Seme biljke koja liči na detelinu povećava libido i nivo testosterona za 46 odsto

Piskavica je biljka slična detelini, a raste u Mediteranu i zapadnoj Aziji. Osim što se koristi u tradicionalnoj kuhinji, ima brojne zdravstvene prednosti.

Zdravlje

Izvor: Živim.hr

Utorak, 21.06.2022.

16:57

Default images
Foto:Shutterstock/Madeleine Steinbach

Piskavica je biljka koju možete konzumirati na različite načine. Možete jesti semenke, unositi ih kroz čaj, začine i dijetetske suplemente. Zašto bi je jeo? Ima brojne zdravstvene prednosti, a jedna od najvažnijih je da može da kontroliše dijabetes tipa 2 i holesterol u krvi.

Čak je i prorok Muhamed rekao za nju "Kada biste znali vrednost ove biljke, platili biste njenu težinu u zlatu".

Koje su prednosti piskavice?


Iako su istraživanja o piskavici ograničena, nekoliko studija je pokazalo da ova biljka pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi kod dijabetičara. Meta-analiza 12 studija objavljenih u "Journal of Ethnopharmacology" pokazala je da piskavica značajno snižava nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom ili predijabetesom, kada se nivo meri na prazan stomak.

Jedini neželjeni efekat konzumiranja ove biljke koji su istraživači primetili su problemi sa varenjem.

Piskavica može smanjiti nivo holesterola, što znači da može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Meta-analiza iz 2020. objavljena u časopisu "Phytotherapy Research" ističe da suplementi piskavice:

Značajno smanjuju nivo ukupnog holesterola
Smanjuju nivo LDL (lošeg) holesterola
Povećavaju nivo HDL (dobrog) holesterola

Biljka je bila posebno efikasna kod dijabetičara, a kod njih je dvostruko veća verovatnoća da će razviti srčana oboljenja.

Istraživači veruju da piskavica može biti korisna u kontroli faktora rizika od srčanih oboljenja (kao što je visok holesterol) u kombinaciji sa lekovima i promenama načina života. Međutim, potrebna su dalja istraživanja da bi se razumelo koliko je to zapravo delotvorno.

Može povećati nivo testosterona kod muškaraca

Studija objavljena u časopisu "Phytotherapy Research" otkrila je da piskavica može povećati nivo testosterona kod muškaraca i tako sprečiti probleme uzrokovane nedostatkom hormona, kao što su loša koncentracija, loše raspoloženje i povećan rizik od preloma kostiju. Harvardska medicinska škola navodi da kako muškarci stare, nivoi testosterona opadaju za 1-2% svake godine. Kao rezultat toga, više od trećine muškaraca starijih od 45 godina ima nivo testosterona niži od normalnog.

Studija iz 2017. objavljena u "International Journal of Medical Science" otkrila je da je nakon 12 nedelja dnevnog unosa suplemenata piskavice nivo testosterona porastao na 46% kod 45 (od 50) ispitanika. Takođe je poboljšano:

Raspoloženje
Koncentracija
Libido
Broj spermatozoida

Rizici

Iako je potrošnja ove biljke bezbedna u malim količinama, ali je neophodno ispitati njenu sigurnost u većim. Takođe, ne bi trebalo da ga konzumiraju trudnice i deca. Takođe može izazvati potencijalne neželjene efekte, kao što su:

Dijareja
Nadutost
Mučnina
Gasovi
Pad šećera u krvi kada se uzima u velikim količinama

Ako ste zainteresovani da probate piskavicu u terapeutske svrhe kao što su one gore navedene, razgovarajte sa svojim lekarom. Ne postoji standardizovana preporuka za dozu piskavice, tako da vam stručnjaci mogu pomoći da odredite količinu i koliko dugo treba da uzimate suplemente piskavice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: