Hrana koja štiti od UV zračenja; obratite pažnju na ove namirnice

Da biste zaštitili kožu od UV zraka, dermatolozi preporučuju kreme sa zaštitnim faktorom, šešire i naočare za sunce kao i smanjenje izlaganja direktnom suncu kada je ono najjače. Međutim, ishrana igra dodatnu i važnu ulogu u održavanju vaše kože iznutra.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2022.

08:15

Hrana koja štiti od UV zračenja; obratite pažnju na ove namirnice
Foto:EPA/OMER SALEEM

Evo na koje namirnice bi trebalo da obratite pažnju tokom letnjih meseci:

Hrana bogata beta-karotenom i likopenom

Karoten i likopen su dva moćna antioksidansa u izobilju u raznovrsnom voću i povrću, posebno u onom narandžaste, crvene ili roze boje. Tako da, paradajz, lubenica, šargarepa, crvena i žuta paprika treba ćešće da se nađu na vašem tanjiru.

Voda

Hidratacija je ključna za održavanje zdrave kože, posebno u letnjim mesecima, kada vreme može da bude toplo i suvo. Jednostavan trik da utvrdite da li ste hidrirani: jednostavno pogledajte boju urina. Ako je žuta, uzmite malo vode. Da biste ostali hidrirani, standardno se preporučuje najmanje osam čaša vode tokom dana, piše Mind Body Green.

Voće i povrće bogato vitaminom C

Vitamin C je moćan antioksidans koji može da pomogne u borbi protiv oksidativnog stresa, a utiče i na zdravlje kože. Takođe je neophodan za proizvodnju kolagena, koji je jedan od glavnih proteina u koži. Oslonite se na borovnice, crvene i zelene paprike, kivi, brokoli, jagode...

Omega-3 masne kiseline

Zdrave masti koje se nalaze u orasima, semenkama, čija semenkama, lanu, ribi i jajima ključne su za našu ishranu. Ove omega-3 masne kiseline imaju antiinflamatorna svojstva i pomažu telu u borbi protiv oksidativnog stresa. Ako ne volite da jedete ovu hranu, suplementacija je ključna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: