Ne jedite prve lubenice u sezoni, stručnjaci naveli ozbiljan razlog

Prve lubenice su se već pojavile na pijacama i u prodavnicama, ali lekari upozoravaju na opasnost od štetnih sastojaka koje lubenica sadrži.

Zdravlje

Izvor: nethr

Petak, 03.06.2022.

15:08

Ne jedite prve lubenice u sezoni, stručnjaci naveli ozbiljan razlog
Foto:EPA/ALAA BADARNEH

Lubenice na početku sezone uglavnom sadrže veliku količinu nitrata, odnosno supstanci koje se koriste za brzo sazrevanje plodova. Ova supstanca nije štetna u malim količinama, ali ako se stalno unosi u organizam, može izazvati trovanje koje rezultira mučninom, povraćanjem i bolovima u stomaku.

Ne preporučuje se svima

"Hronične bolesti mogu da se pogoršaju kod ljudi koji unose nitrate u velikim količinama, a ako već imaju problema sa sistemom za varenje, mogu očekivati negativne posledice. Ista je situacija i sa zapaljenskim bolestima", kažu stručnjaci.

Rane lubenice se ne preporučuju sledećim grupama zbog nitrata: deci, osobama sa alergijskim bolestima i onima sa slabim imunitetom, kao što su pacijenti na hemoterapiji.

Treba biti oprezan

Međutim, treba napomenuti da nisu sve lubenice koje su trenutno u prodaji pune nitrata. Ako se uzgajaju u stakleniku, onda se tamo stvaraju uslovi za brže sazrevanje nego na "otvorenom", zbog čega nema potrebe za korišćenjem nitrata.

Stručnjaci upozoravaju da, iako nije izvesno da će sve rane lubenice sadržati ovaj sastojak, ipak treba biti oprezan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: