Začin koji je jači antioksidans od jabuke, pomorandže i borovnice – najbolji za imunitet

Zbog lekovitih sastojaka i esencijalnih ulja koja poseduje, origano je izuzetno delotvoran kod brojnih zdravstvenih tegoba.

Zdravlje

Izvor: Novosti

Utorak, 28.06.2022.

08:09

Začin koji je jači antioksidans od jabuke, pomorandže i borovnice – najbolji za imunitet
Foto:Shutterstock/Andrei Kuzmik

Na pomen origana, većina pomisli na začin specifičnog mirisa bez kog su nezamislive pice i paste. Istraživanja su pokazala da ima dva do tri puta veće antioksidativno dejstvo od drugih biljaka, a od jabuke čak 42 puta, od krompira - 30, pomorandže - 12, borovnice četiri puta...

Čaj od origana je blagodet za organizam

Primera radi, čaj od origana reguliše brojne zdravstvene tegobe izazvane padom imuniteta i narušavanjem crevne flore, kod bronhitisa, prehlade, upale grla. Ukus mu je, istina, čudan (jak, gorak, posle ispijanja dugo ga osećamo u ustima...), pa je najbolje u apoteci ili prodavnici zdrave hrane kupiti spremljen čaj u kesicama.

Ukoliko želite sami da ga napravite, u džezvu ili lonče provrele vode stavite kašičicu do dve izmrvljenog lišća origana. Ostavite da stoji poklopljeno najmanje pet minuta. Zatim procedite i pijte.

Ako je čaj poklopljen u većem čajniku, što duže stoji, to postaje ukusniji. Važno je da se potpuno ne ohladi, jer mu ukus tada nije baš prijatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: