Voće koje čuva srce i oči, reguliše holesterol i podiže energiju

Ovo voće je bogato i vitaminom B3, koji učestvuje u mnogim metaboličkim reakcijama i posebno je zaslužan za stvaranje energije.

Izvor: B92, Živim.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Roman Nerud
Foto: Shutterstock/Roman Nerud

Postoji više sorti bresaka, ali njihove nutritivne vrednosti su veoma slične. Breskve su takođe veoma bogate vodom i osvežavajuće, pa stoga izuzetno prikladne za konzumaciju na visokim letnjim temperaturama, javlja Živim.hr.

Zdravlje srca

Obiluju beta-karotenom, koji je nužan za zdravlje očiju i kože. S obzirom na to da su bogate i vitaminom C, pomažu u boljem vezivanju gvožđa u organizmu.

Vitamin E koji sadrže efikasan je u prevenciji nastanka arterijskog pritiska i razvoja ateroskleroze, a vitamin B2 je koristan za zdravlje očiju i kože.

Breskva sadrži i mineralne soli poput fosfora, magnezijuma i kalijuma, koji je naročito važan za zdravlje srca.

Zbog visokog udela vlakana breskve pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi i regulaciji krvnog pritiska. Jedan veći plod osigurava pet do devet odsto preporučene dnevne količine vlakana za odraslu osobu.

Energija

Breskva je bogata vitaminom B3, koji učestvuje u mnogim metaboličkim reakcijama i posebno je zaslužan za stvaranje energije.

Najzdravije su i pružaju najveće osveženje kad se jedu sveže, ali možete od njih napraviti i kompot (pritom pazite na količinu dodatog šećera), dodati ih u kašu ili jogurt za doručak ili od njih napraviti ukusan gusti sok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu