Čuva zdravlje srca, reguliše šećer i pun je magnezijuma i gvožđa, usudite se da ga pojedete

Iako mnogi imaju kaktus u svojim domovima, sigurno nisu pokušali da ga jedu. Hiljadama godina, kaktus je bio hrana za domorodačko stanovništvo jugozapadnih Sjedinjenih Država i Meksika. Takođe, neki delovi kaktusa služe za farbanje tkanina, ali i lekova. Dakle, kaktus nije samo biljka koju je lako održavati, to je mnogo više.

Zdravlje

Izvor: Živim.hr

Utorak, 07.06.2022.

19:50

Default images
Foto:EPA/ MONIRUL ALAM

Šta je kaktus?

Iako postoji mnogo vrsta kaktusa, najčešća sorta koja se koristi kao hrana je kaktus bodljikave kruške (indijska smokva). Ova vrsta kaktusa ima ravne ovalne listove poznate kao jastučići. Jede se kao povrće u meksičkoj i centralnoameričkoj kuhinji. Ali to nije jedini jestivi deo kaktusa, biljka takođe daje ružičasto-crveno voće poznato kao bodljikava kruška ili kaktusova kruška.

Nutritivne vrednosti kaktusa

Ako tražite hranu koja sadrži puno vode, ne morate tražiti dalje od listova kaktusa jer oni sadrže 91-95 posto vode. Takođe su bogati vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i imaju malo proteina. Što se tiče vitamina i minerala, kaktus sadrži vitamin C, vitamin K, kalijum, magnezijum i gvožđe.

Zdravstvene prednosti kaktusa

Foto:EPA/ EUGENE GARCIA
Sprečava bolesti

Želite da povećate unos antioksidanata? Posegnite za listovima kaktusa koji su puni njih, posebno flavonoida i fenola.

Između ostalog, kaktus je bogat vitaminom C, jednim od najmoćnijih antioksidanasa. Antioksidansi su prilično moćni jer uklanjaju slobodne radikale, štetna jedinjenja koja mogu izazvati oksidativni stres. Oksidativni stres povećava rizik od hroničnih stanja kao što su bolesti srca i dijabetes tipa 2.


Stimuliše varenje


Listovi kaktusa sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Ovo je odlična vest za vaša creva, jer su obe vrste vlakana potrebne za zdravo varenje. Evo zašto: rastvorljiva vlakna se formiraju u gel u gastrointestinalnom traktu, učvršćuju vašu stolicu i na taj način sprečavaju dijareju. Nerastvorljiva vlakna, s druge strane, povećavaju zapreminu stolice i promovišu zdrave pokrete u gastrointestinalnom traktu, što može pomoći u suzbijanju zatvora, prema Klinici Mejo.

Ove digestivne prednosti primećene su u studiji iz 2020. u kojoj su dodaci kaktusovim vlaknima ublažili simptome sindroma iritabilnog creva među učesnicima.

Međutim, ako niste navikli na ishranu bogatu vlaknima, sadržaj vlakana u listovima kaktusa može izazvati neke probleme sa varenjem (blaga dijareja, nadimanje, mučnina). Zato razmislite o konzumiranju kaktusa u malim količinama kako biste pomogli svom telu da se prilagodi.

Reguliše nivo šećera u krvi

Osim što imaju pozitivan efekat na varenje, kaktusova vlakna mogu sniziti nivo šećera u krvi. Ovo je izuzetno važna prednost jer visok nivo šećera u krvi povećava rizik od dijabetesa tipa 2. Kaktusova vlakna usporavaju apsorpciju glukoze, sprečavajući nagli porast šećera u krvi (koji može dovesti do dijabetesa tipa 2 ako se javlja prečesto).

Međutim, ako imate dijabetes, morate biti oprezni sa konzumiranjem kaktusa zbog njegovog efekta na snižavanje šećera u krvi.

Naime, konzumiranje kaktusa uz uzimanje antidijabetika (koji takođe snižavaju nivo glukoze u krvi) može dovesti do hipoglikemije (niskog šećera u krvi). Simptomi hipoglikemije uključuju nepravilan rad srca, umor, anksioznost i znojenje. Da biste bili sigurni, konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što dodate kaktus u ishranu.

Podržava zdravlje srca

Rastvorljiva vlakna u listovima kaktusa mogu pomoći zdravlju srca na nekoliko načina. Rastvorljiva vlakna se vezuju za čestice holesterola u tankom crevu, sprečavajući ih da uđu u vaš krvotok.

Vlakna se zatim izlučuju kroz stolicu, odvodeći sa sobom LDL (loš) holesterol iz tela, pomažući da se spreči visok holesterol u krvi, glavni faktor rizika za srčana oboljenja. Takođe, listovi kaktusa sadrže karotenoide, antioksidante koji sprečavaju oksidativni stres i na taj način sprečavaju srčana oboljenja.


Stimuliše hidrataciju


Kao što smo već pomenuli, listovi kaktusa su odličan izvor vode. Pored vode, kaktusi sadrže i hranljive materije koje su uključene u hidrataciju, kalijum i magnezijum. Oba minerala su elektroliti, što znači da vam pomažu da ostanete hidrirani. Hidratacija je izuzetno važna jer je vašem telu potrebna tečnost za osnovne funkcije kao što su uklanjanje toksina (urina i znoja) i održavanje telesne temperature.

Kako pripremiti kaktuse?

Izaberite svež kaktus, koji ima čvrste, svetlozelene listove. A ovde je reč o kaktusu bodljikave kruške (indijska smokva). Obavezno pažljivo rukujte njime i uklonite malo trnje. Kada ih uberete i očistite, možete ih čuvati u frižideru oko nedelju dana.

Kada odlučite da pripremite kaktus, nosite debele rukavice i dobro ga isperite vodom. Jednom rukom držite list na mestu, a zatim drugom rukom pređite tupim nožem po njegovoj površini da biste uklonili trnje. Na kraju ga ogulite, zatim možete da ga isečete na kockice ili na neki drugi način, u zavisnosti od vašeg recepta.

Po ukusu, sirovi i kuvani listovi kaktusa imaju sličan ukus. Ukus je veoma blag, sličan šparogama, ali nešto kiseliji. Kada je u pitanju tekstura, sirovi kaktus je hrskav, ali ima želatinozni premaz. Međutim, kada se kuvaju, listovi kaktusa mogu biti hrskavi ili mekani.

Dakle, možete ih jesti sirove, kuvane, pržene, kao i svako drugo povrće. I sirovi i kuvani listovi kaktusa su odlični u salatama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: