vidite i kod sebe, preporučujemo da za početak pojedete nekoliko oraha svakog dana. Možete ih kombinavati sa sušenim brusnicama i vašim omiljenim žitaricama ili jesti bez drugih namirnica. Šta god da izaberete, koristi od konzumiranja oraha neće izostati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu