Jedna vrsta ribe najzdravija iz konzerve, tri porcije nedeljno spasavaju srce

Često čujemo kako konzervirana hrana nije dobra, što je negde i tačno, jer je niste sami pripremili kod kuće sa svežim sastojcima. No, postoji i hrana koja je u konzervi dobra, a i duže traje.

Izvor: Poslovni.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/Natalia Mylova
Foto:Shutterstock/Natalia Mylova

Na taj način unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i antiinflamatornih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje obezbeđuje mononezasićene masti za srce.

Konzerviranjem se hrana održava svežom i jestivom, posebno hrana koja je sklona razvoju različitih patogena, a u procesu konzerviranja hrana prolazi kroz proces sterilizacije.

"Nažalost, rezultat je značajan gubitak hranljivih materija, ali kada se voće ili povrće jednom konzervira, ono može ostati tako godinama, bezbedno od opasnih mikroorganizama", objašnjava nutricionistkinja doktorka Džes Kording i otkriva šta je, prema rečima stručnjaka, najzdravija konzervirana hrana.

To su svakako, kaže, sardine ili sardine u konzervi, ali i druge riblje konzerve koje su pristupačan izvor proteina, ali i održive i ne zahtevaju dugu pripremu ili kuvanje. Dodavanje konzervirane ribe vašoj ishrani ima brojne zdravstvene prednosti.

"Sardine u konzervi imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morskih plodova, posebno ako sveže nisu dostupne", rekla je doktorka Džes Kording.

Uz njih, dodaje ona, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i antiinflamatornih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje obezbeđuje mononezasićene masti zdrave za srce, objašnjava ona.

Kako jesti sardine?

Zdravstvene smernice preporučuju dve do tri porcije ribe sa niskim sadržajem žive nedeljno, a doktorka Džes Kording preporučuje mešanje sa testeninom, sirom ili krekerima za užinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu