Produžava život, čuva srce i reguliše hormon gladi - superhrana koja oporavlja ceo organizam

Ova namirnica obiluje zdravim mastima, proteinima, vlaknima i sadrži više od 25 esencijalnih nutrijenata, od vitamina B skupine i esencijalnih amino-kiselina do minerala, poput magnezijuma, fosfora i kalijuma. Uz to, konzumiranje kikirikija podstiče zdravlje srca, a ima i brojne druge zdravstvene benefite.

Izvor: Živim.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/dinosmichail
Foto: Shutterstock/dinosmichail

Kikiriki je superhrana u pravom smislu reči: šaka kikirikija sadrži čak 7 grama visoko kvalitetnih biljnih proteina. S obzirom na to da su proteini iz kikirikija biljnog porekla dolaze uz neke dodatne komponente koje imaju pozitivne efekte na zdravlje, poput vlakana, antioksidansa i korisnih fitonutrijenata. Istraživanja su pokazala da se količina nekoliko tih fitonutrijenata povećava kad se kikiriki kuva ili prži, što ga onda čini još zdravijim.

Masnoće u kikirikiju su primarno jednostruko nezasićene i višestruko nezasićene, a i jedne i druge su poznate po tome da smanjuju rizik za razvoj srčanih bolesti.

Stručnjaci iz Američkog udruženje za srce preporučuju konzumiranje nezasićenih masti umesto zasićenih kakve se nalaze u maslacu, punomasnim mlečnim proizvodima i masnom mesu. Kikiriki je inače vrlo zasitan te može pomoći u održavanju optimalne telesne težine, zahvaljujući udelu proteina i vlakana.

Ta dinamična kombinacija proteina i vlakana usporava probavu te tako i umanjuje osećaj gladi, a povećava osećaj sitosti nakon obroka.

Istraživanja su pokazala da visoko kvalitetni proteini pomažu u regulisanju hormona gladi, a vlakna pojačavaju osećaj ispunjenosti u stomaku, što pomaže svima onima koji nastoje da održe zdravu telesnu težinu. To je ujedno i razlog zašto svi oni koji često uživaju u kikirikiju i orašastim plodovima imaju manji rizik od prekomerne telesne težine ili od gojaznosti u odnosu na osobe koje ne jedu često kikiriki ni orašaste plodove.

Jedno istraživanje objavljeno u časopisu JAMA pokazalo je da kikiriki može da pomogne da živimo duži i zdraviji život. Naučnici su otkrili da su učesnici istraživanja koji su izjavili da često jedu kikiriki i orašaste plodove imali znatno manji rizik za smrt od bilo kojeg uzroka, a naročito srčanih bolesti, tokom trajanja studije.

I za kraj, još je nekoliko velikih studija u koje je bilo uključeno na hiljade ispitanika zaključilo da kikiriki, kao deo zdrave ishrane koja se temelji pretežno na namirnicama biljnog porekla, može pomoći da živimo duže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu