Jabuka može da ubije: Evo koja količina ovog voća je fatalna

Paracelzus je nekad rekao: "Sve stvari su otrovne i ništa nije bez otrova; samo je doza ono što čini da neka stvar nije otrov". Čak i neke bezbedne namirnice mogu dovesti do smrtnog ishoda, ako preterujete s njima.

Izvor: Ruski travar
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Voda

Svi smo čuli da je 2 litra čiste vode minimum koji moramo da popijemo tokom dana. Ali koja je maksimalna doza? Naučnici kažu, ako popijete 6 litara vode, onda vaši bubrezi neće imati vremena da uklone tečnost iz tela. Rezultat: oticanje unutrašnjih organa, mozga, pa čak i smrt.

Kafa

Smrtonosna doza kofeina je 15 grama. To bi bilo otprilike 50 do 90 šolja kafe, u zavisnosti od jačine napitka i stanja zdravlja čoveka. Ako imate kardiovaskularna oboljenja, opasnost komplikacija i smrtnog ishoda je veća. A ako još mešate kafu sa gaziranim i energetskim napicima, to neće izdržati čak ni zdravo srce. Simptomi trovanja kafom su tremor, povraćanje, tahikardija i hipoglikemija.

Čokolada

Čokolada sadrži veliku količinu supstance koja se zove teobromin. To je snažan stimulans centralnog nervnog sistema.

Ako pojedete previše čokolade odjednom, rizikujete da se njome otrujete, što će prvo dovesti do mučnine i dijareje, zatim do epileptičnih napada, unutrašnjeg krvarenja, infarkta miokarda i fatalnog ishoda. Srećom, smrtna doza čokolade je prevelika za većinu ljudi – 10 kilograma.

Šećer

Svi znamo da šećer ubija. Ali koliko tačno ga je potrebno da bi on ubio čoveka, ne metaforički nego fizički? Odgovor lekara je 2 kilograma. Nije toliko mnogo, s obzirom da većina naših omiljenih namirnica sadrži šećer, ponekad u velikim količinama.

So

Dnevna norma soli je 1,5 do 4 grama. Međutim, preterivanje sa slanim namirnicama može vas koštati života. Da bi čovek rizikovao smrt, kažu lekari, potrebno je svega 6 supenih kašika soli (uključujući i onu što se sadrži u jelima).

Semenke od jabuke

Neće vam mnogo naškoditi 18 jabuka, ali ako izvadite iz njih semenke, dobro sažvaćete i progutate, onda je sasvim moguće da ćete umreti. I sve zato što semenke sadrže cijanid – jedan od najjačih poznatih otrova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu