Želite da očuvate zdravlje jetre? Četiri vrste povrća su najbolja opcija

Funkcija jetre je između ostalog i čišćenje organizma od toksina, pomoć u varenju, skladištenje vitamina i minerala, kao i sinteza proteina. Ovaj veoma važan organ ima jedinstvenu sposobnost da se regeneriše nakon oštećenja, ali ipak nije neuništiva, a izbor hrane i pića znatno utiče na njeno zdravlje.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 18.08.2022.

09:35

Želite da očuvate zdravlje jetre? Četiri vrste povrća su najbolja opcija
Foto: Shutterstock/Yuliya Gontar

Mnogo je namirnica bogatih hranljivim supstancama koje blagotvorno deluju na jetru, a jedna posebno važna grupa namirnica je povrće.

Cvekla

Iako nekima smeta njen pomalo zemljani ukus, cvekla je prepuna hranljivih supstanci koje dobro utiču na zdravlje jetre.

Istraživanja pokazuju da sok od cvekle sprečava bolesti pomažući jetri da obavlja svoje funkcije.

Trenutni podaci ukazuju na to da određeni antioksidansi koji se nalaze u cvekli, zvani betalaini, imaju antikancerogena i protivupalna svojstva.

Brokoli

Specifične hranljive supstance koje se nalaze u povrću kakvo je brokoli posebno su korisne za zdravlje jetre.

Brokoli se može jesti sirov ili kuvan, može biti i dodatak raznim jelima od testenine ili salatama, a može se poslužiti i kao prilog.

Prokelj

Prokelj je poslednjih godina postao veoma popularan, a za to postoji dobar razlog.

Osim što može da poboljša probavu i obezbedi velike količine vitamina i minerala, sadrži i biljna jedinjenja koja podržavaju rad jetre. Prokelj se najčešće jede pečen, dinstan ili kuvan na pari.

Lisnato povrće

Ova grupa povrća uključuje kelj, spanać, blitvu i zelenu salatu, a prepuna je antioksidanasa, koji štite telo od opasnih slobodnih radikala.

Nedavna studija otkrila je da jedenje sirovog spanaća smanjuje rizik od nealkoholne masne bolesti jetre, prenosi Index.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: