Jagode, spanać, kelj i zelje među namirnicama koje sadrže otrov; Šta treba uraditi?

Pesticidi, koji se koriste za zaštitu bilja od raznih bolesti, uglavnom su proizvodi hemijskog ili biološkom porekla. Gotovo svi pesticidi svrstani su u određene grupe otrova i predstavljaju potencijalnu opanost po ljudski organizam.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto:Shutterstock/Nikola Bilic
Foto:Shutterstock/Nikola Bilic

Ako se nađu u našem telu u većim količinama, ovi otrovi mogu da doprinesu nastanku različitih vrsta karcinoma, autizma kod dece, poremećaja pažnje, dijabetesa i sličnom. Ove rezultate pokazala su i brojna sprovedena istraživanja.

Voće i povrće na kom ostaje najviše pesticida: jagode, spanać, kelj, zelje, nektarine, jabuke, grožđe, paprike, trešnje, breskve, kruške, paradajz i celer

Voće i povrće na kom ostaje najmanje pesticida: avokado, slatki kukuruz, ananas, luk, papaja, kivi, slatki grašak (smrznuti), kupus, pečurke, mango, dinje, lubenice i batat

Koje mere opreza treba preduzeti?

1. Temeljno isperite voće i povrće vodom. Poželjno je da određeno voće i povrće isperete temeljno u više voda, očistite pomoću sunđera ili da ogulite koru. Tako ćete biti sigurniji da ste uklonili više nepoželjnog otrova.

2. Kuvajte ili pecite određene namirnice – tako ćete biti sigurniji da ste uklonili višak pesticida.

3. Uklonite masti – kada je reč o mesu, višak otrova može se koncentrisati u masnom delu, pa je poželjno tu mast ukloniti pre spremanja.

4. Uklonite kožicu kod riba – iz istih razloga kao i kod prethodne mere opreza.

5. Odvojte mast i ulje iz supe – takođe je reč o mestima gde se koncentriše više štetnih materija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu