Pet ubica holesterola: Svako ih ima u kuhinji

Povišen holesterol može da izazove brojne probleme i bolesti srca i krvnih sudova.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Shutterstock/BirdShutterB
Foto: Shutterstock/BirdShutterB

Lekari objašnjavaju da postoji dobar i loš holesterol. Lošim se naziva LDL holesterol jer on prenosi 75 odsto masti (50 odsto holesterola) u krvi i glavni je nosač holesterola. HDL holesterol je dobar, jer sadrži 50 odsto proteina i samo 20 odsto holesterola.

Naučnici preporučuju sledeće namirnice za koje su utvrdili da su dobre u smanjenju masnoća u krvi, a samim tim i holesterola:

Beli luk može za čak 11 odsto da smanji prisustvo holesterola ukoliko se koristi dnevno u vidu tableta. Takođe, jedan čen belog luka dnevno mnogo pomaže u poboljšanju cirkulacije.

Orasi su namirnica koja odlično deluje na HDL i obezbeđuju najveći procenat zaštitnog dobrog holesterola.

Pasulj zbog svog bogatstva materija sa vlaknima može za mesec dana da smanji nivo holesterola čitavih 6 odsto.

Celer je dobar u smanjenju koncentracije lošeg holesterola jer deluje relaksirajuće na arterije i omogućava im da se šire.

Jabuke najbolje snižavaju holesterol i to čak za 38 odsto. Ako redovno jedete sveže jabuke ili pijete sok od njih, može se postići dobar rezultat u snižavanjuu holesterola.

Obogatite svoju ishranu ovim namirnicama i rezultati će se poboljšati. Mnogo ljudi u svetu pati od povišenog holesterola, tako da nemojte očajavati i uradite sve što je do vas da dovedete nivo holesterola u dozvoljene granice kako biste bili zdraviji i kako biste bolje funkcionisali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu