Želite da očuvate zdravlje jetre? Ova vrsta voća je najbolja opcija

Jetra naporno radi svaki dan da bi očistila vaše telo od toksina. Pored te funkcije, ona i obrađuje hranljive supstance iz hrane, filtrira krv i metaboliše lekove koje uzimate,deponuje glikogen, proizvodi hemikalije koje pomažu zgrušavanju krvi, stimuliše stvaranje žuči i pomaže u regulaciji šećera u krvi

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 21.07.2022.

13:58

Želite da očuvate zdravlje jetre? Ova vrsta voća je najbolja opcija
Foto: Shutterstock/Subbotina Anna

Jetra zaslužuje vašu pažnju i redovnu dozu najboljih namirnica koje joj pomažu u obavljanju brojnih važnih funkcija.
Bezalkoholna masna bolest jetre (NAFLD) je jedna od vodećih uzroka smrti u svitu i pogađa jednu četvrtinu stanovništva SAD, prema podacima klinike Mejo.

NAFLD nije povezan sa konzumacijom alkohola, ali karakteriše je upala jetre i može da dovede do istog oštećenja šrouzrokovanog prekomernim konzumiranjem alkohola – ožiljaka na jetri poznatih kao ciroza.

Naslage masti se obično stvaraju u jetri zbog prekomerne težine ili gojaznosti, visokog šećera u krvi i visokih triglicerida, masnoće u krvi.

Da bi se to stanje izbeglo, potrebno je pratiti sve one trendove za koje stručnjaci tvrde da podupiru opštee zdravlje – održavanje zdrave telesne težine, unos manje šećera, vežbanje i kontrola nivoa holesterola.

Jedan od jednostavnih koraka koji možete da preduzmete ovog trenutka je informisanje o namirnicama koje podržavaju zdravlje jetre. Stručnjaci kažu da su borovnice najbolje voće koje možete jesti za dobrobit vaše jetre.

"Divlje borovnice imaju najveću koncentraciju antocijanina: prirodnog pigmenta koji bobicama daje prekrasnu plavu nijansu", kaže registrovana dijetetičarka i nutricionista Lorin Manaker.

Ona kaže da podaci pokazuju da antocijanini mogu da se suprotstave oksidativnom stresu koji može da se pojavi u jetri i smanji upalu povezanu sa jetrom“.

Što su antocijanini?

Antocijanini se nalaze u ljusci crvenog, ljubičastog i plavog voća, povrća i celovitog zrna žitarica. Istraživanja pokazuju da je njihov sadržaj proporcionalan gustini boje.

Dakle, borovnice, kupine, maline, brusnice, ribizle i jagode dobri su izvori antioksidansa – što ih krasi intenzivnija boja, to bolje, prenosi Index.hr.

Manaker napominje da ne bi trebalo jesti prevelike količine borovnica.

"Konzumiranje previše voća može da dovede do prevelikog unosa fruktoze, što može negativno da utiče na jetru“, kaže nutricionista.

Ona dodaje da je korišćenje divljih borovnica za pripremu smutija ili ovsene kaše, ali i konzumiranje samih zrna odlična opcija i predstavlja vrednu aktivnost usmerenu brizi o ovom, veoma važnom, organu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: