Letnje voće puno magnezijuma i fosfora, najbolje za rad creva i zdravlje očiju

Glatka i malo slađa verzija breskve nektarina je toliko sočna i ukusna da vas gotovo moli da je zagrizete. Odličan je izbor ako pokušavate da postignete ili održite vitku figuru, jer sadrži malo kalorija i ima nizak glikemijski indeks (43), što znači da sporo oslobađa energiju i pruža duži osećaj sitosti.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2022.

14:11

Letnje voće puno magnezijuma i fosfora, najbolje za rad creva i zdravlje očiju
Foto:Shutterstock/DubMila

Nektarina je bogata antioksidansima, posebno vitaminima A, C i E, ali i vitaminima K, B1, B2, B3, B6 i B9 (folna kiselina) i mineralima kao što su kalcijum, kalijum, magnezijum i fosfor.

Pored toga, nektarine su dobar izvor luteina i zeaksantina, koji neutrališu delovanje slobodnih radikala i štite zdravlje očiju.

Flavonoidi iz nektarina smanjuju rizik od ateroskleroze, a vlakna koja sadrži odlična su za varenje, bolje funkcionisanje i čišćenje creva. Sveže nektarine, osim što su samostalna namirnica, mogu se koristiti za obogaćivanje jogurta i žitarica ili za pripremu voćnih salata, smutija i sokova, a pogodne su i za pripremu kompota, sladoleda i kolača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: