Reguliše šećer u krvi i ubrzava metabolizam – samo čaša dnevno ublažava bolove i diže imunitet

Predstavljamo vam pet razloga zbog kojih bi trebalo svaki dan da započinjete sokom od đumbira.

Zdravlje

Izvor: Novosti

Četvrtak, 11.08.2022.

08:54

Default images
Foto: Shutterstock/Reuwobee

Da li znate šta samo jedna čašica đumbira može da učini za vaše zdravlje? Efekat je neverovatan – poboljšava varenje, otklanja mučninu i menstrualne bolove, podiže energiju… Bonus je i što je priprema napitka krajnje jednostavna!

Sastojci:

* 1 koren đumbira

* 2 limuna

* 2 l vode

* 3 kašike meda

Priprema:

Oljuštite koren đumbira i dobro ga operite.

Iseckajte ga na kockice ili ga usitnite u blenderu (multipraktiku).

Sadržaj sipajte u posudu, prelijte sa 2 dl vode i kuvajte nekoliko minuta na umerenoj vatri.

Ostavite je malo da se ohladi, a zatim iscedite limun i dodajte med.

U flašu od 2 litra sipajte litar i po vode i smesu od đumbira, limuna i meda.

Flašu čuvajte u frižideru.

Pre nego što poslužite sok, obavezno promućkajte flašu i, ako volite, dodajte nekoliko kockica leda. Pošto ne sadrži aditive i šećer, u frižideru može maksimalno da stoji 7 dana.

Jedna čašica će učiniti čuda za vaše zdravlje. Ova mešavina prebogata je korisnim sastojcima kao što su fosfor, vitamin B, B3, B6, proteini i dijetalna vlakna.

Gingerol prisutan u svežem đumbiru pomaže kod mučnine i stomačnih problema kao što je loše varenje.

Ako sok od đumbira pijete svakog jutra na prazan stomak, stručnjaci kažu da ćete umnogome pomoći svom zdravlju! Evo u čemu sve ovaj napitak pomaže…

Ublažava mučninu

Gingeroli prisutni u sirovom đumbiru dobro deluju kod mučnine i stomačnih problema među kojima je i loše varenje. Takođe, može da pomogne i trudnicama kod mučnine, a uz to je bezbedan za decu.

Smanjuje menstrualne bolove

Gingeroli, šogaol i paradol koji se nalaze u đumbiru mogu biti od velike pomoći ženama koje se bore sa menstrualnim i bolovima u mišićima. Pacijenti sa artritisom takođe će osetiti olakšanje jer ovaj „lek“ čini čuda i za bolove u zglobovima.

Podiže energiju

Za one koji se svakog jutra osećaju usporeno i umorno, ispijanje đumbira je odličan način da započnu dan. Podiže energiju, poboljšava cirkulaciju i prirodno eliminiše toksine. Samim tim podiže imuni sistem i pospešuje celokupnu odbranu organizma.

Pomaže kod lošeg varenja

Bol u stomaku, kiselost i nadimanje su uobičajene tegobe koje nastaju kada jedemo tešku i masnu hranu. Napitak od đumbira ujutru pomoći će bolje varenje i podstaći će rad metabolizma.

Reguliše šećer u krvi

Pacijenti sa dijabetesom takođe mogu da imaju koristi od uzimanja đumbira svakog jutra, a sve zbog njegovih antiinflamatornih svojstava. Ovaj napitak održava i zdravlje srca tako što pomaže regulisanje krvnog pritiska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: